Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Suntem în Postul Paştelui, un post lung şi anevoios, plin de ispite dar şi de bucurii. În fiecare duminică bisericile sunt pline, sute de oameni se-mpărtăşesc cu Trupul şi Sângele Domnului, dar totuşi cei care vin la Sfânta Liturghie reprezintă maxim 10% din populaţia totală a ţării noastre. Asta înseamnă că 90% din oamenii de lângă noi nu merg la Biserică şi nu ţin post.

Aşa stând lucrurile majoritatea oamenilor din viaţa noastră mănâncă lapte, carne şi ouă atunci când noi postim. Se întâmpla adesea ca în aceeaşi casă, la aceeaşi masă unii să ţină post şi unii nu. Gândiţi-vă ce ciudat este ca soţul să mânânce la prânz o ciorbă de perişoare şi o friptură iar soţia să mănânce supă de legume şi fasole bătută.

Am trecut şi eu de multe ori prin astfel de situaţii, care mai de care mai ciudate.

De exemplu, ziua mea şi a soţiei mele, Larisa,  cade aproape mereu în postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Nu obişnuim să ne ţinem ziua, dar câteodată simţim nevoie să facem ceva special, să mâncăm ceva bun, să fie o zi deosebită. Mi-aduc aminte când eram studenţi, de ziua noastră mergeam şi cumpăram o pizza de post cu brocoli şi ceapă care ni se părea extraordinar de bună, chiar mai bună decât cele cu carne. Ne plăcea aşa mult încât chiar şi când nu era post ne-o cumpăram.

S-a întâmplat să fim invitaţi la ziua de naştere a unor prieteni de a-i noştri chiar când eram în post. Masa era bogată cu tot felul de bunătăţi şi dulciuri dar refuzam politicos şi beam doar un suc şi mâncam alune. Nu se supăra nimeni, ba dimpotrivă atrăgeam atenţie celorlalţi şi oarecum îi puneam pe gânduri. Nu era aşa greu, rezistam uşor, mai ales că atracţia unei petreceri nu e mâncarea şi băutura ci bucuria de a sta şi a-te simţi bine cu prietenii.

Într-un am fost la mare chiar în postul Sfintei Marii, în august. Ne-a fost cam greu, prietenii noştri vroiau să mâncăm pe la restaurant, iar  pe plaja cumpărau ba o îngheţată, ba o gogoaşă. Pâna la urma ne-a ajutat Dumnezeu şi am rezistat, la restaurant mâncam ciorbă de legume sau de fasole, cartofi prăjiţi cu salată de roşii, pe plajă fructe, suc, şi alte asemenea.

Într-un alt an am fost doar eu cu Larisa, undeva în iunie, în postul Sfinţilor Apostoli. Am prins o vreme superbă, condiţiile la hotel erau super, în staţiune nu era foarte aglomerat, a fost o vacanţa perfectă. De mâncat am mâncat salate, cartofi prăjiţi, fructe, şi produse de patiserie de post.

Ce să vă zic, am fost şi la Veneţia cinci zile, chiar în postul Paştilor. Atunci Larisa era însărcinata cu Maria şi avea dezlegare de la părintele duhovnic să mănânce de dulce, iar eu trebuia să ţin post singurel. Mai eram cu doi prieteni de ai noştri. Mi-aduc aminte că mergeam la Billa, care în Venezia avea dimensiunile unui alimentare de cartier, şi cumpărăm crochete, sos de pizza cu busuioc şi gem. Dimineaţa la micul dejun mâncam ceai cu pâine prăjită. Oricum a fost unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am vizitat vreodată şi avem amintiri extraordinar de frumoase de acolo. Venezia e locul unde totul e frumos, chiar şi mirosul. Pe străzi miroase numai a paste şi a pizza, iar câteodata mi-era aşa de foame încât inhalam cu poftă aromele ce-mi ajungeau la nas.

Acum Larisa este însărcinată cu al doilea bebe iar ea şi Maria mănânca orice, eu am rămas iar singurel la mâncărurile de post. Oricum nu mă plâng, Larisa îmi găteşte des fel de fel de mâncăruri... şi e bine.

Au fost multe astfel de întâmplări dar după câţiva ani de ţinut posturile de peste an, Dumnezeu îţi dă putere să rezişti şi nu ţi se mai pare nimic greu.

De ce ţin post? Mi-e frică să nu ţin post. Mi-e frică că Dumnezeu mă va pedepsi, după ce mi-a dat atâtea lucruri bune în viaţa mea,  măcar atât bine pot face şi eu. Mi-e frică să las postul pentru că dacă o fac simt că am lasat şi Biserica, şi că l-am lepădat şi pe Dumnezeu. Dar eu fără Dumnezeu nu vreau să trăiesc, e tare greu fără El.

Nu-i judecaţi pe cei ce nu ţin post pentru că voi, cei care postiţi, arătaţi că jugul lui Hristos e uşor, şi poruncile lui sunt viaţă şi lumină pentru toţi.

(Victor din Canada)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești