Slujitorii pantecelui
Lacomia pantecelui, ca orice pacat, atinge inima oricarui om, fie ca este barbat sau femeie, batran sau tanar, credincios sau necredincios, scolit sau nescolit, si indiferent de orice alt criteriu am alege. Cu toate acestea, vedem ca acesta este un pacat ce loveste mai ales in partea barbateasca.
Barbatilor le place sa manance si sa bea mult, le place sa se laude cu performanta de a manca oale intregi de mancare, si le place sa se mandreasca cu mancarurile deosebite cu care s-au infruptat de-a lungul timpului.
Ne plac mai ales mancarurile grase, condimentate si nu ne dam inapoi de la orice gustare intre mese, chiar daca stomacul este satul, iar trupul nu mai are nevoie de nimic in plus.
„Gust ceva de pofta” este imnul multor barbati de astazi, iar infranarea de la a nu „gusta” ceva intre mese, este un minim bun simt aproape inexistent.
Barbatilor drept-credinciosi, va chem la dreapta masura, caci asa cum vedem partea femeiasca ca se inchina trupului prin machiaje, haine indecente, multe si scumpe si printr-o grija exagerata a aspectului exterior, tot asa ar trebui sa ne vedem si pe noi, cum ne „impodobim” pantecele cu bucate alese si pe saturate, mancand cu nesat la fiecare masa si transformand mancatul in sport si arta. „Omul nu traieste ca sa manance, ci mananca ca sa traiasca”, dar cati dintre noi, nu avem ca bucurie zilnica de mare rang, mancatul?!
Sfintii pe care vrem sa ii urmam, in afara de infranare la mancare, se straduiau sa faca mancarurile cat mai simple, cat mai lipsite de luxul gatelii, insa noi astazi am dobandit o „virtute” a lumii, cea de bucatar ales, impodobind mancarurile cu fel de fel de mirodenii, toate acestea pentru o explozie de gusturi cat mai rafinate si alese. Si asa uita omul nostru de gustul rugaciunii, de pofta duhovniceasca, mascand foamea sufleteasca cu ghiftuiala trupeasca.
Cu un stomac ghiftuit nu te poti ruga lui Dumnezeu, pentru ca nu poti sa-i slujesti Domnului si lui mamona in acelasi timp, iar aceasta se vade usor pentru ca mintea se ingreuiaza, nu mai poate zbura cu gandul la cer, si nu mai poate face nici un minim de efort duhovnicesc. Cand in minte si inima sta gustul mancarii, nu mai sta gustul rugaciunii si al smeritei cugetari, si de aceea prinde vrajmasul putere ca se ne tulbure cu gandurile rele.
Lacomia pantecelui este sora mai mica a desfranarii cu care merge mai mereu mana in mana. Trupul se aprinde iute, din cauza lacomiei, iar inima pofteste la desfrau mai ceva ca la mancare. Caci daca nu avem frana la mancare, la inima nici atata.
Insa pentru a scapa de lacomia pantecelui, si de tot raul cu care vine impreuna, iata ce ne invata Sfantul Siluan Athonitul:
„Prin el însuşi omul este lipsit de puterea de a împlini poruncile lui Dumnezeu, de aceea s-a zis: „Cereţi şi vi se va da” [Mt 7, 7]. Dacă nu cerem, ne chinuim pe noi înşine şi ne lipsim de harul Duhului Sfânt; fără har însă, sufletul se tulbură mult, pentru că nu înţelege voia lui Dumnezeu.
Pentru a avea harul, omul trebuie să fie înfrânat în toate: în mişcări, în cuvinte, în priviri, în gânduri, în hrană. Şi oricui se înfrânează îi vine în ajutor învăţătura din cuvântul lui Dumnezeu, care spune: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci şi cu tot cuvântul ce iese din gura lui Dumnezeu”Cuvioasa Măria Egipteanca a luat de la Sfântul Zosima numai puţină linte cu degetul şi a zis: „îmi e de ajuns aceasta, cu harul lui Dumnezeu”.
Trebuie să te obişnuieşti să mănânci cât mai puţin cu putinţă, dar aceasta cu judecată, atât cât îţi îngăduie munca ta. Măsura înfrânării trebuie să fie aceea ca după masă să dorim să ne rugăm.”
elena
iulie 14, 2009 @ 9:59 am
Si fetele care au renuntat la gateli, fite si reviste de moda sunt impatimite de slujirea stomacului. Si in afara de desfranare, lacomia pantecelui merge mana in mana si cu mania, care tot aprindere nesocotita este.
Dumnezeule, milostiveste-Te!
admin
iulie 14, 2009 @ 10:05 am
Da Elena, ai spus foarte bine. Desfranarea, lacomia pantecelui si mania (sub orice forma) merg de cele mai multe ori mana in mana.
Georgiana
iulie 14, 2009 @ 10:48 am
eu cred ca postul are puterea de a schimba acesti oameni lacomi,care nu se pot abtine de la mancare. Bineinteles,postul si rugaciunea…
cum lacomia pantecelui merge mana in mana cu desfranarea, asa merg impreuna postul cu rugaciunea. Insa de la acestea nustiu ce beneficii avem,dar prin post si rugaciune dobandim dragostea lui Dumnezeu si multe altele.
Doamne ajuta!
somebody
aprilie 7, 2010 @ 5:16 pm
De patima asta nu cred ca se poate vindeca cineva cu adevarat decat cu multa,multa infranare,vointa de fier, rugaciune si, bineinteles,Harul lui Dumnezeu…
Nici fetele/femeile nu sunt scutite,cum a zis si Elena. Nici macar cele care tin la „silueta”,din motive strict lumesti,cu atat mai putin celelalte…Parintele Rafail Noica spunea ca patima asta semnaleaza in noi o FOAME DUPA DUMNEZEU a sufletului nostru,dar pe care nu stim sa o exprimam altfel si pe care o indreptam catre ceva material,palpabil. Iar pe masura ce ne apropiem de El si ne indulcim de Harul si de Dragostea Sa, vom vedea ca nu vom mai ravni atat la mancaruri gustoase…
Ana
februarie 7, 2011 @ 1:49 pm
Bunica mea face cea mai buna mancare, si cand o intreb cum a facut-o si cu ce, zice: pui cartofii la fiert, pui rosii, ulei si patrunjel. si raman uimita. nici sare nu foloseste, ca nu are voie sarat. si face cel mai bun pilaf de post cu orez, rosii(pt iarna, date prin masina si fierte, si poate amestecate cu cativa ardei grasi), ulei si .. atat. si nu am mancat nicaieri mancare mai buna, decat la manastire :-).
Dan
februarie 7, 2011 @ 2:41 pm
Pentru ca pune dragoste Ana.
Nu este o gluma, ci chiar o constatare pe propria piele.
Drept marturie ne stau si multe relatari din pateric in acest sens.
Nu exista mancare mai gustoasa decat mancare simpla, facuta cu dragoste si mancata cu multumirea catre Dumnezeu. Gustul mancarii este influientat de sentimentul de dragoste, asa cum dragostea schimba absolut tot ceea ce vedem/si nu vedem in lumea aceasta.