Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Dragilor, ne-am întors cu bine din tabăra de schi și săniuș de la Păltiniș. A fost cu adevărat o tabără de schi, deși doar câteva persoane veniseră cu schiurile în bagaj, și mă gândeam că majoritatea va alege varianta mai ușoară, de a se da cu sania. N-a fost așa, fetele au avut mare curaj și din prima zi și-au închiriat schiuri și au învățat fără monitor, doar cu sfaturi de la prieteni, cum să alunece pe frumoasa pârtie Arena Platoș, din Păltiniș.

Miercuri, 11 februarie 2015. Prima zi a taberei.

Ne-am adunat ușor-ușor la pensiunea din Gura Râului înspre ora după-amiezii. Până spre seară ne-am acomodat fiecare în camere și ne-am întâlnit cu toții la cină. După masa de seară, am făcut cunoștință unii cu alții, cei vechi cu cei noi, și apoi am pornit la discuții pe tema pe care o stabilisem: „Căsătorește-te de tânăr, viața nu te-așteaptă.Pentru că media de vârstă a celor prezenți depășea destul de consistent vârsta de 25 de ani și se apropia de 30, am considerat mai firesc să discutăm de ce tinerii amână astăzi căsătoria până aproape de 30 de ani, și implicit să înțelegem de cei, noi, cei prezenți, am ajuns în situația ca la această vârstă să nu avem o familie.

A fost un dialog aprins, civilizat, în care timp de câteva ore am încercat să stabilim motivele concrete al amânării căsătoriei în rândul tinerilor astăzi.

A urmat apoi rugăciunea de seară în care am citit toți acatistul Sfântului Haralambie, pe care-l pomeneam în această zi.

Joi, 12 februarie 2015. A doua zi a taberei.

Zi senină cu soare. Am luat micul-dejun și am plecat de la Gurâ Râului către pârtia din Păltiniș. Am ajuns bucuroși și ne-am făcut trei grupuri: unul de începători în ale schiului, altul de avansați și altul de săniuș. Spre suprinderea mea am fost destul de mulți care ne-am avântat să învățăm să schiem, mai ales fete. Ne-am închiriat echipament și am plecat pe pârtia de începători, care se afla undeva chiar în spatele cabanei cu echipament. Ceilalți, și-au luat cartelă de telescaun și au plecat direct spre vârful pârtiei, iar grupul de săniuș și-au închiriat sănii, dealtfel foarte sănătoase și fiabile, și au plecat pe pârtia destinată special săniilor.

Eu m-am încadrat între începătorii schiului și am încercat până la ora prânzului să prind câte ceva din tainele acestui sport. Coboram puțin, cădeam des, urcam cu schiurile în spinare câțiva zeci de metri și repetam coborâarea. Mihai a fost îngerul păzitor al fetelor, îngrijindu-se mereu să le încurajeze și să le ajute. După două ore avansații în ale schiului au trecut pe la noi și ne-au învățat câteva lucruri de bază, care ne-au fost de mare ajutor. Carmen, George și Nicușor ne-au învățat să frânam, să luăm poziția corectă pe schiuri și să virăm stânga sau dreapta.

Pe la ora prânzului am vizitat Schitul Păltiniș din apropiere și apoi ne-am întors acasă, ne-am schimbat și am plecat toți spre Muzeul de Icoane pe Sticlă Pr. Zosim Oancea din Sibiel. Aici am întâlnit o doamnă ghid disponibilă și jovială. Muzeul, unic în lume, are o colecție fascinantă de icoane, adunate din casele țăranilor din imprejurimea Sibiului. După peste o oră și ceva de discuții și vizualizat minunatele opere de artă ale țăranului român, create de mâna lui, așa neștiutor de carte și de dogme cum era, am vizitat și biserica unde a slujit mărturisitorul lui Hristos din temnițele comuniste, părintele Zosim Oancea.

Înfometați și înfrigurați, am intrat la Pensiunea Adriana, de fapt o casă a unei familii care locuia chiar lângă biserică și muzeu. Aici gazda ne-a gătit o ciorbă de păstăi de fasole delicioasă, apoi o mămăliguță cu brânză și ne-a încălzit câteva sărmăluțe în foi de varză. Camera în care am servit masa, era parcă din povești, caldă, plină de icoane pe sticlă pictate chiar de bucătăreasa noastră, mobilier țărănesc din lemn, și o atmosferă intimă și frumoasă. A fost unul dintre cele mai frumoase momente ale taberei.

De aici am venit spre casă. Ne-am odihnit puțin, am servit cina și am început a doua seară de discuții. Tema a vizat de data aceasta perspectiva duhovnicească a familiei, felul în care Dumnezeu a lăsat familia pe pământ, ca o proiecție a vieții Sfintei Treimi între oameni, și ca o modalitate de unire a întregii umanități. A fost o seară frumoasă, cu un dialog captivant care s-a întins până la miezul nopții.

 

Vineri, 13 februarie 2015. A treia zi a taberei

Dimineață am plecat iarăși spre pârtia din Păltiniș, 22 de kilometri prin Munții Cindrel, cu peisaje superbe, zăpadă multă și soare. S-au păstrat cele două grupuri de schiori, iar cei cu săniuța au plecat pe un traseu montan prin pădurile din apropiere.

Începătorii schiori prindeau din ce în ce mai mult curaj, ajungând să se dea chiar și pe pârtia mare.

O zi superbă de iarnă, care te-ncuraja să te bucuri de zăpadă, de prieteni și de Dumnezeu.

Eu am renunțat la schiuri și am luat săniuța, dar tare mult mi-a plăcut.

Ne-am adunat spre seară la cabană, ne-am odihnit puțin și apoi am luat cina. A urmat apoi o seară de cântec și veselie, în care Gabi ne-a bucurat cu chitara. Au mai sosit încă cinci prieteni de-ai noștri din Cluj, care ni s-au alăturat cu voie bună. Am cântat folk și muzică psaltică, am mai stat la vorbe până târziu în noapte.

Înainte de culcare am făcut iarăși rugăciunea de seară împreună, citind Paraclisul Maicii Domnului.

 

Sâmbătă, 14 februarie 2015. A patra zi a taberei.

Ne-am împărțit în două grupuri, unii la schi la Păltiniș și alții să vizităm Sibiul. Deja începătorii și avansații schiau împreună urcând cu telescanul până sus și încercându-și abilitățile chiar și în zonele mai grele ale pârtiei.

Al doilea grup am plecat spre Sibiu. Am vizitat catedrala ortodoxă, centrul vechi, turnul sfatului, muzeul de artizanat, și am rămas la o ciorbă într-unul din restaurantele din împrejurimi. Aici ni s-au alăturat alți cinci prieteni din București.

Din Sibiu am plecat spre Păltiniș pentru a ne întâlni toți. Am lăsat mașinile în fața Schitului Păltiniș și am plecat la plimbare prin pădure până la telescanul mare din stațiunea veche. După 2-3 ore de mers, ne-am reîntâlnit cu toți în față la Arena Platoș și am plecat spre pensiune.

Era seară, am mâncat, ne adunaserăm toți, eram 40 de oameni.

Ne-am pus la discuții pe o temă care a venit pe moment: Ce ai face dacă soțul sau soția ta ar muri și ai rămâne singur cu copiii să-i crești? Te-ai recăsători? Ai rămâne singur până la sfârșitul vieții? Fiecare fată și fiecare băiat și-a exprimat părerea despre ce ar fi făcut în această situație. Concluzia a fost că fetele, majoritate, nu s-ar fi căsătorit, iar băieții majoritatea s-ar fi recăsătorit.

După discuții, am cântat iarăși alături de Gabi și chitara ei minunată și apoi ne-am retras la somn.

 

Duminică, 15 februarie 2015. Ultima zi a taberei.

Am plecat la Sfânta Liturghie către Mănăstirea Sibiel. Aici părintele stareț ne-a primit cu drag. Ne-am făcut un grup pentru a da răspunsurile la strană, și a ieșit foarte frumos. Alex Bălan, Marian Gruian, Gabriela Ion și sora ei Claudia Bălan, au fost vocile frumoase care ne-au încântat inimile în această zi.

Părintele a ținut o predică foarte frumoasă despre judecata de apoi și la sfârșit ne-a invitat la masă. După prânz, ne-a prezentat biserica veche a schitului și apoi am plecat liniștiți spre pensiune.

De aici ne-am făcut bagajele și am plecat spre casă, după ce ne-am luat rămas bun unii de la alții.

A fost o tabără frumoasă, plină de momente intense și plăcute. Am avut vreme bună, participanți în același duh și Dumnezeu ne-a purtat de grijă tot timpul taberei.

A fost o tabără de schi în adevăratul sens al cuvântului deși nici măcar organizatorii nu știau să schieze.

Mulțumim Domnului pentru toată grija și vă așteptăm cu drag alături de noi în următoarea tabără Ortodoxia Tinerilor.

Doamne ajută!

 

(Claudiu Balan)

 

 

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești