Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

4439344393Cineva spunea că cel mai dulce somn e duminică dimineaţă, atunci te ispiteşte diavolul să mai stai puţin în pat, să nu te grăbeşti că doar e ziua ta liberă. Duminică dimineaţă găsim multe scuze să nu mergem la biserică, sau multe motive să întârziem. Sunt o sumedenie de ispite pe care diavolul le aduce pe capul nostru începând de sâmbătă seară şi până duminică la prânz, toate având ca scop precis îndepărtarea noastră de biserică, dacă nu trupeşte măcar sufleteşte.

E important ce faci sâmbătă seara pentru că asta îţi va determina starea de spirit la sfânta Liturghie a doua zi.  Mi s-a întâmplat ca sâmbătă seara să ies în oraş, să merg cu prietenii la un suc, să vin târziu acasă şi să nu am timp de rugăciune. Dimineaţă m-am trezit târziu şi n-am mai avut timp de rugăciune pentru că întârziam la biserică, şi în plus m-am îndreptăţit cu gândul că oricum la biserică mă duc să mă rog, aşa că, e cam tot aia. Poate o fi tot aia, dar canonul pe care mi l-a dat părintele nu l-am făcut, şi asta nu e deloc bine.

Tot sâmbătă seara mi s-a întâmplat să mănânc prea mult sau să mă ameţesc de la o bere, iar a doua zi nu mă simţeam prea bine şi în timpul sfintei liturghii îmi zbura gândul aiurea. Dacă trebuia să mă împărtăşesc duminică, se întâmpla ca sâmbătă seara să ajung târziu acasă şi-mi făceam cu greu canonul de împărtăşire sau nu reuşeam să-l fac pe tot, sau nu înţelegeam nimic din ce citesc.

Dintre ispitele de duminică dimineaţă, cea mai puternică e trezitul devreme ca să fim la timp la Sfânta Liturghie. De multe ori ni s-a întâmplat să ne trezim mai târziu şi din cauza asta am întârziat la Sfânta Liturghie, ajungând  la Apostol, sau după Sfânta Evanghelie, sau chiar după heruvic. Odată era ora 9 şi ceva şi fiind foarte cald afară părintele începuse slujba devreme şi am ajuns chiar înainte de predică.

Am observat că o altă ispită duminică dimineaţa este să guşti ceva înainte de a pleca la biserică, "chipurile" ca să rezişti şi să nu ţi se facă rău, dar fără a mai avea posiblitatea de a mai lua anafură, pâinea sfinţită chiar prin atingerea de Sfintele Daruri, de Trupul şi Sângele Domnului.

Pentru că mergem în familie la biserică, uneori şi cu alţi prieteni în maşină, în drum se întâmplă să discutăm diverse lucruri care ne fac ori să judecăm, ori să ne contrazicem, ori să vorbim de diferite plăceri lumeşti, toate având ca scop precis să ne tulbure starea noastră de spirit şi să nu mai putem participa liniştiţi la litirghie.

În timpul liturghiei sunt o grămadă de gânduri cu care diavolul ne distrage în diferite chipuri, numai să nu fim atenţi la rugăciune. Mi s-a întâmplat odată să fiu cu familia şi prietenii la Mănăstirea Sinaia şi stând la liturghie duminică dimineaţă, mi-a venit un gând că ar trebui să înfiem un copil, şi am zăbovit cu gândul ăsta întorcându-l pe toate părţile fiind ferm convins că e de la Dumnezeu. După ce am plecat am simţit că fusese doar o ispită şi liturghia trecuse prin ochii şi urechile mele fără să fi fost deloc atent.

Diavolul te ispiteşte să pleci de la liturghie înainte de predică, sau să nu mai stai la miruit că durează prea mult, sau la fel să nu mai stai la rând iei anafură.

Multe sunt scuzele şi ispitele care apar înainte şi în timpul Sfintei Liturghii pentru că diavolul ştie că Liturghia e cel mai mare medicament pentru păcatele şi neputinţele noastre. Pe cât sunt de multe ispitele pe atât este de mare şi ajutorul de la Dumnezeu în fiecare zi pentru cei ce vin duminica în marea familie a lui Dumnezeu.

Dacă eşti la casa ta cu soţia şi copilaşii tăi, iar părinţii vă invită la masă căci le e dor de voi şi tare s-ar bucura să vă vadă, oare îi poţi refuza? Aşa e şi duminică de duminică, căci Tatăl îşi invită fii la masă şi se bucură să stea cu ei în familie, şi ne pune înainte o masă bogată cu bunătăţi multe  şi cu daruri.

Nu băgaţi de seamă ispitele ce vă vin, pregătiţi-vă măcar puţin pentru sfânta Liturghie şi apoi mergeţi cu bucurie la Tatăl ceresc, împărtăşiţi-vă cu Trupul şi Sângele Fiului şi bucuraţi-vă toţi împreună în Duhul Sfânt.

(Claudiu)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești