Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Era sâmbăta înainte de Rusalii 1988. Ne pregăteam să mergem la Sibiu. Fratele Martin îmi aduce un bilet pentru fr. Traian. Biletul prin care se solicitau medicamente din străinătate era de la o soră din Oradea căreia medicul îi spusese că-şi va pierde vederea dacă nu găseşte medicamentele urgent. Duminică după terminarea programului i-am dat bileţelul fratelui Traian, care urma să se ocupe de rezolvare.

Am rămas lângă fratele un timp. Grupuri de fraţi veneau cu diferite probleme. Două mi-au rămas în minte până astăzi. Un grup zicea că preotul lor nu-i lasă să cânte cântările Oastei Domnului, iar altul că nu-i lasă să vorbească în Biserică. Fr. Traian ştia de unde sunt şi le-a spus:

- Dacă preotul nu vă lasă să cântaţi, nu cântaţi; dacă preotul nu vă lasă să vorbiţi, nu vorbiţi, iar dacă vă va scoate afară din biserică, să rămâneţi sub streaşina bisericii.

Tradiţia de a duce daruri bolnavilor

În timpul cât a lucrat la protopopiatul Beiuş. fr. Traian s-a gândit să facă un carnet de economii. Pe acest carnet vom pune 25 de lei lunar: fr. Traian, fr. Vasile Pavel, fr. Aurel Pavel şi fr. Nicolae Ille. Carnetul va fi pe numele fratelui Nicolae şi va fi păstrat la fr. Nicolae. Fr. Nicolae va pune aceşti bani în fiecare lună şi tot el îi va scoate. Odată fr. Traian m-a întrebat câţi bani sunt pe carnet. I-am spus că se adunaseră 900 de lei. Atunci fr. Traian mi-a zis:

- Frate Nicolae, ia-i pe toţi şi cumpără mere pentru bolnavii de la cele două spitale, Ştei şi Nucet.

În acea vreme la aceste spitale erau între 600-700 bolnavi. Şi astăzi sunt până la 600 de persoane bolnave psihic. Fr. Traian mi-a mai zis:

- Frate Nicolae, dacă vei ajunge să te pensionezi, cred că ştii ce ai de făcut.

Am fost profund marcat de aceste experienţe trăite alături de fr. Traian şi am învăţat din fiecare ceea ce trebuia. Vreau să vă spun că tradiţia de a duce daruri bolnavilor se păstrează până astăzi.

(Mărturia lui Nicolae Ille - In memoriam Traian Dorz. Mărturii la 20 de ani de la trecerea în veșnicie, ediție îngrijită de Corneliu Clop, Editura Oastea Domnului, Sibiu, 2009, pp. 203-204)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Curs online interactiv (live) de introducere în Taina Sfintei Liturghii

Revista Creatorul Universului

Pr. Crăciun Opre

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Tabere

Pelerinaj Israel (24 feb.- 1 martie 2019). Asociația Ortodoxia Tinerilor în colaborare cu Basilica Travel.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești