Skip to content

12 Comentarii

  1. Boitos
    septembrie 18, 2012 @ 8:12 am

    Uneori lucrurile pe care le facem in mod constant ajung sa ne plictiseasca.Ajungem sa le facem mecanic, nu gandindu-ne la ele.Chiar daca asculti pe cineva constant ajungi sa te obisnuiesti cu asta si sa nu mai fi atent.
    Odata , cu ceva ani in urma, mergeam la o biserica unde era un preot tare bun.Si vazandu-ne ca unii citesc carti de rugaciuni, atii se foiesc, atii nu is atenti, altii vorbesc, s-a oprit din slujba si ne-a zis: alta data sa facem bine sa nu mergem la slujba sa citim carti de rugaciuni, avem vreme acasa sau dupa slujba.Iar cu cealalta problema a neatentiei sau a plictiselii sa facem bine sa zicem dupa el slujba, cu voce inceata, sa nu deranjam pe semenii nostri.
    Asa vom fi si atenti si asa vom si invata slujba.
    Si sa stiti ca aceasta metoda de a zice dupa preot slujba este foarte buna.
    Iar cu cealalta problema a pregatirii asa este cum a zis Claudiu.
    Asa facem si noi.Numai ca noi nu mergem la Biserica sambata seara ca suntem ocupati, ci ne pregatim altfel.Si Duminica dimineata ma scol devreme ca si cum as merge la servici, altfel toate le fac in graba si apoi ma enervez si gata cu atentia la slujba.

    Reply

  2. Boitos
    septembrie 18, 2012 @ 8:19 am

    Si inca ceva.Ca sa intelegi ceva din slujba se merge dimineata inainte de citirea Evangheliei.Altfel e asa cum mai zic eu: nici la Evanghelie si nici la predica nu apuc , dupa ce sa ma mai duc.Ca fac un fel de talmes balmes, si nu mi spre folos.

    Reply

  3. alexandra
    septembrie 18, 2012 @ 4:23 pm

    foarte frumos scrii Claudiu.inspiratie de la Duhul Sfant,care vorbeste prin tine.

    Reply

  4. Sandra
    septembrie 18, 2012 @ 7:07 pm

    Vreau doar să comentez faptul că mi se pare foarte dăunător și fără sens atâtea laude la adresa unui articol , sau a mai multor articole ( mă refer la oricare articol, indiferent de autor – mă pot include și pe mine aici , care am fost consecutiv și insistent lăudată pentru unele articole).

    Am văzut aceleași laude și pe facebook , cu Duhul Sfânt care vorbește și curge prin autor.Consider că astfel de laude, nu ajută cu nimic, ba mai mult , nu vă dați seama cât rău pot face în timp îndelungat.

    Îmi pare rău dacă voi stârni controverse prin comentariul meu , dar chiar sunt inutile aceste laude, să spui omului că vorbește Duhul Sfânt prin el. Vă jucați și puneți la încercare smerenia și modestia autorului ( vorbesc acum de oricare autor în general ).

    Doamne ajută!

    Reply

  5. Claudiu Balan
    septembrie 18, 2012 @ 8:04 pm

    Doamne ajută Sandra!

    Hai să-ți spun cum văd eu lucrurile, ca autor.
    În primul rând comentariile care aduc laude unui articol sau unui autor vin din inima unui cititor care în momentele când a citit acele cuvinte, L-a luminat Dumnezeu cu ceva, i-a deschis mintea, a înțeles niște lucruri pe care nu le știa până atunci.

    Dumnezeu te poate lumina să înțelegi ceva și dintr-un articol scris prost, neatent, neîngrijit, neargumentat, și scris de un autor fără prea multe studii. Și asta se întâmplă că să arate Dumnezeu că noi suntem cei care semănăm sămânța, dar doar El o face să crească.

