Skip to content

1 Comment

  1. sdaniel
    februarie 16, 2016 @ 8:33 pm

    Fiind pasionat de istorie si de provenienta noastra, plus titlul extrem de pozitiv „despre frumusetea sufletului taranesc” am citit intreg articolul. Din pacate (pentru asteptarile mele) articolul are alta tenta, una prapastioasa as zice:
    [i]”După căderea comunismului, [b]ţăranilor li s-a restituit pământul, dar nu li s-au asigurat mijloacele şi condiţiile pentru a-l putea lucra,[/b] fiind, în fond, deposedaţi a două oară, dar în mod mult mai perfid decât au făcut-o comuniştii.”[/i]
    Nu inteleg, cum adica sa le asigure mijloace si conditii sa il lucreze? Statul le da destul de mult, as aminti reduceri mari la motorina, 165 de euro pe hectar cadou din partea statului sau TVA de 9%, pe care oricum nu il platesc etc. Ce sa le faca mai mult de atat?? Nu le-a furat nimeni pamantul, nu i-a obligat sa il vanda (si majoritatea nu l-au vandut).
    In afara de marele Cuza care a luat pamantul de la manastiri si l-a dat taranilor, niciodata statul nu a facut mai mult pentru ei. Ca dovada suntem tara din Europa cu cel mai mare procent de locuitori in mediul rural, adica 46% din populatie.
    In comparatie, populatia rurala reprezinta 2% in Belgia, 7% in Japonia, 10% in Olanda, 11% in Australia, 12% in Danemarca, 14% in Noua Zeelanda si Suedia, 16% in Finlanda, 18% in Marea Britanie, 20% in Franta, Spania si Norvegia, 25% in Rusia si Germania.
    [i]Ţăranul nu a mai fost lăsat să trăiască potrivit firii sale[/i]…profund gresit. Poate nu vrea sa mai traiasca potrivit firii sale. Pentru ca, de-a lungul istoriei a avut o viata cumplita; din acest motiv s-au si rasculat de nenumarate ori.
    Alte expresii ireale din articol: [i]Duşmanii ţăranului[/i], [i]corporaţiile..să declanşeze un şir neîntrerupt de războaie[/i], [i]manifestările new-age-iste şi ecologiste anticreştine de idolatrizare a „mamei pământ”[/i], [i]zdrobirea ţăranului[/i], [i] ţăranul devenit un „capitalist” abil, care se descurcă cum poate[/i] (in toata istoria lor taranii s-au descurcat asa cum au putut),
    [i]Eliminarea ţăranilor şi a micilor proprietari (producători) prin comasarea agriculturii, prin vinderea pământurilor, prin lipsirea ţăranilor de mijloacele necesare pentru a-şi munci pământul[/i]
    „[i]Însă acest război al oraşului împotriva satului a fost mereu dus cu perseverenţă de regimurile totalitare[/i] (in 2016 ?)
    [i]Până când nu vom înţelege că trebuie să ne păstrăm ţăranii la vetre, ataşaţi de pământul şi credinţa strămoşească..[/i] (cum? cu forta?)
    [i]să-i ridicăm din condiţia mizeră[/i] (istoria ne spune ce inseamna conditii mizere pentru tarani, doar ca sunt in alta epoca)
    Nu vreau sa par critic la adresa taranilor, sunt perfect constient ca fara ei, calitatile lor, Romania si poporul roman nu mai exista demult. Doar ca nici nu as vrea sa cad in pacatul fiecarei generatii de a critica tineretul si a blama evolutia societatii nationale sau internationale. In loc sa bocesc „decaderea” si sa-i critic asa mereu, mai bine merg alaturi de ei pentru ca evolutia societatii va avea loc cu sau fara mine. E inevitabil. Mereu a fost asa, mai devreme sau mai tarziu societatea a evoluat indiferent de cine (sau cati) s-a opus.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *