Skip to content

8 Comentarii

 1. bianchina
  noiembrie 18, 2009 @ 4:40 pm

  As mai adauga si ce spune Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos despre Dumnezeirea cea neinteleasa:
  “Dumnezeu este Duh dar foarte deosebit, si mai presus de toate duhurile pe care le-a creat. Este Duh ascuns si nedestainuit, nevazut si neajuns, mai nesfarsit decat nesfarsitul, maret si infricosator. Este Duh stravazator si preacurat, si cu toate acestea nu putem cunoaste chipul, firea si maretia Lui. Nu ne putem atinge, nici vorbi despre forma Lui. Este nehotarnicit si de neinteles. Putem gandi multe despre El, dar sa vedem, putem putine, deoarece pe Dumnezeu nu este cu putinta a-L descrie, nici a-L vedea asa cum este, deoarece nu incape in mintea omului. Numai cand Harul Sau se descopera celor catre care binevoieste El, atunci se revarsa stralucirea Sfintei Treimi in inimile lor cu o pornire nebiruita, ca si fulgerul care nu are o parte hotarata unde sa stea. Si atunci, precum este foarte firesc, aceste inimi cunosc in chip simtit noimele si simtamintele pe care El Insusi le va desoperi lor despre Sine.”
  Cat despre atei, Petre Tutea avea o vorba: “Ateii s-au nascut, dar s-au nascut degeaba.”

  Reply

 2. adriana
  noiembrie 18, 2009 @ 5:22 pm

  am preluat si eu citatele epe blog…multumesc

  Reply

 3. Ana
  noiembrie 18, 2009 @ 11:47 pm

  Daca sunt atei, nu-i asa mare problema, dar sunt ortodocsi …atei:sad:.

  Asta-i nebunie

  Reply

 4. lama
  noiembrie 26, 2009 @ 12:18 am

  In vechiul testament sau psalmi Dumnezeu spune de cateva ori:”Eu sunt Domnul,nu exista alt Dumnezeu afara de Mine. …Nu exista,nu cunosc alt Dumnezeu afara de Mine,daca ar exista as stii ”
  Deci ,cumva,ca si oamenii,parca si Dumnezeu cerceteaza daca dincolo de El insusi mai este si altceva.
  Deci daca El,de la inaltimea Sa infinita nu gaseste pe altul,ce sa mai zicem noi,cu mijloacele noastre finite de cercetare.El ‘stie’ ca nu mai e altcineva mai sus de El insusi,si noi doar ‘credem’ asta

  Reply

 5. D
  noiembrie 26, 2009 @ 12:44 am

  Soro, e un doar fel de a vorbi; doar nu crezi ca Dumnezeu chiar a cercetat asta.

  Desi chiar sunt curios unde ai gasit fragmentul asta. Nu-mi aduc aminte sa fi dat de el; sincer,chiar am indoieli ca ar exista in forma redata de tine.

  Reply

 6. lama
  noiembrie 26, 2009 @ 1:02 am

  Ideea e ca apare „Nu exista alt Dumnezeu, nu stiu sa existe” .Poate nu e 100% exact restul.Dar arata ca si cum Dumnezeu ar intreba daca exista si tot El ar raspunde.Ca asa te pot gandi si la El ,ca si cum ar avea indoieli,ca si oamenii,ca poate dincolo de universul Sau,mai exista si altceva. Dar am subliniat apoi planurile diferite de pe care se face aceasta cercetare .

  Reply

 7. bianchina
  februarie 19, 2010 @ 9:51 pm

  @lama,
  mai jos ai citatul corect şi demonstraţia Sf. Ioan Damaschin în “Dogmatica” că există un singur Dumnezeu şi nu mai mulţi Dumnezei:

  “Că există un singur Dumnezeu şi nu mulţi Dumnezei este neîndoielnic celor care cred în dumnezeiasca Scriptură. Căci spune Domnul la începutul legii: „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău, cel care te-a scos din pământul Egiptului. Să nu ai alţi Dumnezei afară de mine”. Şi iarăşi: „Ascultă, Israile: Domnul Dumnezeul tău este un singur Domn”. Iar prin profetul Isaia spune: „Eu sunt Dumnezeu dintru început şi Eu după acestea şi afară de Mine nu este Dumnezeu, înaintea Mea n-a fost alt Dumnezeu şi după Mine nu va fi şi în afară de Mine nu este”. Şi Domnul în sfintele Evanghelii spune astfel către Tatăl: „Aceasta este viaţa veşnică ca să te cunoască pe Tine singurul Dumnezeu adevărat”.
  Celor care nu cred în dumnezeiasca Scriptură le vom vorbi în chipul următor.
  Dumnezeirea este desăvârşită şi nu-i lipseşte nimic în ce priveşte bunătatea, înţelepciunea şi puterea; este fără de început, fără de sfârşit, pururea dăinuitoare, necircumscrisă şi, ca să spunem într-un cuvânt, desăvârsită în toate. Dar dacă vom spune că sunt mulţi Dumnezei, este necesar să se observe deosebire între cei mulţi, căci dacă nu este deosebire între ei, este mai degrabă unul şi nu mulţi. Dar dacă este deosebire între ei, unde este desăvârşirea? Căci n-ar fi Dumnezeu dacă ar fi lipsit de desăvârşire, fie în ce priveşte bunătatea, fie în ce priveşte puterea, fie în ce priveşte înţelepciunea, fie în ce priveşte timpul, fie în ce priveşte spaţiul. Dar identitatea în toate indică mai degrabă un singur Dumnezeu şi nu mulţi.
  Dar cum va putea fi păstrată necircumscrierea, dacă sunt mulţi Dumnezei? Căci acolo unde ar fi unul nu va putea fi celălalt.
  Cum va putea fi condusă lumea de mulţi? Oare nu se va descompune şi nu se va nimici, deoarece se observă luptă între conducători? Căci deosebirea introduce împotrivire. Dar dacă ar spune cineva că fiecare conduce câte o parte, atunci voi întreba: Cine a orânduit acest lucru, şi cine le-a făcut împărţeala? Acela ar fi mai degrabă Dumnezeu.
  Prin urmare, există un singur Dumnezeu, desăvârşit, necircumscris, făcător al universului, ţiitor şi conducător, mai presus de desăvârşire şi înaintea oricărei desăvârşiri.”

  Aşadar, nu reiese de nicăieri cum că Dumnezeu s-ar îndoi de faptul că este Singur Dumnezeu şi, mai mult decât atât, mai şi întreprinde cercetări ca să afle (să-Şi confirme) acest lucru. Uite, de-asta e bine când nu înţelegem ceva, sa nu facem interpretări după mintea noastră, ci să recurgem la scrierile Sfinţilor Părinţi (scrise sub insuflarea Duhului Sfânt), ca să nu riscăm să cădem în diferite înşelări.
  Sper să-ţi fie de folos completările!

  Să ne ajute Maica Domnului să avem un post cu folos duhovnicesc!

  Reply

 8. titi
  aprilie 4, 2010 @ 12:44 pm

  cine esti tu omule creatia creatorului sa intrebi cu nerusinare ca pe Dumnezeu cine la creat cind tu nici nu il cunosti sau recunosti pe creatorul tau? iti spun eu cel ce tii umbra pamintului din care ai fost creat anume ca sa nu te falesti.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *