Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

51717Suntem aproape de marginile lumii. Cu microscopul şi cu telescopul scrutăm microcosmosul şi macrocosmosul până spre infinitul mic şi pâână spre infinitul mare. Cu ştiinţa şi tehnica am ajuns deja departe. Dar cu imaginaţia şi cu păcatul am ajuns şi mai departe… S-o ţinem tot aşa? Poate că vom ajunge dumnezei, cum şoptise prima oară în rai oamenilor netrebuitul? Și cum a toot şoptit apoi şi cum şopteşte neîncetat de atunci încoace oamenilor căzuţi. Și cum i-a pus şi-i pune mereu pe mii de piste false cu meşteşugirile lui. Dumnezei în lumea iluziilor? Nu, nici măcar acolo. Mai degrabă robi…

Pentru că, de fapt, suntem departe de noi înşine. Nu ne mai vedem marginile, limitele, neputinţele, păcatele. Nu-L mai vedem nici pe Dumnezeu prin hăţişul de iluzii cu care ne-am înconjurat. Și de false nevoi, prioritare faţă de cele reale, vitale. Confortul (lăcomia, trândăvia), controlul (temperaturii aerului condiţionat, al maşinăriilor creatoare de confort), ”libertatea” (nu de patimi, nuu, nici de a vieţui demn în comunitate, ci de a naviga şi de a ne risipi printre iluziile de pe ecranul imaginaţiei sau al televizorului) – iată noile iluzii, noii idoli, care ne solicită închinarea şi timpul. Si mai ales sănătatea. Plutim sau mai degrabă ne scufundăm pe zi ce trece într-o mare tot mai adâncă şi mai otrăvită de iluzii… Și consumăm din ele pe nesăturate…

Astfel, suntem departe de Dumnezeu. Suntem aproape anesteziaţi, poate chiar drogaţi cu iluzii, cu fantasme, cu minciuni. Zilnic ne cerem doza. Cu gălăgie, cu multă cheltuială şi cu mare efort uneori… Nu ne mai hrănim cu ”tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”, cu ”pâinea cea vie care S-a pogorât din cer”, cu ”adevărul care ne face liberi”, cu Dumnezeu-Cuvântul – Izvorul vieţii şi al nemuririi. Nu mai gustăm experienţa iubirii Lui, realitatea Lui prezentă şi luminoasă. Nu mai gustăm nici măcar experienţa iubirii dintre noi, a realităţii comuniunii luminoase dintre noi. Și suferim. Și nu ştim ce ne doare. Ne doare sufletul. Ne simţim vlăguiţi nu de puterea muşchilor, ci de puterea sufletului îndepărtat şi de Dumnezeu şi de semeni şi de creaţia întreagă.

Care este soluţia? Psihologia, psihanaliza, psihiatria? Yoga, vrăjitoria, tehnolatria? Cristalo-, aromo-, melo- terapia? Nu. Nicidecum. Numai Hristos ne poate vindeca. Dumnezeu-Cuvântul, Iisus Hristos, este ”Calea, Adevărul şi Viaţa”. El este Creatorul şi Măntuitorul nostru. Numai cu El şi prin el ne eliberăm de iluzii, de minciunile diavolului şi de minciunile noastre, de bolile sufleteşti şi trupeşti. Cum? Prin pocăinţă. Prin pocăinţa cea nemincinoasă şi vindecătoare. Iar aceasta o trăim neîncetat, ca stare lină şi bucuroasă a prezenţei şi a lucrării lui Hristos, în Biserică. O trăim şi noi ca o revenire la viaţă, la viaţa cea adevărată. În taina trezirii din ”lumea virtuală” la realitate, la realitatea necreată a vieţii şi iubirii dumnezeieşti. Aici abia ne recăpătăm şi ne întărim sănătatea, libertatea, demnitatea şi comunitatea de fii (cândva risipitori) ai lui Dumnezeu-Tatăl nostru.

Cu pace si voie buna. Arhim. Mihail - Manastirea Antim

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Curs online interactiv (live) de introducere în Taina Sfintei Liturghii

Revista Creatorul Universului

Pr. Crăciun Opre

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Tabere

Pelerinaj Israel (24 feb.- 1 martie 2019). Asociația Ortodoxia Tinerilor în colaborare cu Basilica Travel.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești