Skip to content

2 Comentarii

 1. Mihai Pura
  iulie 21, 2014 @ 6:57 pm

  In traditia noastra crestin ortodoxa, smerenia este o virtute pe care se pune foarte mult accent. Banuiesc ca asa este pentru toti crestinii. Dar totdeauna mi s-a parut ca explicatiile cu privire la ce este smerenia sunt prea putin concrete astfel incat nu stiu ce ar trebui sa caut sa implementez in viata mea. Vreau sa impartasesc si cu voi ceea ce am gasit legat de acest subiect.

  Am cautat putin in Scriptura si am gasit ca in greaca Noului Testament cuvantul tradus prin „smerenie” este „tapeinophrosune”. Nu am gasit o explicatie in limba romana pentru acest cuvant, dar iata o traducere a informatiilor gasite in limba engleza:
  1. a avea o parere umila despre sine
  2. sentiment adanc al propriei noastre micimi sufletesti
  3. modestie, umilinta a mintii

  Am gasit si urmatoarele explicatii:
  1. Smerenia apare atunci cand noi ne comparam cu Dumnezeu, iar nu cu ceilalti oameni. (Pilda vamesului si a fariseului: Fariseul s-a comparat cu ceilalti oameni si de aceea i s-a parut ca sta bine in fata lui Dumnezeu. Vamesul s-a comparat cu Dumnezeu si si-a dat seama ca este un pacatos si ca are nevoie de mila Lui.)

  2. Acest fapt ne va impiedica sa ne auto-indreptatim (asa cum a facut si fariseul), sa ne mandrim cu noi insine sau sa credem ca suntem cineva.
  [quote]Filipeni 2:3: „Nu faceţi nimic din duh de ceartă, nici din slavă deşartă, ci cu smerenie unul pe altul socotească-l mai de cinste decât el însuşi.”[/quote]
  [quote]Luca 17:10: „Aşa şi voi, când veţi face toate cele poruncite vouă, să ziceţi: Suntem slugi netrebnice, pentru că am făcut ceea ce eram datori să facem.”[/quote]

  3. Pentru credincios, smerenia inseamna a trai in totala dependenta fata de Dumnezeu, fara a se baza in niciun fel pe el insusi.
  [quote]1 Petru 5:5: „Tot aşa şi voi, fiilor duhovniceşti, supuneţi-vă preoţilor; şi toţi, unii faţă de alţii, îmbrăcaţi-vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriţi le dă har.”[/quote]

  [quote]Marcu 10:15: „Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea.”[/quote]

  Stim ca copii sunt total dependenti de parintii lor, deci in smerenie si noi trebuie sa fim total dependenti de Dumnezeu.

  Toate acestea le vedem cel mai bine in viata Domnului Iisus Hristos. Despre El apostolul Pavel scrie in epistola catre filipeni:
  [quote]”S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, şi încă moarte pe cruce.”[/quote]

  Deci iata ca smerenia inseamna si sa ne lepadam de voia noastra, de ceea ce vrem noi, de ceea ce credem noi ca e bine, si sa ne supunem voii lui Dumnezeu pentru noi, sa ne supunem la ceea ce El vrea pentru noi si de la noi. Dumnezeu sa ne dea harul de care avem nevoie ca sa traim in acest fel.

  Reply

 2. Dan Tudorache
  iulie 22, 2014 @ 6:36 am

  [i]”Dar totdeauna mi s-a parut ca explicatiile cu privire la ce este smerenia sunt prea putin concrete astfel incat nu stiu ce ar trebui sa caut sa implementez in viata mea.”[/i]

  Doar aplică ceea ce ai învățat, Mihai, și vei simți cu timpul rezultatele în inimile celorlalți oameni. Caută ca oamenii să se simtă în largul tău lângă tine, să le lași libertate de ”mișcare”, așa cum face Domnul cu noi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *