Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Nu putem trăi fără credinţă, deoarece aspiraţia spre absolut, nevoia de a crede ne-a fost dăruită de către Creatorul nostru, care, aşa cum spune psalmistul, "a pus întru noi şi gândul veşniciei".

În opinia mea, credinţa în Dumnezeu se deosebeşte de opiniile banale şi relative din lumea aceasta prin mai multe aspecte. Atunci când cred că liftul nu se va bloca, nu am o convingere, ci doar o opinie, convingerea fiind o opinie asumată afectiv. Nu şi-ar da nimeni viaţa pentru mărturisirea faptului că liftul se va opri la un anumit etaj, deoarece acea opinie, bazată strict pe experienţă, nu implică trăiri afective, convingeri puternice.

Dacă cineva mă va constrânge să susţin, contrar opiniei mele, că soarele se învârte în jurul pământului, voi accepta să exprim această idee, pe care o consider drept anacronică (nepotrivită), pentru a nu suporta consecinţe negative (ceea ce înseamnă că eu cred că pământul se învârte în jurul soarelui, dar nu mă implic afectiv în această opinie ştiinţifică), iar dacă aş fi constrânsă de către cineva să-L neg pe Dumnezeu, atunci aş continua să mărturisesc credinţa, asumându-mi repercusiunile negative, deoarece convingerile religioase sunt adânc înrădăcinate în fiinţa noastră, caci reprezintă convingeri bazate pe Revelaţie, iar nu pe idei la modă şi opinii subiective.

Consider că o altă deosebire între credinţa în Dumnezeu şi cunoaşterea şi opiniile relative despre realităţile lumii materiale este faptul că virtutea credinţei în Dumnezeu este necondiţionată, liberă, bazându-se pe un simţământ lăuntric, ce ne este dăruit de harul Sfântului Duh. "...şi aceasta (credinţa) nu e de la voi, este darul lui Dumnezeu". Dacă susţin că atracţia gravitaţională există şi poate fi demonstrată ştiinţific, nu fac o mărturisire de credinţă, ci formulez o idee, a cărei veridicitate poate fi demonstrată pe cale experimentală, si poate fi percepută prin simţuri.

Pe de altă parte, când afirm că Dumnezeu există, că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu mărturisesc o credinţă, pe care mi-am asumat-o în mod liber, fără a fi constrâns(ă) prin argumente aparent "evidente" din lumea aceasta.

Măreţia credinţei constă, în opinia teologului Paul Evdokimov, tocmai în faptul că nu poate fi demonstrată în mod desăvârşit prin argumente raţionale. "O credinţă, al cărei obiect apare cu evidenţă, nu poate fi numită credinţă." (Sfântul Atanasie cel Mare) Desigur, adevărul existenţei lui Dumnezeu se poate dovedi şi prin argumente logice, căci "cele nevăzute ale lui Dumnezeu (...) prin cugetare se văd din făpturi", dar El, pentru a ne respecta libertatea, ni Se revelează în mod discret, lăsându-ne posibilitatea de a-I accepta, sau de a-I refuza iubirea.

De aceea, în opinia mea, convingerile religioase sunt incomparabil mai înalte decât părerile subiective ce ţin de lumea aceasta şi reprezintă o dovadă a iubirii lui Hristos, Care ne dăruieşte capacitatea de a crede în El, ignorând aparentele dovezi ale pseudoştiinţei, ce infirmă unicul adevăr absolut.

(Laura)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești