Skip to content

12 Comentarii

  1. Dan Sorin
    septembrie 23, 2014 @ 5:22 pm

    Mie mi se pare puțin cam nasoală fizica asta cuantică. S-a renunțat pur și simplu la realități și chestii sigure și ni se spune că existența noastră (adică comportamentul particulelor) se bazează pe statistică, probabilități. Nu pot să fiu de acord cu așa ceva. Tind să fiu de acord cu Einstein care spunea că poate sunt niște legi de care noi încă nu suntem conștienți.

    Reply

  2. sdaniel
    septembrie 23, 2014 @ 5:43 pm

    Nu stiu ce presupuneri si credinte au oamenii de stiinta, nici nu prea ma intereseaza, dar eu sunt fanul lor numarul 1. Au si oamenii de stiinta partea lor intunecata dar ii iert pentru ca mi-au inventat calculatorul, televizorul, telefonul mobil, xeroxul, medicamente pentru aproape orice, spitale moderne, telescopul, satelitii, automobilul, avionul, trenul, desenele animate etc.

    Reply

  3. Claudiu Balan
    septembrie 23, 2014 @ 5:48 pm

    Dan-s, nu știu cum ți se pare ție fizica cuantică, cert este că știința nu se face pe păreri ci pe muncă, cercetare, ani grei de studiu, rugăciune, revelare… Ori fizica cuantică nu e un bau-bau inventat de unii care nu aveau ce face ci sunt observații făcute asupra lumii în care trăim, având la dispoziție tehnici din ce în ce mai puternice.

    Nu știu cât contează că suntem sau nu noi deacord cu fizica cuantică, dacă Dumnezeu așa a creat obiectele să fie și energie și materie, atunci la această concluzie trebuie să ajungem și noi.

    Reply

  4. Claudiu Balan
    septembrie 23, 2014 @ 5:58 pm

    Daniel,

    Ideea principală a citatului este că toți oamenii de știință în viața lor, de când au făcut primii pași în ale învățării (deci de la devenire) și până când au avut propriile lor descoperiri, au evoluat prin credință, presupunând ca adevărate afirmațiile celor din urma lor și multe alte teorii matematice, fizice, chimice, biologice, etc., pe care ei nu le putea demonstra, pentru că nu au pregătirea necesară.

    În plus de asta nu există condiții perfecte în lumea reala, deși pe hârtie, ele așa sunt presupuse, de unde rezultă credința că acele presupuneri sunt cele mai apropiate de adevăr.

    Prin urmare acuza adusă creștinilor că își întemeiază relația cu Dumnezeu și cu Biserica pe credință, iar știința operează doar cu lucruri care se pot demonstra, este una falsă. Iată ce spune Charles Townes:

    „Este imposibil, veí spune, metoda ștințifică verifică totul prin experiență. Fără a menționa numeroasele dificultăți filosofice inerente acestui punct de vedere, răspund că în practică acest lucru este fals. Câți fizicieni au verificat fiecare etapă, empirică sau logică, din cele care s-au succedat după cercetările lui Galilei și până la dinamica lui Hamilton? Noi verificăm, doar câteva derivate academice, esențialmente superficiale, și acceptăm restul printr-un act de credință.”

    Reply

  5. Dan Sorin
    septembrie 23, 2014 @ 6:11 pm

    @claudiu_admin_ot: Nu știu dacă ne referim la același lucru. Există în fizica cuantică așa-numitul „principiu al incertitudinii” care spune că nu putem ști sigur dacă o particulă se va comporta într-un anume fel Einstein nu a putut nicicum să fie de acord cu asta așa că, atunci când Bohr și ceilalți părinții ai fizicii cuantice vorbeau despre acest principiu, acesta spunea că el consideră că trebuie să existe anumite legi pe care noi încă nu le-am descoperit. Einstein nu putea accepta nicicum ideea că o particulă „probabil” va fi acolo ci pentru el particula ori „este” acolo, ori „nu este” acolo (adică credea în certitudini).

    Reply

  6. cristirg
    septembrie 23, 2014 @ 10:19 pm

    [url]http://suculente.wordpress.com/2010/10/26/mecanica-cuantica-pe-intelesul-tuturor-3/[/url]

    „Werner Heisenberg, celebru fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1932, conducator al programului nuclear al Germaniei naziste. Incercand sa răspunda la întrebarea “Cum măsurăm poziția unui electron în jurul unui nucleu?” el a formulat Principiul Incertitudinii: “Pe măsură ce determinăm mai precis poziţia unui electron, precizia de determinare a vitezei sale scade – şi viceversa.” Aceasta inseamna ca [b]la nivel atomic, universul fizic nu există într-o formă deterministă cu care suntem obisnuiti in lumea macroscopica — el există ca o colectie de probabilităti, de pilda, traseul exact al unui foton nu va putea fi niciodata calculat 100% precis, indiferent cat de puternic ar fi instrumentul de masurare.[/b]
    Einstein nu a fost de acord cu Principiul Incertitudinii si a rostit celebra fraza: “Dumnezeu nu joaca zaruri cu Universul.” A primit si replica de la profesorul Niels Bohr: “Einstein, nu-i spune tu lui Dumnezeu ce să facă !“
    Pe de alta parte, Niels Bohr însuși a recunoscut că mecanica cuantică și principiul incertitudinii sunt contraintuitive când a afirmat: “Cine nu e socat de teoria cuantică nu a înteles nici un cuvânt din ea.”