    Faptul că un om se luminează citind un text, oriunde ar fi el afișat (într-o carte, într-un site, într-un pliant, într-o reclamă, pe o mașină, pe un stâlp, etc.) arată că meritul nu este al autorului (decât în mică măsură) ci este al Lui Dumnezeu care îți dă o idee atunci și te înțelepțește.

    Ce vreau să spun este că nu trebui acuzați cei care laudă, pentru că într-adevăr au simțit în inima lor ceva foarte frumos atunci când au citit un articol, și simt nevoia să mulțumească, să se exprime.

    De fapt cuvintele Alexandrei: „[i]foarte frumos scrii Claudiu.inspiratie de la Duhul Sfant,care vorbeste prin tine.[/i]” în realitate este un alt mod de a spune că:
    [i]
    „Duhul Sfânt m-a luminat să înțeleg ceva foarte frumos citind acest articol”[/i]

    Totuși eu cred că Duhul Sfânt lucrează prin toți oamenii de pe acest pământ, prin unii mai puțin prin alții mai mult.

    Eu nu numai că recunosc că am fost inspirat de Duhul Sfânt să scriu acest articol, ci i-am cerut și ajutorul în mod expres pentru acest lucru înainte de a-l scrie. Ceea ce spune Alexandra în comentariul ei este o dovadă că Dumnezeu mi-a ascultat rugăciunea.

    Normal că Sandra și Claudiu nu sunt inspirați de Duhul Sfânt în scrierea articolelor așa cum a fost insipirat Părintele Cleopa sau Sâfntul Nicolae Velimirovici, dar totuși și noi suntem creștini botezați, ancorați în viața Bisericii, și trebuie să recunoaștem smerit că și prin noi lucrează Dumnezeu. Nu ca o laudă adusă nouă spunem acest lucru, ci ca o laudă adusă lui Dumnezeu, Care în înțelepciunea Sa se folosește și de cei mai mari păcătoși pentru a lucra mântuirea în lume.

    Normal că neștiința, lipsa de experiență și patimile mele sunt o piedică în primirea Harului Dumnezeiesc, și implicit în scrierea unui articol așa cum ar trebuie.

    Dar așa cum se spune la Taina Hirotoniei: „Dumnezeiescul Har este Cel ce totdeauna pe cele cu lipsă le împlinește și pe cele neputincioase le vindecă.”

    Da, Duhul Sfânt te-a luminat și pe tine Sandra când ai scris articolul cu anorexia, și pe celelalte care sunt publicate pe acest site.

    Ai dreptate! ar fi o nebunie să spunem că Duhul Sfânt vorbește prin noi, dar putem spune că lucrează și prin noi.

    Ai dreptate, uneori laudele îi pot face mai mult rău autorului decât bine, depinde acum doar de el cum se raportează la ele. Eu recunosc că aștept mereu o părere (bună sau rea) despre ce am scris, și normal că mă bucură aprecierile dar mi-au fi fost de mare folos și criticile.

    Reply

  6. Ana
    septembrie 19, 2012 @ 8:15 am

    Σάντρα Ξένια

    Nu cred ca Alexandra a vrut sa-l laude pe Claudiu. Si eu am avut deseori bucurie cand citeam cate un articol si simteam nevoia sa-i spun autorului ceva frumos. E vorba mai degraba de iubire crestineasca.

    Cred ca Alexandra a vazut undeva expresia asta si a inteles ca un astfel de text poate fi scris numai cand cineva este inspirat de Duhul Sfant. Cu toate ca inteleg si eu gravitatea cuvintelor, am luat spusele ei in sensul bucuriei dat de text in sufletul ei.

    Nu cred ca aceste cuvinte adresate de un tanar lui Claudiu – care a scris destule articole aici- ii poate face rau. Daca ar fi vorba de un autor la inceput de drum, ar fi posibil.

    Spui insa ca unele lucruri ii pot face rau autorului. Tu de exemplu ai ales sa-ti iei un ID, greu de inteles de multi dintre noi si care poate fi scris doar prin copy paste. As putea sa ma gandesc ca ai vrut sa atragi atentia asupra ta, ca esti diferita, ca cunosti alte limbi straine etc. Pot sa gandesc asa. Deci vezi cat de usor mintea noastra poate merge gresi?

    Iarta-ma

    Reply

  7. Boitos
    septembrie 19, 2012 @ 8:50 am

    Ana de ce iti ceri iertare, pt ca spui ceea ce gandesti? Este parerea ta asa cum si a mea este una.Nu inteleg de ce unii isi tot cer iertare pt ca spun ceea ce gandesc si ceea ce cred.
    Adica nu inteleg de ce se spune ,,iarta-ma ” daca asta cred eu si nu altceva.
    Plus de asta toate cuvintele care sunt spuse cand trebuie si cum trebuie , ca sa aduca in noi dorinta de mai bun si mai desavarsit , sunt o inspiratie divina.

    Reply

  8. Sandra
    septembrie 19, 2012 @ 10:11 am

    Bine, cum spuneti voi. Eu mi-am spus un punct de vedere pe care oricum nu mi l-am schimbat.

    P.S. idul meu e in greceste, si e alcatuit din doua nume , Sandra ( numele meu ) si Xenia ( Sfanta a carei cateva minuni am luat parte ). Am vrut ulterior sa imi schimb idul la Sandra ( ca si la chat ) , dar nu stiu sa fac acest lucru. Sunt S.-ul, care mereu s-a notat cu S. la articolele ei. Nu are nici o legatura judecarea ipotetica la adresa idului meu , cu ce spuneam eu de laude. Daca nu ma insel, citeam in Scara Sf. Ioan Scararul , el parca zicea ca noi ca oameni, nu cumva sa imprastiem laude , ca smintim pe celalalt. El nu a facut deosebiri , ca sunt alti oameni mai tari , mai experimentati, sau altii la inceput de drum.

    Si cu asta nu mai scriu nimic. Mi-am spus punctul de vedere. O zi frumoasa.

    Reply

  9. Ana
    septembrie 19, 2012 @ 1:38 pm

    Simona
    [quote]Ana de ce iti ceri iertare, pt ca spui ceea ce gandesti? Este parerea ta asa cum si a mea este una.Nu inteleg de ce unii isi tot cer iertare pt ca spun ceea ce gandesc si ceea ce cred.[/quote]

    Mi-am cerut iertare ptr ca in mesajul meu era ceva care putea supara.

    Doamne ajuta

    Reply

  10. alexandra
    septembrie 20, 2012 @ 10:39 am

    acum am intrat pe sit si am vazut cata verva s-a creat din pricina comentariului meu:))
    citesc de putin timp articolele de pe sit-ul acesta si pot sa spun ca majoritatea starneau sclipiri in minte si suflet.poate unele nu,depinde si de starea mea,cum le citesc.
    dar nu pot spune nimic rau de articolele scrise, nu doar de claudiu.
    eu nu am darul acesta al scrierii,si ma simt un copil pe langa autorii articolelor,si nu pot decat sa-mi exprim fericirea sufleteasca in momentul citirii lor.

    Reply

  11. alexandra
    septembrie 21, 2012 @ 1:25 pm

    in orasul meu,mic cei drept ,slujba se tine doar duminica Sf Liturghie.cam atat
    si in satul de unde sunnt bunicii mei,la fel.doar Sf Liturghie.
    cand i-am spus bunicii de sf Maslu nici nu stia ce este ala.
    pt ca preotul de acolo din sat nu este un exemplu cum ar trebui.este un ASA NUU!!
    foarte trist….

    Reply

  12. Teodora
    septembrie 23, 2012 @ 4:11 pm

    Vecernia si Utrenia au o importanta foarte mare, sunt ca o pregatire pentru participarea la Sfanta Liturghie. Uneori merg seara la priveghere la manastire (unde se face Vecernia Mare, unita cu Litia si cu Utrenia). Slujba dureaza minim 4 ore, cateodata chiar si 5, dar de fiecare data simt mare binecuvantare de la Domnul. Alteori, daca sunt prea obosita sau mai am alte lucruri de facut in seara respectiva, merg seara doar la Vecernie, iar a doua zi am grija sa ma duc undeva unde se face Utrenia. Un sfant, cred ca Sf Teofan Zavoratul, spunea ca participarea noastra la Utrenie este jerfa pe care o facem pt Dumnezeu, jertfind somnul nostru si comoditatea noastra. Totusi, sunt constienta ca nu toata lumea are timpul necesar pt a face astfel. Cine este casatorit, are copii etc probabil nu va reusit decat din cand in cand sa participe si seara la slujbe. Cum spunea si Claudiu in articol, copiii, de toate varstele, se plictisesc sau nu rezista atatea ore la slujbe (uneori noi insine nu rezistam…ce sa mai zicem de ei). Dar cred ca toti ar trebui sa facem tot ce putem, in starea si situatia in care suntem.
    Pt mine, slujba privegherii imi este cea mai draga dintre toate, la fel ca si Miezonoptiva, la care am participat de cateva ori la manastire. Sunt niste momente deosebite, de o frumusete sublima, cu atat mai mult cu cat au loc seara tarziu sau noaptea, iar oboseala, acea senzatie de greutate pe care o simtim in trup din cauza unei zile in care am avut de invatat, lucrat, muncit, alergat prin toate partile…se transforma intr-o usurare si o inaltare a duhului si a inimii. Trupul patimeste poate, insa sufletul nostru se bucura, se curateste, se linisteste.

    Ori de cate ori aveti ocazia, mergeti la slujbele de seara. Fie ca e vorba de vecernii, de paraclisul cantat al Maicii Domnului sau al vreunui sfant, de un Sfant Maslu…participati la slujbe. Cand va intoarceti seara de la scoala, facultate sau serviciu si aveti timp liber (nu aveti alte obligatii) treceti pe la biserica. Acolo va asteapta si va vor intampina Mantuitorul, Maica Sa si toti Sfintii. Va fi o jertfa si o osteneala pt trup, dar folos pt suflet. Veti fi poate surprinsi sa vedeti ca dupa slujba sunteti odihniti din toate punctele de vedere si gata sa o luati de la capat. Multumiti atunci lui Dumnezeu, Care v-a trimis Harul Sau spre intarire.

    Sunt multe momente cand participam la slujbe – suntem in biserica, ascultam, incercam sa ne rugam, sa ne concentram – dar totusi, in realitate, suntem total absenti. Mintea ne este la lucrurile lumesti,imprastiata, inima e rece, sufletul departe de simtirea lui Dumnezeu, trupul se razvrateste din cauza lipsei de rabdare si a oboselii. Sunt mai multe lucruri pe care le putem face.
    In primul rand, SA NE SILIM sa avem rabdare. Putem incerca sa ne concentram la ce se citeste/canta la strana sau, daca nu reusim, sa rostim Rugaciunea lui Iisus. Daca nu putem nici asta, sa ne incercam sa ne rugam lui Dumnezeu cu propriile cuvinte, sa ne plangem Lui pt neputinta aceasta a noastra de a-L simti (fiindca El este prezent, este ACOLO, langa noi). Cu siguranta fiecare din noi avem probleme, greutati, framantari. Sa incercam sa ne concentram pe una dintre ele si sa incepem sa vorbim cu Dumnezeu sau cu Maica Domnului sau cu un Sfant drag despre aceasta problema. Si asa, usor, usor, inima ne poate fi incalzita si vom intra in atmosfera de rugaciune…

    Nu am citit comentariile celorlalte persoane care au postat, asa ca imi cer iertare daca am repetat ceva ce s-a scris deja.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *