Tabără de Ziua Națională a României la Alba-Iulia (30 nov. – 3 dec. 2017)

Doamne ajută!

Dragilor în ultimii ani am sărbătorit ziua noastră națională la Alba-Iulia, în cetatea unirii, locul cel mai potrivit unde poți simți cu adevărat că ești român și frățietatea celorlalți frați ai noștri din toate colțurile țării și lumii. Vă invităm și în acest an într-o tabără dedicată zilei naționale a României la Alba-Iulia în perioada 30 nov. – 3 decembrie, de joi până duminică, o minivacanță de 4 zile libere.

Va fi o atmosferă cu totul specială la Alba-Iulia… parcă aici românii în această zi sunt mai uniți decât în alte locuri și alte situații. Ca-n fiecare an vor avea loc manifestări deosebite, începând cu Sfânta Liturghie dimineața, continuând cu parada militară, apoi tedeum la Catedrala Încoronării cu arhiepiscopul locului, concert de muzică populară în cetate și alte manifestări frumoase.

Anul acesta se vor împlini 99 de ani de la Marea Unire și probabil va fi un preambul pentru marele eveniment național, centenarul de la 2018 când o țară întreagă își va aținti ochii către Alba-Iulia.

Iată mai jos programul detaliat:

Ziua 1 – Joi, 30 noiembrie 2017 – Sfântul Apostol Andrei – ocrotitorul României
București – Pitești – Alba-Iulia (360 km)

 • Dimineață la ora 07.00 plecăm din București către Pitești. Aici vom participa la Sfânta Liturghie la Paraclisul Ortodox din fosta Închisoarea Pitești, amenajat în Camera 4 Spital, locul unde au avut loc unele dintre cele mai crude acte violente din timpul regimului comunist, locul unde s-a vărsat mult sânge pentru libertatea și demnitatea neamului și a credinței noastre în Dumnezeu.
 • La ora 11.00 vizităm închisoarea și la ora 12.00 plecăm spre Alba-Iulia.
  Aici seara la ora 18.00 ne așteaptă Părintele Sabin Vodă pentru o seară duhovnicească la Paraclisul „Sfântul Grigorie Palama” aflat în cadrul Centrului Cultural Catehetic „Părintele Teofil Părăian”. 

Ziua 2 – Vineri, 1 decembrie 2017 – Ziua Națională a României

 • Vineri, de dimineață vom merge în cetate, îmbrăcați în costume naționale, cu drapelul fluturând, și vom participa de dimineață până seară, cât ne va da Dumnezeu putere la toate manifestările, care ne vor aduce aminte că suntem frați, toți românii de la Nistru pân la Tisa.
 • Vom participa la Sfânta Liturghie de la catedrală, apoi la Tedeumul din curtea catedralei, apoi la parada militară, și în final la concertul de muzică populară unde vor participa cei mai buni cântăreți români, care ne vor bucura sufletele. Vom întinde o horă românească împreună și ne vom aduce aminte de toți înaintașii noștri pe care trebuie să-i cinstim pentru libertatea de azi.

Ziua 3 – Sâmbătă, 2 decembrie 2017 – Sfântul Cuvios Porfirie
Alba-Iulia – Blaj – Alba-Iulia (72 km)

 • Dimineață la ora 08.00 participăm la Sfânta Liturghie dedicată Sfântului Porfirie Kavsokalivitul la Paraclisul „Sfântul Grigorie Palama” aflat în cadrul Centrului Cultural Catehetic „Părintele Teofil Părăian”. 
 • La ora 11.00 plecăm spre Blaj unde vom vizita Câmpia Libertății unde a avut loc Adunarea Națională de la 1848, unde au participat 30-40.000 de persoane pentru ca naţiunea română din Ardeal să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi celelalte naţiuni care locuiau în această provincie. Apoi vizităm parcul Avram Iancu şi Ştejarul Avram Iancu, catedrala, Piața de la 1848, Teiul lui Eminescu și Crucea lui Avraam Iancu.
 • Ora 16.00 Ne întoarcem spre Alba-Iulia.
 • Ora 19.00 – Seară de discuții pe tema: „Generația Marii Uniri de la 1918”

Ziua 4 – Duminică, 3 decembrie 2017

 • Ora 09.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la Biserica Sfinții Ioani din Alba-Iulia, o biserică unică în România, cu o arhitectură aparte și cu o pictură deosebită. Părintele paroh Jan Nicolae ne așteaptă cu drag. La sfârșitul Liturghiei îi vom cere părintelui să ne tâlcuiască simbolistica acestei biserici numită Arca Noetică.
 • Ora 12.00 – Luam masa de prânz undeva.
 • Ora 14.00 – Plecăm spre casă.

După cum observați cu ajutorul lui Dumnezeu vom participa la Sfânta Liturghie în fiecare din cele 4 zile, cu atât mai bine cu cât vom fi atunci și în Postul Nașterii Domnului, și cu binecuvântarea duhonvicilor noștri ne putem și împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, fiind mai pregătiți sufletește decât în alte perioade. Vom fi în perioada colindelor și a bucuriei apropierii Nașterii Domnului, care se vor împleti așa de frumos cu iubirea de țară și neam ca aluatul într-un colac românesc. Toate trăirile acestea sper să așeze în sufletul vostru nădejdea și puterea de a mărturisi prin faptă și cuvânt pe Dumnezeu: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt și de a ne ajuta țara.

Costul cazării este de 200 de lei pentru 3 nopți. Transportul va fi cu mașinile noastre personale și vom face în jur de 1000 de km. Într-o mașină cu 4-5 persoane la o consum de 6-7% de combustibil, costul va fi în jur de 100 de lei. Deci cazare + transport va fi undeva în jur de 300 de lei.

Micul dejun (10 lei/pers.) și cina (25 lei/pers.) le putem lua la Pensiunea Hanul cu Berze unde vom fi cazați în funcție de cum ne va permite timpul.

La acest pelerinaj poate participa orice persoană cu vârsta între 18 și 35 de ani, indiferent dacă este sau nu membru al asociației noastre, indiferent dacă a mai participat sau nu la taberele asociației Ortodoxia Tinerilor.

Numărul de locuri disponibile este 32. Nu este necesar să aveți neaparat mașină ci puteți merge cu automobilele celorlalți participanți. Costurile pentru combustibil vor fi achitate în mașină șoferului în funcție consumul fiecărei mașini.

Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la email asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați suma de 200 de lei în contul de mai jos.

Când trimiteți email de confirmare vă rog menționați numele, prenumele, orașul din care veniți și vârsta.

Data ultimei înscrieri este 27 noiembrie 2017 iar acontul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:

RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON

Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.

Titular: Claudiu Balan

Bancă: GarantiBank România

Suma: 200 de lei

Cei care nu ați mai participat la taberele noastre puteți vedea impresii și fotografii aici: Tabere Ortodoxe.

Hai cu noi să-ți cunoști istoria neamului tău și să ai pildă tare pe cei mai viteji și credincioși români!

Doamne ajută!

(Claudiu Balan – președintele Asociației Ortodoxia Tinerilor)

(Visited 5 times, 1 visits today)