    Iata concluzia socanta: [b]particulele subatomice pot dispărea pentru a reapărea într-o altă poziţie orbitala. Şi pot face asta fără a exista în spaţiul dintre cele două puncte. Un electron poate călători dintr-un loc în altul parcurgând toate orbitele posibile simultan. Şi, încă mai şocant, aceste particule pot apărea din nimic, pentru a exista pentru un timp foarte scurt şi a dispărea, la fel, în neant. Este ca si cum ar vibra intr-un Univers multidimensional din care noi nu percepem decat 4 dimensiuni (Universul are 13 dimensiuni conform ultimelor teorii stiintifice)- disparand si reaparand ca din neant !
    Toate aceste manifestări uimitoare fac ca descrierea particulelor subatomice să fie extrem de dificilă şi inexactă[/b], dar EXISTENTA însăşi este inexactă la această scară cuantică !”

    Reply

  7. sdaniel
    septembrie 24, 2014 @ 6:47 pm

    @Claudiu
    Dar nu am zis nimic. Pur si simplu oamenii de stiinta se pricep foarte bine la un domeniu din acesta tehnicist (sa fac un nou smartphone de exemplu) si cu siguranta nu se pricep mai deloc la religie. Cand am nelamuriri pe teme religioase cu siguranta va intreb pe dumneavoastra sau pe Dan nu ma duc la un om de stiinta.
    Am mai postat mesajul si pentru o temperare, simteam ca incepe o noua serie de articole de legitimare a religiei prin stiinta sau oameni de stiinta, ceea ce nu e in regula pentru ca in primul rand nimeni nu cred ca a exprimat cineva (dintre noi) vreo indoiala si in al doilea rand nu vad prin ce ar putea respectivii sa-i ofere o legitimitate lui Dumnezeu.
    @Cristirg
    O singura data intrasem acum foarte multi ani pe un site din acesta, sa-i zic agnostic.
    Am accesat linkul tau si am pacatuit a doua oara. Site-ul (http://suculente.wordpress.com/) contine si urmatoarele articole:
    Nou abuz clerical in Romania secolului XXI !
    Indila – beneficiile sangelui amestecat (PS asta chiar e un articol bun)
    BOR bate noi recorduri de stupizenie
    STOP indoctrinarii copiilor in scoli ! etc.

    Reply

  8. cristirg
    septembrie 24, 2014 @ 7:05 pm

    -eu nu am recomandat acel sit ,ci doar ceva informatii despre fizica cuantica si principiu incertitudinii

    Reply

    • sdaniel
      septembrie 24, 2014 @ 7:53 pm

      [quote name=”cristirg”]-eu nu am recomandat acel sit ,ci doar ceva informatii despre fizica cuantica si principiu incertitudinii[/quote]
      Ai dreptate…asa ca am dat „EDIT” si am sters ultima propozitie care continea si cuvantul „recomandat”. Scuze!
      P.S. Indiferent cat de simplu e scris articolul (si oricare altul) chiar nu pot intelege notiuni de fizica cuantica 🙂

      Reply

      • Andrei Calin
        octombrie 8, 2014 @ 2:41 pm

        [quote name=”dan-s”]Mie mi se pare puțin cam nasoală fizica asta cuantică. S-a renunțat pur și simplu la realități și chestii sigure și ni se spune că existența noastră (adică comportamentul particulelor) se bazează pe statistică, probabilități. Nu pot să fiu de acord cu așa ceva. Tind să fiu de acord cu Einstein care spunea că poate sunt niște legi de care noi încă nu suntem conștienți.[/quote]

        Din fericire fizica cuantica functioneaza chiar daca tu este de acord cu ea sau nu. 😉

        [quote name=”sdaniel”]
        Ai dreptate…asa ca am dat „EDIT” si am sters ultima propozitie care continea si cuvantul „recomandat”. Scuze!
        P.S. Indiferent cat de simplu e scris articolul (si oricare altul) chiar nu pot intelege notiuni de fizica cuantica :)[/quote]

        Pacat. Este tare interesanta.

  9. Serban
    octombrie 30, 2014 @ 7:47 pm

    Indiferent cat de simplu e scris articolul (si oricare altul) chiar nu pot intelege notiuni de fizica cuantica 🙂

    Daca stiinta este prea grea pentru tine poti oricand recurge la religie. nici o problema

    Reply

  10. Serban
    octombrie 30, 2014 @ 7:48 pm

    P.s. Gravitatia nu are nevoie de tine sa crezi in ea ca sa existe.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *