Skip to content

8 Comentarii

  1. Claudiu Balan
    ianuarie 12, 2015 @ 9:13 am

    Părintele ne îndeamnă să învățăm o meserie sau să terminăm o facultate și apoi să ne căsătorim. Asta înseamnă că pe la 22-23 de ani, până-n 25 ar trebui să finalizăm acest capitol al vieții și să ne întemeiem o familie.

    Astăzi a-ți termina studiile este echivalent uneori cu a face 1-2 facultăți și 1-2 mastere, poate și doctorat. Ajungi astfel să termini studiile la 27-30 de ani, poate și mai mult.

    Reply

  2. Iustin
    ianuarie 12, 2015 @ 9:29 am

    Mulțumim Claudiu pentru acest articol care ne luminează foarte mult! Să îți dea Domnul un an bun ție, familiei tale și celorlalți membri ai asociației!

    Reply

  3. romeo
    ianuarie 12, 2015 @ 11:25 am

    Ceea ce ne invata el intra in contradictie cu sfaturile altor parinti ,care pun accentul pe casatoria de tanar.
    [b]Tinerii sa se casatoreasca foarte devreme. Dupa canoanele Bisericii, dupa invatatura Sfantului Ioan Gura de Aur, trebuie sa se casatoreasca baiatul cand este de 15 ani si fata cand este de 13 ani. Dar pentru ce aceasta ? V-ati pus intrebarea ? Iata de ce : Pentru ca sa nu greseasca pana la casatorie, sa se ia spurcati. Ca nunta-i cinstita, cand amandoi sunt fecioreinici, si baiatul si fata. Biserica apara neprihanirea intotdeauna si curatia. Are mare grija, nu cumva sa se ia in casatorie dupa ce-a cazut in pacat baiatul sau fata cu cineva. Ca nu mai este ” Doamne ajuta” in casatorie. Iar daca acum, dupa legile statului, s-a hotarat sa fie fata de 16 ani, este buna si aceasta randuiala. Ca nu-i prea tanara, este numai potrivita. Si baiatul n-ar trebui sa treaca de varsta de 18 ani sau cel mult 20, dar sa se pazeasca cu mare tarie pana la casatorie in feciorie, cum i-au facut mamele lor. [/b] ( a 4-a randuiala a nuntii canonice)

    Oricare din drumuri ai alege ,nu poti sti cu siguranta ca acela este cel mai bun de urmat. Eu cred ca fiecare trebuie sa isi dea seama singur de calea pe care trebuie sa o urmeze si sa-si asume consecintele.

    Reply

  4. Dan Tudorache
    ianuarie 12, 2015 @ 12:30 pm

    Romeo, aș fi preferat să nu fi pus acel extras din învățăturile părintelui Cleopa bazate pe scrierile Sfântului Ioan Gură de aur pentru a nu da naștere iarăși la o serie de invective aduse Sfântului Ioan.
    Acea indicație despre vârsta optimă la care ar trebui să se căsătorească doi tineri nu mai este de actualitate pentru că s-a schimbat enorm contextul social/economic.
    Nu a greșit cu nimic Sfântul Ioan statutând acele canoane pentru contextul epocii sale, și care au fost de bun augur până la începutul secolului XX, când industrializarea și nevoia de specializare prin învățământ a modificat ritmul vieții familiei, ca necesitate pentru supraviețuire.

    Indicația acestei vârste, chiar dacă este posibilă și legală, nu mai este practică în contextul societății de azi. Asta trebuie explicat. Sfântul Ioan nu a greșit nici principial, nici practic. Doar că acum nu se mai poate practica acest îndemn chiar dacă el poate avea succes în practică. Practic este bine așa cum a indicat părintele Paisie Aghioritul, dar și acolo trebuie arătat că nu este justificată amânarea întemeierii familiei prin folosirea pretextului de prelugire a studiilor superioare (master + doctorat, a doua facultate).

    Totodată precizez că sfatul Sfântului Ioan Gură de Aur vis a vis de căsătoria de ”cât mai tânăr” rămâne principial valabil și acum dar și peste veacuri. Este bine și indicată căsătoria cât mai din timp a tinerilor, pentru a nu-și pierde fecioria, dar nu înainte de a-și asigura o specializare/deprindere meștejugărească pentru a-și asigura financiar familia.

    La 23, 24 de ani tânărul pote termina o facultate și se poate căsători. Și este o vârstă, zic eu optimă, recunosc, ușor declasată față de cerințele biologice ale sexualității, dar nici întârziată.

    Îmi pare rău că nici acum n-am reușit să facem articolul de bază al acestei campanii și am postat materiale care fără sintetizare par că pe alocuri se contrazic. Însă promit că dacă voi avea timp să-l termin, totul va arăta logic și ușor de înțeles.

    Doamne ajută.

    Reply

  5. romeo
    ianuarie 12, 2015 @ 2:47 pm

    Cred ca este mult mai complicat decat se poate discuta .Studiile superioare sunt bune ,dar nu-ti asigura viitorul familiei (cel putin in tara noastra).Studiile nu sunt o garantie a faptului ca poti intretine o familie.Si daca e sa privim adevarul (la ora actuala si nu cred ca se va schimba ceva prea curand) cei care au studiat o viata 1,2,3 facultati ,mastere etc abia reusesc sa se mentina la suprafata.Sa renunti la o casatorie, avand ca pretext studiile ,este gresit in opinia mea.Trebuie sa primesti ce iti ofera Dumnezeu atunci cand iti ofera.
    Tin sa te contrazic Dan.. Astazi, mai mult decat oricand ,ar trebui sa fie de actualitate.Lumea a decazut ,mai mult ca niciodata.Ori nu traim intr-o societate in care tinerii la 13-14 ani si-au inceput viata sexuala ? Astazi familia si casatoria trebuiesc promovate mai mult decat orice

    Reply

  6. sharbinsk
    ianuarie 12, 2015 @ 3:23 pm

    Are sens ce spune părintele și se completează cu alt articol al său, citat în campania aceasta, dar aș vrea să punem problema din mai multe direcții :

    Nici facultatea nu mai e ce a fost, chiar dacă unele facultăți de stat organizează admitere.
    Știu persoane care au terminat o facultate,la stat, la buget și lucrează la o casă la hypermarket.
    [b]Le-o fi ajutat la ceva diploma sau a fost o pierdere de timp [/b]în care s-au lovit de ispitele aferente vieții studențești și-n care poate au căzut ?

    De cei care termină la facultăți particulare nu mai vorbesc, [b]ideea e că o diplomă licență nu exprimă întodeauna nivelul intelectual al persoanei, dar, există persoane care fac dintr-o diplomă de facultate unul din criteriile [i]sine qua non[/i] în selecția partenerilor pentru căsătorie.[/b]

    Nu vi se pare că o diplomă de facultate poate fi un criteriu ușor[b] înșelător[/b] când se clasifică oamenii ?
    Cred că într-o campanie pro-căsătorie ar trebui cuprins și [b]apelul la sinceritate în evaluarea propriilor standarde și un realism al pretențiilor.[/b]
    [b]Dacă diploma proprie a fost obținută la un SRL de cartier,la stat pe o specializare semi-obscură, sau exprimă un nivel mediocru potențat și prin eforturi ilicite(copiat,plagiat,plic,mersul cu miloaga la profesori), nu cred că ar trebui făcut caz de ea, și nici înlăturat un posibil partener de viață dacă lipsa diplomei e singurul criteriu la care nu corespunde.[/b]
    Cam mulți se lasă înșelați de un carton și după rămân singuri, sau singure în cazul unor femei (supracalificate de data aceasta) de care am auzit și pentru care singurătatea nu e un deziderat.

    Legat de cealaltă preocupare, meșteșugul, în România ministerul educației a batjocorit această ramură până de curând.Acum există grupuri școlare care au parteneriate de practică pentru tineri care muncesc de prin clasa a 10-a la firme și iau niște bănuți, ceea ce nu e rău.

    Problema cu meșteșugul în România e că nu prea sunt locuri de muncă salariate convenabil în țară și mulți meșteri buni pe care-i știu au cam șters-o pe afară, iar tinerii care vor ieși de acum calificați vor avea căutare afară.
    Distanța prea mare dintre soți și copiii e un alt flagel care roade viața familială în țară.

    Situația e similară și-n Grecia Părintelui Paisie, care trece prin cea mai grea perioadă de la aderarea în U.E. în 1981, șomajul e mare, oamenii pleacă din țară, s-au înmulțit silniciile de tot felul și apetența spre a câștiga bani prin metode rapide și imorale.

    Apoi mai vine și a 3-a problemă consistentă: [b]Care este mesajul Bisericii și al Părinților pentru o persoană care nu are nici studii superioare, dar nici un meșteșug fix și e prinsă în vatra satului său ?[/b]
    Conform criteriilor „[i]nu ai facultate-nu știi meșteșug-nu te căsătorii ![/i]” acest tipar uman, întâlnit la noi în țară, ar fi aruncat în categoria nefrecventabililor sociali.
    Dar excluderea nu-i oprește ceasul biologic și nici efervescența tinereții și nu-l ferește de căderea în păcate trupești poate chiar cu alții căsătoriți dar neglijați în goana după venituri.

    Cum s-ar putea rezolva cazul unui asemenea om care se află într-un astfel de conflict ?

    Știu că o singură învățătură a unui părinte tratată într-un articol, nu este exhaustivă, dar ar fi bine dacă am face o mini-dezbatere sau ne-am lămuri prin alte articole pe chestiune.

    Adevăratul meșteșug pentru un creștin ar fi să evite să cadă în vreo fiță intelectuală și-n același timp să se cunoască pe sine și calitățile sale reale și să aleagă în funcție de aceasta.
    Întrebarea e cum ?

    Reply

  7. Dan Sorin
    ianuarie 12, 2015 @ 4:58 pm

    „Conform criteriilor „nu ai facultate-nu știi meșteșug-nu te căsătorii !” acest tipar uman, întâlnit la noi în țară, ar fi aruncat în categoria nefrecventabili lor sociali.
    Dar excluderea nu-i oprește ceasul biologic și nici efervescența tinereții și nu-l ferește de căderea în păcate trupești poate chiar cu alții căsătoriți dar neglijați în goana după venituri.

    Cum s-ar putea rezolva cazul unui asemenea om care se află într-un astfel de conflict ?”

    Așa cum se rezolvă cazurile celor cu loc de muncă stabil și care nu sunt în stare să își găsească pe cineva.

    Reply

  8. sdaniel
    ianuarie 12, 2015 @ 6:54 pm

    @Dan
    „Acea indicație (a Sfantului Ioan Gura de Aur) despre vârsta optimă la care ar trebui să se căsătorească doi tineri nu mai este de actualitate pentru că s-a schimbat enorm contextul social/economic…. care a fost de bun augur până la începutul secolului XX, când industrializare a și nevoia de specializare prin învățământ a modificat ritmul vieții familiei, ca necesitate pentru supraviețuire….. Doar că acum nu se mai poate practica acest îndemn chiar dacă el poate avea succes în practică.”
    Subscriu 🙂

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *