Tabără de Paști în Delta Dunării la Sfântul Gheorghe (3-8 mai 2016)
Dragilor, organizăm o nouă tabără în săptămâna luminată a Învierii Domnului, de data aceasta în Delta Dunării la Sfântu Gheorghe. Este al treillea an când mergem în zona Dobrogei după Paști. Ne-am îndrăgostit de Dobrogea, e un loc atât de liniștit și frumos, mai puțin atins de tăvălugul turismului, și mult ferit de marile căi de acces ale transporturilor, încât merită să ne întoarcem aici.
Acum doi ani tabăra pe care am organizat-o la Sulina a ieșit foarte frumos și din acest motiv ne întoarcem cu drag în Deltă.
De ce la Sfântu Gheorghe? Pentru că suntem departe de lume, pentru că nu se poate ajunge cu mașina. Pentru că e port la Dunăre și la Marea Neagră, și pentru că pe 6 mai orașul își sărbătorește ocrotitorul, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, și vom putea participa la câteva manifestări frumoase, pline de tradiții și obiceiuri ale localnicilor.
În tabără vom avea ca ghid pe prietena noastră Anca Simion, născută în Sfântu Gheorghe, și care cunoaște bine oamenii, locurile frumoase, și obiectivele care merită vizitate. În Delta Dunării la începutul lunii mai este deobicei vreme frumoasă și numai bună de plimbat pe canale pentru a ne bucura de peisajele superbe, de păsări, de vegetație și de liniștea naturii.
Tema de discuții a taberei este: „Despre îngeri” și recomand tuturor cartea lui Andrei Pleșu scrisă pe această temă. Tema este foarte interesantă, întrucât tratează o lume nevăzută ochilor noștri dar existentă și plină de har.
Iată mai jos programul detaliat:
Marți, 3 mai 2016, a treia zi de Paști
- 14.00 – Întâlnire la Mahmudia. Lăsăm mașinile în parcare și ne îmbarcăm pe vaporul care urmează să ne ducă la Sfântu Gheorghe. Accesul rutier este posibil doar până la Murghiol, de aici încolo se poate călători doar pe apă.
- 17.00 – Ajungem la Sfântu Gheorghe și ne cazăm la Pensiunea Delta Marină, care se află chiar pe brațul Dunării.
- 18.00 – Cina.
- 19.00 – Plimbare pe plajă.
- 20.30 – Seară de discuții pe tema: „Despre îngeri”.
Miercuri, 4 mai 2016
- 08.30 – Micul dejun.
- 09.30 – Vom pleca cu vaporașul către Insula Sacalin. Guvernul României a declarat zona rezervație a biosferei și a interzis popularea insulei, încă din anul 1938. Pe insulă trăiesc o mare varietate de păsări, mamifere și reptile. Aici se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii. Pe insulă au fost recenzate 229 de specii de păsări. În apele insulei se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții. Ne vom plimba câte două persoane cu canoea.
- 18.00 – Cina.
- 19.00 – Seară de discuții pe tema: „Despre îngeri”.
Joi, 5 mai 2016
- 08.30 – Micul dejun.
- 09.30 – Dimineață – plimbare prin sat
- 11.00 – Mergem pe plaja din Sfântu Gheorghe.
- 15.00 – Ajutăm la pregătirea hramului în Parohia „Sfântul Gheorghe”
- 17.00 – Participăm la vecernia sărbătorii Izvorului Tămăduirii și a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe la Parohia „Sfântul Gheorghe“ Deltă. Precizăm că parohia face parte din Biserica Ortodoxă Română, având ca ierarh pe Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii.
- 19.00 – Cina.
- 20.00 – Seară de discuții pe tema: „Despre îngeri”.
Vineri, 6 mai 2016 – Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii
- 09.00 – Participăm la Sfânta Liturghie arhierească.
- 12.00 – Masa de prânz la biserică.
- 14.00 – Concursul de tras la rame pe Dunăre. Concursul cu caii.
- 18.00 – Participăm la petrecere câmpenească.
- 20.00 – Cina.
- 21.00 – Seară de discuții pe tema: „Despre îngeri”.
Sâmbătă, 7 mai 2016
- 08.30 – Micul dejun.
- 09.30 – Plecăm pe apă spre Sulina. Vizităm Insula Caraorman (cai sălbatici, dune de nisip, stejari de peste 300 de ani, stejarul îngenuncheat).
- 13.00 – Mâncăm o ciorbă pescărească la ceaun.
- 15.00 – Vizităm Sulina și mergem pe apă până la Lacul Roșu.
- 18.00 – Cina.
- 20.00 – Foc de tabără la vărsarea Dunării în mare.
Duminică, 8 mai 2016
- 07.00 – Ne îmbărcăm în vapor pentru a ne întoarce către Mahmudia.
- 09.30 – Participăm la Sfânta Liturghie la Parohia Mahmudia cu hramul ,,Sf. Nicolae de vară”.
- 13.00 – Masa de prânz în Tulcea, când ne vom lua rămas bun unii de la alții.
Programul poate suferi modificări la fața locului în funcție de vreme, condiții de transport, evenimente locale sau alte situații neprevăzute.
Număr total de locuri este 40.
Costul taberei este de 580 de lei de persoană și cuprinde 5 nopți de cazare și demi-pensiune adică micul dejun și cina la Pensiunea Delta Marină din Sfântul Gheorghe.
Având în vedere că participanții vin din mai multe orașe ale țării, fiecare se va ocupa personal de transportul până la Tulcea sau Mahmudia și înapoi spre casă. Costurile de transport cu trenul, autobuzul sau alte mijloace, până la Tulcea și înapoi nu sunt incluse în prețul taberei. Participanții din același oraș se vor organiza în prealabil și vor merge împreună cu trenul sau mașinile personale. Eu voi anunța cu câteva zile înainte de plecare, lista finală cu toți participanții pe fiecare oraș, și apoi voi transmite tuturor datele de contact (telefon și email) pentru a putea lua legătura unii cu alții.
Biletul de vapor Mahmudia – Tulcea costă 38 de lei. Excursiile la obiectivele pe care urmează să le vizităm în tabără le vom face cu barcă și le vom plăti la fața locului (costuri aproximative: 50 de lei).
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la email asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau la telefon 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați cazarea un avans de 200 de lei / persoană, în contul de mai jos.
Când trimiteți email de confirmare vă rog menționați numele, prenumele, orașul din care veniți și vârsta. Simpla confirmare telefonică sau prin email a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea acontului veți fi trecuți pe lista participanților.
Pot participa tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani.
Data ultimei înscrieri este 29 aprilie 2016 iar avansul excursiei poate fi trimis în următorul cont bancar:
RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON
Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.
Titular: Claudiu Balan
Bancă: GarantiBank România
Suma: 200 de lei
Vă așteptăm cu drag alături de noi.
Pentru cei care nu ați mai fost cu noi în tabără, puteți vedea toate taberele organizate aici: Tabare OT.
Doamne ajută!
(Claudiu Balan)
cristirg
aprilie 6, 2016 @ 10:36 pm
„Despre îngeri” și recomand tuturor cartea lui Andrei Pleșu scrisă pe această temă. „
-o recomanzi pt ai citit-o si iti place? e folositoare duhovniceste? sau nu e folositoare ortodocsilor ?
-uite ce zice Sorin Dumitrecu despre aceasta carte :
[url]http://cartearomaneasca.blogspot.ro/2016/04/sorin-dumitrescu-ingerii-domnului-plesu.html[/url]
„Despre îngeri ramâne un titlu notoriu despre care s-a scris frugal, mediocru si, mai cu seama, formal.
…sa ajunga sa îi descrie pâna si pe îngerii Domnului ca fiinte de interval, purtând pecetea intervalului pâna la confiniile realitatii lor ontologice. Intervalul devine arhetipul îngerului, încât, în pofida Genezei care ne asigura înca din primul verset ca mai întâi au fost ziditi îngerii (cerul) si apoi pamântul, cititorul înclina sa creada ca mai întâi a fost intervalul si abia apoi îngerul!
-nici crestinilor îmbisericiti nu le-a trebuit prea mult pentru a observa ca realitatea sfintilor îngeri nu este descrisa în carte ecleziologic, ci narata de autor filozofic, metafizic, având mai curând coloratura ezoterica decât cultica sau liturgica
-mai mult de 85% din textul cartii este masiv orientat metafizic.
Sa vedem atunci ce anume deosebeste angelologia Domnului Plesu de angelologia proprie Bisericii.
-daca angelologia cartii Despre îngeri este pronuntat de factura metafizico-religioasa, angelologia crestina se recomanda ca fiind eminamente ecleziologica[bisericeasca]
-iata ce zice Plesu intr-un interviu : „Mi se pare ca si textele scripturale ne îndeamna sa credem acest lucru; daca se vorbeste de îngeri ai Persiei sau ai grecilor, care nu erau crestini, e greu de crezut ca îngerii sunt specializati doar pe crestinism. As îndrazni sa spun un lucru care la prima vedere pare riscant, dar, daca ne gândim mai bine, o sa vedem ca e destul de cuviincios: Dumnezeu însusi nu e crestin! Noi suntem crestini în raport cu Dumnezeu, altii au alte optiuni, dar Dumnezeu însusi e dincolo de confesiuni”
-si ce raspunde Sorin Dumitrescu :” a considera ca Dumnezeu este crestin doar vazut dinspre noi ar însemna doua lucruri: fie ca doar dinspre noi Persoanele Sfintei Treimi se vad ca fiind crestine, în vreme ce dinspre alte unghiuri ale planetei se vad ca fiind islamice, aztece, budiste sau mozaiste, fie ca Unul Domn Iisus Hristos nu este Unul, ci doar unul dintre ‚,dumnezeii zonali“, destinat zonei temperate!”
-angelologia Domnului Plesu nu este doar indiferenta ecleziologic, ci produsul unei veritabile fobii teologice.
– îngerii Domnului Plesu arata, functioneaza si se comporta abstract, conventional si despersonalizat, „dupa chipul si asemanarea“ intervalurilor închipuite metafizic de însusi genitorul lor „terestru“, în vreme ce îngerii Bisericii, ca persoane teologice, chiar daca netrupesti si nevazute, arata, se comporta si functioneaza nu dupa cum le-au închipuit oamenii, ci conform unui statut hotarât în ceruri de însusi Sfântul Arhanghel Mihail si încuviintat unanim de plenul ostilor îngeresti.”