Theologica – Cum? De ce? Și Cui ne închinăm? – articole, studii, traduceri si atitudine ortodoxă
Doamne ajută!
Astăzi punem început bun unei noi campanii sau serii de articole, în care vom publica texte care vor cuprinde studii teologice, comentarii și traduceri. Ne dorim ca „Theologica” să delimiteze oarecum spațiul în care voi, cititorii noștri, puteți citi articole teologice profunde, mai elaborate, dar și mai lungi, care necesită un timp mai mare de studiu si de atentie. În același timp, dorim ca ele să constituie un reper pentru demersurile asociației noastre, cum și pentru cei care ne citesc.
„Theologica” îl dorim să fie un demers în care teologi, preoți sau profesori vor lua atitudine pe diferite teme legate de viața creștinului în Biserică și de adâncul relației dintre om și Dumnezeu. Vom publica Scrieri ale Părintilor Bisericii și comentarii pe marginea lor, texte teologice inedite și traduceri ale unor articole scrise de mari teologi ortodocși, precum și transcrieri ale unor predici sau discuții avute cu ei. De asemenea, aici veți găsi articole legate de viața liturgică, de gândirea dogmatica a Bisericii, de scrierile patristice și raportarea la ele, comentarii la Sfânta Scriptură și diferite atitudini pe teme de spiritualitate ortodoxă.
Este un demers adresat tuturor cititorilor noștri, nu doar celor care au studii teologice, doar că abordarea va fi una puțin diferită, iar articolele vor fi scrise de persoane pasionate de subiectele pe care le tratează, urmărindu-se îndeaproape reperele vii ale izvoarelor Bisericii noastre: Sfânta Scriptură și Tradiția.
Au trecut mai bine de cinci ani de zile în care am încercat prin articolele noastre să abordăm subiecte cât mai aproape de viața creștinului în Biserică și de problemele pe care le întâmpină în societatea contemporană. Considerăm că a venit vremea să abordăm și subiecte mai profunde, tainice, care să ne poata ancora mai potrivit în viața Bisericii, să ne ridice gândul de la cele lumești spre cele dumnezeiești, să ne fie un reper sănătos pentru viața cotidiană.
Noi creștinii, îndrumați de păstorii noștri sufletești, trebuie să învățăm și să vorbim nu doar despre abecedarul credinței noastre, ci trebuie încet încet, cu ajutorul lui Dumnezeu oferit la sânul maicii noatre, Biserica, să creștem de la „laptele credinței spre hrana tare” pentru a putea înțelege și trăi adâncurile teologiei, adâncul nemărginit al iubirii lui Dumnezeu pentru om și lume.
Toate articolele dedicate campaniei le veți găsi aici mai jos sau în categoria Theologica care se află în secțiunea Tinerii în Biserică.
{loadposition theologica}
Până acum pe site au mai fost publicate diverse articole dedicate acestui subiect și pe care vă invităm cu drag să le citiți:
- Teologie și Euharistie. Un studiu genial și revelator al Pr. Alexandre Schmemann
- Să devenim dependenţi de Sfânta Euharistie, de Trupul și Sângele Domnului!
- Divorţul dintre Teologie şi Liturghie. O realitate dureroasă
- Firescul sfinţeniei
- Sfânta Liturghie sau comprimarea maximă a veşniciei
- Toate standardele de viaţă ne secătuiesc de propria viaţă
- Naşterea Mântuitorului sau reînnoirea lumii, nicidecum sfârşitul ei
- Îngăduie Dumnezeu câte un cutremur de pământ pentru a ne reaminti de El
- Postim din dor de Dumnezeu