Tabără de toamnă la Belgrad, Celjie și Lelic în Serbia (24-27 septembrie 2015)
Dragilor, mai este puțin și vine toamna și ne-am gândit să vă propunem pentru sfârșitul lunii septembrie o locație aparte: Belgradul plus Mănăstirea Celje și Mănăstirea Lelic din Serbia. Acum doi ani, în 2013, organizam în luna noiembrie o tabără asemănătoare la Băile Herculane și Belgrad și pentru mulți a rămas în inima ca una dintre cele mai frumoase la care am participat.
Iar Belgradul a fost mult peste așteptările mele. Sentimentul pe care l-am avut atunci vizitând acest minunat oraș a fost: „E prea frumos. Trebuie să-mi aduc aici familia într-o vacanță. Trebuie să revin aici.” Parcul Kalemagdan cu panoramele sale, cele două râuri care traversează capitala (Dunărea și Sava), clădirile vechi, podurile superbe, bisericile, atmosfera caldă și vie a sârbilor, mâncarea bună și ieftină, m-au făcut să îndrăgesc Belgradul și Serbia în general.
În plus față de toate astea, îl am la inimă pe Sfântul Nicolae Velimirovici, un sfânt contemporan aproape cu vremurile noastre (1881-1956), căruia i-am citit scrierile cu sufletul la gură și căruia îi datorez parte din formarea mea sufletească. Vizitele pe care le-am făcut acum doi ani la moaștele Sfântului Nicolae de la Mănăstirea Lelic, dar și la Sfântul Iustin Popovici la Mănăstirea Celjie, mi-au umplut inima de bucurie și aș vrea să-i reîntâlnesc.
Vă propun o tabără în care vom îmbina frumos obiectivele turistice ale Belgradului cu cele duhovnicești. Tema discuțiilor acestei întâlniri va fi: „Gânduri despre Bine și Rău – Sfântul Nicolae Velimirovici”. Este vorba despre concluziile extraordinare pe care sfântul le-a tras după o viață tumultoasă: două doctorate, cinci titluri doctorale, două războaie mondiale, viață de ierarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, viață de liniște și rugăciune, diplomat internațional în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, mare predicator al lumii, profet și deținut politic în lagărele naziste.
Perioada taberei este 24-27 septembrie 2015, cu precizarea că plecarea va fi de pe 23 septembrie seara.
Mai jos puteți vedea programul detaliat al taberei.
Ziua 0 – miercuri, 23 septembrie 2015
- Ora 20.00 – Plecare spre Belgrad.
Ziua 1 – joi, 24 septembrie 2015, Cuviosul Siluan Athonitul
- Ora 10.00 – Cazare la Hotelul Vozarev din Belgrad. Ne odihnim puțin.
- Ora 14.00 – Vizităm Catedrala „Sfântul Sava” (cea mai mare catedrală ortodoxă din lume).
- Vizităm Biserica „Sfântul Sava” aflată pe același platou.
- Plecăm în plimbare spre parcul Kalemagdan și mergem pe strada Knez Mihailova, trecând prin zona istorică a orașului, una dintre cele mai frumoase ale capitalei, având multe clădiri vechi și o zonă pietonală în care vom simți mai bin atmosfera creată de localnici.
- Vizităm Parcul Kalemagdan unde se află Cetatea Belgradului. Punct turistic numărul 1 de atracție al Belgradului, declarat monument de cultură de o excepțională importanță. datorită valorii istorice și a frumuseții împrejurimilor, cetatea aflându-se pe punctul cel mai înalt al orașului. De aici se pot vedea fluviul Dunărea și râul Sava, turnul Zemun, podurile orașului și alte panorame încântătoare.
- În cetate vom vizita Biserica Ortodoxă Ruzica (Biserica Micului Trandafir) și Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva” ocrotită de aceeași sfântă care se află la noi la Iași.
- Vizităm Grădina Zoo din Parcul Kalemagdan.
- Ora 19.00 – Luam cina undeva în oraș.
- Ora 21.00 – Seară de discuții pe tema taberei în hotel.
Ziua 2 – vineri, 25 septembrie 2015, Cuviosul Serghei de Radonej
- Ora 09.00 – Micul dejun.
- Ora 10.00 – Vizităm Muzeul Nikola Tesla, inginer și inventator sârb de origine americană. unul dintre cei mai mari oameni de știință ai sfârșitului de secol XIX. A pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.
- Ora 12.00 – O mică plimbare pentru a căuta un restaurant unde să gustăm ceva rapid.
- Ora 14.00 – Vizităm Muzeul Automobilului, în care se află colecția de automobile vechi a regizorului și directorului de teatru, Bratislav Petkovic.
- Ora 17.00 – Vizităm Turnul lui Iancu de Hunedoara din Zemun, locul în care a murit răpus de ciumă Iancu de Hunedoara, la 11 august 1456 după răsunătoarea victorie împotriva turcilor de la Belgrad.
- Ora 18.00 – Vizităm centrul pietonal Zemun, o suburbie pitorească a Belgradului. Aici se păstrează încă atmosfera liniştită de orăşel de provincie de la începutul secolului trecut: case cu arhitectură veche, brutării, patiserii, cofetării și magazine de suveniruri.
- Ora 19.00 – Rămânem la cină la unul din restaurantele pescărești de pe faleza Dunării din Zemun.
- Ora 21.30 – Seară de discuții pe tema taberei în hotel.
Ziua 3 – sâmbătă, 26 septembrie 2015, Sf. Neagoe Basarab, domnul Țării Românești
- Ora 08.00 – Micul dejun.
- Ora 09.00 – Plecăm spre Mănăstirea Celjie unde a trăit și slujit Sfântul Iustin Popovici. Vom lăsa mașinile la 1 km de mănăstire și vom face o plimbare prin pădure până la biserică. Ne vom închina la mormântului Sfântului Iustin și în cele două biserici (cea nouă și cea veche).
- Ora 13.00 – Vizităm Mănăstirea Lelic unde se află moaștele Sfântului Nicolae Velimirovici, și casa sa memorială.
- Ora 14.00 – Discuții în poienița din fața casei memoriale despre viața Sfântului Nicolae și scrierile sale.
- Ora 16.00 – Ne întoarcem spre Belgrad.
- Ora 19.00 – Mergem la hotel, ne schimbăm, ne odihnim puțin.
- Ora 20.20 – Plimbare cu vaporul pe Dunăre și pe râul Sava.
- Ora 22.00 – Ne plimbăm prin cartierul boem Skadarlja.
Ziua 4 – duminică, 27 septembrie 2015, Sf. Ierarh Martir Antim Ivireanul
- Ora 08.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la frumoasa și măreața Biserică „Sfântul Marcu” din Belgrad.
- Ora 11.00 – Plecăm spre România.
- Ora 15.00 – Vizităm la întoarcere Mănăstirea Mraconia de pe malul Dunării.
- Ora 23.00 – Ajungem în București.
Iată și un filmuleț cu imagini video din Belgrad:
Numărul de locuri rezervat acestei tabere este 24.
Costul de cazare la Hotel Vozarev al acestei taberei plus micul dejun dimineața este de 400 de lei la care se adaugă cel de transport. Pentru transport avem două variante:
- cu mașinile personale (în acest caz benzina pentru cei 1400 de km ne costă în jur de 120 de lei / persoană).
- cu microbuzul / autocarul (în acest acest caz costul ridicându-se la 250 de lei / persoană)
Dacă strângem 5 mașini personale ale participanților pentru a ne grupa atunci costul total al taberei va fi 520 de lei (cazare + mic dejun + transport). Deja o mașină personală avem, a mea, mai lipsesc 4.
Participanții trebuie să aibă vârsta între 18 și 35 de ani și pot fi din orice oraș al țării. Îmbarcarea în mașinile personale / microbuz / autocar se poate face oriunde pe traseul București – Pitești – Craiova – Drobeta Turnu Severin.
Pentru ieșirea din țără în Serbia nu este nevoie de pașaport ci doar de buletin.
În Belgrad prețurile sunt mici, asemenea celor din București, prin urmare nu vom cheltui mult cu masa și plimbările pe la obiective. Încercăm să organizăm o tabără cu buget limitat, acccesibilă cât mai multor tineri.
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați un acont de 200 de lei în contul de mai jos.
Când trimiteți email de confirmare vă rog menționați numele, prenumele, orașul din care veniți și vârsta. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea sumei veți fi trecuți pe lista participanților.
Data ultimei înscrieri este 20 septembrie 2015 iar acontul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:
RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON
Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.
Titular: Claudiu Balan
Banca: GarantiBank România
Suma: 200 de lei
La detalii vă rog scrieți: „Avans tabara Belgrad.”
Vă mulțumim și vă așteptăm alături de noi.
Pentru impresii și fotografii din taberele OT intrați aici.
Doamne ajută!
(Claudiu Balan)
cristirg
august 16, 2015 @ 9:43 am
„Ora 20.00 – Plecare spre Belgrad”….din Drobeta Turnu Severin , de la granita ?
-distanta de la Drobeta Turnu Severin la Belgrad este de 250 km, cu 70km/h se parcurg in 4 ore
-deci daca se pleaca la ora 20 de la granita se ajunge la 2 noaptea in Belgrad…
-„Ora 10.00 – Cazare la Hotelul Vozarev din Belgrad.”
-deci de la 2 dimineata pana la 10 dimineata stam afara ?
Ana Basarab
august 21, 2015 @ 8:03 am
cred ca se refera la ora 20.00 plecare din Bucuresti.
eu sunt din Bucuresti, merg la Belgrad, si mi se pare ok timpul estimat.