Tabără în Țara Moților pe Valea Arieșului, chiar lângă Mănăstirea Lupșa (10-14 septembrie 2014)

Dragilor, ne-am gândit ca înainte de a începe anul universitar să mai organizăm o tabără, de data această într-un loc aparte: în Apuseni, mai precis în Munții Bihorului, în perioada 10-14 septembrie 2014.

Vom fi cazați la Pensiunea Casa Apuseană, care se află chiar la câțiva metri de Mănăstirea Lupșa, una dintre cele mai vechi așezări monahale întemeiată de călugării ce sihăstreau în Țara Moților.

Țara Moților este zona străbătută de râul Arieș, care izvorăște din Munții Bihorului. Avem multe de vizitat în această zonă: mănăstiri, peșteri, cascade, zone miniere, peisaje geologice impresionante și trasee montane.

Tema generală de discuții a acestei tabere va fi „Dumnezeu ne cheamă să ne împărtășim toți cu Trupul și Sângele Lui, la fiecare Sfântă Liturghie.” Invitat special va fi domnul profesor Gheorghe Butuc, doctor în teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, și profesor la Seminarul Teologic din Galați.

Mai jos aveți detaliat programul aproximativ al taberei

Miercuri, 10 septembrie 2014

 • Până la ora 16.00 – Sosirea participanților.
 • 16.00 – Vizităm Mănăstirea Lupșa, facem cunoștință cu părinții din mănăstire și cerem un cuvânt de învățătură de la părintele stareț Melchisedec.
 • 18.00 – Masa de seară.
 • 19.00 – Prima sesiune de discuții, având tema: „Caracterul euharistic al Sfintei Scripturi. Toată Scriptura ne îndeamnă către împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.”

Joi, 11 septembrie 2014

 • 07.30 – Participăm la slujba ceasurilor și la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Lupșa.
 • 09.30 – Masa de dimineață.
 • 10.00 – Vizităm Mănăstirea Rîmetea, Schitul Poșaga, Mănăstirea Muncel, Mănăstirea Mihai Vodă, Huda lui Papara (o peșteră cu zone de acumulare de aer cald) și Iezerul Ighiu.
 • 18.00 – Masa de seară.
 • 19.00 – A doua sesiune de discuții pe tema: „Caracterul euharistic al Sfintei Tradiții. Toată Tradiția Bisericii se împlinește în Hristos Cel Euharistic și se reînnoiește continuu prin El.”

Vineri, 12 septembrie 2014

 • 07.30 – Participăm la slujba ceasurilor și la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Lupșa.
 • 09.30 – Masa de dimineață.
 • 10.00 – Vizităm Minele Romane de la Roșia Montantă, Peștera Scărișoara, Groapa Ruginoasa și Stațiunea Albac.
 • 18.00 – Masa de seară.
 • 19.00 – A treia sesiune de discuții pe tema: „Sfânta Liturghie sau comprimarea maximă a veşniciei. Relația dintre Sfintele Taine și Sfânta Împărtășanie.”

Sâmbătă, 13 septembrie 2014

 • 07.30 – Participăm la slujba ceasurilor și la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Lupșa.
 • 09.30 – Masa de dimineață
 • 10.00 – Traseu montan.
 • 18.00 – Masa de seara.
 • 19.00 – A patra sesiune de discuții pe tema: “Relația dintre canoanele Bisericii Ortodoxe și Sfânta Euharistie. Probleme practice legate de împărtășirea cu trupul și sângele Domnului.”

Duminică, 14 septembrie 2014 – Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

 • 08.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Lupșa.
 • 12.30 – Masa de prânz.
 • 14.00 – Plecarea spre casă.

Programul poate suferi modificări la fața locului, în funcție de vreme, de condițiile de transport, sau de alte probleme sau oportunități care apar pe parcurs. Cu ajutorul lui Dumnezeu, totul va fi bine.

Numărul de locuri pentru această tabără este 35.

Costurile sunt următoarele: 4 nopți de cazare + 2 mese pe zi (mic dejun și cină) costă 290 de lei. Pentru deplăsările în zonă la toate obiectivele, costurile de transport vor fi undeva în jur de 50 de lei de persoană

Pentru că participanții vin din mai multe orașe ale țării, fiecare se va ocupa personal de transportul până la Mănăstirea Lupșa și înapoi spre casă.

Participanții din același oraș se vor organiza în prealabil și vor merge împreună cu trenul sau mașinile personale. Eu voi anunța cu câteva zile înainte de plecare, lista finală cu toți participanții pe fiecare oraș, și apoi voi transmite tuturor datele de contact (telefon și email) pentru a putea lua legătura unii cu alții.

Participanții la această tabără trebuie să aibă între 18 și 40 de ani.

Locația taberei este foarte aproape de câteva mari orașe: 100 km de Cluj, 184 km de Oradea, 88 km de Alba Iulia, 94 km de Deva, 166 km de Sibiu și 148 km de Târgu Mureș.

Prin urmare invitația taberei merge în special către tinerii din această zonă, și în general către tinerii din toată țara.

Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la email asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați un acont de 150 de lei în contul de mai jos.

În zilele de 15, 16 și 17 august eu voi fi plecat într-o excursie în Munții Piatra Craiului și foarte posibil nu voi avea semnal la telefon, sau voi avea bateria descărcată. Aștept înscrierile voastre pe email, și vorbim la telefon de luni 18 august.

Când trimiteți email de confirmare vă rog menționați numele, prenumele, orașul din care veniți și vârsta. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea acontului veți fi trecuți pe lista participanților.

Data ultimei înscrieri este 6 septembrie 2014 iar acontul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:

RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON

Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.

Titular: Claudiu Balan

Bancă: GarantiBank România

Suma: 150 de lei

Nu putem folosi conturile bancare ale asociației deoarece plata transportului nu va fi făcută din fondurile Asociației Ortodoxia Tinerilor ci de fiecare participant în parte.

Vă așteptăm cu drag alături de noi.

Doamne ajută!

(Claudiu Balan)

Cei care nu ați mai participat la taberele noastre puteți vedea impresii și fotografii la linkurile de mai jos:

(Visited 8 times, 1 visits today)