De ce posturile de televiziune n-au mediatizat întâlnirea celor 6100 de tineri ortodocși din toată Europa, desfășurată la Cluj?
Zilele trecute s-a desfășurat la Cluj una dintre cele mai mari întâlniri a tinerilor din ultimii zeci de ani. 6100 de tineri s-au bucurat de un program cultural și de suflet organizat de Arhiepiscopia Clujului în colaborare cu liderii administrației locale. A fost cea mai mare manifestare socială din țară din ultimele săptămâni. Evenimentul a fost o premieră pentru întreaga lume ortodoxă.
Clujul este Capitala Culturală a Tineretului în anul 2015. Nedumerire. Niciun post de televiziune național nu a mediatizat acest eveniment unic pentru România. De ce? Părinții tinerilor care au participat la această întâlnire, care nu utilizează internetul, au butonat telecomanda la ora știrilor pentru a se bucura împreună cu copiii lor, pentru a vedea și ei cum arată 6000 de elevi și studenți împreună.
– De ce lucruri atât de frumoase nu sunt prezentate lumii? Nu reușesc cei din media să înțeleagă că tinerii sunt importanți pentru noi? m-a întrebat un tată a cărui fată a participat la această întâlnire.
– Nu știu, eu nu am televizor. Nu am urmărit știrile.
– Le-am urmărit eu. Educația frumoasă a generației tinere nu intră în preocupările posturilor de televiziune? De ce o defilare cu 30 de homosexuali poate fi văzută pe posturile mari de televiziune la orele de vârf, iar 6000 de tineri care se întâlnesc în numele valorilor noastre românești, culturale, spirituale, nu? Cui servesc aceste posturi TV dacă tinerii nu se regăsesc în ele?
– Păi… Eu nu prea am ocazia să urmăresc știrile. Nici nu mi-am pus problema mediatizării evenimentului de la Cluj.
Omul mi-a adresat o întrebare de bun simț iar eu îl priveam fără să-i pot răspunde.
– Mi-a spus fata la telefon că a fost o întâlnire extraordinară; a fost și o conferinţă şi spectacole de muzică populară şi muzică folk, spectacol de teatru, o defilare a tinerilor prin oraş, o atmosferă foarte frumoasă. Aș fi vrut să văd și eu câteva minute ce a fost acolo, dar nimic. Cică au venit tineri din 17 țări.
– Da, așa a fost. Au fost și din Siria, din Iordania, Georgia, Grecia…de peste tot.
– Na poftim!
M-am despărțit de domnul acesta încercând să răspund la întrebările lui. Într-adevăr, o știre pozitivă, frumoasă cum putea fi aceea de a prezenta mii de chipuri de tineri adunați în numele unor idei nobile, ar fi adus o notă de optimism și de curaj printre românii noștri, foarte mulți bulversați de griji și de lipsuri.
Clujenii au făcut eforturi mari pentru a organiza această întâlnire iar tinerii au primit-o cu entuziasm. Tineretul este debusolat. A devenit un segment social foarte expus. Nu reușește să se regăsească în această societate care se schimbă prea repede. Părinții tinerilor și profesorii întâmpină dificultăți mari în relația cu ei. Cei responsabili cu educația lor încearcă să găsească un limbaj prin care să poată comunica cu ei, să ajungă la sufletul lor. La Cluj s-a încercat transmiterea unui mesaj de solidaritate şi de speranţă, li s-a arătat tinerilor că ne pasă de ei. A fost un prilej de a le arăta încredere și totodată speranța pe care o avem în ei, în posibilitățile lor de a se dezvolta și de a se realiza. A fost o ocazie bună de a-i pune în lumină.
De ce nu a fost nici o televiziune națională la întâlnirea tinerilor de la Cluj?
Nu știu.
Pr. Nicodim Petre
Claudiu Balan
septembrie 11, 2015 @ 12:00 pm
Televiziunile nu au manifestat interes pentru educația tinerilor sau a întregii societăți ci pentru manipularea lor în scopuri proprii.
Televiziunile vor ca oamenii să se uite la programele lor, pentru a câștiga cât mai mulți bani din publicitate și din relații politice. Patronii acestor televiziuni nu urmăresc binele națiunii ci binele propriu, indiferent dacă asta înseamnă să strici sufletele oamenilor, să le mânjești cu noroi: sex, manele, concupiscență, non-valori, răutate, violență, necredință, păgânism și multe altele.
Din păcate am căzut după revoluție în plasa de a considera marie televiziuni ca niște goarne ale adevărului.
Cât de mult rău au făcut televiziunile neamului nostru! O, Doamne! S-a umplut de atâta fărădelegile paharul… Cât ne va mai ține Dumnezeu.
Câte prostii i-au învățat pe copii și tineri! Cât ne-au mințit și manipulat! Câte exemple greșite au dat neamului românesc! Câtă răutate a curs prin cablurile tv! Câte acuze și minciuni la adresa Bisericii și a lui Dumnezeu! Cât venin a vărsat între oameni!
Fiind copil, după revoluție, am stat zeci de ore în fața televizorului, fără să știe părinții cât rău îmi va face aceasta în viața. Cât rău am adunat în suflet din cauza televiziunii… Cât timp pierdut! Cât de mult mi-au schimbat felul firesc de a vedea viața și lumea lui Dumnezeu. Adolescența mea a fost radical marcată de „binefacerile” programelor tv și al filmelor difuzate.
Căutați Adevărul la Dumnezeu și în viața celor sfinți, în Biserica lui Hristos!
sdaniel
septembrie 11, 2015 @ 6:06 pm
De ce nu a fost mediatizata intalnirea a 6 mii de tineri? Pentru ca:
1) Nu au existat vedete la intalnire si nu a cantat Delia melodia educativa „Da mama, sunt beata”;
2) Tinerii nu s-au batut cu fortele de ordine si nici nu au scandat „Jos Guvernul”;
3) Fetele nu si-au dezgolit sanii si baietii nu au vomitat prin santuri;
4) Nu a murit nimeni la aceasta intalnire
Asa ca 6 mii de tineri normali, fara excese si extravaganta, imbracati decent, cu ganduri normale nu intereseaza pe nimeni. Cu ei nu ai cum sa faci un promo cu titlul „senzational”, „socant”, „nu o sa-ti vina sa crezi”, „caz cutremurator” etc.
Probabil e si o chestie de reciprocitate/razbunare. Eu am incetat de mult sa mai privesc la televizor (cu mici exceptii), probabil si cei 6 mii de tineri procedeaza la fel (nu par genul de consumatori de prostie tv); televiziunile stiu foarte bine care este acea categorie de oameni care nu deschid televizorul si au renuntat sa isi indeplineasca menirea, adica rolul de a informa.
Nikolai Popa
septembrie 11, 2015 @ 9:50 pm
Am mai bine de 3 ani de cand nu ma consum media comerciala. Nu ma uit la tv decat accidental poate… Si sunt BINE. Nu imi umplu capul cu toate mizeriile, nu halesc informatia culeasa, „pregatita” si servita de-a gata de televizor. As mai spune mai multe, dar ma opresc aici… Nu se arata lucrurile astea pentru ca se doreste ca aceste valori ce ne definesc pe noi (romani+ortodocsi) sa se piarda… Ne vorbesc „ei” de valori europene, dreptul la libera exprimare si al minoritatilor sexuale… Cand a fost parada gay, a circulat pe toate programele de stiri, „Parada Diversitatii”, „dreptul la iubire”… Cata libertate mai vor oamenii? Oare nu e destula libertate de exprimare? Cat comfort? Deja tehnologia e parte din noi, oamenii merg ca niste zombii cu ochiul in telefon, oriunde ar fi… Desi avem puterea sa traim mai usor, lumea traieste mai greu.
M-am intalnit acum o luna la notariat cu o femeie dintr-un sat vecin. Peste 70 de ani, fara carte dar oarecum citita si inteleapta. A facut 17 copii. E sanatoasa. Nu a avut masina de spalat sau barbat cu bani sau Dacie. Avea o carja dintr-un bat legat cu sarma in capatul de jos. Stia scriptura, istoria noastra, mai ales din perioada interbelica… Tinerele din ziua de azi pot trai mai usor, dar la 30 de ani e cam devreme sa devii mama. Viseaza toate la un barbat adevarat, dar nu se gandeste nimeni ca un barbat adevarat (rar) ar lua o femeie… des-intalnita. Baietii copiaza si ei comportamentul promovat de media, umbla pesati, epilati, cu pantaloni scursti si/sau stramti. Asa arata un barbat? Asta e starea in care ne-au adus, e starea in care suntem multi… Nu mai stii ce e normal, cand normalitatea e data de majoritate. E o generatie in care se asteapta sa ajungi undeva fara munca, sa gresesti fara a suporta consecintele. Toti se cearta, toti au ceva de spus.. Mi-as dori sa nu traiesc in asa-zisa democratie, sa am doar libertatea, nu de a face ce vreau, ci de a face ce trebuie, in tara mea sa nu fiu nevoit sa plec, sa fie Romania condusa de o mana de fier, nu de spirala de porci, fiecare om sa isi faca datoria pe care o are. Dar nu imi doresc, pt.ca dorinta nu mi- s-ar implini, si as fi mult mai dezgustat. Inchei aici cu amar in gura, merg la somn, incercad sa dorm.
P.S. – Nu imi raspundeti la comentariu, nu vreau sa intru in polemici cu nimeni. Stiu ca nu o pot soate la capat.
Nu va mai uitati la tv,sau ascultati radio. Ei sunt dusmani Nostri. Esti, devii ceea ce consumi.
alina
septembrie 13, 2015 @ 8:44 pm
As vrea sa intaresc si eu ideea ca personal ma consider o „victima” a televizorului care din nefericire cred ca acapareaza mult prea mult, rapid si intr-un mod nociv ocupatia copiilor si a tinerilor.Vorbesc din punctul meu de vedere si a celor din generatia mea, perioada de dupa 89 cand nu exista internetul in schimb televizorul era extrem de apreciat.De foarte multe ori am stat si am analizat acum, ca adult ce influenta proasta a avut televizorul asupra gandirii mele, asupra psihicului meu- consider ca mi-a creat complexe, mi-a deformat imaginea asupra realitatii, astfel incat probabil o parte din naivitate si mai mult ca sigur din timiditate e cauza acestuia….pentru ca si televizorul pana la urma te insingureaza.Nu mai spun de sedentarism care este evident.
Ideea este ca pana si in apartamentul in care locuiesc nu pot renunta la tv, desi acum prefer sa il tin inchis in mod voluntar- de cativa ani buni, din cauza ca inca sunt persoane care nu isi pot imagina existenta fara un tv in casa….Ce am face daca seara in loc sa ne uitam la tv dupa ce venim la munca…si sa privim privim privim in el chiar ajungem la stadiul in care ni se inchid practic ochii iar televizorul merge in continuare…am merge direct in pat sa dormim ori sa facem ceva util pt locuinta ori sa citim ori sa vorbim cu o cunostinta?
In ziua de azi consider ca nu prea exista nimic de urmarit la tv……poate informatii despre vreme, poate documentare, poate niste filme mai bune-din ce in ce mai rare- uneori.
sdaniel
septembrie 21, 2015 @ 6:52 pm
Va plangeati ca nu aveti parte de mediatizare dar uite ca presa scrie despre intalnire, ca a fost facuta ca de obicei pe banii statului:
http://www.ziardecluj.ro/cine-sta-spatele-asociatiei-care-primit-cadou-din-banii-municipiului-jumatate-din-banii-pe-care-ii-primeste-tiff
http://www.stiridecluj.ro/politic/asociatia-tinerilor-ortodocsi-cluj-a-primit-500-000-de-lei-de-la-primarie-eu-platesc-ca-prostul-impozite
http://www.monitorulcj.ro/administratie/44968-lacasurile-de-cult-din-cluj-finantate-cu-16-milioane-lei-de-consiliul-judetean#sthash.0DRcgIP6.dpbs
http://citynews.ro/din-oras/tanar-revoltat-de-cum-s-au-impartit-banii-clujului-platesc-taxe-ca-prostul-si-voi-dati
sharbinsk
septembrie 22, 2015 @ 7:05 pm
Era vorba de posturile de televiziune în titlu, sunt multe alte festivaluri față de care nu comentează nimeni.
E și logic, fiindcă autoritățile din Cluj urmăresc titlul de capitala culturală europeană, cheltuie strategic.
Dan Tudorache
septembrie 23, 2015 @ 8:14 am
Doamne ajută, Daniel!
Așa cum pretinde autorul articolului, respectiv părintele Nicodim Petre, observația este adresată posturilor de televiziune „naționale”, adică a acelora cu acoperire națională și impact mediatic major. Să exemplificăm: TVR, ProTV, Antena1, Atena#, Realitatea, RomaniaTV, PrimaTV, etc.
Prin urmare contra-exemplele oferite de tine nu se adresează observației făcute de autor, căci mostrele sunt din media locală, nu națională, și mai ales din media scrisă, nu viziuală.
Mai mult chiar, trimiterile pe care le-ai făcut sunt toate din luna martie a acestui an, deci antecedente evenimentului!, deci nu s-a făcut nicio publicitare evenimentului în sine.
Ca să nu mai zic de selecția părtinitoare a materialelor, menită să discrediteze organizatorii și intențiile lor pentru că în fond toate au același leitmotiv: De ce a primit asociația organizatoare a evenimentului suma de 500.000 lei de la primărie. Și cine sunt supărații din cetate? Defapt o singură persoană… un tânăr, a cărui mesaj dur, adresat primarului Emil Boc, a fost citat și multiplicat în toate aceste articole. Cu alte cuvinte… fum de fumigene mediatice, prelucrate de la un mucos resentimental, frustrat că o asociație cu profil ortodox a primit acești bani pentru un eveniment cultural: „Domnule Boc, eu platesc ca prostul taxe si impozite locale pentru ca dumneavoastra sa dati 500.000 lei (!!!) Asociatiei Tinerilor Ortodocsi?”
Deci cetățeanul nostru resentimental nu aduce o critică la obiect, eventual: sumă supradimensionată față de necesar, eveniment inutil pentru comunitate, ci aduce argumente de ordin sentimental: De ce acelei asociații, cu profil ortodox? Și aici ajungem la esență…. nu-i place asociația… pentru că nu-i place scopul pentru care există.
În plus, „eroul” acestor editoriale se folosește de clasicul sofism utilizat de ateiștii gălăgioși de la noi din țară: „Se putea face proiect pe fonduri europene si cumparati cu aceiasi bani 100 de troleibuze si se extindea reteaua de troleibuz in oras”.
Care-va-să-zică, când vine vorba de alte proiecte culturale ori sportive, în care se cheltuie bani cu toptanul de la administrație, gălăgioșii tac mâlc dar când vine vorba de asociații cu profil creștin-ortodox, sar în sus ca arși. Dintr-o dată spiritul civic învie, este treaz, atent și a găsit problema administrativă: creștinii ortodocși.
Dacă ai considerat de cuviință să-ți pierzi timpul luând în seamă astfel de problematizări semidocte, eu mă opresc aici pentru că nu-mi permit acest lux.
Luciana
septembrie 23, 2015 @ 9:28 am
Cand s-au cheltuit banii primariei pe parade gay, care alegorice unde erau gălăgioșii? Nu cumva stăteau gură-cască la spectacol?
sdaniel
septembrie 23, 2015 @ 5:27 pm
Dan
Sunt de acord cu tine/voi. Am scris din primul mesaj ca sunt antiteleviziunea comerciala si nociva din ziua de azi, care e pusa pe criticat aiurea orice. Apoi am vazut intamplator pe net un titlu, si l-am pus special pentru a-mi confirma ce spusesem initial. Eram doar ironic la adresa ziarelor respective, nu la adresa voastra!
Ar fi culmea sa faci scandal pentru cheltuirea sumei de 100 de mii de euro, intr-un oras cu buget de peste 100 de milioane de euro, in conditiile in care ai adus in oras 6 mii de tineri din toate tarile ortodoxe. Parerea mea este ca prezenta lor, impresiile impartasite, bogatia culturala pe care ne-au adus-o, amintirile ramase intre tineri valoreaza mult mai mult (fara a avea pretentia de a converti sentimente in bani).
Dan Tudorache
septembrie 24, 2015 @ 5:46 am
Daniel, iartă-mă te rog că nu ți-am înțeles ironia. Văzusem discrepanța dintre cele două comentarii ale tale, dar din lipsă de intuiție nu s-a aprins beculețul verde ci sirena.
Iaca tu te-ai pus pe șagă și în loc să-ți ținem isonul te-ai trezit în ședință moralizatoare, de o „solemnitate” care cred că ți-a tăiat elanul 🙂
Încerc să fiu mai atent.
brindau cristina
septembrie 24, 2015 @ 7:06 pm
SDaniel nu cred ca s-a plans cineva ca nu s-a mediatizat acest eveniment s-a facut referire ca posturile de tv nu stiu altceva sa arate pe post decat ce este mai bun despre crestini si fac referire la cei care se straduiesc sa fie buni crestini. Dar intr-un fel este mai bine pt ca asa ramanem mai smeriti si nu mai dám motive de cleveteala si de a da curs vb foarte urate cum mi-a fost dat sa citesc in comentariile din presa care au publicat eveniment. Si ca sa nu mai lungesc vb sfatul meu ar fi daca imi permiti si fara suparare pe viitor incearca sa nu mai fii ironic. Doamne Ajuta!