Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

CommunityCommunityDacă dezamăgirea lui Claudiu este că tinerii teologi și preoți nu vin să propăvăduiască cuvântul lui Dumnezeu prin intermediul acestuit site, pentru mine marea dezamăgire este că mulți dintre tinerii drept-credincioși ai României nu dezvoltă proiecte online, în propriul domeniu de specializare și la ceea ce se pricep ei mai bine. Așa se risipește un potențial uriaș de a face ceva bun, ceva constructiv, atât pentru generația de astăzi cât și pentru cea de mâine. Adică se îngroapă talanții în pământ în loc să se slujească cu ei aproapelui.

Ca proaspeți absolvenți de facultate ne plângem că n-avem locuri de muncă, că ”sistemul” nu ne oferă șanse de a ne pune pe noi înșine în valoare, dar avem aproape totul la nas și nu facem mai nimic. Mă întreb câți tineri ingineri, mediciniști, programatori, psihologi, etc., cu credință în Dumnezeu, își pun cunoștințele și timpul spre folosul aproapelui, prin această oportunitate atât de facilă care se numește ”blog”? Să dau un exemplu concret:

Este inadmisibil ca într-o țară care dă continuu IT-iști dintre cei mai buni pentru întreaga lume, să nu avem o platformă online care să ofere mici software-uri ”free” și tutoriale în limba română pentru cele mai uzitate limbaje de programare. Să aibă tinerii doritori de programare o comunitate care să îi sprijine, să le răspundă la întrebări și să îi stimuleze în efortul de a creea softurile de mâine. În momentul de față există doar două platforme ale programatorilor din România, codurisursa.ro și programare.org dar niciunul dintre site-uri nu este disponibil spre accesare ci sunt lăsate în paragină.

Nu se găsesc nici tineri iubitori de artă fotografică, care să dăruiască din cunoștințele lor de Photoshop. În cel mai bun caz luăm totul, copy-paste, de la alții.  Nu vrem să oferim nimic din munca noastră cu generozitate? Doar conturi suspendate?

La fel, în domeniul psihologiei, nu vedem că se încumetă vreun creștin cu studii de specialitate care să despartă influiențele ezoterice și nihiliste din tratatele de psihologie față de cele cu adevărat folositoare. O mică comunitate de psihologi, care din dărnicie și hărnicie să facă un proiect gratuit la nivel online prin care să ne folosim cu toții, n-ar fi de folos? Să strecurăm domeniul psihologiei prin sita Sfinților Părinți, nu s-ar cere? Talanții aceștia pe care i-am dobândit prin cunoaștere nu vrem să-i înmulțim ca să-i tragem și pe alții spre Dumnezeu?

Totuși, se pot face multe acolo unde există voință și bună credință. În acest sens am să dau și un exemplu demn de toată lauda: Alin Mureșan, un tânăr istoric, împreună cu echipa sa, oferă cu multă marinimie, studii și interviuri despre ”Fenomenul Pitești”. Site-ul fenomenulpitesti.ro este un proiect care se datorează inițiativei personale nu a uneia instituționalizate. O parte din miile de ore de trudă, de cercetare, ne sunt oferite pe tavă, gratis, ca să ne îmbogățim în înțelegere și omenie.

Un alt exemplu este că în cadrul acestui site, mii de tineri au putut scrie comentarii datorită bunăvoinței unui singur om, programatorul rus, și care a creeat plugin-ul de comentarii Jcomments, în mod gratuit. Pseudonimului lui este Smart. Sute de ore de programare, de neodihnă, pentru ca oamenii să poată comunica între ei gratis, fără ca ei să știe că asta se datorează bunătății lui Smart.

Chiar platformele pe care majoritatea formatorilor de opinie editează în spațiul virtual, precum Joomla sau Wordpress, sunt oferite gratuit de comunități de programatori care sunt voluntari în aceste proiecte de anvergură.

Nu mă pot împăca cu gândul că există atâția tineri credincioși cu un potențial uriaș prin care ar putea sluji aproapelui, dar nu o fac decât pentru ei înșiși sau nici măcar atât.

Deși am dat exemple cu precădere din lumea IT, totuși este vorba despre a te implica și a te dărui prin munca ta, altora. Este vorba despre a fi darnici ca și Dumnezeu, Cel care ”face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi”. (Ev. Matei 5:45)

Dacă ești inginer, atunci nu te oprește nimeni să-ți faci un blog în care să-i înveți pe alții cum să mânuiască AutoCAD-ul, să împărtășești tuturor dintr-ale ingineriei.

Dacă ești medic ori student la medicină, ce te oprește să faci niște cercetari sau să prezinți lucrările altora de specialitate, dar sintetizate pe înțelesul oamenilor simpli? Sunt atâția bolnavi curioși să afle mai multe despre boala lor.

Ești teolog? Atunci scrie câte ceva din experiența ta sau adu la lumină niște analogii prin care să pui învățătura de credință în relație cu lumea actuală pentru a fi mai ușor înțeleasă... și lumea și credința ortodoxă.

Ești student/absolvent la mediu? Ce te impiedică să prezinți situația mediului din România printr-un proiect personal? Nu-ți trebuie decât voință, un aparat foto și un blog.

Ești student/absolvent la o facultate de litere? Împărtășește cu toată lumea traduceri de folos, nu neaparat doar din cele teologice ci din domenii variate dar practice.

Sunt atât de multe lucruri de făcut, sunt atâtea de dăruit!

Eu vă îndemn să fiți voluntari cu timpul și cunoștințele voastre, pentru că dacă necredincioșii oferă  mai multe ca noi, noi cum le arătăm că Dumnezeu ne face mai buni? Cum ne punem talanții la lucru?

(Dan)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Curs online interactiv (live) de introducere în Taina Sfintei Liturghii

Revista Creatorul Universului

Pr. Crăciun Opre

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești