Skip to content

3 Comentarii

  1. Carol
    august 13, 2013 @ 1:06 pm

    Un articl foarte bun !

    Despre acest fenomen neoprotestant din Africa ne-a povestit parintele Marcel acum in tabara de vara la o predica, chiar ma gandisem sa scriu un articol despre asta,imi trebuiau ceva date, si nu stiam sa scriu numai despre predica sau sa includ si predica, pana la urma nu am mai reusit sa scriu nimic.

    Ne-a aratat cum pot fi manipulati usor oamenii, cum pot insela duhul evanghelic unii sarlatani asa de usor, mai ales protestantii si formele de protestantism care au aparut la toate religiile lumii.

    Ne spunea ca un adevarat yoghin sau un adevarat sufi nu are de a face cu sarlatanii neoprotestanti din ziua de astazi, exploatatori gen Bivoalru care produc fenomene de masa si scopul lor e sa faca bani si sa-si extinda puterea. Ne spunea ca exista chiar la sufisti conceptul de iubirea vrajmasilor, chiar si pe la budisti multe invataturi foarte apropiate de crestinism, si in ziua de astazi e faorte greu sa deslujim duhurile.

    Ne trbuie o finete aparte, exact ca in povestea cu Harap Alb, care trece peste o serie de intamplari fenomenale, supranaturale, care uimeau pe toti, iar ultima proba, aceea unde trebuia sa isi arate nobletea, era cea mai grae, aceea de a distinge care este fara lui Verde Imparat.

    In vremruile de astazi apar multi profeti mincinosi, cu duh antihristic, ne avertiza parintele, asa cum ne spunea si parintele Cleopa ca antihrist si oamenii sai pot face mari minuni,si sa avem mare grija, sa dibuim duhurile.
    Spunea parintele ca vor creea imrpesii sa muta muntii din loc, ca transforma paiele in paine si invie mortii, si noi sa nu credem. Dar acum cand vine protestantu si zice ca icoana e idol, si-l crezi,ce vei face atunci? De aceea, sa avem duhul sfintilor parinti sa distingem duhurile !

    Care e duhul ortodoxiei? Smerenia. Ai sa vezi intotdeauna ca duhul ortodox smereste, nu da omului un duh de mandrie, il face sa se recunoasca mai jos decat taratoarele, nu are egoism luciferic, slava desarta, nu-i place sa fie adulat si ridicat in salvi, lingusit. Doar asa distingi adevartul duh al ortodoxiei de celelalte curente pagane si eretice.

    Evanghelia a ajuns mai peste tot in lume, iar cand va ajunge la toate neamurile, atunci sa stim ca sunt ultimele vremuri. Pentru ca asa e scris, se vor ridica multi contra bisericii drepslavitoare si vor incerca sa o biruiasca, noi sa fim in duhul ortodoxiei si sa urmam martilor bisericii.

    Reply

  2. sharbinsk
    august 13, 2013 @ 2:51 pm

    Mda, binele ar fi că au primit şi sărmanii din Africa o Biblie şi au auzit de Hristos.

    Răul ar fi că sunt exploataţi prin trucaje ieftine şi prin fenomenul „[i]Evanghelia Prosperităţii[/i]”.

    Să luăm în calcul că jurnaliştii au mers la pont acolo şi primii care au observat luxul au fost tot localnicii, dar au continuat să cotizeze.

    Cine e de vină ?

    Degeaba dăm cu tifla-n protestanţi şi secte când ortodoxia e divizată chiar în sânul ei.

    Necalcedonieni, stilişti, greco-catolici etc.

    Acţiunea activiştilor lor e mult mai vizibilă şi eficientă, nu ştiu dacă ei primesc salariu de la stat ca preoţii de penitenciar sau de salon, dar reuşesc multe convertiri pe ultima sută .

    Nu e neaparat vina preotului de salon, care e singur, ci a felului cum e gândit sistemul.

    Credeţi că dacă ne organizam şi noi-(Patriarhia şi Sf. Sinod) cu misionari şi cu tipărituri oferite gratuit imediat după revoluţie, mai făceau sectele acestea atâtea ravagii ?

    Ei au intrat pe breşele lăsate libere de ortodocşi, e uşor să te refugiezi pe Dealul Patriarhiei şi să te mulţumeşti să dai cu etichete – sectarii , fără să iei măsuri de combatere a lor.

    În curând „sectanţii” care nasc, vor inversa raportul de forţe, deja sunt zone rurale în care au majoritatea.

    Să nu credeţi că majoritatea pe care o au ortodocşii în prezent va mai dura şi peste 20 de ani.

    Bătrânii mor, tinerii pleacă şi preiau duhul consumerist de afară sau se ateizează, sectele convertesc sistematic în continuare.

    Reply

  3. Carol
    august 13, 2013 @ 6:01 pm

    Ai dreptate, toata vina e numai a nostra a ortodocsi, pentru ca acceptam cu bratele deschise duhul asta tolerant, transformam toleranta un zeu si-i ridicam altar, si stam cu bratele deschise, lasam in pace, sa nu creem chipurile sminteli si sa fismeriti, o pseudosmerenie, lipsita de de adevar, si in loc ca sa facem unitate.

    Nu zic ca nu e ceva benefic in asta, dar nu e de ajuns, nu se poate compara cu duhul rasaritean ceea ce se petrece acolo. E ca legea greceasca care a patruns in lumea evreiasca, a fost si ea buna la ceva, dar nu suficienta, fara Hristos, toate sunt inutile. Si aici ma refer la Hristos cel adevarat, nu cel remodelat de catolici si protestanti.

    E usor sa criticam greselile celor din jur, celor din familia noastra, dintre vecini, pe conducatorii nostri politici, pe cei din biserica, chiar si ei daca sunt lucizi isi dau seama ca nu e bun drumul pe care merg, dar accepta compromisuri, e mai greu insa sa creem ceva, sa punem noi ceva in loc si sa acoperim dupa puteri golurile din comunitatile noastre, din societate, din biserica.

    Eu unu sunt un om mai patimas, imi plac profunzimile, iar daca cad tot fierbinte imi place sa ma apropii de Dumnzeu, iar caldura ortodoxiei si a sfintilor parinti nu o pot da pentru nimic in lume. Caldura duhului ortodox, al filocaliei, al patericului si al vietuirii dreptilor bisericii de rasarit nu o pot da pe nimic in lume, ma doare sa vad tot felul de pociti care atenteaza la duhul ortodox si pe fratii mei care nu gusta din el si nu refuza duhurile straine ortodoxiei. Abia acum inteleg pe toti marii luminati ortodocsi, crestini laici sau parinti bisericesti care vorbesc de duhul monahismului, al rugaciunii lui Iisus, si tot ce tine de ortodoxie. Mi-a placut sa traiesc la intensitate totul, iar ortodoxia imi place la maxim sa o traiesc, si o zi fara rugaciune, fara un rand din evanghelie ma face sa ma simt singur. Nu as putea sa fiu monah, dar ei sunt modele dupa care incerc sa ma ghidez in viata.

    Ortodoxia sau nimic altceva, am ajuns sa simt asta, sa nu mai fie decat vorbe care imi treceau mereu pe la ureche,simt asta din toata inima mea.

    Decat sa botezi oamenii de dragul de a-i boteza, sau sa-i botezi cu ajutoare amteriale, mia bine nu o faci, mai bine faci asta dezinteresat, le dai ajuotare, fii filantrop, fara sa le impui cumva asta, asa cum face parintele Elipidie, oamenii sa vina de drag, iar o lucrare ca asta dureaza dealungul a cateva generatii, abia copii copiilor vor reusi sa fie scosi de sub jugul pagan si sa accepte ortodoxia cea curata, altfel…..

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *