Sms-uri de Crăciun, Paști și Revelion

De câţiva ani buni s-a împământenit tradiţia ca la marile sărbători să ne trimitem sms-uri de felicitare unii altora. Un gest frumos care înlocuieşte vechea felicitare pe care o scriam manual şi o trimiteam prin poştă. Totuşi există o problemă… care îi determină pe unii oameni să nu fie aşa încântaţi când primesc aceste mesaje pe telefon.

Ca să vă pot explica mai bine la ce mă refer, voi împărtăşi cu voi un mesaj pe care l-am primit în prima zi a Crăciunului:

„Fie că magia, lumina, leru’, sufletul, căldura, spiritul, bla bla bla… Crăciun fericit! „

La prima vedere poate părea un mesaj oarecum blasfemiator… la adresa sărbătorii Naşterii Domnului. La o a doua privire mesajul poate fi luat drept o glumă… şi pentru persoanele mai puţin sensibile poate stârni un zâmbet sau chiar un râset

Eu am înţeles lucrurile într-un alt mod. Pentru mine acest mesaj este un protest faţă de sms-urile de Crăciun gata făcute, copiate, luate de pe internet sau din cărţi… în care nu regăsești nimic personal ci doar vorbe fără un adresant specific. Aceste sms-uri „la cheie”, gata să fie trimise oricând și oricui se asemănă cu o scrisoare de dragoste copiată, în care iubitul nu leagă sentimentele pe care vrea să le exprime, de întâmplări sau detalii concrete din relația cu iubita sa ci bate câmpii la modul general.

Haideți să vă mai dau un exemplu. Ce-ar fi dacă în ziua de Crăciun ați primi de la un prieten/ o prietenă, următorul mesaj:

Fie ca lumina sfântă a Nașterii Domnului să strălucească în sufletele voastre iar căldura și pacea lui Hristos să vă îmbie inimile spre bucurie, comuniune și îndelungă răbdare!”

E frumos. Dar dacă știi că persoana care-ți trimite acest mesaj nu ți-a vorbit niciodată despre Dumnezeu, sau foarte rar, atunci de unde atâta sensibilitate teologică în mesajele pe care le trimte? Dacă eu știu că prietenul sau amicul care mi-a dat acest mesaj e o persoană insensibilă, care vorbește vulgar și în subiectele noastre de discuție nu am discutat niciodată de Nașterea Domnului, de pacea lui Hristos, de comuniunea în viața Bisericii, atunci cum să cred că așa deodată, în seara de Crăciun, acest om devine atotștiutor și interesat de duhul acestei sărbători, având puterea sufletească de a transmite astfel de sentimente.

Îmi dau seama imediat că e un fals, un mesaj copiat… un mesaj care n-are legătură personală cu cel care trimite, ci e doar un mesaj de complezență, un fel de salut rapid care evită privirea celui salutat. Ba unii îl pot considera chiar o insultă… iată de unde și atitudinea de protest din sms-ul pe care vi l-am arătat mai sus.

De ce insultă?

Pentru că fiecare om preferă un salut sincer, o urare curată venită din sufletul nostru simplu, decât o urare frumos ambalată dar goală, fără plinitatea persoanei noastre.

Dacă nu știi să compui un mesaj frumos, atunci transmite celuilalt câteva vorbe sincere: „Crăciun fericit, Andrei!. Sărbători cu bucurie alături de cei dragi!

O altă problemă este trimiterea sms-urilor către un grup mare de persoane. Unii trimit același mesaj la toată agenda deodată… și se consideră mulțumiți de ei înșiși că au făcut un gest frumos.

Da, au făcut un gest politicos, dar lipsit de substanță… fără a-l implica personal pe primitor.

Un mesaj reușit, o urare frumoasă cuprinde în cuvintele ei, sau în spatele cuvintelor, ceva din viața ambilor: atât a celui care trimite, cât și a celui care primește.

Decât să dai 200 de sms-uri deodată, în câteva secunde, care să cuprindă un mesaj general, mai bine dai 20 de sms-uri personalizate.

Pentru ca un mesaj să aibă succes e musai să conțină și numele adresantului: „Crăciun fericit, dragă Elena!” va avea un impact sufletesc mult mai mare decât „Crăciun fericit!”

Dacă știi că Elena este și însărcinată și urmează să nască în câteva zile, atunci adaugi și „Naștere ușoară și să ne vedem cu bine!

Dacă știi că verișorul tău este la munte, atunci te legi de acest lucru când îi faci urarea: „Crăciun fericit, Sorin! Vacanță plăcută! E zăpadă acolo la voi?”. În felul acesta îl inviți la dialog, și te vei bucura când vei vedea că-ți răspunde înapoi.

Nu vi s-a înâmplat să nu răspundeți la unele mesaje primite de Crăciun, Paști sau Revelion? Știți de ce se întâmpla asta? Pentru că în conținutul mesajului nu a fost nimic legat de persoana dumneavoastră… e ca și cum urarea ar fi fost spusă de pe scenă unui public larg. Cei din sală, nevizați în mod direct – personal, ci vizați doar ca grup, nu se vor grăbi să răspundă.

Personalizăți-vă toate mesajele și veți vedea ce diferență mare de feedback (reacție) în atitudinea celui pe care-l urați.

Sms-urile gata-făcute trec adesea nesesizate… și uneori uiți că le-ai primit. Pe când sms-urile personale, care fac apel la ceva concret din persoana ta, acelea sigur ți le vei aminti, și vor lăsa urme în sufletul tău.

Omul e persoană, și vrea să fie tratat ca o persoană și nu doar ca un nume într-o bază de date (fie ea de email, telefon, clienți, etc.).

Această atitudine e valabilă și în viața de zi cu zi, în mesajele, convorbirile, mailurile și toate interacțiunile cu ceilalți oameni: încercați mereu să vă apropiați sufletește de aproapele vostru, chiar dacă e doar client, furnizor, beneficiar al unor servicii, șef, angajat, vecin, prieten, frate, soră, mama, tată, soț, soție, etc. Interesați-vă de viața lor… și vorbiți mai mult despre ei decât despre dumnevoastră… Arătându-vă un interes sincer față de viața lor, se vor simți atrași de voi și vor căuta să păstreze o realație în continuare.

Totul în această lume este personal… și nimic impersonal. Totul este de le Persoană la persoană.

Universul e darul lui Dumnezeu, Treime de Persoane, pentru Om.

Tot ce facem noi în fiecare zi a vieții are la bază atitudinea față de o persoană sau față de un grup de persoane. Toate obiectele care ne înconjoară sunt create de persoane, sunt gândite de persoane… și se adresează altor persoane.

Totul are la baza acțiunea conștientă a unei Persoane.

(Claudiu Balan)

 

 

(Visited 6 times, 1 visits today)