Spiritul civic al samarineanului milostiv
Astăzi dimineaţă am dus-o pe Sofia la grădiniţă şi când am plecat cineva a observat că exact deasupra intrării în clădire, în copacul de alături se afla o bucată de tablă, lungă de vreo 2 metri şi lată de vreo 30 de centimetri, care se desprinsese de pe acoperiş şi acum stătea atârnată, gata, gata să cadă. Eu m-am uitat puţin, am scuturat puţin copacul, dar n-am reuşit să fac nimic. M-am întors şi i-am spus uneia dintre educatoare despre această problemă. Doamna a chemat o femeie de servici ca să îndepărtăm bucata de tablă ce ar fi putut cădea și răni pe cineva.
Așadar, îi spun femeii de servici că în copac e o tablă atârnată, gata să cadă, şi poate lovi pe cineva. Femeia îmi spune că ştie, dar n-au scară şi nu pot să se urce să o dea jos. Cică ar fi anunţat şi paznicul şi direcţiunea şi am înţeles eu că tabla aceea ascuţită e de mai de mult acolo, de vreo câteva zile. Femeia a spus că nu e treaba ei şi neavând scară n-au ce să facă. Eu îi spun: „Doamnă, dar dacă va cădea tabla şi va omorî un copil atunci cine răspunde?” Femeia spune că nu e vina ei şi că nu o interesează, şi chiar dacă ar vrea n-ar avea ce să facă.
Eu, ca părinte, care stau mereu cu grijă pentru fetiţa mea am rămas înmărmurit la atitudinea femeii şi la dezinteresul total cu care a tratat problema. La maternitatea din Giuleşti asistentele care n-au stat în salon să supravegheze bebelusii, care ulterior au ars de vii, sunt astăzi sub acuzaţie penală împreună cu direcţiunea maternităţii, pentru neglijenţă în serviciu. De ce trebuie să aşteptăm să se întâmple ceva rău ca să se rezolve o problemă? Din atitudinea femeii am înţeles că nimeni din acea grădiniţă nu este competent să dea jos tabla. Niciun angajat, de la director până la paznic, nu poate face nimic….
Dragilor ştiţi de ce merge ţara noastră aşa prost? Ştiţi probabil, dar printre toate motivele mai adaug şi eu unul: noi românii nu avem spirit civic. Nouă nu ne place să facem lucruri în beneficiul comunităţii ci numai în scopuri egoiste, pentru noi înşine.
Râdem când auzim că o persoană a sunat la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) pentru că a cumpărat o cutie de lapte stricat, sau că nu ştiu care companie de telefonie mobilă oferă servicii care lasă de dorit. Îi privim ciudat pe cei care i-au atitudine, pentru că noi am fost învăţaţi să tăcem. Sistemul comunist controla prin intermediul Securităţii tot ce mişca şi nimeni nu avea curajul să stea împotriva sistemului totalitar pentru că era repede pus la tăcere. Gunoiaele erau repede băgate sub preş, eşecurile muşamalizate şi trecute cu vedere iar rezultate economice sau de altă natură erau coafate să dea mereu bine. Iar noi, cei de astăzi, am rămas cu aceste sechele.
Dar mai este o problemă! Noi românii îi vedem pe cei care i-au atitudine ca pe nişte tupeişti sau nesimţiţi care vor doar să se dea mari. În plus de asta sistemul nostru corupt ne-a arătat de multe ori că deşi luăm atitudine totuşi nu se întâmplă (aproape) nimic, iar lucrurile rămân la (cam) fel ca înainte.
Însă dragilor, a lua atitudine nu înseamnă să fii nesimţit, sau să te dai mai special ci e un semn de normalitate, de dorinţă de a ne vindeca problemele care ne afectează atât la nivel individual cât și la nivelul întregii societăți. Dacă nu luăm atitudine în fiecare zi la răul de lângă noi, atunci copiii noştri vor trăi într-o societate mai mizeră moral decât în cea care trăim noi astăzi. Când mă refer la a lua atitudine nu mă gândesc la a judeca sau bârfi pe alţii, şi nici nu îndemn să fim certăreţi sau nesimţiţi, ci pur şi simplu să arătam ce nu funcţionează bine, şi pe viitor lucrurile să se îndrepte.
Sunt multe momente în fiecare zi când avem ocazia să ne arătăm aceast spirit civic şi să acţionăm în avantajul comunităţii în care trăim. A avea spirit civic înseamnă de fapt a-ţi iubi aproapele.
Vezi o persoană căzută pe jos în mijlocul străzii… Te duci repede să vezi ce are, dacă se simte bine şi cu ce o poţi ajuta… Vorbeşti cu ea, chemi salvarea, o ajuţi cum poţi până vine ajutorul specializat.
Vezi un om beţiv căzut lângă bordură care abia m-ai vorbeşte. Frumos ar fi să-l ridici, să-i speli faţa cu puţină apă ca să-şi revină şi apoi să-l întrebi cum se simte. Dacă eşti cu maşina ai putea să-l duci şi până acasă, aşa cum Samarineanul Milostiv l-a dus la o casă de oaspeţi pe omul căzut între tâlhari.
Vezi că cineva este agresat verbal sau fizic lângă tine în staţia de tramvai, atunci dacă poţi bine ar fi să-i sari în ajutor şi să aplanezi conflictul.
Miroase a gaz pe casa scării, şi nu ştiţi de la cine. Suni repede Distrigazul ca să trimită o echipă şi sa vadă de la cine e scurgerea.
Se strică liftul şi tu stai la etajul doi, şi deşi ai putea urca pe jos, frumos ar fi să suni la firma de service pentru a veni să-l repare, căci poate după tine vine bătrânica de la 7 şi nu poate urca pe scări.
Eşti martorul unui accident grav în afara localităţii. Opreşti maşina, fugi repede la cei răniţi şi încerci să le acorzi primul ajutor folosind trusa medicală din maşină. Suni la 112 şi chemi ambulanţa. Până vine echipajul sălvării, îi bandajezi pe cei răniţi pentru a le opri sângerările şi îi ajuţi cum poţi.
O femeie leşină în biserică de la căldură. Sari în ajutorul ei şi o scoţi afară, îi dai puţină apă, o aşezi undeva la răcoare şi vezi care e starea de sănătate.
Eşti în maşină şi o altă maşină în faţa ta s-a stricat şi nu mai poate înainta, blocând drumul. Şoferul maşinii blocate e singur şi se chinuie să o împingă. Sari repede din maşină şi îl ajuţi să tragă maşina cât mai pe dreapta pentru a-i debloca drumul şi apoi îl întrebi dacă poţi să-l ajuţi cu ceva.
E iarnă şi treci printr-o parcare unde o maşină derapează pe zăpadă şi nu poate pleca de pe loc. Te duci repede şi o împingi din spate pentru a-i da puţin elan, ajutându-l pe şofer să plece de acolo.
Eşti martorul unei fapte penale şi Poliţia şi Justiţia te cheamă să dai mărturie pentru ceea ce ai văzut. Mergi fără frică şi mărturiseşti adevărul, fără să acuzi pe nimeni.
Cumperi mâncare stricată de la o alimentară. Bine ar fi să te duci să le spui vânzătoarelor că marfa e expirată sau deteriorată ca să n-o mai vândă pentru a nu-i îmbolnăvi şi pe alţi oameni.
Treci pe lângă o clădire veche şi o bucată din faţada ei cade pe lângă tine. Bine ar fi să suni la primărie sau să-i anunţi pe administratorii clădirii că există pericolul ca oamenii să fie răniţi şi trebuie luate măsuri.
Mergi cu maşina şi cineva îţi face cu mâna că să-l iei până la cel mai apropiat oraş. Opreşti şi-l iei cu tine, te împrieteneşti cu el şi la capătul drumului, nu-i ceri niciun ban, ca să ai răsplată în ceruri pentru ce ai făcut.
Exemplele pot continua cu duiumul şi fiecare din voi v-aţi întâlnit cu astfel de situaţii de nenumărate ori. Ne mirăm când vedem la americani că poliţiştii sunt chemaţi să dea jos din copac o pisică a unui locatar. Ne mirăm când vedem cum la orice problemă ei sună la autoritatea responsabilă cu acea problemă şi anunţă ce s-a întâmplat.
Dacă vrem să evoluăm în bine ar trebui să învăţăm să avem spirit civic şi să înţelegem că tot ce se întâmplă în societate mă priveşte şi pe mine în mod direct. Un ajutor acordat astăzi unor oameni, poate crea în sufletele lor disponibilitate ca pe viitor şi ei să sară în ajutor celor în necazuri. Un ajutor acordat astăzi se va reîntoarce în viitor asupra noastră prin alte binefaceri, căci aşa le rânduieşte Dumnezeu.
A lua atitudine nu înseamnă a fi intrasigent şi neiertător, ci înseamnă doar a arăta o rană care ne afectează pe toţi și a face tot ce stă în putință pentru vindecare. Părintele Nicolae Steinhardt spunea că dacă cineva îţi face ţie rău îl poţi ierta, căci tu poţi face ce vrei cu viaţa ta. Dar dacă acel cineva face rău altor oameni de lângă tine, iar tu ai autoritate şi poţi să-l ierţi atunci e mai bine să-l mustri şi să-l pedepseşti, pentru că altfel vei da exemplu greşit altora, îndemnându-i să facă rău.
Nu încuviinţaţi păcatul şi minciuna! Nu încurajaţi lenea şi lucru făcut de mântuială ci luaţi atitudine şi impuneţi-vă vouă şi celor din jur să fiţi desăvârşiţi în tot ceea ce faceţi. Săriţi în ajutorul celor din jurul vostru şi luaţi atitudine la tot ceea ce este în jurul vostru, dar cu blândeţe şi fără să acuzaţi pe nimeni, ci totul să fie constructiv.
Luăm atitudine în societate nu pentru a intenta procese în instanţă faţă de unul şi altul ci pentru a clama cinstea şi dreptul de a fi tratați corect şi nepărtinitor.
A lua atitudine e un semn că te interesează societatea în care trăieşti, clădirea în care lucrezi, blocul în a cărui apartament dormi, strada pe care mergi… comunitatea din care faci parte. Dragilor, nu uitaţi că dacă vrem să trăim într-o societate normală şi mai vrem să moştenim Împărăţia Cerurilor trebuie să luăm atitudine faţă de tot ce se întâmplă în jurul nostru.
De multe ori a avea spirit civic înseamnă a ieşi din egoism pentru că presupune un efort, o rupere din timpul tău pentru altul iar uneori chiar o depășire a fricii. Când sari în ajutorul cuiva eşti ca samarineanul milostiv pe care Mântuitorul Hristos l-a dat exemplu pentru a defini iubirea făţă de aproapele nostru. La sfârşitul pildei cu samarineanul milostiv Hristos Domnul concluzionează:
„Mergi şi fă şi tu asemenea !„ (Luca 10, 37)
(Claudiu)
elena
noiembrie 9, 2011 @ 8:51 am
Minunat articol, adevarat este daca am aveam mai mult simt civic am reusi sa schimbam ceva in societatea care traim si anume indiferenta. Am o vorba: indiferenta doare, iar egoismul distruge ! si cred ca se potriveste perfect cu situatia de”criza” in care ne aflam….
ps. La multi ani Claudiu si La muti ani tuturor celor care se afla sub protectia sfintilor de astazi si un LA multi ani unui Pr. extraordinar ,Pr. Nectarie,care mi-a schimbat viata! MULTE IMPLINIRI DUHOVNICESTI!…
Administrator
noiembrie 9, 2011 @ 11:41 am
Salut Elena,
Ma bucur ca ti-a placut articolul.
Multumesc pentru urari.
Sfantul Mucenic Claudiu e sarbatorit astazi si de Sfantul Nectarie Mara Facator de minuni.
Doamne ajuta!
Badea Patricia
noiembrie 9, 2011 @ 1:19 pm
Frumos articol, dar ce ne facem atunci cand incercam sa facem ceva, sa schimbam ceva cat de mic in societate dar ne lovim de indiferenta altora, pentru ca actiunile noastre depind si de ceilalti…exact cum ai descris in inceputul articolului? sa ne rugam la Dumnezeu sa ne lumineze sa facem mereu ce trebuie si ce e bine.
Si La multi ani Claudiu! Sfantul Mucenic Claudiu sa te aiba in paza sa!
Iar Sfantul Nectarie sa va ocroteasca si sa va ajute pe toti, caci si pe mine, de multe ori m-a ajutat si-i multumesc mult!
Dan Tudorache
noiembrie 9, 2011 @ 2:03 pm
Elena eu cred că ai fost prea blândă cu caracterizarea indiferenței. Indiferența nu numai că doare dar mai ales ucide. Aș putea să dau atâtea exemple dar mă rezum să amintesc doar de câteva ipostaze:
In planul pildei date in Sfanta Scriptura, daca nu era samarineanul milostiv omul acela cazut intre talhari ar fi murit din pricina indiferentei preotului si levitului. Deci iata cum poate ucide indiferenta.
In planul de zi cu zi, asa cum a dat Claudiu acel exemplu cu tencuiala de pe bloc, exemplu foarte asemanator cu intamplarea de la care a pornit acest articol (cu tabla) iata ca s-au si intamplat drame de la asa ceva, tot din pricina indiferentei:
[url]http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/femeie-in-coma-dupa-ce-i-a-cazut-in-cap-tencuiala-de-pe-o-cladire.html[/url]
[url]http://www.antena3.ro/romania/femeie-din-zalau-la-un-pas-de-moarte-dupa-ce-o-bucata-din-tencuiala-unui-bloc-i-a-cazut-in-cap-125622.html[/url]
Deci iata cum iarasi indiferenta ucide. Cine trebuia sa intervina? Eu nu, tu nu, ala nu, dar iata ca un om moare! Las ca nu ne intereseaza pana nu ne doare pe noi capul.
Apoi tot din pricina indiferentei, cu ceva timp in urma un fotbalist a fost lovit din pricina indiferentei oamenilor de paza, care aveau raspunderea contracararii actelor de violenta: [url]http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2011/11/01/romania-sub-tirania-dementei-ce-denota-cazul-incredibil-al-agresiunii-din-meciul-de-la-ploiesti-cine-si-cum-face-legea-disolutia-totala-a-autoritatii/[/url]
Iata cum indiferenta unora fata de nebunia altora a trimis pe cineva la spital in stare grava.
Zic ca am dat exemple destul de elocvente dar vreau sa spun ca indiferenta este cu mult mai prezenta, mai ales in aspectele care zicem noi ca sunt marunte dar ne mananca zilele. Macar noi crestinii sa dam dovada ca ne pasa… de altii…nu numai de noi.
Dan Tudorache
noiembrie 9, 2011 @ 2:04 pm
Patricia, facem tot ce ne sta in putere si ne punem toata nadejdea in Domnul. Vorba parintelui Arsenie Boca: ”Nu se poate sa nu se poata!”
elena
noiembrie 9, 2011 @ 8:28 pm
@ Dan: Ai dreptate, nu era o caracterizare a indiferentei, m-am limitat la o fraza , dar daca ar fi s-o caracterizez as avea nevoie de pagini…INDIFERENTA, NEPASAREA, IGNORAREA, fac parte din aceiasi familie si anume EGOISM sau IUBIREA DE SINE.
Indiferenta doare pentru ca ne arata cum suntem si noua nu ne place sa vedem toate cele ce se intampla in jurul nostru , nu ne place sa vedem cersetori, batrani sau copii abandonati, 2 care se omoara pe strada, 10 tineri care stau sezuti in timp ce 20 de batrani stau in picioare in autobuz, 2 nesimtiti care se cred mai presus si trec inainte la o coada la magazin in timp ce 1 femeie deabia sta in picioare asteptandu-si randul, noua nu ne place sa vedem ca altii nu-si fac datoria , ca e atata nedreptate , noua ne place sa ne vedem de treaba de aceea preferam sa nu vedem ceea ce se intampla ca nu e treaba noastra ,de ce sa ajut eu pe cineva, sa-l ajute statul , de ce sa ma ridic eu de pe scaun ca ma dor picioarele cu pantofii astia cu tocul 15 ,sa se ridice altul, ca doar si eu platesc si vreau sa am comoditate, de ce sa ma duc la vot ca doar tot iese cineva si fara votul meu!? Si uite asa ne descotorosim de toate si lasam in grija altuia, si celalalt in grija celuilalt si pana la urma ne spalam toti pe maini toti si ne vedem de proriul eu !
Schimbarea se face de jos, de la cel mai mic ,putin cate putin , caci cum voim sa avem o tara mai prospera sau un presedinte mai bun daca noi suntem un popor care fiecare isi vede de treaba lui si nu de interesul comunitatii, caci cum spunea un parinte:” Doar nu au venit mongolezii sa aduca tara in situatia in care e” noi suntem de vina ca nu ne pasa de tara noastra. In noi sta schimbarea, caci daca astazi imi invat copii valorile cu care eu am crescut maine acestia o sa fie pilonii societatii, ei sunt viitori parlamentari, presedinti, iar daca acesti cresc copii „independenti” fara valori fara bun simt si modestie , incotro o sa mergem?…