Strategii pentru dezvoltarea ortodoxiei online și carențe ale online-ului românesc
Iubiți frați și surori întru Domnul, ostenitori la lucrarea de înduhovnicire desfășurată în mediul virtual, rugăm să luăm împreună aminte la câteva gânduri și frământări pe care vi le împărtășim despre prezentul și viitorul ortodoxie pe internet.
Credem că după mai bine de 10 ani, online-ul ortodox a trecut de perioada pionieratului, și întrucât mediul online general este unul extrem de dinamic, se cere ca și noi să fim dinamici în munca duhovnicească de care răspundem.
Fără doar și poate că internetul s-a dovedit a fi un mediu propice misionariatului creștin-ortodox mai mult decât s-ar fi bănuit. De aceea, este necesar să conturăm împreună câteva linii-reper care să ne ajute la îmbunătățirea a ceea ce am putea numi „lucrarea online de participare la mântuirea neamului românesc”, lucrare din ce în ce mai necesară întregii Biserici.
În primul rând nu dorim să facem o critică din care să dăm impresia că ne excludem pe noi înșine, și nici să părem că ne situăm deasupra cuiva prin ceea ce am realizat până acum, ci incercăm să facem o analiză firească, frățească și constructivă, care să ne ajute pe toți în a îmbunătăți propriile lucrări la care trudim.
Cu toate că articolul de față este adresat în special administratorilor de online ortodox, dar și celor care au în plan să devină creatori de online ortodox, totuși el este scris în primul rând din perspectiva cititorilor de online, și mai apoi din perspectiva administratorilor de online. Căci într-un fel se vede online-ul ortodox din calitatea de cititor, și în alt fel se vede din calitatea de administrator/creator.
Liniile-reper pe care încercam să le conturăm, le-am abordat individual sub forma unor mici capitole:
Crearea proiectelor de nișă, specializate pe o anumită tematică
Ca strategie de viitor, considerăm că este necesar să dezvoltăm proiectele specializate pe o anumită tematică, adiacente proiectelor generale deja existente. Se simte nevoia stringentă pentru existența proiectelor specializate pe o anumită temă tratată în mod exhaustiv.
Considerăm că deocamdată sunt suficiente site-urile care abordează probleme generale, dacă ele dau dovadă de echilibru. Așa cum un site ortodox cu teme generale face față pentru 2.000 de cititori zilnic, tot așa poate face față și pentru 20.000 de mii de cititori zilnic. De aceea, în viitorul apropiat este nevoie să acoperim temele de interes neacoperite, sau acoperite deficitar.
Vrem să pătrundem în profunzimea duhului Evanghelic? Atunci ne-ar trebui un site cu toate predicile de la Praznicile Împărătești și de la duminicile de peste an, iar pentru fiecare titlu de predică în parte, trebuie să strângem toate predicile Sfinților Părinți și a preoților înduhovniciți, astfel încât să putem cuprinde toate înțelesurile și toată profunzimea Evangheliei descoperită până acum sub insuflarea Duhului Sfânt.
Vrem să tratăm fenomenul OZN în mod autentic și profesional? Atunci este nevoie să facem un proiect în care să stângem studii cât mai amănunțite atât din partea teologilor cât și din partea psihologilor și a oamenilor de știință echilibrați.
În prezent există proiecte de nișă precum Homosexualitate.ro, Avort.ro, Hexaimeron.ro însă există o sumedenie de teme particulare care nu au fost abordate cu dedicație până acum. Spre exemplu, se simte nevoia de a crea site-uri/ bloguri specializate pe subiecte cum ar fi: dialogul inter-religios, schimbarea calendarului, istoria creștinismului, etc.
Cred că oricine dintre noi și-ar dori să găsească un site cu toate rugăciunile Bisericii, așa cum există și site-uri cu toate canoanele Bisericii. Cred că ne-am dori cu toții să avem un site ortodox românesc care să conțină toată iconografia sfinților Bisericii, și a tuturor relatărilor din Evanghelie. Un site cu imagini impecabile, cu o organizare clară, ușor de intuit. Un site care să ofere cititorului posibilitatea de a găsi toate icoanele sfântului/sfintei căutat(e), ca cititorul să se poată bucura de tot ce ține vizual de sfântul pe care îl îndrăgește. Și exemplele pot continua.
În momentul de față, există și proiecte cu tematică particulară, care din păcate nu sunt dezvoltate pe cât ar fi necesar. Spre exemplu, în calitate de cititor, este frustrant să constați că există 2-3 site-uri dedicate părintelui Gheorghe Calciu, dar toate prezentând carențe de informație, slabă organizare informațională sau grafică deficitară. De ce să nu existe un singur site dedicat Fericitului Mărturisitor Gheorghe Calciu, în care să găsim toate mărturiile video, audio, text și toate imaginile foto cu mult întrăgitul părinte?
De aceea spunem că se simte nevoia din ce în ce mai stringentă de a avea site-uri profesionale, care să prezinte informația în mod exhaustiv. Se simte nevoia lucrărilor duhovnicești particularizate și tratate cât mai plenar în particularitatea lor, astfel încât cititorii să-și poată forma o imagine cât mai obiectivă, nu una limitată din pricina informației limitate.
Toate aceste proiecte trebuie gândite nu numai pentru generația de azi ci și pentru generația de mâine.
Reactualizarea și perfecționarea proiectelor vechi
Pentru a ne face mai ușor de înțeles în ceea ce dorim să explicăm în continuare, este bine să amintim că site-urile se pot împărți pe mai multe categorii, în funcție de anumiți factori, dintre care unul este „dinamica” site-ului.
Într-o astfel de catalogare site-urile pot fi dinamice sau statice. Cele statice sunt în general portalurile de pionerat online, în care informația nu suferă actualizări sau modificări de structură. Astfel de site-uri sunt SfaturiOrtodoxe.ro sau Nistea.com. Cele dinamice, sunt acele site-uri în care informația este actualizată zilnic sau aproape zilnic. Drept urmare a acestui lucru, o consecință firească este că site-urile/blogurile dinamice polarizează comunități de oameni pe când cele statice nu dau posibilitatea relaționării personale. Iar una din nevoile cele mai mari ale cititorilor este de a relaționa cât mai personal.
Cu toate acestea, site-urile statice au în continuare rolul lor important pentru promovarea ortodoxiei online. Ele au rolul de documentare tip „quiet”. Însă pe termen lung aceste proiecte riscă să-și piardă eficiența dacă nu vor fi „aduse la zi” din punct de vedere tehnic și grafic. Site-urile statice vor intra într-un declin inevitabil pentru că încep să nu mai răspundă cerințelor cititorilor care, spre deosebire de acum câțiva ani, au alternative mai bune în prezent. Așadar, munca începută cu ani în urmă trebuie îmbunătățită pentru a răspunde tuturor nevoilor curente și viitoare ale credincioșilor.
Îmbunătățirea proiectelor actuale
În calitate de cititori, nu de puține ori am fost dezamagiți de site-urile sau blogurile începute promițător dar care prezintă deficiențe la anumite capitole din diverse motive. Însă pe cititor nu-l interesează dezbaterea motivelor (justificate sau nu) pentru care există astfel de site-uri cu deficiențe, ci îl interesează să nu mai piardă timpul acolo unde aparențele îl înșeală, atâta timp cât are alternative mai bune.
Există site-uri care strălucesc la un capitol, însă s-au poticnit nepermis de mult la altele: site-uri cu grafică impecabilă dar cu informație insuficientă, site-uri bogate în materiale dar cu o grafică de kitsch, site-uri cu grafică bună și bogate în materiale dar cu o organizare informațională haotică, etc. Și din păcate marea problemă este că astfel de site-uri/bloguri sunt lăsate continuu la același nivel deficitar deși s-ar putea îmbunătăți lucrurile mult mai mult.
Astfel de site-uri și bloguri trebuiesc îmbunătățite acolo unde prezintă deficiențe, pentru că munca pe care o facem trebuie să tindă în mod firesc spre desăvârșire. Nu este firesc să neglijăm întregul unui site doar pentru că excelăm la un capitol preferențial sau doar la cel la care ne pricepem. Fiecare este dator să-și evalueze în mod just munca și să o desăvârșească, căci Hristos Domnul ne-a chemat la desăvarșire, iar (ne)desăvârșirea noastră se dovedește și prin munca pe ce facem.
