Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

lrg-2906-nativity_ocpm_iconlrg-2906-nativity_ocpm_icon

Iată cum se pictează icoana Naşterii Domnului dupa Erminia bizantină a picturii, a lui Dionisie Furna:

"Peştera şi într-însa, la partea cea dreaptă, Născătoarea de Dumnezeu îngenuncheată, punând în iesle pe Hristos înfăşat ca un prunc [mic]; şi Iosif îngenuncheat de-a stânga, avându-şi mâinile încrucişate la piept. Şi dinapoia ieslei un bou şi un asin, uitându-se la Hristos.

Şi dinapoia Prea Sfintei Fecioare şi a lui Iosif, păs­torii ţinând toiege şi uitându-se cu mirare la Hristos; şi dinafară de peşteră, [mai în-colea pe munte], oi [multe] şi păstori [lângă ele], unul zicând cu fluierul, şi alţii uitân­du-se în sus cu frică; şi deasupra lor un înger îi binecuvântează [şi le vesteşte naşterea lui Hristos]. Şi deasupra peşterii, prin nori, mulţime de îngeri, ţinând hârtii, zic: „Sla­vă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire"''.

Şi steaua [pe cer], în mijlocul lor, deasupra [peşterii], având rază mare, care se coboară în jos până la capul lui Hristos. Şi dinspre cealaltă parte, [după un colţ de munte, ivindu-se trei] magi cu îmbrăcăminte împărătească, [cu coroane în cap], călări pe cai [ţi­nând daruri în mâini şi] arătându-şi steaua unul altuia. (Când se pictează şi cele două femei care spală pruncul, una este moaşa Zelemi, alta Salomeea)."

(Dionisie din Furna)

De remarcat că Iosif nu apare niciodată lângă pruncul Iisus ci mereu deoparte, ca să se vadă cu n-are legătură nu naşterea lui Iisus, să fie evident că nu el e tatăl lui. Un alt aspect ar fi că Iosif era foarte bătrân când s-a născut Iisus, şi nu tânăr aşa cum apare în unele imagini comerciale

Aici puuteţi găsi icoane cu Naşterea Domnului.

 

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești