Tabără OT de primăvară în Dobrogea (15-19 aprilie 2015). Tabără de film dedicată lui Andrei Tarkovski, cel mai mare regizor al lumii

Dragilor, vă aşteptam alături de noi la o nouă tabăra de primăvară, care de data aceasta va avea loc în pitorescul ţinut al Dobrogei, mai precis în judeţele Tulcea şi Constanța.

Perioada taberei este 15-19 aprilie 2015, de miercuri până duminică, exact în săptămâna luminată, după Învierea Domnului. Tema taberei este: „Credinţa, nădejdea şi dragostea în operă şi viaţa lui Andrei Tarkovski”.

Va fi o tabără de film dedicată celui mai mare regizor al lumii, Andrei Tarkovski, cel care a revoluţionat cinematografia, filmele sale devenind repere pedagogice în facultăţile de cinematografie din toată lumea. S-au scris tomuri de mii de pagini despre filmele lui Andrei Tarkovski şi cerneala încă va mai curge pentru că acest om a fost credincios Domnului şi toate filmele sale sunt o mărturisire a existenţei Creatorului dar şi o căutare permanentă a relaţiei cu El. S-a născut, a trăit şi a murit în timpul regimului comunist din Rusia şi asta l-a făcut să încripteze mesajul credinţei în filmele sale. Pentru Tarkovski filmul este rugăciune.

E o tabără de film aparte şi fiecare dintre voi care vrea să participe ar trebui să înţeleagă că filmele lui Tarkovski sunt opusul filmelor americane, unde totul se desfăşoară rapid şi mesajul mai devreme sau mai târziu este descoperit spectatorului. Filmele lui Tarkovski cer răbdare, rugăciune şi gând bun de la Dumnezeu pentru a le vizualiza şi înţelege. Altfel vă veţi plictisi iar descoperirea înţelesurilor filmului în discuţiile noastre vă vor părea forţate sau chiar fără noimă.

Bine ar fi ca fiecare dintre voi să se pregătească puţin, citind viaţa regizorului, citind recenzii ale filmelor lui sau chiar scrieri ale lui, şi bineînţeles să vizionaţi cel puţin un film din cele realizate de el.

Mai jos puteţi vedea programul detaliat al taberei.

Miercuri, 15 aprilie 2015.

 • Până în ora 16.00 – Adunarea participanților în Tulcea la Pensiunea Modern.
 • Ora 17.00 – Plimbare pe faleza din Tulcea. Luam masa de seara undeva prin oraș (undeva ieftin și bun dacă se poate).
 • Ora. 19.00 – Seară de discuții și film. O scurtă prezentare a marelui regizor Andrei Tarkovski. Apoi vom viziona filmul „Andrei Rubliov” (1966) (viața marelui pictor al icoanei Sfintei Treimi) după care vom avea discuții pe marginea filmului.

Joi, 16 aprilie 2015

 • Ora 09.00 – Vizităm Mănăstirea Celic-Dere, Mănăstirea Cocoș și Mănăstirea Saon.
 • Ora 13.00 – Mergem în drumeție pe Munții Măcinului.
 • Ora 19.00 – Seară de discuții și film. Vizionăm filmul „Sacrificiul(1986) după care vom avea discuții pe marginea filmului.

Vineri, 17 aprilie 2015. Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

 • Ora 07.30 – Plecăm spre Mănăstirea Sfântului Ioan Casian (jud. Constanța). Aici vom participa la Sfânta Liturghie. Posibil să luăm masa la mănăstire.
 • Ora 13.00 – Vizităm Peștera Sfântului Ioan Casian și admirăm împrejurimile.
 • Ora 15.00 – Plimbare prin Constanța. Vizităm catedrala și faleza.
 • Ora. 17.00 – Plecăm spre Eforie Sud – unde vom fi cazați la Pensiunea Pongal.
 • Ora 18.00 – Facem o plimbare pe plaja Mării Negre.
 • Ora 19.00 – Seară de discuții și film. Vizionăm filmul „Călăuza” (1979) după care vom avea discuții pe marginea filmului.

Sâmbătă, 18 aprilie 2015

 • Ora 09.00 – Vizităm Schitul Sf. Gherman din Dobrogea, localitate Dumbrăveni, aflat în rezervația naturală Canaraua Fetei, apoi Mănăstirea Dervent și Peștera Sfântului Apostol Andrei.
 • Ora 15.00 – Mâncăm o ciorbă în Constanța.
 • Ora 19.00 – Seară de discuții și film. Vizionăm filmul „Solaris” (1972) după care vom avea discuții pe marginea filmului.

Duminică, 19 aprilie 2015

 • Ora 09.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Techirghiol unde a trăit Părintele Arsenie Papacioc.
 • Ora 13.00 – Masa de prânz undeva prin zonă.
 • Ora 15.00 – Plecare spre casă.

Numărul de participanţi este de 30. Costul taberei este de 200 de lei şi include cazarea în cele 4 nopţi, 2 în Tulcea şi 2 în Eforie Sud. De mâncat vom aduce fiecare câte ceva şi vom mai mânca pe la mănăstiri sau prin oraş (vom căuta locațiile mai puțin pretențioase ca să fie accesibil tuturor). La acest cost se vor adăuga excursiile pe care le vom face cu mașinile personale de la pensiuni la mănăstirile și obiectivele din zonă (probabil maxim 50 de lei).

Data limită a înscrierii este 4 aprilie 2015. Vor fi acceptate doar persoanele care participă întreaga perioadă a evenimentului, de miercuri până duminică. Limita de vârstă a participanților trebuie să fie între 18 și 40 de ani.

Având în vedere că participanții vin din mai multe orașe ale țării, fiecare se va ocupa personal de transportul până la Tulcea și înapoi spre casă, din Constanța.

Participanții din același oraș se vor organiza în prealabil și vor merge împreună cu trenul sau mașinile personale. Eu voi anunța cu câteva zile înainte de plecare, lista finală cu toți participanții pe fiecare oraș, și apoi voi transmite tuturor datele de contact (telefon și email) pentru a putea lua legătura unii cu alții.

Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la email asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați un acont de 100 de lei în contul de mai jos.

Când trimiteți email de confirmare vă rog menționați numele, prenumele, orașul din care veniți și vârsta. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea acontului veți fi trecuți pe lista participanților.

Acontul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:

RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON

Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.

Titular: Claudiu Balan

Bancă: GarantiBank România

Suma: 100 de lei

Vă așteptăm cu drag alături de noi.

Pentru aceea dintre voi care nu ați mai participat la taberele noastre, puteți vedea impresii și fotografii din toate taberele aici: Tabere Ortodoxe.

Doamne ajută!

(Claudiu Balan)

(Visited 12 times, 1 visits today)