Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

De când proiectul Catedralei Mântuirii Neamului a prins contur, tot mai multe voci din afara Bisericii dar și din interior acuză megalomania acestui proiect și criza economică în care se dorește construirea ei. De ce mai este necesară încă o biserică pe lângă cele 200 din București, și pe lângă cele peste 10.000 din întreaga țara?

Răspunsul la această întrebare l-am conștientizat când am văzut unde va fi amplasată viitoarea catedrală. Ansamblul Catedralei Mântuirii Neamului se va ridica în mijlocul Bucureștiului, exact lângă Casa Poporului, în curtea ei. Au fost și alte locații propuse, dar prin voia Lui Dumnezeu, s-a ajuns în final ca mărețul locaș de cult să fie construit, deloc întâmplător, în spatele celei mai impunătoare clădiri din România, ca o suliță în coasta celui mai reprezentativ proiect al regimului comunist.

Andrei Pandele, unul din proiectanții Casei Poporului, explică pe larg ce a însemnat acest proiect pentru București și locuitorii lui1:

„Casa Poporului s-a construit pe cultul personalităţii. „Un asemenea Om se naşte o dată la o mie de ani“ – i se spunea lui Ceauşescu. Revenit din Nigeria imediat după cutremurul catastrofal din 1977, „Omul“ şi-a găsit casa din Primăverii devastată, căci fusese fundată pe aluviuni. A întrebat unde să se mute. Puţine puncte din Bucureşti sunt cu adevărat sigure – i s-a răspuns. Casa lui era pe malul lacului. S-a hotărât să-şi facă alta într-un loc mai sigur pentru viitorul seism.

Ca să cuprindă o parte din guvern, mai multe ministere şi câteva niveluri pentru familia Ceauşescu exclusiv, Casa trebuia să fie MARE! Iar pofta vine mâncând. Pe măsură ce se construia, pretenţiile „Beneficiarului“ creşteau. Mai lungă, mai lată, mai înaltă, încă un etaj şi încă unul. Şi alte două. Pe parcursul realizării proiectului, a cerut nenumărate modificări, uneori amuzante. Dacă palatul are dimensiuni ieşite din scară, aceasta se datorează beneficiarului. Casa Poporului, cu dimensiuni copleşitoare, cocoţată pe dealul de 18 m, e concepută la altă scară decât tot oraşul. Are un volum de 3.000 de ori mai mare decât orice altă clădire publică!”

Deşi mulţi sunt mândri că e atât de mare, puţini ştiu ce şi cât au pierdut. Şi cât suferă ei din cauza destructurării oraşului. Dar nu distrugerile făcute la construirea ei au fost cele mai grave. Odată cu începerea lucrărilor, Ceauşescu a cerut un drum de acces pe măsura importanţei lui, pe care l-a botezat „Victoria Socialismului“. A declanşat demolări în continuarea axei est-vest, prelungind Victoria Socialismului cu Bulevardul Unirii. Demolările făcute pentru clădire au afectat 50 de hectare. Cele făcute pentru axă au lăsat în oraşul istoric o cicatrice de aproape 600 de hectare.

Scara monumentală de la Spitalul Brâncovenesc, făcută de trei generaţii de meşteri italieni, după unii autori, era cea mai frumoasă din lume. Aceasta a fost demolată în mod stupid. Putea fi păstrată. Dar scaunul era mai important pentru activişti decât venerabilul monument, nimeni nu risca fulgerele lui Ceauşescu de dragul salvării unei clădiri. Institutul Medico-Legal „Mina Minovici“, Schitul Maicilor, cu incinta în amfiteatru, locuinţe splendide ale anilor 1870-1900 au fost demolate. Au dispărut Mănăstirea Mihai Vodă, Arhivele Statului, o parte a Mănăstirii Antim. Alte biserici au fost mutate pe amplasamente dosnice.

Au fost demolate cu frenezie bisericile Spirea Veche, Sf. Apostoli, Sf. Spiridon Vechi, Sfânta Vineri, dar şi alte construcţii reprezentative. Clădiri splendide din secolul al XIX-lea au fost dărâmate peste noapte. Demolările pentru axa majoră au avut efecte neaşteptate asupra echipei de proiectare.

„Era o execuţie publică, un război împotriva oraşului, cu distrugerea suportului memoriei. Iar locuitorii priveau înmărmuriţi“ – îşi aminteşte Horia Roman Patapievici.

Ceauşescu a impus transformările pentru gloria lui, împotriva oraşului şi a locuitorilor. O cicatrice de 7 km, de la Piaţa Puişor la Piaţa Vergului, a brăzdat oraşul de la vest la est. A apărut fractura între sudul sărac, cenuşiu şi nordul mai prosper şi mai verde al oraşului. Între ecranul de operetă al marelui bulevard şi restul oraşului au rămas zone necontrolate, un fel de curţi de gunoi, pe kilometri. Nici acum nu au dispărut. De obicei, distrugerile se făceau noaptea, pe ascuns. De la multe nu s-au păstrat imagini. Fotografierea era considerată un delict. Demolările s-au efectuat înainte să existe un proiect, uneori după semne făcute cu mâna de Ceauşescu din goana maşinii. 57.000 de familii au fost dezrădăcinate.”

Casa Poporului însumează pretențiile imperiale ale regimului comunist care a luptat timp de 50 de ani să-L scoată pe Dumnezeu afară din sufletele românilor, demolând biserici, închizând mănăstiri, interzicând predarea religiei în școli și mai presus de toate torturând zeci de mii de români creștini în temnițele comuniste, care au preferat mai degrabă a suferi pentru credința în Hristos decât ”libertatea” materialistă. Casa Poporului este cireașa de pe tortul terorii în care a fost condusă România din 1948 și până la revoluția din decembrie 1989. Românii erau siliți să ridice în slăvi un singur zeu, pe secretarul general al Partidului Comunist Român, fără a avea curajul să-și ducă copiii la biserică și să-L cunoască pe adevăratul Dumnezeu.

Comuniștii au visat frumos și Dumnezeu le-a îngăduit tot răul din lume, pentru a arăta tuturor că Biserica lui Hristos nu va fi biruită nici de porțile iadului, nici de cel mai diabolic plan pe care-l vor născoci oamenii. Comuniștii au crezut că prin ideologia lor satanică vor schimba lumea și vor ridica revoluția proletară pe culmile altarelor sufletești ale românilor.

Regimul comunist ateu a avut ca principal dușman pe Hristos și pe cei care în numele Lui au avut curaj să mărturisească Adevărul, și să nu se compromită în niciun fel. Comuniștii au luptat zi de zi împotriva lui Dumnezeu și poate au fost momente când li s-a părut că au învins. Dar istoria se scrie nu pe 10-20 de ani, nici pe 50-100 de ani ci de la A la Z, de la Adam până la ultimul om care se va naște, de la viață la moarte, de la moarte la Învierea cea de apoi.

Catedrala Mântuirii Neamului este, mai presus de o necesitate liturgică și publică a Bisericii Ortodoxe Române, un simbol al biruinței credinței în Dumnezeu asupra unui regim politic violent și necredincios. Ridicarea unei catedrale ortodoxe în care Hristos e pictat ca Împărat al veacurilor, mult mai înaltă decât Casa Poporului, simbol al negării Lui, este o lecție pe care Dumnezeu o dă în istorie tuturor celor care vor să se lupte împotriva Lui.

Pe Dealul Arsenalului vor sta față-n față zeci de ani de acum în colo, sau poate chiar sute: Catedrala Mântuirii Neamului, simbol al Învierii lui Hristos și al biruinței Lui asupra oricărui regim politic potrivnic și Casa Poporului, simbolul al unui regim politic nebun, auto-suficient și înrăit de propria-i ideologie.

Pe esplanada de pe Dealul Arsenalului copiii noștri vor putea vedea cea mai puternică lecție de istorie pe care Dumnezeu a dat-o poporului român, lecție-avertisment pentru cei care se hotărăsc în nebunia lor să lupte împotriva Celui care a făcut cerul și pământul.

„Zis-a cel nebun întru inima sa: "Nu este Dumnezeu!" Stricatu-s-au şi urâţi s-au făcut întru fărădelegi. Nu este cel ce face bine.” (Psalmul 53, 1)

Biserica Ortodoxă Română susține construirea Catedralei Mântuirii Neamului pentru că este simbolul victoriei credinței curate a poporului român în Dumnezeu, asupra unui regim ce a vrut să șteargă istoria de aproape 2000 de ani a creștinismului în România.

Nu întâmplător Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca la Sfânta Liturghie în toate bisericile ortodoxe, să se ceară ajutorul lui Dumnezeu pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului. Decizia Sfântului Sinod arată că acest sfânt locaș este în primul rând o necesitate de ordin duhovnicesc și misionar, și abia apoi de ordin liturgico-administrativ.

Daca ar trăi Ceaușescu și ar vedea cum în inima imperiului pe care el l-a construit pe temelia necredinței, se construiește o catedrală ortodoxă mai înaltă și mai frumoasă decât Casa Poporului, poate s-ar fi pocăit în ultimul ceas al vieții, cerând iertare de la Cel ce nu vrea moartea păcătosului ci să se întoarcă și să fie viu.

Catedrala Mântuirii Neamului are la temelie sângele sfinților mucenici de la întemeierea Bisericii și până astăzi, la care se adaugă demn sângele martirilor români care au suferit în temnițele comuniste, pentru ca noi, cetățenii de azi ai României să știm că înaintașii noștri nu s-au lepădat de Hristos la greu ci L-au mărturisit cu prețul vieții.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi pentru copiii noștri o întrupare a credinței și jertfei neamului românesc în numele lui Dumnezeu.

Catedrala Mântuirii este un avertisment dar și un sfat „Nu poți fi român adevărat dacă nu ești un bun creștin! Nu poți fi creștin dacă nu-i urmezi în toate lui Hristos, Cel Răstignit tot de un regim politic, dar care a înviat ca un Dumnezeu!”

În acatistul sfintei Cruci se spune la un moment dat: „Bucură-te Cruce, mustrarea evreilor!”. Crucea de pe turla Catedralei Mântuirii neamului va fi o mustrare pentru toți cei care hotărăsc să-L înfrunte pe Dumnezeu și Biserica Lui.

Catedrala Mântuirii Neamului însumează credința, nădejdea și aspiriațiile poporului român, încreștinat acum 2000 de ani de Sfântul Apostol Andrei, care va fi și ocrotitorul acestui sfânt locaș.

Construim Catedrala Mântuirii Neamului împreună!

(Claudiu Bălan)


1. Revista National Geographic din septembrie 2008.

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești