Singuranta mantuirii si bucuria vietii vesnice

maica-domnului-1

Sensul mantuirii aduse noua de Hristos este atat de bogat incat nu poate fi exprimat, in complexitatea lui, de nici un termen biblic si nici de toate la un loc. Mai semnificativi sunt trei termeni: rascumparare, impacare si mantuire.

Vorbim de al treilea termen: mantuirea. S-a vorbit foarte mult despre acest aspect dar inca nu l-am inteles.

Foarte multi tineri se intreaba „cum pot sa ma mantuiesc, cum e sa fii mantuit?”.Hristos ii mantuieste pe oameni intrucat se extinde in ei si ii incorporeaza in Sine, facandu-i madulare ale Trupului Sau tainic.

Biserica este extinderea comunitar-soborniceasca a lui Hristos cel inviat in oameni, in care se realizeaza treptat asimilarea oamenilor cu Acesta prin Duhul Sfant, care ii pastreaza si ii dezvolta ca persoane distincte cu o individualitate a lor atat in fata lui Dumnezeu, in actul credintei, cat si in fata celorlalti membri ai Bisericii.  Deoarece ne aflam in ultima saptamana a Postului Adormirii Macii Domnului,m-am gandit sa scriu si cateva cuvinte despre Maica Domnului. Ei bine, o sa spuneti „ce legatura are Maica Domnului cu titlul dat acestui articol?”. Nici nu ne inchipuim cat de mare este aceasta legatura . Părintele Ioachim spune că „a avea pe Maica Domnului protectoare în viaţa noastră pământească înseamnă a avea siguranţa mântuirii şi pe cea a bucuriei veşnice de a o întâlni în lumea de dincolo„.

As vrea sa ne apropiem de Nascatoare de Dumnezeu, dar mai ales, de vorbele Sfintilor Parinti. Ei o lauda si o maresc pe Nascatoarea de Dumnezeu, ceea ce noi pacatosii nu facem. Nu facem nu pentru ca nu stim, dar nu ne dorim acest lucru. Suntem orbi duhovniceste, firea noastra este cazuta si iubim pacatul. Suntem fii ai pacatului si nu dupa har ai Maicii Domnului. Cum ne putem mantuii daca nu o avem pe Maica Domnului protectoare? Cum putem sa ne departam de pacate daca nu o cautam pe Ea? Daca nu il cautam pe Fiul, cel intrupat din Sfanta Fecioara?

Un calugar se ruga neincetat catre Nascatoarea de Dumnezeu spunand: ,,Maica Domnului,ajuta-ma…arata-Mi ca esti Maica Mea!”. Iar raspunsul Maicii Domnului a fost: ,,Arata-mi si tu ca esti fiul meu, poarta-te ca fiul meu si nu ca fiu al lumii,al pacatului”. Vorbele acestea mi-au ramas in minte, si de fiecare data cand ma rog Maicutei Domnului am aceste cuvinte in gand. Este exact ceea ce trebuie noi sa facem. Sa ne comportam ca fii ai Maicii Domnului, caci fiind fii ai pacatului nu ne putem mantuii!

Unii oameni nu cred in Sfanta Fecioara Maria, nu cred ca din Ea s-a nascut Hristos, Domnul si Mantuitorul nostru. Dar cum sa nu crezi suflete, in cea care este mai presus decat toate puterile Ceresti si decat toti Sfintii? Cum sa nu crezi in scara prin care s-a legat cerul cu pamantul si pe aceasta scara s-a coborat Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, intrupandu-se in pantecele sau? Cum sa nu crezi in cea plina de Har care poarta toate virtutiile ceresti?

Sfantul Atanasie cel Mare a sustinut impotriva arienilor ca Fecioara Maria este „Maica Domnului”, deoarece Fiul ei este Fiul lui Dumnezeu, Nascut din veci din Tatal si de o fiinta cu El.  Numele de „Maica lui Dumnezeu” sau „Nascatoare de Dumnezeu” ne incredinteaza si ne convinge totodata sa o vedem pe  Fecioara Maria  mijlocitoarea sau rugatoarea pentru noi inaintea lui Dumnezeu.Tot Sfantul Atanasie o arata pe Sfanta Maica ca „legatura” sau „izbavitoarea” neamului omenesc: ,,Caci Hristos S-a facut Om pentru a noastra mantuire si a luat trup din Fecioara Maria, Maica lui Dumnezeu” .

Avand o credinta intarita, avand pacea si bucuria de la Hristos, o putem slavi si noi pe Maica Domnului, putem sa ne rugam ei si sa credem ca ea toate cererile noastre le va putea implini. Cunoscand-o pe Nascatoarea de Dumnezeu cunoastem defapt ocrotirea, iubirea, siguranta. Ne incredintam Acoperamantului Sau cel Atotputernic si Preamilostiv, si incepem sa simtim gustul dulce al Mantuirii.

Virtutiile sale il atrag pe Domnul catre ea si o incununeaza din timpul vietii sale pamantesti, caci ea este ca un crin curat si frumos in mijlocul lumii – o lume plina de pacate.

Se apropie praznicul Adormirii Sale, si oare suntem pregatiti sa primim aceasta sarbatoare? Suntem pregatiti sufleteste sa primim Bucuria, Ajutorul, Mijlocirea si Intarirea? Suntem pregatiti sa ne comportam ca fii ai Maicii Domnului?

,,Marturisiti-va Domnului ca este Bun,ca in veac este Mila Lui” , si vom fi pregatiti pentru toate acestea! Sa ne departam de cele lumesti,de patimile trupesti si sufletesti si sa cerem ajutorul Nascatoarei de Dumnezeu, caci ea este nadejdea si scaparea tututor pacatosilor. Sa cautam mantuirea, cautand-o mai intai pe Maica Domnului. Sa cautam,,siguranta Manturii” si viata cea Vesnica!

Să o cinstim pe Sfânta şi Preacurata Fecioară Maria, Maica Domnului nostru, cu toată evlavia şi recunoştinţa, căci datorită curăţiei şi smereniei ei a fost aleasă din veşnicie de Dumnezeu ca vasul sfânt pentru Întruparea Mântuitorului nostru, Fiul Tatălui Ceresc, pentru ispăşirea păcatului omenirii. Astfel ea a devenit o împreună-lucrătoare cu Dumnezeul şi Fiul ei la mântuirea noastră, a tuturor oamenilor.

(Georgiana)

 

(Visited 2 times, 1 visits today)