Tehnici de psihoterapie văzute din perspectivă ortodoxă

In primul rand as spune pentru cei care mai stau inca pe ganduri „daca sa urmeze cursurile facultatii de psihologie”, sa continuie doar daca cu adevarat asta isi doresc. Facultatea este foarte grea, si dupa ce o termini trebuie sa faci obligatoriu masterul, iar dupa master daca vrei sa lucrezi pe psihoterapii, trebuie sa va spun ca formarea pe terapii, indiferent de orientare este de 4 ani. Dupa 9 ani te intrebi daca in munca, pe care ti-ai ales-o, lucrezi pentru Dumnezeu sau impotriva lui caci pana la urma scopul nostru in lumea asta este sa ne mantuim. Partea buna, care pare a fi, este ca toate terapiile au o tenta religioasa, ba spirituale, ba te duc direct la Dumnezeu, ba ai puteri supranaturale, ba te joci cu mintile oamenilor,(ca doar asta inveti in facultate, la master si la formari, manipulezi, desincronizezi constientul de inconstient, si multe alte lucruri pe care le inveti acolo), dar cand in final stai sa realizezi, vezi ca defapt lucrurile nu sunt chiar atat de nevinovate pe cat par, din pacate. Si nu numai ca gresesti tu, ca iti pierzi tu sufletul, dar mai duci si pe altii in iad, si vai de aceia care nu se trezesc!

Imi amintesc cum ne spuneau profesorii la cursuri: ”trerapia asta nu este cum spune religia, este nevinovata, preotii nu vor sa accepte evolutia”, si vedeam cum profesoara hipnotiza toata clasa, sub pretexul relaxarii, dar cu greu isi mai reveneau bietii mei colegi. Imi amintesc odata ca un coleg era chiar inconstient dupa o sedinta de hipnoza si nu-si mai revenea. Nu m-am lasat niciodata hipnotizata stiind ca e pacat, (cred ca rugaciunile duhovnicului meu m-au salvat de multe ori) dar nu cunosteam pe atunci marile primejdii duhovnicesti ascunse in spatele unor astfel de practici, intrucat nimeni nu ne avertizase asupra usurintei cu care demonii, ca entitati spirutuale, intra pe calea hipnozei in contact nemijlocit cu mintea omului, inselandu-l si amagindu-l treptat, pana la contactul total.

In hipnoza sunt implicate si capacitatile demonilor de a-i induce omului perceptii senzoriale, (puteri pe care psihologul crede ca le dobandeste cu marea capacitate de a se juca cu mintea omului),inclusiv reprezentari vizual – artificiale pe de o parte, iar pe de alta parte de a interveni direct asupra unor evenimente, in sfera realitatii materiale. Terapeutii insa ignora cu desavarsire toate aceste aspecte, prezentand mecanismele hipnozei intr-o maniera distorsionata, facila si apetisanta. Psihoterapeutii sunt oameni, si ca oameni aleg intotdeauna ceea ce li se potriveste, fac alegeri care doresc sa fie congruente si aliniate in raport cu conceptile si convingerile lor.

Un numar tot mai mare de specialisti, fiind atrasi de filosofiile orientale, aplica in munca lor invataturi pagane de tip aikido,zen, budism, yoga, bioenergii, elemente ezoterice, sau cum le mai numesc ei ”legi universale,spirituale sau crestine”. De asemenea sunt psihologi care au cercetari aprofundate in ceea ce priveste practicile oculte si invataturile fundamentale ale misticismului si sectelor religioase orientale, iar expertul in acesta forma de invatamant este numit „guru”, despre care se credea ca este dovada vie ca Dumnezeu se manifesta in epoca contemporana. A-i urma exemplu inseamna sa faci posibila dobandirea idealurilor spirituale ale divinitatii. Guru era cel care te putea conduce la Dumnezeu. Astfel, unii adepti si-au abandonat modul de viata obisnuit si s-au consacrat in intregime contopirii sufletului cu Dumnezeu. Ne intrebam acum: oare cu cine si-au contopit sufletul defapt? Cei care fac yaga stiu ca acesta abordare este considerata de biserica erezie?

Cei care doresc sa urmeze o formare pe curentele spirituale ce se declara ezoterice, trebuie sa stie ca sunt anticrestine. Stiu, o sa-mi spune-ti  „pai am citit ce contin cursurile: evanghelia lui Matei, Luca, Marcu, Ioan, Apocalipsa”, dar nu va lasati amagiti, caci si diavolul se arata in inger de lumina. Defapt, aceste curente spirituale contin legile kabalionului, astrologia, taratul, numerologia, chiromantia, kabbala, reincarnarea, karma,etc. De asemenea la fel ca guru, muharai ji si MLD (MISIUNEA LUMII DIVINE) continua sa vina in occident, ei se numesc ”mai buni decat Isus”, mai exact MLD-UL. Au invataturi distrugatoare fata demoralitatea si valorile crestine. Pledoaria lor in favoarea unor forme de ocultism a ruinat mii de vieti. Fiecare va trebui sa plateasca pretul angajamentului personal. PARINTELE ARSENIE PAPACIOC, ne sfatuieste sa ne ferim de toate aceste abordari si sa ne propiem cat mai mult de Dumnezeu, de biserica, sa fim smeriti, sa iubim si sa iertam, sa cerem de la DUMNEZEU ceea ce nu avem si El ne va da, mai mult decat lumea(psihologul). Daca cautati liniste sigur o ve-ti gasi intr-o manastire, la o biserica sau de vorba cu parintii imbunatatiti.

Multi dintre noi apeleaza la psiholog pentru depresie, crezand ca acesta le poate reda linistea sufleteasca. Trebuie sa stiti ca depresia este o boala a suletului, nu a mintii, iar psihologul lucreaza cu psihicul. Si dupa cum am mai spus, daca duhovnicul considera ca depresia are o forma clinica, care nu a afectat doar sufletul , atunci va directiona pacientul acolo unde este nevoie: psihiatru, psiholog (dar unul cu o filozofie de viata crestina).

Exista insa si tehnici foarte benefice in psihoterapie. Spre exemplu terapia cognitiva ajuta persoanele cu gandire irationala, disfunctionala, sa-si organizeze si corecteze cognitiile disfunctionale, care de cele mai multe ori duc la conflicte in familie, (de cele mai multe ori afecteaza copii, ei fiind cei care sufera atunci cand parintii se cearta). De asemenea terapia de cuplu si familie (terapia sistemica) este foarte benefica. Se lucreaza cu toata familia, este vazuta persoana in sistem si se tine cont de deciziile intregului sistem. Spre exemplu sunt multi parinti care isi aud copii vorbind, dar nu-i asculta, nu dau importanta dorintelor pe care acestia (copii) le au, iar consecintele sunt foarte grave: stima de sine scazuta, complex de inferioritate,timiditate, etc. Terapia sistemica are rolul de a-i ajuta pe toti membrii familiei, cu ajutorul anumitor tehnici de lucru, sa se puna in pielea celuilalt si sa inteleaga ce simti cand nu esti, ascultat, inteles si luat in seama.

De asemenea, terapia transgeneratioanala este foarte benefica, si utilizarea genogramei ajuta membrii familiei sa-si corecteze patternurile comportamentale copiate de la parinti. Aici sunt luati in considerare factorii dezvoltarii ontogenetice care contribuie la dezvoltarea personalitatii (sa nu uitam ca noi suntem si rezultatul mediului in care am trait, caci fara voie si-a pus amprenta pe dezvoltarea noastra personala). Drept exemplu, sotii care-si maltrateaza sotiile, sub motivul „femeia trebuie tinuta sub papuc”, isi pot corecta aceste patternuri comportamentale dupa ce impreuna cu psihoterapeutul le analizeaza si cauta impreuna solutii pentru remedierea lor.

O alta terpie foarte, foarte benefica este cea comunicationala. Totul se transmite prin cuvant. Astfel, de la un cuvat rau se poate ajuge la divort, crima, abuzuri sau dimpotriva, poti debloca resursele unei persoane daca folosesti cuvinte cu o incarcatura emotionala pozitiva care sa aiba priza la inima celor cu care comunici. Prin cuvant poti sa construiesti sau sa distrugi, poti sa inalti sau sa cobori, poti sa aduci zametete sau lacrimi. Si sa nu uitam ca prin cuvant a facut Dumnezeu lumea, a zis si s-a facut. Si exemplele pot continua.

Eu lucrez in serviciul de ambulanta si pot concret sa va spun care sunt efectele cuvintelor in situatii extreme, cum pot schimba viata unui om, daca stii sa le folosesti. Pe mine psihoterapia m-a ajutat sa ajut, sa salvez, sa ridic, chiar daca uneori tacerea este mai volaoroasa decat toate cuvintele si e mai importanta atingerea, alinarea. Cred ca ar trebui ca toti cei care au ca obiect al muncii OMUL, sa faca cursuri de dezvoltare personala, de comunicare, pentru ca, din pacate, la noi comunicarea este dezastruoasa. In acest sens, dau exemplul accidentelor rutiere, la care reprezentantii politiei tipa la victime:”linistes-te!”. Insa, nu ar fi mai simplu sa-i arate compasiune pentru durerea lui? Ar fi multe de spus. Oamenii nu vor sa primeasca ordine de genul ”taci”, „linisteste-te”,pleaca”,etc, nici sa fie judecati ” de ce…”. Nimeni nu-si doreste raul, nici cei care incearca sa se sinucida nu trebuiesc judecati, caci acestia daca ar avea judecata atunci sigur nu ar actiona asa.

Cred ca ne lipseste rabdarea, compasiunea,pregatirea,dragostea, intelepciunea, iertarea, smerenia, multe. Dar le putem cere de la Dumnezeu, care spune: ”cere-ti si vi se va da’‘!. Am invata atat in medicina cat si in psihologie, ca tu ca om nu poti sa dai ci numai Dumnezeu da. De aceea e mai important sa facem intru toate ascultare si sa ne lasam in voia lui Dumnezeu. El stie de ce da si de ce ia. Imi amintesc cand eram mica cum bunica mea imi spunea sa ma rog in fiecare seara sa ma fereasca Dumnezeu de moartea naprasnica. Pana sa ma angajez la ambulanta nu am inteles ce a vrut sa-mi spuna cu asta. Acum stiu. Am vazut oameni in chinuri groaznice (odata am avut o pacienta care era mancata toata de viermi, si limba era mancata, eram sigura ca nu mai traieste, dar nu a fost asa, era in coma hipoglicemica, avea AVC, si era abandonata de copii si sot. Oricine poate intelege pana a intrat in coma prin cate chinuri a trecut, cate zile nu a mancat, era cu hemiplegie, paralizie,afazie, nu putea vorbi, si nu se putea deplasa) care au avut moarte napraznica, si din trecutul acestor persoane cam toate au avut un trecut tumultos. Eu cred ca pacatele se platesc greu. Poate asa a ingaduit Dumnezeu suferinta pentru a se mantui, dar am vazut si moarte napraznica in cateva minute, si ma intreb aceia unde se duc? Oricum, am invatat sa folosesc cuvintele si faptele pentru a construi (chiar daca nu reusesc sa fac mereu acest lucru) caci eu cred ca ”ce semeni aia culegi”! Dumnezeu sa ne ajute sa facem ce ne cerea parintele Arsenie Papacioc: ”sa iubim mult si frumos, chiar pe cei ce ne-au ranit’‘!

(Diana)

(Visited 179 times, 1 visits today)