Skip to content

19 Comentarii

 1. Pr. Dorin Picioruș
  mai 6, 2011 @ 4:06 pm

  Descurajați joaca și anonimatul „ortodox”!
  Dragă Claudiu,

  mai înainte de toate e nevoie să îți asumi [i]cine ești[/i] și [i]ce poți[/i].

  Și de aici decurg toate [i]deficiențele[/i] (despre care tot am vorbit), pentru că ortodocșii noștri se dau de „anonimi” online sau de „credincioși simpli” fără a dori să își asume un domeniu, o tematică pe care să le aprofundeze.

  Acesta e motivul pentru care noi nu mai publicităm anonimi, adică locații care nu își asumă identitatea cu CV-ul la vedere.

  Și ne pare rău când vedem că [i]încurajați[/i]…și că [i]se încurajează[/i] „Război întru cuvânt”, „Saccsiv”, alți anonimi „celebri”…când ei nu au nimic de-a face cu scrisul, cu creația…ci cu furatul de informație de la alții.

  Luatul grosso modo de text și de informație, pe fiecare zi, din cărți care nu ne aparțin nu înseamnă „creație personală”.

  Strategii de extindere ale onlineului ortodox au doar oamenii care creează ei înșiși [i]conținut de online[/i].

  Nu trebuie să confundăm [i]arhivarea de date[/i] cu [i]proiectul personal[/i].

  Dacă vrei o istorie a martiriului sau un proiect catehetic trebuie să le scrii tu însuți, să faci muncă de cercetare personală și nu să pui la un loc surse din mai multe locații.

  Încă nu văd la orizontul actual al onlineului ortodox românesc oameni cu proiecte teologice coerente, adică de la cap la coadă create de ei.

  Dacă vreți coerență…atunci scrieți cărți, defalcate în zeci de părți, ca să se vadă [i]cât înțelegeți[/i] și [i]cât cuprindeți[/i].

  Noi nu avem [i]oameni personali[/i], de excepție în online: asta e marea durere! Doar ei pot să creeze [i]viitorul onlineului ortodox românesc[/i].

  Ceea ce cred că trebuie să facem acum e să descurajăm „joaca de-a onlineul ortodox” și „anonimii ortodocși”. Dacă reușim să facem aceste două lucruri…trecem spre o discuție matură despre „viitorul nostru”.

  Reply

 2. Guest
  mai 6, 2011 @ 6:22 pm

  Nu toata lumea estetalentata la scris , eu zic ca mai bine sa postezi un articol in care sa fie vorbele unui sfant,parinte etc sa fi sigur ca nu gresesti smintesti etc
  Doamne ajuta !

  Reply

 3. Ludmila
  mai 6, 2011 @ 7:03 pm

  HRISTOS A INVIAT !

  [b]"Nu toata lumea estetalentata la scris , eu zic ca mai bine sa postezi un articol in care sa fie vorbele unui sfant,parinte etc sa fi sigur ca nu gresesti smintesti etc
  Doamne ajuta !"[/b]

  Subscriu !

  Si, scuzati usoara ironie, trebuie sa facem si studii teologice pentru a actualiza un online ortodox? Ortodoxia inseamna doar litera sau si duh ?

  Doamne ajuta !

  Reply

 4. Ana
  mai 6, 2011 @ 7:27 pm

  Ma bucur mult de puterea si dorinta voastra de munca.

  Cand caut pe net un nume de scriitor, o carte, o idee etc, doresc sa stiu un punct de vedere ortodox. De cele mai multe ori singurul punct de vedere (credibil) l-am gasit doar pe acele site-uri statice gen [i]Sfaturi Ortodoxe[/i] (este cu adevarat un site de mare folos). Faptul ca nu este actualizat, nu poate da raspunsuri la problemele actuale.

  Nu cred ca este rau ca exista mai multe site-uri cu un parinte ca Gheorghe Calciu Dumitreasa, ci ca sunt incomplete. Daca ar exista un singur site si ar cadea intr-o zi, am fi lipsiti de informatii pretioase. Cred insa ca este bine sa existe o cooperare activa intre cei care tin site-urile, astfel ca cititorii sa stie de unde sa-si ia informatiile.

  De pe acest site am intrat pana acum pe multe alte site-uri. In momentul in care voi recomandati un site, ne transmiteti ca este pe aceeasi lungime de unda cu voi, si ca atare avem incredere si incepem sa-l urmarim. La fel cooperarea voastra cu unele site.uri.

  Lucrarea pe care voi o faceti e plina de ispite. Dumnezeu sa va ajute on tot ce faceti. Putere si multa rabdare.

  Reply

 5. Ana
  mai 6, 2011 @ 7:47 pm

  Am vazut in treacat in mesajul parintelui Piciorus, numele site-ului [i]razbointrucuvant[/i] in contextul unei critici. Urmaresc acest site de multa vreme si este singurul care in anumite perioade grele ne-a dat informatii mult folositoare, atunci cand am avut nevoie de decizii majore (gen vaccinuri de ex.). Fiind foarte corect, e normal ca un astfel de site sa fie atacat din multe parti si astfel sa ajunga sa intre si in conflict cu altii (alte site-uri). Pentru cititori insa, un astfel de site este de folos.

  Reply

 6. CriCri
  mai 7, 2011 @ 2:41 am

  Ca cititor fara pregatire teologica (si cu o specialitate in cu totul alt domeniu), eu caut la siturile ortodoxe sa imi completez cumva lacunele, sa comunic si cu alti oameni credinciosi si sa capat iar dispozitie spre rugaciune sau lucruri duhovnicesti cand ma pomenesc ca am devenit mai ‘uscata’. Asadar mi-e de mare folos sa citesc predici legate de sfintii sau praznicele sarbatorite in perioada apropiata, sau sa gasesc articole extrase din lucrari ale unor sfinti parinti sau duhovnici contemporani. Salut initiativa echipei de la ortodoxiatinerilor de a avertiza tinerii asupra atator probleme/pacate de a caror consecinte nu ni se vorbeste nici in scoala nici in societate. Sa va ajute Dumnezeu sa continuati asa.

  As mai avea propuneri de subiecte de abordat, spre exemplu:
  Care este motivul pentru care romanii au atat de putini copii? Situatia economica precara, starea morala decazuta sau influenta societatii? Daca sunt marturisiri despre pastrarea/pierderea fecioriei, poate sunt si marturisiri ale unor oameni care regreta ca nu au avut mai mult de un copil/doi etc. Am putea face un bilant despre marile noastre nume, cati copii au fost la parinti: spre ex parintele Gh Calciu mentionat in acest articol a fost al 11-lea. Ne dam seama cu ce ne ‘jucam’ cand ‘hotaram’ noi cati copii sa avem si cand?
  De ce bunicile noastre puteau sta acasa ca sa aiba grija de copii si in societatea romaneasca actuala ‘nu se mai poate’? La ce renuntau si ce castigau bunicile(si copiii lor) stand acasa si ce castiga sau ce pierd mamele si copiii moderni prin mersul la servici/gradinita.
  Care sunt problemele infertilitatii la cuplurile in care sotii au trecut de 30 de ani? De ce exista tendinta de a amana venirea copiilor pe lume? Sunt cunoscute riscurile asumate prin aceasta decizie?
  De ce este comod sa nu se ia atitudine relativ la introducerea educatiei sexuale in scoli? Cum am putea lua atitudine? Ce manuale alternative am propune (directii in linii mari, propuneri de texte din lucrarile Sfintilor Parinti sau ale unor duhovnici contemporani etc)?
  Ce am propune sa se studieze in niste manuale alternative pentru istoria romanilor? Mie imi pare acum ca istoria romanilor este strans legata de istoria Bisericii pe meleagurile romanesti, ori cand am invatat la scoala, era un manual complet secularizat. Ma gandesc ca asa am veni in intampinarea unor scoli ortodoxe care ar fi o alternativa la scolile de acum.

  Despre situl razbointrucuvant, apreciez foarte multe articole gasite acolo din duhovnici contemporani, articole care apoi mi-au deschis ochii sa caut si cartea de unde provin. Inca o data, sunt foarte ignoranta in ale teologiei, nu am facut nimic in scoala, asa ca incerc sa completez din mers, in timpul liber. Mi-au folosit predicile parintelui Piciorus (cea postata aici de Inviere mi-a mers la inima), imi folosesc si extrasele duhovnicesti alese de cei de la razboiintrucuvant pentru omul contemporan. Si nu in ultimul rand, mi-e de folos si acest sit, caci altfel nici nu as veni atat de des:-).

  Reply

 7. Ana
  mai 7, 2011 @ 5:39 am

  fatarnici si „induhovniciti”
  Saurian

  [i]"-)ar ce mă deranjează la razbointrucant e făţărnicia lor căci fac pe-a înduhovniciţii."[/i]

  Si noi suntem la fel.

  Reply

 8. Ana
  mai 7, 2011 @ 5:42 am

  Cricri

  "-)espre situl razbointrucuvant, [b]apreciez foarte multe articole gasite acolo din duhovnici contemporani, articole care apoi mi-au deschis ochii [/b]sa caut si cartea de unde provin."

  [i]"imi folosesc si extrasele duhovnicesti alese de cei de la razboiintrucuvant pentru omul contemporan. Si nu in ultimul rand, mi-e de folos si acest sit, caci altfel nici nu as veni atat de des:-)."
  [/i]

  Gand la gand. Acelasi folos si la mine.

  Reply

 9. Admin
  mai 7, 2011 @ 7:20 am

  Saurian, desi suntem dezamagiti de atitudinea ta, nu am fost surprinsi ca ti-ai expus iarasi o problema personala care starneste dezbinare, asa cum am atras atentia si in articol.
  Si spre dezamagirea ta, ti-am sters mesajul deoarece:
  a) ceea ce ai spus nu are legatura cu ceea ce discutam in articol; (discutam despre dezvoltarea online-ului ortodox si carentele sale, iar nu despre carentele oamenilor care stau in spatele blogurilor si site-urilor ortodoxe.
  b) ai expus o problema personala dar, ca si data trecuta, ti-am spus ca starneste controverse in loc sa zideasca ceva. Atata timp cat ai niste probleme personale cu anumiti frati de aceeasi credinta, este de bun simt sa le rezolvi tot personal, fara sa denigrezi in public anumite persoane (justificat sau nu).
  Deci te rugam inca odata sa nu formezi si sa nu inviti pe nimeni in hora denigrarilor publice…caci cine intra in hora aceasta nu se poate sa nu iasa prafuit si patat.
  Si te rugam mult sa nu te superi pentru ca nu dorim sa propagam resentimentele intre oameni. Priveste la Maica Siluana: tace si face. Si o indrageste toata lumea.

  Reply

 10. Saurian
  mai 7, 2011 @ 10:01 am

  @Admin, scuze dar eu vedeam la comentarii că se discuta despre cei de la razbointrucuvant aşa că am continuat şi eu conversaţia. În fine, acum nu trebuie să ne supărăm pe nimicuri din astea. Mi-aţi şters mesajul, ok. Nu e nici prima oară şi probabil nici ultima oară.

  Reply

 11. Admin
  mai 7, 2011 @ 10:48 am

  Saurian, nu ne face o placere sa stergem mesaje, si cu atat mai putin sa-ti stergem mesajele.
  Dar pentru tine, in caliate de cititor fidel al O.T. si cu vechime, avem si noi pretentii. Iar pretentia ar fi sa fii un exemplu de echilibru in toate comentariile pe care le postezi, nu doar in cea mai mare parte.
  Si ne-ar durea inima sa nu constientizezi nici acum ca acea suparare a ta nu se cadea sa o faci publica. Presupunand ca tot ceea ce ai spus este adevarat, tie ti-ar placea ca altii sa dezbata patimile tale in public?
  Noi, incercand sa ne punem in pielea tuturara (chiar si a ta), incercam sa nu facem ceea ce nici altii nu ne-ar place sa ne faca.

  PS: rugam pe toti cititorii sa contribuie cu ideii la subiectul acestui articol, iar acuzele, fondate sau nu, sa le lase deoparte caci ne putem descurca si fara ele.

  Reply

 12. Saurian
  mai 7, 2011 @ 3:43 pm

  Admin, aici ai dreptate. Şi-mi cer iertare pentru asta. Oricum cred că ai aşteptări prea mari de la mine că sunt şi eu vai de capul meu şi de păcatele mele. :-))

  Reply

 13. Admin
  mai 7, 2011 @ 4:01 pm

  Si noi suntem supusi greselii. Domnul sa te ierte si sa ne ierte pe toti.
  Alin Muresan mi-a spus zilele trecute o vorba foarte adanca:
  „Macar pe Dumnezeu sa incercam sa-L multumim, daca pe oameni nu reusim.”
  Iar eu cred ca este mai usor sa-L multumim pe Dumnezeu, decat pe toti oamenii, fie si din simplul motiv ca Dumnezeu e doar Unul, si treime de persoane care impartasesc mereu aceeasi parere 🙂

  Reply

 14. Delia
  mai 8, 2011 @ 8:36 am

  Parerea mea
  Ce oameni asa bloguri 😉

  Daca nu-i bun materialul asa vor fi si rezultatele 😉

  Bun simt, Echilibru,Profunzime,Claritate,Calitate,Sfintenie versus impostura,mediocritate,stare de alarma,agitatie provocata,interpretare superficiala a Sf. Parinti.

  Suntem ceea ce citim : Profunzi,Studiosi,Atenti sau panicati,instabili si nefericiti.

  Reply

 15. Ioana
  mai 8, 2011 @ 11:02 am

  🙂
  [quote] Atunci ne-ar trebui un site cu toate predicile de la Praznicile Împărătești și de la duminicile de peste an, iar pentru fiecare titlu de predică în parte, trebuie să strângem toate predicile Sfinților Părinți și a preoților înduhovniciți, astfel încât să putem cuprinde toate înțelesurile și toată profunzimea Evangheliei descoperită până acum sub insuflarea Duhului Sfânt.[/quote]

  Daca veti mai avea nevoie si veti dori bineinteles, la vara ma pot oferi sa va transcriu in format electronic predicile/cartile/orice altceva va mai trebuie pentru a va putea indeplini dorinta 🙂
  O duminica frumoasa tuturor!

  Reply

 16. Alex
  mai 9, 2011 @ 1:48 pm

  daca se poate
  eu deja am eu un blog de aproape un an de zile . e un blog mai general . insa as vrea sa pot dezbate mai multe teme ortodoxe pe blogul meu insa eu si cu persoana ce ma mai ajuta la administrarea blogului nu prea avem timp . si in timpul acela minim nu prea avem timp sa ne documentam bine in acest domeniu al credintei . si vrea sa ma ajute eu ii stau la dispozitie la adresa d3xt3r91@yahoo.com . daca e cineva dispus sa ne ajute poe aceasta parte sau sa ne dea vreun sfat as fi foarte incantat

  Reply

 17. Alex
  mai 9, 2011 @ 1:48 pm

  as fi f incantat pentru ca vreau prin blogul meu sa trasmit cat pot eu mai mult adevarata credinta in Dumnezeu . si nu pre pot .

  Reply

 18. andrei alex
  mai 11, 2011 @ 7:52 am

  Hristos a inviat! Foarte bun articolul. Am citit chiar si comentariile postate aici, si nemultumirile fiecaruia. Legat de ce spunea Pr.Dorin Piciorus in legatura cu lipsa articolele personale,originale de pe diferite siteuri crestin ortodoxe, este totusi o problema [este strict parerea mea] : acum cand ispitele sunt din ce in ce mai mari, si pe internet circula cu usurinta tot felul de materiale impotriva bisericii, eu cred ca cele mai intelepte,sigure si mai bune sfaturi vin tot de la sfintii parinti si de la duhovnicii imunatatiti. Nu neg faptul ca articole postate de mireni nu pot fi foarte folositoare si zidesc frumos sufletul, dar pot aduce cu ele si ispite mari. Am citit mai multe din articolele dumneavoastra, si va felicit din toata inima pentru ca reusiti sa ne mai deschideti ochii, pentru ca asa cum spune si Mantuitorul "ochi aveti si nu veteti, urechi aveti si nu auziti..".
  Doamne ajuta!

  Reply

 19. Admin
  mai 11, 2011 @ 11:55 am

  Si noi suntem de aceeasi parere cu tine Andrei Alex. Insa mai este o problema daca iti vine sa crezi: trunchierea mesajelor din scrierile sfintilor parinti si selectia lor preferential-subiectiva, astfel incat sa corespunda intelegerilor gresite despre anumite subiecte pe care vrem sa le tratam. Nu acuzam pe nimeni, ci doar atragem atentia ca se poate intampla si asa.
  Deci este nevoie de mult discernamant oricum ar fi: ori ca scriem noi insine, ori ca prezentam textele sfintilor parinti.

  Multumim si noi pentru cuvintele frumoase pe care ni le-ai adresat.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *