Skip to content

11 Comentarii

 1. Claudiu Balan
  septembrie 19, 2012 @ 1:28 pm

  Vă recomand să vizualizați această animație de mai multe ori, punând pauză acolo unde nu înțelegeți. Eu l-am vizualiza de câteva ori până să înțeleg ce se întâmplă acolo.

  E adevărat că animația are la bază legi matematice care ar fi fost greu de expus pe acest site și greu de înțeles pentru orice persoană.

  Reply

 2. Sorin
  septembrie 19, 2012 @ 1:42 pm

  Iubesc astfel de articole. Probabil și din cauză că sunt un iubitor al științelor exacte mă atrage foarte mult astfel de articole. E un articol minunat. Îl voi publica și pe blogul meu. 🙂

  Reply

 3. Claudiu Balan
  septembrie 19, 2012 @ 1:53 pm

  Salut Saurian!

  Nu vreau să mă smeresc, dar tot farmecul articolului este animația 3D.
  Pe mine m-a fascinat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Nici nu ne închipuim câte sute de ore a lucrat omul acesta, Cristobal Vila, la această animație.

  Mare parte din ideea articolului și argumentarea am făcut pe baza filmului.
  N-aș fi înțeles prea bine aplicabilitatea Șirului lui Fibonacci fără s-o vad în film.

  Reply

 4. daniel
  septembrie 19, 2012 @ 2:02 pm

  Buna ziua.
  Ca tot spunea Sandra ca sunt utile si criticile si trebuie scazute laudele o sa incep eu cu o mica critica. Imi cer scuze ca o expun. Afirmatia ca „sirul lui Boccanaci” este un argument al existentei si inteligentei lui Dumnezeu este doar o afirmatie a ta (gresita), nicidecum o dovada sau un argument. Ar fi fost o dovada daca exista o legatura de cauzalitate directa sau macar indirecta. Un om suferind de o boala letala care se vindeca prin rugaciuni este in mod clar o minune, care nu poate fi infaptuita decat de o forta divina. Asta este o dovada/argument al existentei/puterii divinitatii, dar un sir de numere care are o aplicabilitate practica in natura si univers niciodata. Nu mai vorbesc de faptul ca toata matematica a fost creata, inventata, dezvoltata de oameni. Numerele, simbolurile, adunari, scaderi etc. sunt semne arbitrare date de oameni, nu ai cum sa le folosesti pentru a-i justifica existenta lui D-zeu. In primul rand, matematica are cu totul alte scopuri, ca acea lume academica o foloseste pentru a intelege/dezvolta si unele teorii care, poate contrazic parerile crestne, sunt convins ca nu asta e intentia lor, religia fiind mai mult o victima colaterala. Aici nu trebuie sa ne facem probleme, pentru ca mai devreme sau mai tarziu adevarul va fi stabilit si acceptat de toata lumea. Parerile contrare si dezbaterile sunt foarte utile pentru ca vom ajunge mai repede sa intelegem ce ne inconjoara si care este rolul nostru (si ca individ si ca specie).
  Eu zic ca este suficient ca poate Dumnezeu e cel care ne-a dat un univers in care sa traim, o planeta pe care sa o locuim, o existenta in sine (lucrurile cele mai importante). Restul (printre care si matematica) le-am mai facut si singuri.

  Reply

 5. Sorin
  septembrie 19, 2012 @ 2:19 pm

  Claudiu ( bănuiesc că ești claudiu – administratorul și nu alt claudiu 😛 ) pe mine matematica m-a hipnotizat. Grafică 3D se poate face și de alții. Nu zic că e ușor dar se poate. Totuși când vezi felul în care matematica apare în natură, când vezi un șir ce îl faci la informatică ( cu șirul lui Fibbonacci m-am întâlnit doar la informatică ) și cum se aplică concret în natură pe mine mă lasă fără cuvinte și îmi vine doar să dau slavă lui Dumnezeu pentru creația sa și să vreau să înțeleg creația chiar mai mult.

  Reply

 6. Claudiu Balan
  septembrie 19, 2012 @ 2:51 pm

  Doamne ajută, Daniel!

  În primul rând trebuie să știm că Dumnezeu nu poate fi prin în niciun lanț cauzal, indiferent de argumentele pe care le aducem.

  NU EXISTĂ DOVEZI ABSOLUTE PENTRU EXISTENȚA LUI DUMNEZEU!

  Existența lui Dumnezeu poate fi percepută prin credință, prin libertatea de a spune fără să fii constrâns de nimic: „Eu cred că Dumnezeu există!”

  Nici minunea de care zici tu nu e un argument absolut, chiar și aici e nevoie de credință pentru a accepta minunea. Sunt multe persoane care nu cred în minuni, nu cred în ajutorul lui Dumnezeu, în ajutorul Maicii Domnului, în ajutorul sfinților, în ajutorul dat de sfintele moaște, și așa mai departe.

  Șirul lui Fibonacci deasemenea nu este un argument absolut ci este doar un reper care ne poate urca mintea spre Dumnezeu.

  Dacă ar exista argumente absolute atunci înseamnă că am fi constrânși contrar voinței noastre să credem. Dumnezeu nu obligă pe nimeni să creadă!

  În al doilea rând ai adus în discuție un subiect foarte foarte interesant: „A fost Matematica inventată de oameni sau a fost doar descoperită (inspirată) de Dumnezeu oamenilor?”

  Îți recomand o carte scoasă la Editura Humanitas care se intitulează așa: „Este Dumnezeu matematician?” și îl are ca autor pe Mario Livio. Dacă vrei cu adevărat să știi răspunsul o poți citi.

  Eu cred, și am multe argumente în sensul acesta, că matematica este insipirată de Dumnezeu oamenilor, și nicidecum inventată.

  Sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, zilele următoare să fac un articol exact pe tema aceasta.

  În al treilea rând spui că religia este o victimă iar matematica este doar o simplă invenție fără o legătură cu alte discipline de studiu. Daniel, matematica se leagă cu orice din viața ta, absolut orice: corpul tău, mintea ta, apartamentul tău, blocul tău, serviciul tău, prietenii tăi… Matematica e limbajul prin care fizica, biologia, chimia, geografia, geologia, informatica, etc. îți pot expune legile.

  Dacă vei căuta pe internet sau în cărțile de specialitate vei vedea că matematica se leagă mult și de artă (pictură, muzică, sculptură, poezie, literatură, etc.) și e foarte logic.

  Cu atât mai mult matematica se leagă de teologie, iar acest blog pe care l-am creat are tocmai acest scop, de a demonstra relația dintre ele.

  Dacă te gândești mai bine vei vedea că disciplinele științifice se interconecteză așa de mult unele de altele încât sunt de fapt o singură știință, o singură înțelepciune… înțelepciunea luI Dumnezeu descoperită oamenilor.

  În al patrulea rând îmi pare rău când văd cum îl dai pe Dumnezeu la margine, și nu-L implici în tot ce-i creat.

  Daniel, tot ce există, există prin Dumnezeu, ca PRINCIPIU UNIC AL VIEȚII ÎN UNIVERS. Dacă Dumnezeu își întoarce puțin fața de la lumea în care trăim, totul se degradează și moarte instant.

  Dumnezeu e implicat în toate, pentru că este Creatorul „tuturor celor văzute și nevăzute” așa cum mărturisim în Crez la Sfânta Liturghie.

  Matematica este parte din cele nevăzute, din legile și tainele lumii pe care nu le vedem, dar le gândim, le simțim, le conceptualizăm.

  Daniel, totul se leagă!

  Monitorul din fața ta cu prunele din Spania, firul de praf cu fata lui Băsescu, creierul meu cu dorințele Madonnei…. exemplele pot continua la nesfârșit.

  Totul se leagă, pentru că toate au CEVA în comun: au același CREATOR!

  Gândește-te! Analizează! Caută și vei afla!

  Reply

 7. Radu
  septembrie 19, 2012 @ 3:57 pm

  Tin minte ca filmuletul acesta ne-a fost prezentat la un curs de Proiectarea Algoritmilor din facultate, cand profesorul dorea sa ne prezinte existenta sirului lui Fibonacci in natura. Chiar daca majoritatea colegilor nu aveau o constiinta si o relatie prea apropiata cu Dumnezeu, totusi au fost cel putin incantati de ideea filmuletului.

  Reply

 8. SB
  septembrie 19, 2012 @ 5:09 pm

  Este fascinant acest raport de aur.

  Terbuie menționat că și corpul uman este alcatuit din astfel de proporții; din acest motiv, ochiul uman are tendința să fie atras de formele, obiectele sau picturile care au în structura lor aceste proporții. Astfel că marii pictori ai lumii, precum Leonardo da Vinci sau Salvador Dali s-au folosit în mare parte din picturile lor de acest număr.

  http://sectiuneadeaur.wikispaces.com/Propor%C8%9Bii+de+aur+%C3%AEn+corpul+uman

  Reply

 9. Sorin
  septembrie 19, 2012 @ 6:33 pm

  @SB: Îți mulțumesc pentru link. Mi-a stârnit interesul respectivul site să îl citesc și poate să fac și eu ceva proiecte pe seama a ceea ce e acolo (sunt de meserie programator). Mi-a plăcut foarte mult și faptul că în această societate în care vezi peste tot la știri cât de varză și răi sunt elevii totuși există astfel de site-uri în care o clasă a scris și a făcut niște proiecte despre ceva cum e cazul numărului de aur. Sunt demni de lăudat.

  Reply

 10. Autumn
  ianuarie 4, 2014 @ 10:04 am

  Un articol captivant, care nu doar argumentează precizia cu care lumea a fost creată. La fel și cu un program informatic, lumea a primit constant îmbunătățiri, trecându-se de la o versiune la alta, fiecare om fiind o linie de cod care a influențat într-un mod sau altul versiunea actuală.

  Reply

  • Andrei Calin
   ianuarie 4, 2014 @ 11:39 am

   [quote name=”Autumn”]Un articol captivant, care nu doar argumentează precizia cu care lumea a fost creată. La fel și cu un program informatic, lumea a primit constant îmbunătățiri, trecându-se de la o versiune la alta, fiecare om fiind o linie de cod care a influențat într-un mod sau altul versiunea actuală.[/quote]
   In loc sa apreciem cat de minunat este sistemul de reglare al naturii, noi cautam in numere, si le atribuim unei deitati.

   [hide]Recently I’ve been looking into the fibonacci sequence, I’m not a theist and I personally believe that religion is the biggest bain on society however
   I think it is odd how often this sequence pops up throughout nature etc.
   I am quite cynical but like to think I’m open minded and I think although I couldn’t believe in any god that already exists but the fibonacci sequence does seem to hint maybe at some possibility of something.
   I was wondering if you could let me know some arguments you have thought of to explain the fibonacci’s sequence throughout nature to give me something to think about.

   That’s a really weird question, actually. The Fibonacci sequence is a pattern that appears in a lot of things simply because of the way numbers work. The way you asked the question implies that you think there could be some supernatural explanation for it, but I can’t even begin to understand what you think the supernatural entity could be, why it would pick a particular pattern of numbers, or how it would go about “injecting” the pattern into nature. Like I said, it’s just… a very weird question.
   Let me approach the matter from a different angle. Here’s another pattern that shows up very often in nature: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, etc. You know what that is, right? It’s xi = xi-1*2. Now, obviously this pattern would show up frequently; it’s the pattern of unbounded exponential growth. So if you have a single cell at time t=0 that divides into two cells, at time t=1 you have two cells, at t=2 you have four cells, and so on.
   The Fibonacci sequence is actually very similar to this. To see why this is, imagine that instead of new cells beginning to divide immediately on birth, each cell requires two time cycles to “mature” before it can begin splitting. Now when we start with one baby cell, we see the following pattern:
   At t=0, one cell.
   At t=1, still one cell (as it has not matured enough yet to start reproducing).
   At t=2, we have one mature cell which makes a new baby cell, so two in total.
   At t=3, we have one mature cell, one cell that is one cycle old, and a third cell that is created by the mature cell.
   At t=4, we now have two mature cells: the original one, and the first child. So two new cells are born, for a total of five.
   At t=5 we have three mature cells and two immature, so we get three new ones, making eight.
   If you work out the math for yourself, you can see that it goes 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, etc. This is exactly based on the Fibonacci formula, where xt = xt-1 + xt-2.
   It doesn’t just happen with asexual reproduction either. Consider a male and female baby rabbit, where a pair of babies requires two months to grow up, and thereafter they will have a litter of two more babies each month (which we will fancifully assume would also be male and female). The Fibonacci numbers describe how many pairs of rabbits will be present each month.
   Obviously your mileage may vary. If you have more prolific bunnies which make four babies instead of two per month, you get a pattern of 1, 1, 3, 5, 11, 21, 43, etc. But that, too, is a Fibonacci-like sequence that grows even faster. What they have in common is that they all describe a certain pattern of exponential growth.
   What you’ll find is that theists take interesting but naturally-occurring patterns of reality and, rather than try to understand and explain them as I just did, they’ll just take the lazy shortcut and say “God did it.” But again, that’s kind of a ridiculous explanation to invoke. Does God have nothing better to do than to micromanage the rabbit population and create mysterious, unexplainable numbers of babies one at a time each month? Does a holy spirit, perhaps, somehow regulate how many bunnies there are at any given time?
   Obviously not. The more reasonable approach when confronted with an interesting pattern you don’t understand is to investigate the reasons, or just say you don’t know.[/hide]

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *