Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Statistic, s-a constatat că tulburările de tip anxios au crescut ca prevalenţă. În acelaşi timp se constată o departare tot mai mare de credinţă. Pe scurt, anxietatea poate fi descrisă ca o stare de neliniste, frică accentuată, dar fără un obiect concret, sau tema acută de un insucces sau pericol imaginar. Frica e o stare ce se leagă de instinctul de conservare, prin urmare e eficientă în anumite situaţii, dar anxietatea este investirea cu prea multe resurse în ferirea de un pericol potenţial.

Discutând cu cineva, am lansat ipoteza următoare: “Dacă ai avea mai multa credinţă în Dumnezeu, nu te-ai mai teme atât, şi de orice.” Interlocutorul a căzut pe gânduri şi până la urmă a înţeles că avea sens ce îi spusesem. Dacă într-adevăr crezi în Dumnezeu, nu îţi mai pui problema că dacă o să se întample o nenorocire, ci te linişteşti la gândul că indiferent ce s-ar întampla, ai un ajutor de bază. Nu spun că îngrijorarea nu este bună, dar anxietatea este dincolo de îngrijorare; este teroarea că ceva o sa se întâmple, şi tu nu ai să poţi să controlezi lucrurile.

Oricum de la nivelul nostru putem controla destul de puţin, şi atunci de ce să investim atâtea resurse în îngrijorare, când putem să plecam din start cu ideea că Dumnezeu este cu noi. Multi Sfinţi au trăit izolaţi, sau înconjuraţi de mai multe pericole, dar au rezistat cu ajutorul lui Dumnezeu. E trist că mulţi au ajuns robi ai medicamentelor, pentru a scăpa de anxietate, sau au ajuns să fie înrobiţi chiar de această tulburare, când cea mai simplă rezolvare era mai aproape de ei decât ar fi crezut.

Plus că parinţii anxioşi, cresc copii anxioşi. Le transmit, mai mult sau mai puţin tacit, că e o lume periculoasă (şi într-adevăr aşa este, şi cred ca asa a fost de cand e lumea), numai ca apoi intervine greseala: trebuie să fii mereu atent la pericole. După mine, mesajul ar fi fost mai bun dacă ar fi sunat aşa: lumea e periculoasă, dar dacă mergi în lumina Lui Dumnezeu, nu are de ce sa îţi fie teamă. Acum nu am spus asta pentru ca tu, cel anxios care citeşti să mergi să îţi acuzi parinţii. Am punctat şi acest aspect pentru a întelege în profunzime lucrurile, nu pentru a scuza sau a te scuti de responsabilitate. Toţi avem un bagaj de vulnerabilităţi, transmise din generaţie în generaţie. Dar ca adulţi suntem responsabili de ceea ce facem.

Doamne ajută!

(Raluca Irimie)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești