Cine mai doreşte, cine mai pofteşte…şpagă?

cashUn subiect foarte mediatizat si dezbatut, sub multe aspecte, este spaga. Cine nu a dat si nu a luat spaga? Putini, foarte putini oameni. De la vladica la opinca se poarta spaga si ne lovim de ea atunci cand vrem mai putin. Este clar ca spaga este un pacat cu dublu sens pentru ca pe de o parte cel care o da vrea sa cumpere posibilitatile de ajutor ale unei persoane cheie de care are nevoie pentru rezolvarea unei probleme, iar pe de alta, cel care primeste spaga este iubitor de argint si isi vinde sufletul pe bani, pentru a intermedia sau ajuta la indeplinirea unui serviciu pentru care deja este platit, sau nu are dreptul sa-l faca, sau il face incalcand legile statului, ca sa nu mai vorbim de morala crestina.

Un alt aspect la fel de importat este ca atunci cand dam spaga, noi propagam acest pacat mai departe intrucat acea persoana careia i-o oferim, din slabiciune, poate va fi tentata sa ceara spaga in continuare si de la alti semeni.

La scoala dam spaga profesorilor ca sa trecem la examen. La spital dam spaga doctorilor si asistentelor pentru a beneficia de ceea ce ne este garantat prin constitutie. La primarie dam spaga pentru diverse facilitati, iar exemplele pot continua, dar le stie mai bine fiecare in parte.

Insa, chiar fiind de buna-credinta, in viata apar situatii in care esti constrans sa alegi intre a da spaga, infaptuind un pacat, si a renunta la ceva care…doare sau are urmari neplacute.

Si ce faci atunci cand la servici seful te trimite sa dai spaga pentru a urgenta rezolvarea unei probleme?

Ce faci atunci cand ti se cere spaga pentru rezolvarea unei probleme legale, la care ai dreptul de a fi servit, iar persoana care o cere nu arata ca ar vrea sa rezolve acea problema pe cale legala?

Ce faci cand la scoala toti colegii tai pun bani ca sa dea spaga unui profesor si iti cer si tie, desi stii ca poti lua examenul invatand?

Cine credeti ca este mai vinovat:  cel care da sau cel care ia spaga?

Va indemnam in continuare sa cititi un articol despre o persoana demna de toata lauda si care a infruntat un intreg sistem pentru a nu recurge la spaga…si a invins:  A refuzat sa dea spaga in spital ( Sursa: Ev. zilei)

(Visited 7 times, 1 visits today)