Tabără de primăvară la Zărnești, în perioada 8-12 mai 2013
Cu ajutorul lui Dumnezeu am intrat și în perioada primăverii. Așa cum v-am obișnuit, Asociația Ortodoxia Tinerilor va organiza o nouă tabără. Nu de alta, dar ne e dor să fim împreună și să ne bucurăm unii de alții alături de Dumnezeu.
Locația pe care am ales-o pentru această tabără de primăvară este Zărnești, o localitate la poalele Munților „Piatra Craiului”, una dintre cele mai frumoase zone montane din România.
Perioada pe care am ales-o este 8-12 mai, adică 5 zile și 4 nopți, imediat după cele 3 zile ale marelui Praznic al Învierii Domnului. Tabăra se va desfășura în săptămâna luminată, de miercuri până duminică, și vom prinde acolo și sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.
Tema generală de discuții a taberei noastre va fi: „Învierea Domnului – deschiderea Împărăției Cerurilor printre noi”. Este o temă special aleasă pentru aceste zile, săptămâna luminată fiind o perioada de nemărginită bucurie pentru Învierea lui Hristos, zile când Biserica Ortodoxă laudă pe Dumnezeu din toată puterea strigând la fiecare slujbă: Hristos a înviat!
Iată care este programul taberei:
Miercuri, 8 mai 2013
- într orele 10.00 și 17.00 – Sosirea participanților.
- 17.00 – Vizitarea Bisericii din Zărnești și a împrejurimilor.
- 19.00 – Masa de seară
- 20.00 – Sesiune de discuții cu tema: „Ce este Împărăția Cerurilor? Unde se află? Cum putem intra în ea? Preconcepții despre Împărăția Cerurilor”.
Joi, 9 mai 2013
- 08.30 – Masa de dimineață.
- 09.30 – Traseu montan pâna sus în satul Măgura (1080 m. altitudine, gura de rai din Munții Piatra Craiului).
- 12.00 – Vizităm Mănăstirea Peștera din Satul Peștera, care se află pe creasta munților într-o zonă minunată.
- 14.00 – Începem coborârea spre Moeciu, și de aici cu un mijloc de transport vom merge înapoi către Zărnești.
- 19.00 – Masa de seară.
- 20.00 – Sesiune de discuții cu tema: „Pilde despre Împărăția Cerurilor în Sfintele Evanghelii.”
Vineri, 10 mai 2013 – Sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”
- 09.30 – Participăm la Sfânta Liturghie sus la Schitul Bran (altitudine 997 metri, așezat într-o zonă peisagistică excepțioanală).
- 12.30 – Masa de prânz.
- 14.00 – Vizităm Cheile Dâmbovicioarei și Peșterea Dâmbovicioarei.
- 19.00 – Masa de seară.
- 20.00 – Sesiune de discuții cu tema: „Maica Domnului – chipul Bisericii, chipul Împărăției Cerurilor pe pământ.”
Sâmbătă, 11 mai 2013
- 08.30 – Masa de dimineață.
- 09.30 – Plecăm spre Mănăstire Șinca Veche, săpată în piatră.
- 13.30 – Vizităm Brașovul.
- 19.00 – Masa de seară.
- 20.00 – Sesiune de discuții libere: concluzii și impresii ale întâlnirii noastre.
Duminică, 12 mai 2013
- 09.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la Biserica din Zărnești
- 13.00 – Masa de prânz
- 14.00 – Plecare spre casă.
Programul mai poate suporta mici modificări în privința traseelor montane, în funcție de vreme și de dificultatea lor.
Ca invitat special sperăm să-l avem între noi pe domnul Gheorghe Butuc, tânăr profesor la Seminarul Teologic Ortodox din Galați și doctor în teologie, sau mai pe scurt spus: sarea și piperul taberelor noastre.
Pentru ca discuțiile din timpul taberei să fie eficiente, vă oferim și o bibliografie consultativă unde puteți afla mai multe detalii cu privire la tema propusă:
- Andrei Pleşu, Parabolele lui Iisus.
- Ioan I Ică jr., Maica Domnului în spiritualitatea secolului XIV şi în teologia secolului XX.
- Episcopul Ilarion Alfayev, Hristos Biruitorul Iadului. Pogorârea la iad din perspectiva ortodoxă.
- Olivier Clement, Trupul slavei şi al morţii.
Cazarea se va face la o pensiune din Zărnești, care nu are nume, dar condițiile sunt foarte bine. Îi cunosc personal pe proprietari și am stat acolo câteva nopți. Pensiunea are apartamente cu două camere, și camere cu 2 și 3 paturi. Avem la dispoziție o curte largă, o grădină mare și frumoasă în spate, unde putem discuta seara. Deasemenea la parter e amenajată o sală de mese, în stil restaurant. Aici vom mânca și vom avea sesiunile de discuții, dacă e prea frig afară.
Numărul de locuri de cazare este 30.
Prețul taberei este: 300 de lei în care se cuprind 4 nopți de cazare + 2 mese în fiecare zi (8 mese în total). Pentru transportul către Cheile Dâmbovicioarei și Mănăstirea Șinca în două zile separate vom plăti un microbuz (10-20 de lei în plus / vom afla la fața locului prețul exact).
Înscrierile se vor face până pe data de 20 aprilie 2013.
Sunt invitați în tabără tinerii între 18 și 35 de ani, indiferent de studii, statut profesional, sau zona țării din care provin etc.
Pentru a vă înscrie trebuie să trimiteți un acont de 100 de lei în contul de mai jos.
Vă rog foarte mult să tratați cu seriozitate înscrierea. Din experiența cu taberele anterioare, o parte din cei înscriși pe listă s-au răzgândit în ultimele zile sau chiar ore.
Prin urmare vor fi considerate înscrise doar persoanele care au trimis deja acontul, orice alte promisiuni sau discuții nu vor ține loc de rezervare.
Acontul poate fi trimis până pe 20 aprilie 2013 în următorul cont bancar:
RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON
Atenție și ultimele trei litere din cont: RON fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.
Titular: Claudiu Balan
Banca: GarantiBank România
Suma: 100 de lei
Nu putem folosi conturile bancare ale asociației pentru aconturi, deoarece plata cazării o va face fiecare personal către proprietarul vilei și nu direct din fondurile Asociației Ortodoxia Tinerilor.
Cei care vreți să vă înscrieți vă rog frumos să ne trimiteți un email la adresa: asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon astfel:
Claudiu Balan președinte Asociației Ortodoxia Tinerilor Telefon: 0740.004.215
Așteptăm cu drag înscrierile voastre!
Laura Stifter
martie 11, 2013 @ 11:32 pm
O, ce frumos! Minunate teme de discuţie!!!
Şi se pare că noi, cei din anul III, vom avea examene în Săptămâna Mare şi-n Săptămâna Luminată (aşa au stabilit cei de la Universitate). Sper din tot sufletul să nu fie aşa şi să se încheie sesiunea până atunci, ca să nu ratez şi tabăra aceasta. 🙁
Mi-aş dori din toată inima să pot participa! Acum nu pot spune nimic sigur, dar, evident, ţinem legătura.
Extrem de interesantă şi bibliografia recomandată! Am început acum câteva zile să citesc „Parabolele lui Iisus” (încă n-am terminat-o) şi este minunată, v-o recomand din tot sufletul.
Acum, fără legătură cu tabăra, legat de cărţi duhovniceşti, vă sugerez ca acum, în perioada liturgică a postului (mai e doar o săptămână până atunci), să citim „Postul Mare” de Pr. Alexander Schmemann, este o carte de o uimitoare profunzime teologică şi duhovnicească.
O noapte liniştită în continuare!
Domnul să vă ocrotească!
Razvan - Gabriel Boboc
martie 12, 2013 @ 6:40 pm
Doamne ajuta!
Frumoase sunt locurile pe care le-ati selectat pentru aceasta tabara. Sunt convins ca fiecare participant va ramane cu amintiri de neuitat si nu va regreta ca s-a inscris. As mai recomanda ca intr-una din zile, in functie de timp, sa mergeti si la biserica din Tohan Blocuri, un cartier al Zarnestiului. Aici se petrece un ‘fenomen’ care, din pacate, este intalnit destul de rar la bisericile de parohie din tara in ziua de azi: la fiecare Liturghie se impartasesc 3 sferturi din cei prezenti in biserica sau si mai mult (zeci de oameni tineri si batrani). Si meritul cel mai mare il are parintele pentru acest lucru, un om cu inima mare si cu voce de aur.
Toate cele bune!
Iuliamaria
aprilie 1, 2013 @ 5:09 am
Poate că nu este potrivit comentariul meu la acest articol(deoarece nu are legătură cu el) dar, nu ştiu altundeva unde aş putea scrie. Am văzut că în articol, la bibliografie este scris „Andrei Pleşu-Parabolele lui Iisus” şi am văzut de asemenea că a făcut referire la această carte şi Laura.De cartea respectivă am auzit şi chiar am dorit să o cumpăr, însă când am întrebat pe cineva despre cartea aceasta mi-a dat să citesc un link:
http://www.ziaristionline.ro/2013/03/26/adevarul-ca-povestea-lui-andrei-plesu-sau-ca-persoana-parabolele-lui-iisus-de-la-humanitas-nu-sunt-pildele-domnului-nostru-iisus-hristos/
Sincer nu mi-am format o părere încă despre aceasta carte, dar am unele dubii după ce am citit articolul dar, deocamdată nu ştiu dacă să cred exact ce zice acest articol, sau să citesc mai întâi cartea şi să mă conving eu însămi. Am postat link-ul în caz că sunt persoane mai avizate care îmi pot da un sfat raportat la această problemă.
Doamne ajută!
(Lilii)
Claudiu Balan
aprilie 1, 2013 @ 6:05 am
Doamne ajută, Iulia.
Eu am citit o parte din această carte și îți pot spune că este interesantă.
Nu este scrisă în stilul sfinților părinți, care sunt geniali în intuiția lor, și în plus de asta au aplicat în viața lor ceea ce explică, dar totuși este o carte care merită citită.
Are un limbaj greoi și e posibil să te plictisească pe alocuri, sau chiar să te piardă… dar are și locuri unde Pleșu e genial.
Merită citită.
Iuliamaria
aprilie 1, 2013 @ 6:48 am
Mulţumesc pentru răspuns Claudiu, de fapt chiar asta vroiam să stiu, dacă merită citită sau nu, am înţeles acum şi chiar am să o caut pentru ca să o citesc.
Stoica Alexandra
aprilie 8, 2013 @ 12:57 pm
Buna ziua,
Abia acum am avut curiozitatea sa caut cartile recomandate ca bibliografie si am gasit-o numai pe cea scrisa de Andrei Plesu care este si destul de scumpa (45 de lei). Stiti cumva daca se gasesc in varianta electronica sau daca le putem imprumuta de undeva?
Imi cer scuze daca deranjez cu intrebarea mea.
Multumesc!
Claudiu Balan
aprilie 8, 2013 @ 1:37 pm
Salut Alexia.
Bibliografia nu este obligatorie.
Deci pot veni în tabără și cei care nu au citit cărțile.
Celelalte trei cărți pot fi găsite în librăriile cu carte ortodoxă.
Prin urmare, Alexia nu te îngrijora… te așteptăm alături de noi.
Danut B
aprilie 23, 2013 @ 1:26 pm
Doamne ajuta! Si noua la facultate ne-a recomandat Pr. Pandele (un pr. prof. dr. minunat) cartea filosofului – intelectual Andrei Plesu – „Parabolele lui Iisus sau adevarul ca poveste” . Eu am citit peste 3-4 carti de la Andrei Plesu, am una si acasa: „Note, stari, zile” … un jurnal. Dra. prof. Gina Scarlat si dl Ovidiu Hurduzeu , nu prea vad bine pe Andrei Plesu … care e extrem de „greoi” , precum a zis fratele Claudiu. Problema e alta. Nu trebuie sa cadem in extreme si sa-l anatemizam sau sa-l ignoram. Insa , nici nu trebuie sa uitam ce articol a scris despre maestrul Dan Puric , si mai ales ca dl Sorin Dumitrescu il critica si nu este de acord cu dansul. Eu zic ca e bine sa citit (chiar daca dl Ovidiu Hurduzeu imi spune despre AP si Gabriel Liiceanu ca sunt autori nocivi pt. credinnciosi, pt. tineri …) si Plesu , si orice… chiar si Fr. Nietzsche (eu am trei carti, si am citit deja una, „Antrichistul”) , si Cioran, … si Lucian Boia … si X si Y … ca sa avem o viziune larga … sa stim despre ce e vorba. Putem citii si Remus Cernea … are o carte „Manifest impotriva becalizarii Romaniei” … Sa vedem ce spune … apoi sa incercam sa-l combatem. Doamne ajuta! PT. fratele Claudiu: draga Claudiu … nu promit, dar sper sa vin si eu in tabara… insa nu ma inscriu de acum … gasiti dvs . un loc si pt. noi (adica eu si fratele meu) … Multa sanatate! Cu smerenie danut! FRATE CLAUDIU, iertare ca intru pe un cont nou … dar am uitat parola :))) si nu stiu cum sa fac sa intru pe contul initial… poate ma ajuti tu sau finul Dan. Va iubesc! N-AM SA VA UIT NICIODATA! MESAJ PT OT, CU DEDICATIE: TALISMAN – N-AM SA TE UIT NICIODATA… ASTEPT O TABARA IN VARA LA BISOCA. http://www.youtube.com/watch?v=vmhqNrh1QSQ