Tanarul fara duhovnic…
Frumoasa-i tineretea prin naivitatea si optimismul ei, frumoasa este pentru ca nici nu realizam cat este de scurta si mai cu seama este frumoasa caci nu o avem decat o singura data. Pot asemana tineretea cu un mielusel care zburda pe campie printre alti mielusei, intrecandu-se in nazdravanii, dand fericit din picioare prin aer si scuturand cornitele de bucuria a tot ce-l inconjura.
Cateva lucruri ne lipsesc la tinerete insa, dintre care trei sunt esentiale: rabdarea, ascultarea si cunoasterea. De multe ori se intampla sa nu ne ascultam parintii, sau pe cei dragi cand ne dau povete, considerandu-i inadaptati la vremurile actuale. Ni se pare uneori ca nu ne vor binele, ca se pun impotriva fericirii noastre, ca sunt prea rigizi si ca nu ne lasa sa zburdam in voia noastra. Dar nu prea realizam ca tineretea poate multe…dar stie putine. Si, pentru ca avem mult potential si energie, nu stam locului si facem greseli, zburdam prea departe de turma bisericii iar lupii (diavolii) abia asteapta sa-si infinga coltii in noi.
Putem constata cu usurinta din scrierile multor sfinti si chiar din marturiile cunoscutilor nostri ca omul face cele mai mari prostii din viata la tinerete, prostii si pacate pe care mai tarziu le regreta cu amar.
De aceea Domnul a randuit sa ni se poarte de grija de catre duhovnici, ca sa ne fereasca de toate caderile. Iar caderile noastre se datoreaza cel mai mult neascultarii si necunoasterii. Nu vorbesc neaparat de necunoasterea a ceea ce este bun si rau ci de faptul ca nu cunoastem urmarile greselilor noastre, care pot fi foarte dureroase.
La tinerete avem privirea scurta, nu prea ne razbate privirea duhovniceasca pana in spatele hotararilor si actiunilor noastre. Deci duhovnicul este ca un binoclu duhovnicesc pentru noi…de care, cu timpul, constati ca ai nevoie toata viata.
Mult lucreaza Domnul prin duhovnic in viata noastra, iar lipsa acestuia este esecul mantuirii.
Ca o concluzie pot spune ca tanarul fara duhovnic este ca oaia fara pastor.
Ears open
decembrie 12, 2010 @ 3:44 pm
Am citit articolul si mi-a atras atentia "Ca o concluzie pot spune ca tanarul fara duhovnic este ca oaia fara pastor". La prima vedere iti dau dreptate, dar trecand printr-o experienta cu un anume duhovnic la care m-am spovedit o lunga perioada de timp iti pot spune ca ajunsesem sa nu pot sa imi spun gandurile de teama unui canon, ca sa nu zic si de faptul ca daca ceream "indurare" de la canon era vai si amar. Poate judec eu gresit, dar de multe ori se intampla sa ne fie teama sau rusine sa marturisim un pacat (imi veti raspunde cel mai probabil ca e de la satana, care nu lasa sa ne spovedim) pentru ca parintele ne judeca sau ne va da un canon de nu il vom putea duce (imi veti raspunde, duhovnicul stie ce canon sa dea in functie de persoana).
Eu as mai avea o completare, daca tot mergi la scaunul de spovedanie si iti pare rau pentru ceea ce ai facut si te marturisesti din suflet de ce mai trebuie sa suporti si o mustrare? De ce primesti niste canoane de nu ai cand sa le faci? De ce te opreste de la impartasanie si alte chestii? Sincer, nu asa se atrag tinerii catre duhovnic.
Un duhovnic trebuie sa fie prietul tinerilor, nu varga lor!
Ears open
decembrie 12, 2010 @ 3:46 pm
Intr-adevar poate nu meritam niciunul impartasanie, caci e un lucru Sfant…
luminita
februarie 18, 2011 @ 9:24 pm
ia i in palma ta, Doamne!
sa dea bunul Dumnezeu ca toti tinerii sa aiba duhovnic!am trai cu totii linistiti!
Borodi Alina-Marinela
mai 29, 2011 @ 8:24 pm
Cu adevarat tanarul fara duhovnic este ca oaia fara pastor, dar si pastorul fara oi ce s ar face? Din pacate problema cu duhovnicul ia amploare-o spun cu tristete, pt ca astfel tinerii devin din ce in ce tot mai vulnerabili, si vom ajunge Doamne fereste, ca generatiile urmatoare sa uite complet de existenta si folosul unui duhovnic in viata omului-spun asta, pt ca in jurul meu vad multi tineri, care se poticnesc de unele actiuni ale duhovnicilor, si incetul cu incetul, ajung sa se desparta de Biserica… a fi duhovnic e la fel de greu ca si a fi parinte-caci trebuie sa chibzuiesti bine, sa nu fii prea aspru cu pedeapsa, dar nici prea multa ingaduinta nu e buna ! Vreau sa spun, ca si tanar, vad totusi, insetarea unora si straduinta unor tineri de a placea Domnului si a face Voia Lui, si pt ei lipsa unor duhovnici e resimtita grozav de greu ! Intradevar, „trebuie sa stii cum sa i atragi” pe tineri, si tinerii au nevoie de mai multa rabdare si implicare totodata din partea mai marilor… In acelasi timp, e responsabilitatea tanarului sa ceara de la Domnul un duhovnic bun ! Si cine cere cu credinta, nu va fi lasat de rusine ! Doar ca, mi ar place sa existe o relatie mai buna intre cele doua „taberi” , caci astfel am reusi sa pastram si n viitor calea cea buna si credinta cea dreapta, altfel, tinerii se vor departa, batranii se vor rari si vor ramane Bisericile goale ! Este nevoie de mai mult interes si mai mult efort din partea tuturor, si, ca intr o familie, copiii, nu sunt atat de vinovati cat parintii, ” Iar cine va sminti pe unul dintr-aceşti mici copilasi care cred în Mine… ” -de aceea problema e cat se poate de serioasa, si in multe cazuri trista, asadar suntem toti datori sa ne rugam si pt aceasta problema reala ! Si dupa cum, mama mea s a rugat ani de zile pt mine ca sa nu mai am ganduri negre, cerand staruitor vindecarea mea, iar la timpul potrivit Domnul i a ascultat rugaciunea si miracolul s a intamplat, asa suntem datori si noi ! Staruinta si Rugaciune…
Kalliste
mai 31, 2011 @ 6:21 pm
„Ca o concluzie pot spune ca tanarul fara duhovnic este ca oaia fara pastor.” De ce oaie? De ce nu om care nu face parte dintr-o turma, si nu trebuie sa mearga dupa ea, ci merge singur si „pashte” impreuna cu cine vrea. De ce simte omul nevoie sa fie condus precum un animal de turma?
Eu
decembrie 1, 2014 @ 7:43 pm
Buna seara, va rog sa imi raspundeti daca puteti la urmatoarele intrebari :
1. as dori sa stiu cum v-ati ales duhovnicul,
2. daca acesta va indruma in viata, cand apar diferite situatii ,
3. cum se poate schimba daca simti nepotrivire (nu face altceva decat sa asculte si sa zica la sfarsit rugaciunea de dezlegare 🙁 )
4. cum pot gasi un duhovnic care sa ma indrume, si nu doar sa asculte pasiv?
Multumesc
Dan Sorin
decembrie 1, 2014 @ 8:50 pm
1. Pur și simplu anumite persoane mi-au apărut în cale sau mi-au fost recomandate de alții.
2.a. La ora actuală nu prea mai am așa ceva. Dar când aveam încerca să îmi dea un sfat dacă îi ceream.
2.b. Există deseori confuzia între duhovnic și preotul care te spovedește. Nu este o regulă să fie așa. Părintele duhovnicesc poate fi și un simplu monah (ex: Sf. Antonie cel Mare), mirean sau femeie.
3. Pur și simplu nu te mai duci la respectivul om să îi ceri sfat. Vezi și 2.b.
4. Când va fi momentul ți-l va trimite Dumnezeu în cale. Până atunci încearcă să duci o viață creștină în Biserică.