Nevoia de muncă susținută
Ca cititor, poate deveni deranjant să te atașezi preferențial de anumite bloguri, însă a căror misiune se desfășoară haotic, adică fără o constanță a prezentării de material nou. Deci, se simte nevoia unei munci susținute constant, căci doar aceasta poate fi ușor de urmărit pentru cititori.
Nu are o importanță capitală ca administratorii să ofere informație multă, deoarece cantitatea de informație mare poate crea cititorilor frustrări la alegerea costului de oportunitate. Dar este nevoie ca materialele duhovnicești să fie prezentate în mod constant. Fie că afișezi 3 articole pe zi, sau 3 pe săptămână sau doar 3 pe lună, important este ca cititorii să știe când anume postezi, pentru a înlătura două aspecte negative:
a) timpul pierdut de cititorii fidelizați pentru checking-ul noilor apariții rarisime și imprevizibile;
b) traficul „garbage”, generat de „checking-urile” inutile, trafic care creează o falsă impresie despre adevărata putere de catehizare și cultivare a cititorilor.
Nevoia de sprijin reciproc și a conlucrării în același duh mărturisitor
Nu degeaba am lăsat la sfarșit acest capitol, întrucat este unul esențial pentru viitor, dar este și unul delicat pe alocuri.
Este necesar ca administratorii site-urilor mari să nu neglijeze promovarea proiectelor mici, din ispita de a crede că sunt aparent lipsite de importanță. Orice proiect online mic este ca o sămânță care mai târziu poate deveni un pom care să aducă roadă multă. Deci este nevoie ca proiectele mici ale colegilor de breaslă, sa fie promovate de administratorii care au o influiență mai mare în mediul online. O conlucrare mai strânsă duce la o putere mai mare a întregii lucrări ortodoxe online, dar lucrul acesta nu se poate face decât printr-o apropiere autentică unii față de alții, în același duh al Bisericii.
Fără a încerca să deschidem răni și fără a acuza cumva, mărturisim că în calitate de cititori s-au resimțit anumite tensiuni apărute pe fondul diferențelor de opinie și atitudine în abordarea unor subiecte actuale. Lucrul acesta a dus la instaurarea unui duh de dezbinare, duh care deși bănuim că nu este dorit de nimeni, el totuși a făcut victime stârnind suspiciuni, resentimente, și confuzii în rândul tuturor credincioșilor care au tangență cu mediul virtual.
În calitate de administratori, nu de puține ori am simțit că patimile și neputințele proprii și-au strecurat amprenta asupra muncii noastre. Dar munca noastră este hrană duhovnicească a mii de oameni și de aceea trebuie să învățăm cu toții să ne cenzurăm la sânge patimile, astfel încât să nu punem o amprentă negativă asupra muncii noastre oricât de bine intenționați am fi.
Dacă vrem ca în viitor, vocea ortodoxiei online să aibe mai multă greutate în cuvânt, atunci este necesar să conlucrăm în același duh mărturisitor, pentru că dezbinările particulare slăbesc mult puterea lucrării generale.
Toată munca depusă de administratorii online-ului ortodox își are valoarea în roadele pe care le aduce, iar roadele aceste nu sunt altele decât înduhovnicirea oamenilor care asimilează munca depusă.
Și pentru că cititorii online-ului ortodox sunt cartea de vizită a întregii comunități internautice, rugăm pe toți cititorii să contribuie cu sugestii la aceste repere pe care am încercat să le conturăm, astfel încât să mergem împreună cu toți pe același drum îngust dar sigur al dreptei credințe.
(Echipa Ortodoxia Tinerilor)
Pr. Dorin Picioruș
mai 6, 2011 @ 4:06 pm
Descurajați joaca și anonimatul „ortodox”!
Dragă Claudiu,
mai înainte de toate e nevoie să îți asumi [i]cine ești[/i] și [i]ce poți[/i].
Și de aici decurg toate [i]deficiențele[/i] (despre care tot am vorbit), pentru că ortodocșii noștri se dau de „anonimi” online sau de „credincioși simpli” fără a dori să își asume un domeniu, o tematică pe care să le aprofundeze.
Acesta e motivul pentru care noi nu mai publicităm anonimi, adică locații care nu își asumă identitatea cu CV-ul la vedere.
Și ne pare rău când vedem că [i]încurajați[/i]…și că [i]se încurajează[/i] „Război întru cuvânt”, „Saccsiv”, alți anonimi „celebri”…când ei nu au nimic de-a face cu scrisul, cu creația…ci cu furatul de informație de la alții.
Luatul grosso modo de text și de informație, pe fiecare zi, din cărți care nu ne aparțin nu înseamnă „creație personală”.
Strategii de extindere ale onlineului ortodox au doar oamenii care creează ei înșiși [i]conținut de online[/i].
Nu trebuie să confundăm [i]arhivarea de date[/i] cu [i]proiectul personal[/i].
Dacă vrei o istorie a martiriului sau un proiect catehetic trebuie să le scrii tu însuți, să faci muncă de cercetare personală și nu să pui la un loc surse din mai multe locații.
Încă nu văd la orizontul actual al onlineului ortodox românesc oameni cu proiecte teologice coerente, adică de la cap la coadă create de ei.
Dacă vreți coerență…atunci scrieți cărți, defalcate în zeci de părți, ca să se vadă [i]cât înțelegeți[/i] și [i]cât cuprindeți[/i].
Noi nu avem [i]oameni personali[/i], de excepție în online: asta e marea durere! Doar ei pot să creeze [i]viitorul onlineului ortodox românesc[/i].
Ceea ce cred că trebuie să facem acum e să descurajăm „joaca de-a onlineul ortodox” și „anonimii ortodocși”. Dacă reușim să facem aceste două lucruri…trecem spre o discuție matură despre „viitorul nostru”.
Guest
mai 6, 2011 @ 6:22 pm
Nu toata lumea estetalentata la scris , eu zic ca mai bine sa postezi un articol in care sa fie vorbele unui sfant,parinte etc sa fi sigur ca nu gresesti smintesti etc
Doamne ajuta !
Ludmila
mai 6, 2011 @ 7:03 pm
HRISTOS A INVIAT !
[b]"Nu toata lumea estetalentata la scris , eu zic ca mai bine sa postezi un articol in care sa fie vorbele unui sfant,parinte etc sa fi sigur ca nu gresesti smintesti etc
Doamne ajuta !"[/b]
Subscriu !
Si, scuzati usoara ironie, trebuie sa facem si studii teologice pentru a actualiza un online ortodox? Ortodoxia inseamna doar litera sau si duh ?
Doamne ajuta !
Ana
mai 6, 2011 @ 7:27 pm
Ma bucur mult de puterea si dorinta voastra de munca.
Cand caut pe net un nume de scriitor, o carte, o idee etc, doresc sa stiu un punct de vedere ortodox. De cele mai multe ori singurul punct de vedere (credibil) l-am gasit doar pe acele site-uri statice gen [i]Sfaturi Ortodoxe[/i] (este cu adevarat un site de mare folos). Faptul ca nu este actualizat, nu poate da raspunsuri la problemele actuale.
Nu cred ca este rau ca exista mai multe site-uri cu un parinte ca Gheorghe Calciu Dumitreasa, ci ca sunt incomplete. Daca ar exista un singur site si ar cadea intr-o zi, am fi lipsiti de informatii pretioase. Cred insa ca este bine sa existe o cooperare activa intre cei care tin site-urile, astfel ca cititorii sa stie de unde sa-si ia informatiile.
De pe acest site am intrat pana acum pe multe alte site-uri. In momentul in care voi recomandati un site, ne transmiteti ca este pe aceeasi lungime de unda cu voi, si ca atare avem incredere si incepem sa-l urmarim. La fel cooperarea voastra cu unele site.uri.
Lucrarea pe care voi o faceti e plina de ispite. Dumnezeu sa va ajute on tot ce faceti. Putere si multa rabdare.
Ana
mai 6, 2011 @ 7:47 pm
Am vazut in treacat in mesajul parintelui Piciorus, numele site-ului [i]razbointrucuvant[/i] in contextul unei critici. Urmaresc acest site de multa vreme si este singurul care in anumite perioade grele ne-a dat informatii mult folositoare, atunci cand am avut nevoie de decizii majore (gen vaccinuri de ex.). Fiind foarte corect, e normal ca un astfel de site sa fie atacat din multe parti si astfel sa ajunga sa intre si in conflict cu altii (alte site-uri). Pentru cititori insa, un astfel de site este de folos.
CriCri
mai 7, 2011 @ 2:41 am
Ca cititor fara pregatire teologica (si cu o specialitate in cu totul alt domeniu), eu caut la siturile ortodoxe sa imi completez cumva lacunele, sa comunic si cu alti oameni credinciosi si sa capat iar dispozitie spre rugaciune sau lucruri duhovnicesti cand ma pomenesc ca am devenit mai ‘uscata’. Asadar mi-e de mare folos sa citesc predici legate de sfintii sau praznicele sarbatorite in perioada apropiata, sau sa gasesc articole extrase din lucrari ale unor sfinti parinti sau duhovnici contemporani. Salut initiativa echipei de la ortodoxiatinerilor de a avertiza tinerii asupra atator probleme/pacate de a caror consecinte nu ni se vorbeste nici in scoala nici in societate. Sa va ajute Dumnezeu sa continuati asa.
As mai avea propuneri de subiecte de abordat, spre exemplu:
Care este motivul pentru care romanii au atat de putini copii? Situatia economica precara, starea morala decazuta sau influenta societatii? Daca sunt marturisiri despre pastrarea/pierderea fecioriei, poate sunt si marturisiri ale unor oameni care regreta ca nu au avut mai mult de un copil/doi etc. Am putea face un bilant despre marile noastre nume, cati copii au fost la parinti: spre ex parintele Gh Calciu mentionat in acest articol a fost al 11-lea. Ne dam seama cu ce ne ‘jucam’ cand ‘hotaram’ noi cati copii sa avem si cand?
De ce bunicile noastre puteau sta acasa ca sa aiba grija de copii si in societatea romaneasca actuala ‘nu se mai poate’? La ce renuntau si ce castigau bunicile(si copiii lor) stand acasa si ce castiga sau ce pierd mamele si copiii moderni prin mersul la servici/gradinita.
Care sunt problemele infertilitatii la cuplurile in care sotii au trecut de 30 de ani? De ce exista tendinta de a amana venirea copiilor pe lume? Sunt cunoscute riscurile asumate prin aceasta decizie?
De ce este comod sa nu se ia atitudine relativ la introducerea educatiei sexuale in scoli? Cum am putea lua atitudine? Ce manuale alternative am propune (directii in linii mari, propuneri de texte din lucrarile Sfintilor Parinti sau ale unor duhovnici contemporani etc)?
Ce am propune sa se studieze in niste manuale alternative pentru istoria romanilor? Mie imi pare acum ca istoria romanilor este strans legata de istoria Bisericii pe meleagurile romanesti, ori cand am invatat la scoala, era un manual complet secularizat. Ma gandesc ca asa am veni in intampinarea unor scoli ortodoxe care ar fi o alternativa la scolile de acum.
Despre situl razbointrucuvant, apreciez foarte multe articole gasite acolo din duhovnici contemporani, articole care apoi mi-au deschis ochii sa caut si cartea de unde provin. Inca o data, sunt foarte ignoranta in ale teologiei, nu am facut nimic in scoala, asa ca incerc sa completez din mers, in timpul liber. Mi-au folosit predicile parintelui Piciorus (cea postata aici de Inviere mi-a mers la inima), imi folosesc si extrasele duhovnicesti alese de cei de la razboiintrucuvant pentru omul contemporan. Si nu in ultimul rand, mi-e de folos si acest sit, caci altfel nici nu as veni atat de des:-).
Ana
mai 7, 2011 @ 5:39 am
fatarnici si „induhovniciti”
Saurian
[i]"-)ar ce mă deranjează la razbointrucant e făţărnicia lor căci fac pe-a înduhovniciţii."[/i]
Si noi suntem la fel.
Ana
mai 7, 2011 @ 5:42 am
Cricri
"-)espre situl razbointrucuvant, [b]apreciez foarte multe articole gasite acolo din duhovnici contemporani, articole care apoi mi-au deschis ochii [/b]sa caut si cartea de unde provin."
[i]"imi folosesc si extrasele duhovnicesti alese de cei de la razboiintrucuvant pentru omul contemporan. Si nu in ultimul rand, mi-e de folos si acest sit, caci altfel nici nu as veni atat de des:-)."
[/i]
Gand la gand. Acelasi folos si la mine.
Admin
mai 7, 2011 @ 7:20 am
Saurian, desi suntem dezamagiti de atitudinea ta, nu am fost surprinsi ca ti-ai expus iarasi o problema personala care starneste dezbinare, asa cum am atras atentia si in articol.
Si spre dezamagirea ta, ti-am sters mesajul deoarece:
a) ceea ce ai spus nu are legatura cu ceea ce discutam in articol; (discutam despre dezvoltarea online-ului ortodox si carentele sale, iar nu despre carentele oamenilor care stau in spatele blogurilor si site-urilor ortodoxe.
b) ai expus o problema personala dar, ca si data trecuta, ti-am spus ca starneste controverse in loc sa zideasca ceva. Atata timp cat ai niste probleme personale cu anumiti frati de aceeasi credinta, este de bun simt sa le rezolvi tot personal, fara sa denigrezi in public anumite persoane (justificat sau nu).
Deci te rugam inca odata sa nu formezi si sa nu inviti pe nimeni in hora denigrarilor publice…caci cine intra in hora aceasta nu se poate sa nu iasa prafuit si patat.
Si te rugam mult sa nu te superi pentru ca nu dorim sa propagam resentimentele intre oameni. Priveste la Maica Siluana: tace si face. Si o indrageste toata lumea.
Saurian
mai 7, 2011 @ 10:01 am
@Admin, scuze dar eu vedeam la comentarii că se discuta despre cei de la razbointrucuvant aşa că am continuat şi eu conversaţia. În fine, acum nu trebuie să ne supărăm pe nimicuri din astea. Mi-aţi şters mesajul, ok. Nu e nici prima oară şi probabil nici ultima oară.
Admin
mai 7, 2011 @ 10:48 am
Saurian, nu ne face o placere sa stergem mesaje, si cu atat mai putin sa-ti stergem mesajele.
Dar pentru tine, in caliate de cititor fidel al O.T. si cu vechime, avem si noi pretentii. Iar pretentia ar fi sa fii un exemplu de echilibru in toate comentariile pe care le postezi, nu doar in cea mai mare parte.
Si ne-ar durea inima sa nu constientizezi nici acum ca acea suparare a ta nu se cadea sa o faci publica. Presupunand ca tot ceea ce ai spus este adevarat, tie ti-ar placea ca altii sa dezbata patimile tale in public?
Noi, incercand sa ne punem in pielea tuturara (chiar si a ta), incercam sa nu facem ceea ce nici altii nu ne-ar place sa ne faca.
PS: rugam pe toti cititorii sa contribuie cu ideii la subiectul acestui articol, iar acuzele, fondate sau nu, sa le lase deoparte caci ne putem descurca si fara ele.
Saurian
mai 7, 2011 @ 3:43 pm
Admin, aici ai dreptate. Şi-mi cer iertare pentru asta. Oricum cred că ai aşteptări prea mari de la mine că sunt şi eu vai de capul meu şi de păcatele mele. :-))
Admin
mai 7, 2011 @ 4:01 pm
Si noi suntem supusi greselii. Domnul sa te ierte si sa ne ierte pe toti.
Alin Muresan mi-a spus zilele trecute o vorba foarte adanca:
„Macar pe Dumnezeu sa incercam sa-L multumim, daca pe oameni nu reusim.”
Iar eu cred ca este mai usor sa-L multumim pe Dumnezeu, decat pe toti oamenii, fie si din simplul motiv ca Dumnezeu e doar Unul, si treime de persoane care impartasesc mereu aceeasi parere 🙂
Delia
mai 8, 2011 @ 8:36 am
Parerea mea
Ce oameni asa bloguri 😉
Daca nu-i bun materialul asa vor fi si rezultatele 😉
Bun simt, Echilibru,Profunzime,Claritate,Calitate,Sfintenie versus impostura,mediocritate,stare de alarma,agitatie provocata,interpretare superficiala a Sf. Parinti.
Suntem ceea ce citim : Profunzi,Studiosi,Atenti sau panicati,instabili si nefericiti.
Ioana
mai 8, 2011 @ 11:02 am
🙂
[quote] Atunci ne-ar trebui un site cu toate predicile de la Praznicile Împărătești și de la duminicile de peste an, iar pentru fiecare titlu de predică în parte, trebuie să strângem toate predicile Sfinților Părinți și a preoților înduhovniciți, astfel încât să putem cuprinde toate înțelesurile și toată profunzimea Evangheliei descoperită până acum sub insuflarea Duhului Sfânt.[/quote]
Daca veti mai avea nevoie si veti dori bineinteles, la vara ma pot oferi sa va transcriu in format electronic predicile/cartile/orice altceva va mai trebuie pentru a va putea indeplini dorinta 🙂
O duminica frumoasa tuturor!
Alex
mai 9, 2011 @ 1:48 pm
daca se poate
eu deja am eu un blog de aproape un an de zile . e un blog mai general . insa as vrea sa pot dezbate mai multe teme ortodoxe pe blogul meu insa eu si cu persoana ce ma mai ajuta la administrarea blogului nu prea avem timp . si in timpul acela minim nu prea avem timp sa ne documentam bine in acest domeniu al credintei . si vrea sa ma ajute eu ii stau la dispozitie la adresa d3xt3r91@yahoo.com . daca e cineva dispus sa ne ajute poe aceasta parte sau sa ne dea vreun sfat as fi foarte incantat
Alex
mai 9, 2011 @ 1:48 pm
as fi f incantat pentru ca vreau prin blogul meu sa trasmit cat pot eu mai mult adevarata credinta in Dumnezeu . si nu pre pot .
andrei alex
mai 11, 2011 @ 7:52 am
Hristos a inviat! Foarte bun articolul. Am citit chiar si comentariile postate aici, si nemultumirile fiecaruia. Legat de ce spunea Pr.Dorin Piciorus in legatura cu lipsa articolele personale,originale de pe diferite siteuri crestin ortodoxe, este totusi o problema [este strict parerea mea] : acum cand ispitele sunt din ce in ce mai mari, si pe internet circula cu usurinta tot felul de materiale impotriva bisericii, eu cred ca cele mai intelepte,sigure si mai bune sfaturi vin tot de la sfintii parinti si de la duhovnicii imunatatiti. Nu neg faptul ca articole postate de mireni nu pot fi foarte folositoare si zidesc frumos sufletul, dar pot aduce cu ele si ispite mari. Am citit mai multe din articolele dumneavoastra, si va felicit din toata inima pentru ca reusiti sa ne mai deschideti ochii, pentru ca asa cum spune si Mantuitorul "ochi aveti si nu veteti, urechi aveti si nu auziti..".
Doamne ajuta!
Admin
mai 11, 2011 @ 11:55 am
Si noi suntem de aceeasi parere cu tine Andrei Alex. Insa mai este o problema daca iti vine sa crezi: trunchierea mesajelor din scrierile sfintilor parinti si selectia lor preferential-subiectiva, astfel incat sa corespunda intelegerilor gresite despre anumite subiecte pe care vrem sa le tratam. Nu acuzam pe nimeni, ci doar atragem atentia ca se poate intampla si asa.
Deci este nevoie de mult discernamant oricum ar fi: ori ca scriem noi insine, ori ca prezentam textele sfintilor parinti.
Multumim si noi pentru cuvintele frumoase pe care ni le-ai adresat.