Tchaikovsky – „Spărgătorul de nuci” (balet)
Tchaikovsky s-a născut pe 7 Mai, 1840. Sensibil şi foarte devotat familiei, el nu a fost o minune a muzicii incă din copilărie în ciuda faptului că era talentat şi provenea dintr-o familie care iubea muzica. În 1850, Tchaikovsky se înscrie la şcoală in Sankt Petersburg unde avea să termine şi liceul. Plecarea de acasă a fost foarte grea pentru el din cauza ataşamentului lui faţă de mama sa.Moartea sa în 1854 l-a afectat foarte mult.
Numeroase memorii îl descriu ca fiind o frumuseţe angelică înconjurată de mulţi admiratori. Acceptă o slujbă la Departamentul de Justiţie din Sankt Petresburg unde avea să fie promovat. În septembrie 1862 va fi admis la Conservatorul din Sankt Petersburg unde şi-a dezvoltat calităţile de compozitor uimitor de repede.
După ce îşi termină studiile în 1866 începe să predea la Conservatorul din Moscova, îndrumat de Nikolay Rubinstein. În Iulie 1866, are prima cădere nervoasă în contextul în care el preda în timp ce lucra la primele lui mari succese: Prima Simfonie în Si Minor,V isuri de iarnă. Originalitatea si inventivitatea sunt evidente înca din primele sale compoziţii.
În prima sa perioadă productivă,Tchaikovsky a trăit în Moscova şi a produs mai multe lucrări:încă 2 simfonii, 3 cuartete pe instrumente cu coardă, poeme ca Romeo şi Julieta, Furtuna(1873) şi Francesca di Rimini(1876), muzică pentru pian, cântece şi opere, şi muzica pentru balet Lacul Lebedelor(1875-1876).
Din acest moment în viaţa sa apar două femei: sponsorul său Nadezhda von Meck şi soţia sa Antonina Mulykova. Din cauza certurilor cu soţia sa mai are loc o cădere nervoasă şi chiar încearcă să se sinucidă.
În 1878,cu ajutorul financiar al lui Nadezhda von Meck pleaca din învăţământ pentru a dedica mai mult timp compunerii. Operele care urmează includ lucrările sale sacre: Uvertura şi Serenada(1880) pentru instrumente cu coardă,s imfonia Manfred(1885), şi numeroase suite pentru orchestră. Ultimele sale opere sunt Domnişoara din Orleans (1878-1879), a cărui poveste a Ioanei D’Arc l-a fascinat încă din copilărie şi Mazeppa (1881-1883).
În 1881 este premiat de ţarul Alexandru al II-ea. În 1888, succesorul său Alexandru al III-lea, pentru care scrisese Marşul Încoronarii, îi ofere o generoasă pensie pe viaţă.
Fără a mai avea grija predatului,Tchaikovsky călătoreşte mult. Face o serie de turnee europene în anii 80 şi un turneu foarte important în America în anul 1891 la New York. În anii 90 lucrările sale încep să ia amploare şi în străinătate.
Tchaikovsky îşi compune ultimele lucrări în străinătate: suite orchestrale, Simfonia a Cincea (1888), partitura pentru balet Frumoasa Adormită şi opera Dama de Pică(1890), partitura pentru balet Spărgătorul de nuci (1891) şi Simfonia a şasea Pathétique (1893) dedicată cu dragoste nepotului său.
După mai mulţi ani de călătorie el se întoarce în Rusia. Închiriază mai multe case în jurul Moscovei. Ultimii săi ani îi petrece in Sankt Petersburg unde moare în anul 1893, victimă a unei epidemii de holera care macină tot oraşul.
Deşi moarte lui Tchaikovsky a fost bine documentată,unii biografi cred că el a fost forţat să se sinucidă decât să fie implicat într-un scandal sexual în care era înglobat şi un membru al familiei regale.Operele bografice a lui Alexander Poznansky îl disculpă pe Tchaikovsky dintr-un asemenea scandal însă circumstanţele morţii compozitorului continuă să fie dezbătute.
Guest
iulie 30, 2010 @ 9:42 am
ioan sv
nu cred ca acest articol trebuia sa apara pe acest site, nu vad ceva de invatatura ortodoxa …..
Dan
iulie 30, 2010 @ 9:50 am
Ioan…poate are legatura cu intoarcerea spre firesc? Poate are legatura cu gustul pentru frumos (pentru muzica frumoasa)? Nu inseamna si asta ortodoxia? 😀
Ioana
iulie 30, 2010 @ 10:49 am
Ioan, crezi ca lui Dumnezeu nu-i place ce este frumos, cand El este frumusete, bunatate, mila, dragoste, si intruchiparea desavarsita a tot ce este mai bun ?
Ii place in mod sigur si ceea ce am vazut mai sus !
Dar poate ca unii dintre voi fiind invatati cu muzica si dansul „modern”, nu puteti aprecia aceste minunatii; pacat !
Ioana
iulie 30, 2010 @ 10:51 am
Am uitat ceva: MULTUMIM PENTRU ACEASTA POSTARE ! Domnul sa va rasplateasca inmiit, bucuria ce ne-ati daruit-o !
ioan sv
iulie 30, 2010 @ 2:15 pm
Ioana eu nu ascult muzica in general, „moderna” nici atat, si nu cred ca lui Dumnezeu ii place ceea ce vezi tu mai sus, nu tot ceea ce ni se pare noua „frumos” ii place si lui Dumnezeu, in primul rand imbracamintea care arata formele (cred ca tie ti-au placut barbatii din videoclip), nici muzica si nici dansul. Si daca vrei sa stii si tu si ceilalti care mai postati pe site subiecte sau comentarii, lui Dumnezeu ii plac doar lucruri duhovnicesti care ii aduc slava, multumire, lauda … etc., si tot ceea ce este spre folos duhovnicesc. Am mai scris pe site ca: „toata pofta este de la draci, doar pofta duhovniceasca este de la Dumnezeu (Pr. Cleopa). Dar asa sunt timpurile acum , sa cada si cei alesi…, si mai sunt multe de spus… , dar citeste din Sfintii Parinti si vezi ce parere au si ei. (mai vb.)
Ioana
iulie 30, 2010 @ 8:02 pm
N-ar trebui…
…sa raspund provocarii, Ioan sv, dar daca mi te adresezi direct, nu e politicos sa te ignor, nu-i asa? Stii ca Sf Par Serafim Rose isi ducea ucenicii periodic la spectacole de opera ? Ii este placuta lui Dumnezeu muzica lui Ceaikovski, fii sigur de asta, si dansul superb al fetelor de asemenea, toate dau slava lui Dumnezeu; iar daca tu ai sesizat trupul barbatilor, nu-ti arunca mortul in ograda mea. Si de altfel in baletul clasic, dansul baietilor este doar o completare a dansului fetelor, care cred ca ai sesizat si tu ca este principal.
Dar, vorba Fericitului de pomenire Patriarh al Serbiei Pavle, FIECARE VEDE CE DORESTE.
Si acum te rog iarta-ma !
admin
iulie 30, 2010 @ 8:25 pm
Flautul din aceasta melodie imi mangaie suflet si nu ma mai satur ascultandu-l.
Tare frumos mi se pare!
rheeea
iulie 31, 2010 @ 8:45 am
ce artist din ziua de azi ar mai putea crea ceva care sa semene cu asta, sau cu vreo alta capodopera clasica?
RDF
iulie 31, 2010 @ 3:26 pm
pentru Ioan SV
Dumnezeu a creat si plante…Unele sunt folosite ca leacuri…dar multe, totusi, precum e trandafirul, care ne incanta cu frumusetea si parfumul sau , este „o floare daruita pentru desfatarea noastra”(Sf.Ioan Damaschin-„Dogmatica”)…Oare acest balet nu e frumos in felul lui?Iar daca pe altii ii duce cu gandul la pacat, sa nu priveasca, sa nu se sminteasca!
Ioan sv
august 11, 2010 @ 6:10 am
Eu nu zic ca nu aveti dreptate , dar nu mi se pare corect sa amestecam cele lumesti cu cele duhovnicesti, chiar daca cele lumesti sunt frumoase(precum muzica de mai sus… etc.). Ma asteptam pe acest site sa vb. doar despre lucruri duhovnicesti, religioase ortodoxe, poate v-am inteles eu gresit, si m-ati inteles si voi gresit, dar intrebati si voi un calugar ortodox care are cunostinta despre astfel de muzica si dans, daca are vreo legatura cu ortodoxia, sau ce parere are, si va rog sa-mi scrieti. Eu nu condamn muzica clasica, opera … etc. , ca si eu am ascultat de toate , dar nu imi place sa le amestec cu lucrurile duhovnicesti. Stiti ca se spune ca in afara de cele duhovnicesti toate sunt desertaciune.
RDF
august 11, 2010 @ 6:47 am
Ioane SV, eu zic ca ar trebui sa luam seama si la cei din jurul nostru…Multi sunt care nu au patruns indeajuns in tainele Ortodoxiei…motiv pentru care trebuie sa le aratam INCET si cu RABDARE drumul cel bun :love: Iar daca pe tine te-a „suparat” o astfel de filmare…mai treci si tu cu vederea…In plus, a fi un site ortodox nu inseamna a te rupe total de LUME,iar faptul ca acest site a luat nastere este ca o binecuvantare pentru multi tineri care, poate, nu gasesc alt sprijin 😀 Totusi…nu dau dreptate nimanui caci dreptatea este la Dumnezeu,dar eu cred ca nu ar trebui sa fim atat de extremisti, ci sa incercam ca, in unele clipe de PUTINA departare duhovniceasca, sa imbracam si „haine” lumesti…Sau doar noi, terminand cu rugaciunea-hrana sufleteasca-nu ne ingrijim si de ce vom manca???Oare n-ar trebui sa lasam aceasta pe seama Domnului?Eiii…ba da…Uite, tot asa e si cu filmarea aceasta!ne departam putin de cele sufletesti pentru a ne hrani cunostintele…Poate unii chiar nu stiau cum se scrie numele lui Tchaikovsky…Ei bine, uite asa am invatat!Sa nu cadem in extreme!Caci exagerarile sunt ale diavolului!!!Sper ca te-am lamurit catusi de putin…Domnul si Maica Domnului sa te aiba in paza!
Lili
aprilie 13, 2011 @ 7:08 pm
RDF,
Ma crezi ca eu chiar nu stiam cum se scrie Tchaikovsky?:| Serios vorbind,am auzit multe despre el,ii cunosteam din opere,dar chiar ma gandeam ca daca cineva ma punea sa scriu numele lui,cred ca as fi facut o mare gafa!Dar de-acum incolo am sa incerc sa tin minte.:-)
Eu cred ca Dumnezeu asa cum a creat lumea,Unversul a creat si cultura,frumusetea.Arta inseamna frumusete,Ortodoxia este frumoasa,ea include si frumusetea,deci cum sa nu aiba tangente Ortodoxia cu arta?Arta insemnand (muzica buna,literatura buna,pictura,sculptura,chiar si cinematografie,pentru ca din fericire exista si filme bune).Cred ca Dumnezeu le-a dat acestor oameni (compozitori,actori,scriitori) talent tocmai pentru a bucura sufletul oamenilor de rand,pentru ca sufletul se "inalta" prin orice este frumos: rugaciune,dar si arta!:-)
Edy
octombrie 21, 2011 @ 3:09 pm
Un compozitor desavarsit nimic de zis mai mult el o simitit muzica cu adevarat.
Georgiana
ianuarie 17, 2012 @ 5:44 pm
extraordinar! aceasta muzica te mangaie pe suflet