Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

bored-of-studyingbored-of-studyingMi se întâmplă de multe ori să mă gândesc "oare pentru ce să citesc aşa des Sfânta Evanghelie", că oricum ştiu ce se întâmplă, oricum ştiu ce e scris în ea. La fel şi cu scrierile sfinţilor sau cu carţi pe care le-am citit, am aceeaşi ispită. Azi dimineaţă am găsit un sfat al Sfântului Ioan de Kronstadt care vorbeşte chiar de această ispită:

"Când citeşti adevăruri cunoscute, nu spun ştiute niciodată: nimic nou, numai lucruri ştiute, întocmai cum am afirmat şi eu. Aceasta înseamnă trufie duhovnicească. O asemenea reacţie duce în cele din urmă la convigerea că toate îţi sunt cunoscute, şi bune şi rele, cu alte cuvinte, eşti atotştiutor. Mulţi refuză să citească cărţi de predici, în general cărţi duhovniceşti, pe motiv că ştiu ce scrie acolo, că s-a mai spus de o mie de ori, că totul este, de multă vreme, arhicunoscut. Spre deosebire de cărţile profane, în care, chiar dacă se spun mereu aceleaşi lucruri, de multă vreme cunoscute, se repetă aceleaşi deşărtăciuni lumeşti, oamenii le citesc şi le recitesc mereu. O, voi, multe necurate, care vă nutriţi cu mortăciuni!"

Tot Sfinţii Părinţi ne spun că  toate comentariile şi exegezele din lume nu explică în mod deplin înţelesul Evangheliei. Evanghelia este inepuizabilă şi plină de înţelesuri foarte adânci şi mereu noi, mereu actuale, mereu adaptându-se vieţii omului de la epoca de piatră până în secolul super-tehnologizării.

Noi ca oameni în fiecare zi suntem alţii, ne schimbă experienţele vieţii şi oamenii pe care-i întâlnim. Azi citesc Sfânta Scriptură cu o minte, dar mâine sunt alt om, o citesc cu altă minte şi cu alte gânduri, cu alte frământări şi o să-nţeleg altceva. Dar tot Dumnezeu este cel care ne descoperă înţelesurile ei, oricât de mult ne-am chinui noi. Poate azi Domnul n-o să-mi descopere prea multe pentru că sunt mândru şi semeţ, dar mâine poate o să fiu mai smerit şi mai conştient de păcatele mele, şi atunci îmi va descoperi mai multe.

Şi vă spun iar ce ne-a zis un părinte drag nouă: "mai întâi de toate citiţi Sfânta Scriptură şi scrierile sfinţilor şi apoi celelalte". Nu o să găsim nicăieri mai multă bucurie şi lumină ca în cuvintele sfinţilor.

(Claudiu)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești