Skip to content

6 Comentarii

  1. Aurelia
    februarie 25, 2015 @ 6:08 pm

    Bine te-am regasit, Claudiu. Noi am mai vorbit in urma cu cativa ani pe messenger despre aceasi tema: casatoria tinerilor. Nu am mai vizitat de mult site-ul, dar acest articol m-a facut curioasa. Imi pernit chiar sa intreb cum de s-a pus problema ca tinerii ortodocsi amana casatoria? De ce domniile voastre pe care v-a binecuvantat Dumnezeu cu casatoria la tinerete plecati de la premisa ca tinerii ortodocsi necasatoriti la 30 de ani o amana de buna-voie? Eu cred ca In general tinerii cu adevarat ortodocsi nu o amana, dar nu au intotdeauna de ales. Participantii la tabara ce parere au avut? Nu s-au simtit prost intelesi de o tema-intrebare formulata astfel? Iarta-mi reticenta si da, revolta, dar de cate ori am cautat pe acst site alinare de lipsa acstei binecuvantari, casatoria, am gasit numai articole scrise de oameni care s-au casatorit exact atunci cand si-au dorit si cu cine si-au dorit si recomanda condescendent casatoria unui card de oameni care (se presupune) cu siguranta traiesc in concubinaj. Eu nu cred ca oamenii ce traiesc in concubinaj de comun acord citesc articolele de pe acest site ca sa se indrepte, pentru ca ei nu accepta ca gresesc. Eu nu cred ca o fata care traieste in concubinaj cu un baiat care nu se hotaraste s-o ia de sotie nu stie ca i-ar fi mai bine casatorita (din punct de vedere duhovnicesc, cel putin). Eu nu cred ca niste oameni gata casatoriti mai au nevoie sa li se spuna cat de bine este sa fii casatorit. Intrebarea mea este atunci: pentru cine scrieti domniile voastre aceste articole? Pentru o categorie exclusivista de familisti fericiti care se felicita intre ei pentru bunele alegeri pe care le-au facut si se dau exemplu celor mai putin norocosi?

    Reply

  2. Claudiu Balan
    februarie 26, 2015 @ 7:58 am

    Doamne ajută.

    Articolele de pe acest site se adresează unei arii largi de cititori, începând de la 12-13 ani până la 60-70. Deasemenea cititorii noștri sunt din România dar și din diaspora, din diferite țări, cu diferite stiluri de viață. Site-ul este citit și de elevi, și de studenți, și de tineri peste 20 de ani, și de tineri peste 30 de ani, și de adulți peste 40. Și de oameni căsătoriți și de oameni necăsătoriți.

    Articolele prin care noi îndemnăm la căsătorie sunt pentru pentru cei tineri, chiar și copii sau adolescenți, care acum își formează un mod e a gândi, acum își stabiliesc valorile.

    Atunci când vorbim despre motivele pentru care astăzi tinerii se căsătoresc târziu, nu e o modalitate de a-i acuza pe cei necăsătoriți, ci de a-i încuraja pe cei tineri să nu cadă în anumite păcate care-i vor face să amâne căsătoria.

    Eu știu că anumite articole cei necăsătoriți le simt ca pe o mustrare. Știu deasemenea că sunt și destui dintre cei necăsătoriți care nu din vina lor sunt în situația aceasta.

    Recunosc că nu avem articole care să-i încurajeze pe cei necăsătoriți și care acum au peste 30 de ani.

    Reply

  3. sharbinsk
    februarie 26, 2015 @ 9:01 am

    [i]„ Intrebarea mea este atunci: pentru cine scrieti domniile voastre aceste articole? Pentru o categorie exclusivista de familisti fericiti care se felicita intre ei pentru bunele alegeri pe care le-au facut si se dau exemplu celor mai putin norocosi?”[/i]

    Ar fi sadic dacă acesta ar fi raționamentul și motivul, oamenii fericiți în căsătorie pe care i-am cunoscut nu au nevoie de laudele altora, ei trăiesc pur și simplu starea de înălțare fără lucruri kitchoase de epatare.
    Fericirea și pacea căminului lor radiază din ei, fără să facă eforturi de convingere.
    Nu toți oamenii necăsătoriți se simt jigniți de articole.
    [b]
    Jignire e scoaterea de ochi în stil Gabi Firea pe tema copiii lui Johannis, când se încearcă în societate vreo speculare politică sau alt interes prin înjosirea celuilalt pentru niște criterii familiste pe care nu le îndeplinește.[/b]
    Eu n-am văzut să se scoată ochii, gândește-te numai ce câștig este pentru națiune dacă tinerii adolescenți iau în serios căsătoria și pleacă în dezvoltarea lor cu o proiecție sănătoasă despre viața de familie, poate mulți nu vor ajunge nefericiți la 30 de ani.

    Faptul că nu sunt articole de încurajare pentru oamenii necăsătoriți de peste 30 de ani e și din cauză că nu s-au scris destule de către cei care trăiesc starea aceasta.
    Trimiteți articole la redacție fraților, câte titluri ați văzut cu [i]„Frământările unei/unui tinere/tânăr necăsătorit la 30 de ani plus ?”[/i]
    Credeți că e de râs, mai importantă e ameliorarea unei chestiuni care tinde să devină un blocaj decât eventualele bășcălii.

    În fond care a fost „norocul” celor căsătoriți care vi se par a se lăuda care a făcut diferența între ei și cei necăsătoriți ?
    Au riscat la un moment dat în viață să facă pasul căsătoriei, înfruntând toate piedicile cu binecuvântare când și-au dat seama că dacă nu acționează viața lor va lua o turnură nefericită sau intră în plafonare.
    Poate mulți dintre ei n-au avut condiții, nu i-au acceptat nici pe ei în totalitate socrii și de abia au avut bani de nuntă dar asta nu i-a împiedicat să se căsătorească.
    Eu chiar știu cupluri care ar avea condiții să crească 2-3 copiii și să le asigure financiar și educația și cu toate astea își pierd timpul pe distracții.

    Depinde ce înțelegi și tu prin lauda aceasta, când monahii vorbesc despre căsătorie li se reproșează că vorbesc oarecum din afară pentru că nu sunt căsătoriți.
    Când vin niște oameni cu familie să întărească ce au spus dintodeauna Parinții Bisericii li se reproșează că se laudă și-și transmit bezele între ei ca niște aplaudaci.
    Dacă societatea ortodoxă va tăcea, oricum cei care se ocupă de inginerii sociale care educă tinerii spre sexualizare prin reviste și mass-media vor reuși să educe oamenii după formatul lor.

    Sfânta Taină a Căsătoriei este o piatră de hotar dăruită de Dumnezeu , care va trebui apărată de relativizare în orice secol de acum și până-n vecii vecilor, indiferent de starea civilă sau de reușita familială a drept-credinciosului.

    De lăudat se lăuda și Sfântul Apostol Pavel și cam toți oamenii căsătoriți dau slavă lui Dumnezeu pentru reușita căminului lor, deci laudă tot pe Dumnezeu care a făcut posibilă binecuvântarea prin crucea Fiului Său.

    [i]„Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, şi eu pentru lume!”[/i] Epistola către Galateni c.6 v. 16

    Reply

  4. Aurelia
    februarie 28, 2015 @ 4:32 pm

    Claudiu, multumesc pentru raspunsul tau obiectiv, dar mai ales pentru blandetea cu care ai evitat sa ma mustruluiesti, cu toate ca ai fi avut prilejul si resursele sa o faci. Probabil in experienta pe care ai capatat-o cu marturiile unor persoane a caror viata a fost marcata de mai multa suferita decat dau eu de inteles ca ar fi a mea, ai invatat sa ai rabdare cu tonul mai indarjit pe care il au cei ce vorbesc despre situatiie mai dureroase prin care trec.

    Reply

  5. IGA
    aprilie 3, 2015 @ 10:40 pm

    „„Căsătorește-te de tânăr, viața nu te-așteaptă.” Pentru că media de vârstă a celor prezenți depășea destul de consistent vârsta de 25 de ani și se apropia de 30, am considerat mai firesc să discutăm de ce tinerii amână astăzi căsătoria până aproape de 30 de ani, și implicit să înțelegem de cei, noi, cei prezenți, am ajuns în situația ca la această vârstă să nu avem o familie.”

    Interesanta tema!!! Mai ales ca fac parte din randul celor care s-au casatorit dupa varsta de 30 de ani….si asta nu ca nu mi-asi fi dorit, dar se pare ca , acum cu trecerea anilor si considerand ca „Dumnezeu m-a luminat” , am aflat si motivele…

    In primul rand mi-am dat seama ca datorita imaturitatii si lipsei unor concepte de viata sanatoase si clare , m-au impiedicat sa ma decid in privinta persoanelor ce aparusera in calea vietii mele….Cand am crezut ca mi-am gasit jumatatea, am suferit o mare deceptie dar…cu timpul mi-am dat seama ca a fost mai bine asa…Acum mai mult ca sigur nu as mai fi fost cu acea persoana.

    Mai am o teorie, cuplurile ce se casatoresc la varsta de 20 ani, in procent mare ajung ca inainte de varsta de 40 de ani sa divorteze. Sustin asta pentru ca sunt multi in jurul meu care au rupt legatura sfanta. Si vorbesc de cuplurile ce s-au casatorit mai ales dupa 1990(in cazul Romaniei) si cu atat mai mult de cele ce traiesc in occident, unde libertatea este si mai mare iar conceptele mult mai liberale, ca sa nu folosesc alt termen.

    Casatoria nu este un capriciu, este un compromis MARE, un angajament pe care il iei in fata lui Dumnezeu ca vei fi cu acea persoana si la bine si la greu…. Dragostea intr-un cuplu poate avea „data de expirare”, dar cel mai important sunt alte valori pe care multi nu le cunosc…considera ca mai importanta este atractia sexuala , care multi o confunda cu „iubirea”….

    Fiecare persoana este libera sa se casatoreasca la varsta care se simte pregatit, important este sa stie ce vrea in primul rand de la unul insasi ca apoi sa pretinda…

    Por sa marturisesc ca si o confesiune, ca daca asi fi cunoscut religia la timpul potrivit si asi fi inteles-o cu adevarat altfel ar fi fost viata mea….Consider ca Religia este Ghidul Vietii Sanatoase dupa care fiecare trebuie sa ne orientam…asa nu ajungem sa facem greseli in viata pe care poate nu le vom putea repara oricat de mult ne-am dori.

    Doamne Ajuta!

    Reply

  6. Dan Tudorache
    aprilie 4, 2015 @ 8:29 am

    Salutare IGA și mulțumim de mărturie.
    Totuși am câteva nedumeriri:
    de ce ”cuplu” și nu [i]familie[/i]?
    de ce ”compromis MARE” și nu [i]o mare TAINĂ[/i]?
    O zi frumoasă!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *