Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

11156Poimaine vom praznui Duminica Ortodoxiei, ziua in care ne aducem aminte de toate luptele si de toate biruintele Bisericii din trecut si nu numai. Praznuim ziua in care Lumina patrunde in sufletele noastre, in care cunoastem adevarul despre Dumnezeu, despre om si despre lume, Adevarul asa cum ni l-a dat Insusi Dumnezeu prin invatatura Sa cea mantuitoare.

Suntem ortodocsi dar precum spunea un sfant parinte, nu cunoastem inaltimea, profunzimea, largimea Ortodoxiei. Ce este ortodoxia? Deseori este vazuta ca o obligatie fata de Dumnezeu, ca o impunere. Ne numim ortodocsi dar nu ne intereseaza rolul Ortodoxiei, si nici sensul acesteia.

Imi amintesc anul trecut la predica din seara Prohodului, o intamplare povestita de duhovnicul meu. O femeie l-a intrebat ,,Parinte, ce este Ortodoxia?". Iar raspunsul parintelui a fost ,,Ortodoxia este o cantare si o incantare a inimii". O dulceata incantatoare sta ascunsa in spatele acestor cuvinte. Cum ne putem incanta inima prin ortodoxie? Rostim in Psalmul 50 ,,Inima curata zideste intru mine Dumnezeule si Duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele". Ce inseamna innoirea duhului din mine? Innoieste, se intelege in loc de "pune din nou", adica: "De acum inainte pune, Doamne, duh drept, adica dar de dreptate intru madularele mele“. Iata, Ortodoxia ne scoate la lumină insusi Duhul dreptatatii, Duhul adevaratei credinte.

Inima noastra se hraneste cu dulceata Domnului nostru Iisus Hristos. Se impartaseste, gusta din Izvorul cel Nesecat al Iubirii de oameni, ajungand astfel sa inseteze dupa Apa Vietii. Daca ar fi sa definesc Ortodoxia intr-un singur cuvant acela ar fi: Iubire. Ortodoxia este iubire. A fi ortodox inseamna a cunoaste adevarata Iubire a Lui Dumnezeu dar si inmultirea iubirii noastre pentru Cel care ne-a zidit, cat si pentru aproape. Cum au reusit Sfintii sa aduca la credinta pe cei necredinciosi? Prin iubire. Sfantul Apostol Pavel nu ii mustra pe Corinteni ca un judecator pentru pacatele lor, ci le explica cu rabdare, blandete si iubire ceea ce trebuie sa faca pentru Mantuire.

Unicul scop al ortodoxiei este mântuirea omului. Astfel, omul devine unit cu Hristos în Biserică, transformat într-o persoana sfânta si împartaşindu-se permanent de viaţa veşnică. Ortodoxia duce la sfintenia omului. Parintele Nicolae Steinhardt spunea: ,,Adevărata, marea sfinţenie, neînchipuit de grea este de a trăi într-o obşte şi a-ţi iubi aproapele (aşa cum e) ca pe tine însuţi; sau măcar a te purta cu el ca şi cum l-ai iubi ca pe tine însuţi, ori mai mult decat pe tine însuţi” Aceasta ne invata si Sfânta Evanghelie, aceasta este porunca Iubirii, pe care Ortodoxia ne-o arata dar ne-o si explica.

Ortodoxia este calea spre cunoasterea Sfintei Evanghelii. Mai mult de atat, intelegerea Sfintei Scripturi si patrunderea cu mintea in scrierile Sfintilor Apostoli. In Ortodoxie nimic nu ne este ascuns, Ortodoxia Il conduce pe om la dezvoltarea lui deplina intru Hristos si pentru Hristos. Putem sa iL cunoastem pe Dumnezeu fara Ortodoxie? Ma indoiesc. Ortodoxia este adevărata cunoaştere a lui Dumnezeu dar si cinstire a lui Dumnezeu. Duhul Sfant este usa prin care putem patrunde in Ortodoxie, in calea si in legatura omului cu Dumnezeu. De asemenea, Duhul este slava creştinilor (Ioan 7, 39). Unde nu este Duhul, acolo nu este Ortodoxie, precum ne invata Sf. Ignatie Brianceaninov.

Ortodoxia o descoperim in viata noastra de crestini, in primul rand, ca o chemare a lui Dumnezeu la pocainta si, totodata, ca stransa comuniune cu Hristos. Ce inseamna a fi in comuniune cu Hristos? Inseamna a te uni cu El, a ramane in El si El intru tine.  (Ioan VI, 56). Numai prin Ortodoxie, traind credinta cea adevarata, putem ramane intru Domnul.

Ortodoxia poate fi vazuta precum un cerc. Ferictul Augustin spune: ,,Dumnezeu este asemenea unui cerc ale cărui margini nu sunt nicăieri, iar al cărui centru este pretutindeni”. M-am minunat cand am citit aceste cuvinte. Cat de adevarate, profunde pot fi! Mai cautam noi astazi sa traim in acest ,,cerc ale carui margini nu sunt nicaieri?” Cautam oare Adevarul, cautam sa cunoastem Ortodoxia, credinta ce ne reprezinta, sau suntem ortodocsi doar cu numele?

Sa ne rugam Lui pentru intarirea credintei noastre, bucurandu-ne de acest nevestejit crin nascut din dragostea lui Dumnezeu fata de noi, pacatosii.

Sa ne deschidem sufletele si mai mult spre Calea ce duce spre Mantuire, staruind in rugaciune si implininind toate faptele cele bineplacute Domnului.

(Georgiana)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești