Skip to content

9 Comentarii

 1. constantin1993
  septembrie 14, 2015 @ 12:22 pm

  Iisus cu doi de „i” va rog, suntem pe un site ortodox

  Reply

 2. sharbinsk
  septembrie 15, 2015 @ 12:02 pm

  Sunt contradicții în interviu, nu o să le subliniez decât dacă este necesar.
  Ideea centrală e că această migrație aduce un război civilizațional și drepturile cetățenești și religioase sunt în pericol.
  S-ar putea ca pentru a nu ofensa „sentimentele religioase” ale noilor sosiți,exprimarea publică a creștinismului să fie tot mai restricționată,la fel și educația religioasă a copiilor.

  În mintea fiecărui islamic i se implantează de mic ideea că el este superior „necredincioșilor” și că are „menirea divină” de a-i subjuga prin orice mijloace(economic, științific, natalitate,război), iar orice colțișor de pe pământ este un teren ce poate fi al islamului.

  Nu zice aici ce taxe au trebuit să suporte creștinii doar pt că erau de alte religii în zonele arabe și cum s-a schimbat chiar în Siria configurația creștină de au ajuns o minoritate în doar cațiva zeci de ani.
  O fi fost pașnic nu ?

  Reply

 3. sdaniel
  septembrie 15, 2015 @ 5:41 pm

  Felicitari de ideea de a publica un articol cu un sirian get-beget. Probabil dansul cunoaste situatia mult mai bine decat ce vedem noi pe la stiri.
  Multe din ideile dansului desi laudabile cred ca sunt imposibile in aceasta lume lacoma si plina de interese.
  „Consider că toți oamenii pe acest glob ar trebui să meargă oriunde. După mine, aș desființa toate granițele”
  Nu am mai intalnit aceasta idee de la John Lennon si a sa superba piesa „Imagine”.

  Reply

 4. Claudiu Balan
  septembrie 16, 2015 @ 6:16 am

  Salut Daniel,

  Piesa lui John Lennon „Imagine”, are o melodie frumoasă, dar versurile sunt necreștine și pe alocuri păgâne, adică fără de Dumnezeu. Am scris un articol despre ea:

  https://ortodoxiatinerilor.ro/analogii/19479-john-lennon-imagine-intuitii-teologice

  Reply

 5. Dan Tudorache
  septembrie 16, 2015 @ 7:23 am

  Nici eu nu sunt deloc de acord că Islamul este o religie pașnică. [b]Este o religie politică cu doctrină eclectică[/b], care s-a răspândit prin sabie și sânge, după cum extraordinar a descris-o părintele Ilarion Felea.

  Îmbină elemente de creștinism (milostenia și ospitalitatea, care sunt virtuți de mare rang la ei) cu crima în numele lui Alah, ca virtute supremă (nu mai zic de apologia „războiului sfânt”). Mai sunt și alte antagonisme dar mă opresc la acestea.

  Însă ideea pe care am dorit să o transmitem prin publicarea acestui interviu nu este despre Islam, religia aceasta având parte de studii destule în spațiul ortodox, ci despre sirienii refugiați din perspectiva sirienilor.

  Pentru că prea mult opinia publică este formată de mass-media centrală pe acest subiect, din perspectivă politizată, fără să ascultăm partea direct implicată, ceea ce este inadmisibil, paguba sufletească fiind evidentă prin aceea că se seamănă un duh resentimental față de niște oameni disperați.

  Ei sunt primii care pătimesc în acest război, fie că sunt creștini arabi, fie musulmani. Și ar fi bine măcar să-i ascultăm, pe cât mai mulți dacă se poate, pentru a ne forma o ideea cât mai corectă despre acest fenomen social, care momentan este abordat utilitarist și fatalist, din punctul meu de vedere. Nu că nu ar fi motive de îngrijorare pe termen lung dar empatia n-ar trebui să lipsească niciunul creștin (nu bat vreun apropo că n-am de ce) și… ca o invitație la meditație, să ne gândim cum au fost priviți de către țările occidentale refugiații politici care au reușit să scape din fostul bloc comunist.

  Reply

 6. Boitos
  septembrie 16, 2015 @ 12:08 pm

  M-am tot gandit daca sa scriu sau nu.
  Si pt ca nu am scris cam demult sa incep sa imi spun si eu punctul de vedere.
  Sa o luam sistematic :
  1. din punct de vedere religios : mare parte din Europa este crestina : ortodocsi, catolici,( mai sunt si alte religii – mai putini ).In momentul in care vine 800.000 de persoane ( cat s-au aproximat )despre care nu se stie mare lucru ar trebui sa le faci conditii, inclusiv loc de inchinaciune .Au drepturi la fel ca noi.Se va crea un conflict local religios .Local ma refer la nivel de orase.
  2.din punct de vedere al nationalitatii: majoritatea suntem romani, maghiari sunt prin Covasna,Harghita, ceva tatari, sasi, etc.Sa vina 6000 de persoane ( atat ni-i se impune ) e cam ciudat.
  Unde ii pui, ce la dai de mancare, din ce traiesc ?
  Nici nu mi-i se pare normal sa iti bati joc de ei, sa ii ti-i in conditii inumane.

  Domnul de mai sus, spunea ca : majoritatea sunt oameni cu profesii .
  Perfect adevarat , dar si noi avem tineri cu profesii care lucreaza la vanzator, muncitor necalificat.
  Cum sa traiasca cu 500 lei / luna ?
  Imi spune si mine cineva , cine primeste 500 lei / luna fara un venit, fara sa fi contribui la bugetul statului, fara servici ?
  Daca se asteapta sa fie pusi in functii conform profesiei lor cred ca se inseala amarnic.

  Si totusi suntem crestini si Dumnezeu ne spune avem grija de aproapele nostru si sa il ajutam .
  Dar nu spune cine este aproapele nostru.Astea inseamna ca este oricine si toata lumea.Sa nu facem rau.
  Cred ca maxim 1700 de refugiati ar fi indeajuns pt binele tarii nostre dar si pt ei .

  Reply

 7. Boitos
  septembrie 16, 2015 @ 12:18 pm

  ,,”Consider că toți oamenii pe acest glob ar trebui să meargă oriunde. După mine, aș desființa toate granițele”-exact de asta exista granite, pt ca vorbim limbi diferite, avem culturi diferite, chiar daca in mare parte Europa e cam la fel .

  Reply

 8. Laura Nicoleta
  septembrie 16, 2015 @ 7:41 pm

  Am mai citit un interviu cu un Sirian, si el a stat in Romania o perioada. Dansul spune invers.
  Si fara suparare, sunt musulmani in Vest care nu se integreaza, si isi impun legea lor. Oricine traieste in Vest, stia asta.
  Si app., manastirea ortodoxa din Elvetia a trebuit sa fie evacuata din cauza „refugiatilor” (nu sunt toti Sirieni. Multi sunt din alte tari).

  Reply

 9. sharbinsk
  septembrie 17, 2015 @ 8:00 am

  800.000 de imigranți sunt preconizați doar anul acesta și asta doar ca estimare, că în practică pot fi mult mai mulți și dacă vor veni 10-15 ani câte 800.000 anual deja e o problemă umanitară și socială, lor li se adaugă încă 400.000 care sunt deja de anul trecut și alte câteva milioane care sunt pe continent.

  Doar la un simplu calcul îți dai seama că[u][b] nu au cum să fie toți ingineri, it-isti,doctori![/b][/u], pentru că oamenii cu studii superioare în orice popor reprezintă un procent minoritar.
  Și să fie mulți doctori printre ei e chiar aberant având în vedere că doctorii nu sunt lăsați să plece din zonele de război pentru că e nevoie de ei.

  Doi la mână nu e doar numărul lor ci [b]sporul natural[/b] care la ei e de 3-5 copiii și vor face copiii în disperare pt alocații și cetățenie și ca să nu fie trimiși înapoi, deci ei își pot tripla numărul în următorii 10-15 ani.

  Și treaba cu toleranța va avea o limită, dar va fi prea târziu odată ce i-ai acceptat să-i mai dai afară de aia Orban respinge de la început orice fel de cote.

  Apoi România deja a acceptat imigranți din Ucraina care e în afara U.E. deci capacitatea e mult diminuată, mai bine ar accepta ucrainieni.

  În România 4.500 de oamenii din toate colțurile pâmântului primesc cetățenie anual, chiar și rata asta medie aduce câteva sute de mii de noi cetățeni odată la 10 ani, deci e o dovadă că românii nu sunt xenofobi, mai ales că mulți străini beneficiază de cetățenie achizită, prin căsătorii.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *