Tabara OT aniversară la împlinirea a 10 ani (Mănăstirea Sâmbăta de Sus, 28 apr. – 1 mai 2018). Impresii și fotografii
Hristos a înviat!
Dragilor am rămas datori să împărtășim cu voi câteva impresii din tabăra aniversără de 10 de de la Sâmbăta de Sus.
Înainte de toate țin să precizez că Ortodoxia Tinerilor împlinește 10 ani pe data de 29 iulie 2018, ziua în care am publicat primul articol pe blogul ortodoxiatinerilor.wordpress.com. De la acest blog și articol a început mica noastră comunitate să se formeze la nivel online și apoi prin tabere, în mediul real. Așadar, prima întrebare: De ce nu am făcut tăbara chiar vara?
Pentru a da posibilitatea cât mai multor prieteni să poată fi alături de noi, vara fiecare având planuri personale de vacanță. Am considerat oportun să alegem această mini-vacanță de 1 mai în care să ne întâlnim 4 zile într-un loc atât de frumos, liniștit și plin de istorie: Mănăstirea Sâmbăta de Sus.
Am fost în total puțin peste 100 de participanți, și prieteni vechi, și mai noi, dar și oameni care au cunoscut familia Ortodoxia Tinerilor pentru prima dată. Ne-a dăruit Dumnezeu vreme foarte frumoasă și bunăvoință din partea Părintelui Stareț Atanasie pentru ca tabăra noastră să se desfășoare așa cum trebuie în Academia Sâmbăta de Sus.
Sâmbătă, 28 aprilie 2018
Prima zi a taberei noastre de suflet. Începând de dimineață participanții au început să se adune ușor-ușor, ultimii ajungând târziu spre seară. Între timp, încă de vineri seara mica și inimoasa echipă de organizatori condusă de prietena noastră dragă, Claudia Bălan, a lucrat de zor pentru ca totul să fie bine pus la punct: panourile cu fotografii, fluturașii cu OT-10 ani, baloanele, bannerul, tricolorul, mapele, programul, așezarea pe grupe, ecusoanele și bineînțeles partea tehnică de care s-au ocupat băieții.
După ce s-a cazat majoritatea participanților, în jurul orei 18:30 am luat masa de seară și apoi ne-am întâlnit cu toții în sala de conferințe, pentru a ne pregăti de prima seară, pe care noi am numit-o seara de amintiri. Mai întâi părintele stareț a venit în mijlocul nostru și a binecuvântat tabăra noastră, ținându-ne și un scurt cuvânt de învățătură. Apoi ne-am împărțit în patru grupe, pentru a ne pregăti pentru seara artistică de luni, fiecare grupă urmând să pregătească, prin tragere la sorți: o piesă de teatru, un program muzical, un program de dans sau o piesă de teatru mut.
A urmat apoi o prezentare power-point în care am aflat cum a început Ortodoxia Tinerilor și cum a evoluat în timp, care au fost oamenii care au fost alături de noi la început, și care au fost proiectele pe care le-am desfășurat din 2008 până astăzi. La anumite intervale de timp Andreea ne-a pregătit scurte filmulețe cu amintiri care cuprindeau fotografii din taberele OT.
Spre final am văzut și câteva statistici cu participanții din taberele OT, cu familiile care s-au întemeiat prin bunăvoința lui Dumnezeu, și cu cei mai activi OT-iști dealungul anilor. Am împărțit diplome de felicitare și apoi am cântat alături de chitariștii noștri dragi, Gabriela și Florin.
Duminică, 29 aprilie 2018
Zi de sărbătoare, ne-am îmbrăcat frumos și am mers cu toții la Sfânta Liturghie ca să mulțumim Domnului pentru toate binefacerile Sale revărsate asupra noastră. Era o zi așa frumoasă de primăvară! După slujbă ne-am adunat afară în curtea mănăstirii și am făcut o poză de grup, ca s-o avem amintire peste anii când tinerețea va trece de la noi.
A urmat apoi masa de prânz și adunarea pe grupe pentru compunerea propriul program artistic. Unii au ales ca locație malul lacului din spatele mănăstirii, alții parcul din dreapta mănăstirii, alții în academie.
După-amiază am plecat într-o plimbare spre izvorul părintelui Arsenie Boca, aflat la doar câteva zeci de minute în apropiere. Am vorbit unii cu alții, am cântat „Hristos a înviat!” la izvor și apoi ne-am întors pe altă parte către mănăstire. Urma seara festivă, în care îl aveam invitat pe părintele Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa.
Din păcate părintele nu a putut ajunge, dar părintele stareț a rânduit pe un alt monah să ne vorbească în această seară. Până la venirea părintelui am mai văzut câteva filmulețe cu amintiri din tabere și ne-am binedispus. După venirea părintelui, ne-a vorbit despre alungarea duhurilor demonice din ființa noastră prin rugăciunea smerită: „Doamne Iisus Hristos, alungă din sufletul meu duhurile cele rele”. A urmat apoi un set de întrebări și pentru că era deja târziu, am adus tortul.
Am cântat și ne-am cântat unii altora „La mulți ani!” alături de trupa de copilași care așteptau nerăbdători momentul cel mai dulce al taberei. Am ciocnit un pahar de șampanie și am rămas să sărbătorim prin cântec și voie bună. Florin Anton a pregătit și imnul OT, cu melodie și versuri frumoase compuse de el.
Cam asta a fost seara noastră festivă. Alături de noi a fost și părintele Victor Mihăilă de la Paraclisul Ortodox „Sfinții Chiril și Metodiu” din Campusul Agronomie din București, apropiat al asociației noastre, și duhovnic pentru unii dintre tinerii din OT.
Luni, 30 aprilie 2018
Luni dimineață ne-am întâlnit mai devreme la micul dejun și eram pregătiți să plecăm pe munte, cu destinația: Cabana Valea Sâmbetei și Chilia Părintelui Arsenie Boca. Ne-a dăruit Domnul vreme bună și am urcat voioși până sus. Am avut timp să stăm în voie sus la chilie și la cabană, iar în jurul orei 14:30 eram ajunși înapoi la mănăstire.
Urma seara artistică, iar programele noastre încă nu erau gata. Intrasem în panică, și încercam să ne grăbim ca să facem lucrurile cât mai bine. Obosiți fiind după traseul de pe munte, mai fiecare a vrut să se odihnească puțin, din acest motiv programul serii s-a decalat cu două ore. Așa se face că abia la ora 21:30 ne-am adunat cu toții în sală pregătiți să ne arătăm programele artistice, repetate în secret.
A fost tare frumos. Fiecare grupă a muncit mult și a încercat să aducă frumosul în mijlocul nostru. Grupa 1 ne-a încântat cu un program de dans românesc din diferite zone ale țării, câștigând la impresie artistică și prin costumația lor frumoasă. Le-au cam lipsit băieții… dar asta nu din vina lor, ci prin tragerea la sorți fetele au avut o majoritate covârșitoare.
Grupa 2 a pregătit o piesă de teatru cu subiect și personaje inspirate din realitatea întâlnirilor din taberele OT. Umorul și frumoasa punere în scenă a binedispus întreaga sală.
Grupa 3 a pregătit o piesă de teatru mut având ca subiect arestarea violentă în miez de noapte, în timpul regimului comunist, prin intrarea brutală în casa celui care era considerat „dușman al poporului”. Piesa a avut un actor principal foarte talentat care a reușit să transmită foarte bine drama personajului, dar a avut și o punere în scenă captivantă, majoritatea acțiunii desfășurându-se la lumina „nopții”, la lumina lanternelor și la final la lumina lumânărilor de înviere.
Grupa 4 a pretătit un program muzical deosebit, foarte muncit și având în spate oameni talentați.
Sincer, cred că am fost cu toții uimiți de ce a putut ieși prin munca noastră de echipă, prin străduință și ajutor de la Dumnezeu.
Am continuat premierile și oferirea diplomelor, apoi expunerea planurilor de viitor, și apoi am terminat cu imnul OT și multe cântece frumoase, acompaniați de Gabi și Florin.
Marți, 1 mai 2018
Era ultima zi a taberei noastre. După micul dejun ne-am decazat și o parte din noi am plecat către Curtea de Argeș pentru a ne închina Sfintei Mucenițe Filofteia, ocrotitoarea asociației noastre, și pentru a-i mulțumi și cere ajutor și de acum înainte.
Spre seară am ajuns la casele noastre.
Aceasta a fost tabăra noastră aniversară de 10 ani. Am petrecut momente frumoase și cred că prieteniile dintre noi s-au mai cimentat și iubirea a mai crescut, măcar un pic.
Următoarea tabără aniversară va fi la 15 ani, dacă ne va mai ține Dumnezeu în viață și ne va mai da putere să continuăm lucru în această asociației.
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!
(Claudiu Balan)