Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

859665-lg859665-lgPutem înţelege existenţa lui Dumnezeu uitându-ne la lumea creată din jurul nostru, la o frunză, la un bob da fasole, la o piatră, la maşină,  la un munte sau la un nor. Unii văd toate acestea şi totuşi nu-L percep pe Dumnezeu, alţii da. Unii urcă cu gândul la existenţa lui Dumnezeu şi de la un fir de praf sau de la o mână de nisip. Tot ce este creat are amprenta Creatorului, toate ne vorbesc de Dumnezeu, dar numai anumite inimi aud, numai anumite persoane simt.

Mă gândeam odată la o chestie interesantă. Să zicem că Florin i-ar fi dăruit Gabrielei o maşină frumoasă cadou de ziua ei, şi pe fiecare parte componentă din maşină Florin a lipit un mesaj cu dedicaţie pentru ea "De la Florin pentru Gabi"; pe volan, pe schimbătorul de viteze, pe uşi, pe geamuri, pe roţi, pe oglinzi, pe motor... peste tot, asta pentru ca Gabi să-şi aducă aminte mereu de la cine a primit maşina. Oare cum s-ar simţi Gabi?

Pe moment s-ar bucura dar cu timpul dedicaţia lui Florin, pe care o observă peste tot, ar deveni foarte stresantă şi s-ar gândi: "îmi scoate ochii că mi-a luat maşină, de aia a lipit peste tot mesajele astea."

Deşi putem să ne dăm seama de existenţa lui Dumnezeu din fiecare lucru creat care ne înconjoară, şi deşi Dumnezeu putea să-şi impună prezenţă în multe feluri, aşa cum a făcut Florin cu mesajele sale, totuşi El nu face asta, ci ne lasă să-L acceptăm liberi şi de bună voie, fără să se impună în nici un fel asupra noastră, fără să ne scoată ochii că ne-a dăruit aşa de multe, că are grija de noi în fiecare secundă, că ne iubeşte aşa de mult. Prezenţa lui Dumnezeu în lume este paradoxală, pe cât este de evidentă pe atât este de subtilă.

Dumnezeu este prezent peste tot, chiar şi-n locul ocupat de masă în sufragerie, chiar şi-n locul ocupat de ape în oceane, etc, dar nu se confundă cu ele, căci ce legătură de fiinţă poate avea creatul cu Necreatul?

De ce credinţa exclude argumentarea?

Să zicem că un necredincios ar nega existenţa lui Dumnezeu iar 10 credincioşi i-ar da argumente solide, evidente şi întemeiate că Dumnezeu există. Se vor impune argumentele acelea asupra necredinciosului? Îi vor schimba lui părerea?

Nici un argument din lumea aceasta nu-mi poate schimba felul de a gândi dacă eu nu vreau. Nimic nu se poate impune cu forţa asupra minţii mele, indiferent cât de adevărat şi argumentat este, pentru că eu sunt liber. Sunt liber să fac ce vreau, bine sau rău.

Din acest motiv credinţa nu poate fi schimbată prin argumente ci prin voinţă. Singurul motiv pentru care există credinţa în lume este pentru că noi suntem liberi, altfel argumentele ar fi acţionat asupra noastră ca o reprogramare a softului din minte, ca asupra unui roboţel.

Indiferent câte argumente ar aduce cineva pro sau contra existenţei lui Dumnezeu, cheia este tot voinţa. Şi asta de asta e lumea aceasta frumoasă, căci Dumnezeu nu vrea să se impună, ci Hristos stă smerit la uşă şi bate, iar de-i va deschide cineva, va intra şi-şi va face locaş în inima noastră împreună cu Tatăl.

(Claudiu)

 

 

 

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești