Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

În ultimele zile s-a discutat în presa centrală despre un articol publicat pe site-ul nostru, care are titlul: Epilarea trupurilor – consecință a indecenței. Articolul a fost preluat mai întâi de ziarul Libertatea și apoi de televiziuni, ajungând până și la știrile de seară, pe posturile ProTV și Antena 1.

Nu este prima oară când ziarul Libertatea preia articole de la noi și apoi face bășcălie. Au mai fost două articole preluate până acum: unul din  Fetelor nu vă căsătoriți cu băieții care se masturbeazăși extrase din articolele despre patima masturbării. După cum observați, pentru astfel de platforme jurnalistice doar știrile legate de sex contează pentru că acestea le produc cel mai mare rating și prin urmare doar ele sunt preluate de la noi. Restul e ca și inexistent pentru că nu produce intrigă.

O primă observație pe care o facem, este că acest articol, deși a fost scris încă de acum doi ani, mai precis din 23 august 2011, el a fost preluat în presă ca o noutate, ca ceva apărut la timpul prezent. Spre exemplu, două ziare de știri au preluat fragmente din articolul original, sub titlurile: ”Halucinant! Un site ortodox a descoperit un nou păcat: Epilarea! Vezi care e motivul” și ”O publicaţie ortodoxă atrage atenţia asupra unui nou păcat, Epilarea.”

Mai mult decât atât, aseară m-a sunat un redactor de la Antena 1 ca să-i spun părerea despre acest articol și m-a întrebat: „De ce ați scris acest articol în această perioadă?

Deci prima manipulare pe care a făcut-o presa, a fost atribuirea caracterului de ”noutate” unui articol de mult tratat pentru ca știrea să poată deveni ”proaspătă”.

Deasemenea, rog să observați cum ziarul de can-can Libertatea, un cotidian de esență pornografică, a devenit furnizorul de știri ale televiziunilor main-stream. Jurnalismul a încetat de mult să fie o meserie în adevăratul sens al cuvântului, în care reporterul investighează, caută, analizează, merge pe teren, cere opinii de la oameni pregătiți. Astăzi știrile se iau de pe facebook sau de pe cotidiane second-hand, apoi se frezează puțin după care se prezintă publicului într-o formă oficială.

Pentru că au fost mai mulți dintre voi care ne-au cerut o opinie în legătură cu reportajul dat aseară la știrile ProTV, vă vom spune părerea noastră, ca unii ce suntem direct implicați în subiect.

După cum am arătat mai sus, ProTV-ul a preluat știrea abia după două zile de la celelalte televiziuni, televiziuni care la rândul lor au preluat știrea din ziarele de scandal. Deci nu este ideea lor, a ProTv-ului, ci pur și simplu, din cauza concurenței s-au trezit nevoiți să scrie și ei despre acest subiect. Deși reportajul lor pare că are la bază un subiect mai general: sfaturile date de diferiți oameni pe site-urile creștin ortodoxe, în esență veți vedea că ei fac trimitere la site-ul nostru doar în privința articolului cu epilarea. Iar asta dovedește că pe ei nu i-a interesat să ofere o prezentare de ansamblu a site-ului nostru ci au vrut să fie și ei în zonă, să prezinte și ei acest articol devenit „vedetă”.

Să începem cu titlul știrii: "Cazi in pacat daca te parfumezi si porti slip." Biserica, in razboi cu site-urile de "invataturi"

De aici înțelegem că leitmotivul întregului reportaj este acesta: „Biserica în război cu site-urile de 'învățături'”. Cu această ocazie semnalăm și prima greșeală, de ordin teologic: ProTV-ul înțelege prin Biserică doar pe clerici, preoți și ierarhi, uitând că noi toți suntem parte a Bisericii. Noi mirenii suntem mădulare egal importante în Biserică asemenea preoților, ierarhilor și călugărilor.

Tot din titlu se reflectă și manipularea principală: anume că Biserica Ortodoxă Română ar fi în război cu unele site-uri de învățături, și în particular cu Ortodoxia Tinerilor. În realitate, oficial Patriarhia Română nu a dat niciun comunicat de presă ca să informeze despre acest așa-zis ”război”. Nu a spus nimic oficial că ar fi deranjată de asemenea site-uri sau că face apel către instituții pentru a lua măsuri de reprirmare a lor. Prin urmare "războiul" la care face referire ProTV-ul este doar o strategie de manipulare a opiniei publice pe principiul "dezbină și cucerește" pentru că induce ideea unei divergențe generale de opinii între administratorii site-urilor și părerea oficială a Bisericii Ortodoxe. Veți vedea pe parcurs că lucrurile nu stau așa.

Subtitlul știrii este următorul: „Mare și plină de ciudați este grădina Domnului, în special cea virtuală unde nu există control.”

Prin urmare sunt numiți ”ciudați” acei oameni care vorbesc pe site-urile lor despre faptul că epilarea, machiatul, vopsitul părului, rujatul sunt practici artificiale, nefirești omului, și prin urmare îi depărtează de Dumnezeu, îi fac să pună accent mai mult decât trebuie pe trup, idolatrizându-l. Nu este nicio problemă, nu ne surprinde nimic, am fost numiți ”ciudați” și de cotidianul Libertatea și alte ziare din același registru, atunci când am condamnat patima masturbării. Și dacă atunci când am discutat despre păcate grave, am fost arătați cu degetul ca ”învechiți” și ”ciudați”, atunci e deja firesc să fim luați în batjocoră atunci când vorbim despre patimi mai subtile.

La începutul știrii se vorbește despre faptul că „internetul s-a umplu de sfaturi unde așa-ziși preoți le spun crestinilor ca pacatuiesc amarnic daca se parfumeaza ori se dezbraca in slip pe plaja.”

În toată știrea apar 3 site-uri: ortodoxiatinerilor.ro, saccsiv.wordpress.com și parinteleilarionargatu.ro, rezumându-se toată blogosfera ortodoxă doar la ele, deși în realitate sunt sute de site-uri și bloguri și câteva zeci de portaluri mari unde se găsesc articole care tratează moralitatea, atât la modul general cât și în ceea ce privește grija trupului. Spre exemplu, legat de particularitatea subiectului care a scandalizat presa, site-ul Creștin Ortodox a publicat încă din anul 2009 un articol despre practica epilării: ”Ambiția firului de păr”

Deasemenea, se induce tendețios ideea că pe aceste site-uri articolele sunt scrise de oameni ascunși, de persoane fără identitate, sau cu identitate falsă, când în realitate nu este așa. Pe toate aceste sute de siteuri și bloguri ortodoxe se află scrierile Sfinților Părinți, extrase din cărți, din Sfânta Tradiție, apoi scrierile preoților (sunt sute de preoți care scriu articole pe site-uri), apoi scrieri ale teologilor (absolvenți ai facultăților de teologie ortodoxă, masteranzi, doctoranzi sau doctori în teologie) apoi scrierile mirenilor activi în viața Bisericii, și ei având diferite vocații și meserii.

ProTV-ul manipulează reducând toată blogosfera ortodoxă la 3 site-uri și manipulează reducând toate sfaturile duhovnicești la trei subiecte: epilare, parfumuri și costume de baie. În realitate lucrurile stau total altfel.

Urmează apoi următoarea afirmație: Biserica noastra se dezice categoric de aceste invataturi morale pe care ortodoxia NU le sustine. In plus, Patriarhia a cerut sprijinul autoritatilor pentru inchiderea acestor surse, de false indemnuri crestine.spus chiar de redactorii ProTV.

Observați cum, prin folosirea pronumelui posesiv ”noastra”, redactorii ProTV se consideră membrii Bisericii, fideli învățăturilor ei, în timp ce noi suntem prezentați ca niște dezaxați fanatici de la linia Bisericii. Observați cum ei se consideră parte vie a Bisericii atunci când vine vorbă să-i acuze pe alții, dar au uitat că erau fii ai Bisericii și atunci când au lovit de zeci de ori în ierarhia Bisericii și în preoți, prin reportajele lor denigratoare, în care esența evenimentelor religioase era redusă la îmbrâncelile câtorva credincioși. Au manipulat și atunci prin imagini trunchiate, dar manipulează și acum prin afirmații mincinoase la adresa învățăturilor ortodoxiei.

Ei spun că Biserica noastră se dezice categoric de aceste învățături morale pe care Ortodoxia nu le susține. Nu uitați că articolul face referire la trei subiecte (epilat, parfumuri, slip) prin urmare învățăturile de care se dezice Biserica sunt acestea trei, conform opiniei lor. Ei uită că Sfântul Ioan Gură de Aur vorbea despre păcatul parfumării încă de acum 1600 de ani iar Părintele Ilie Cleopa a strigat în gura mare ani de-a rândul vorbind despre păcatul vopsirii, machierii, rujării, și a tuturor sulemenirilor. La fel și Sfântul Nicolae Velimirovici, la fel și alți părinți ai Bisericii Ortodoxe. Oare Sfântul Ioan Gură de Aur, Sf. Nicolae Velimirovici și Părintele Cleopa nu sunt din Biserica Ortodoxă? Oare părerea lor nu este tocmai părerea Bisericii? Desigur că este, dar redactorii ProTV au preferat să mintă, amăgindu-se că sunt fii credincioși Bisericii.

Știrea mai spune că Patriarhia a cerut sprijinul autorităților pentru închiderea acestor surse de ”false îndemnuri crestine”. Dar unde este comunicatul oficial al Patriarhiei? Unde este dovada? Vrem să vedem un document oficial sau o declarație oficială a unui reprezentant al Patriarhiei în acest sens ca să-i credem pe redactorii ProTV. Dar ProTV-ul minte din nou, cu maximă nerușinare.

Apoi, căror autorități a cerut Patriarhia sprijin? Poliției? Jandarmeriei? Serviciului Român de Informații? Și mai ales, pe temeiul cărei legi, Patriarhia Română ar avea dreptul să ceară autorităților să cerceteze un om, într-o țară liberă și democratică, care-și exprimă opinia pe un site personal?

Nu mai avem oare voie să vorbim în această țară? E interzis să scrii un articol și să spui că epilatul este o urmare a unei îmbrăcăminți indecente? Desigur, întrebările sunt adresate ProTV-ului, nu Patriarhiei.

Minciuni. Patriarhia nu a cerut nimănui oficial acest lucru, pentru că nu poate face asta într-o țară democratică, chiar dacă de dragul discuției am presupune că e deranjată. Dacă alte site-uri pot arăta toate mizeriile și imoralitățile acestei lumi, oare noi nu putem vorbi de o îmbrăcăminte decentă, de o atitudine firească și normală?

Mai mult decât atât, de care ”false invataturi” vorbește aceast site? Site-ul ortodoxiatinerilor.ro are 3720 de articole scrise pe sute de subiecte. Care din aceste articole sunt considerate false învățături? Toate? Unul? Două? Zece? O sută? Nu se preciează acest lucru, ci se aruncă totul într-o oală, și pe seama articolului cu epilarea se denigrează tot conținutul. Pe acest site se mai află și 28360 de comentarii în care noi toți cititorii, mii la număr, am discutat constructiv încercând să ne apropiem de Dumnezeu și să ne iubim unii pe alții. Câte din aceste discuții sunt false? Câte sunt deviante de la învățătura ortodoxă?

Urmează apoi bomboana de pe tort: „Un site obscur le recomanda crestinelor sa ramana naturale si sa nu mai incerce sa isi ademeneasca barbatii cu trucuri moderne.” În momentul în care se spuneau aceste cuvinte se arăta în imagini adresa web a site-ul nostru, www.ortodoxiatinerilor.ro, și apoi un cadru cu articolul despre epilare.

Mă întreb cum este acest site ”obscur” dacă este unul asumat, cu autori identificabili. La pagina de contact a site-ului nostru veți găsi numele administratorului principal și număr lui de telefon. Ba mai mult pe site-ul Asociației Ortodoxia Tinerilor, pentru cei interesați, veți putea vedea și cv-ul meu și fotografia mea. Acolo veți găsi și numele celorlalte persoane implicate în administrarea site-ului.

Articolele scrise de noi, administratorii site-ului, sunt semnate cu nume și prenume.

În al doilea rând precizez că în anul 2009, când site-ul Ortodoxia Tinerilor avea 10 luni de când luase ființă, lucram la Patriarhia Română în cadrul Trinitas TV. Nu m-am ascuns niciodată ci am fost mereu deschis cu identitatea și munca mea pe acest site. În al treilea rând, am lucrat timp de 9 luni la Arhiepiscopia Dunării de Jos în 2009 și 2011, când site-ul avea deja 3 ani de zile. Prin urmare nu sunt un anonim, un obscur, un neindentificabil, ci o persoană ușor reperabilă de către Patriarhia Română.

Oricine vrea să afle cine administrează acest site și cine scrie articolele poate afla repede, din câteva click-uri. Datele mele de contact se găsesc peste tot. Am postat pe site de câteva ori și fotografii cu soția și copiii mei. Deasemenea m-ați putut vedea în zeci și sute de fotografii din taberele la care am participat. Mă puteți întâlni orcând la acțiunile și taberele noastre.

Dar pentru Pro-Tv, site-ul ortodoxiatinerilor.ro, cu autori asumați, este un site ”obscur”. De ce? Ca să discrediteze mesajul nostru prin atac la persoană și la munca făcută. Spre deosebire de ei, ieri, un redactor de la Antena 1 m-a sunat și mi-a cerut părerea în legătură cu articolul cu epilarea. I-am răspuns la toate întrebările pe care mi le-a pus și apoi m-a întrebat dacă sunt deacord ca vorbele mele să fie citate în emisiunea de știri seara. Am fost deacord, iar la știri a apărut vocea mea cu mare parte din ceea ce am zis. Putea face și ProTV-ul același lucru, dar au preferat să manipuleze totul după bunul plac.

Mergem mai departe: După ce ProTV-ul vorbește despre site-ul nostru, redactorii trec la blogul lui Saccsiv. Consider că în blogosfera ortodoxă site-ul ortodoxiatinerilor.ro nu a susținut știrile bombastice despre implantarea cip-ului, masonerie și venirea sfârșitului lumii cât mai rapid, ci am încercat mereu să avem un echilibru în tot ceea ce spunem. Deasemenea, site-ul nostru nu a făcut atacuri la persoane din cadrul Patriarhiei Române ci doar în trei articole am luat atitudine față de unele comunicate de presă. Prin urmare nu credem că Patriarhia Română s-ar îngrijora în privința site-ului nostru și a învățăturilor propovăduite aici. Încercăm, cu ajutorul lui Dumnezeu să ne păstrăm pe linia învățăturilor Bisericii, iar dacă uneori deviem ne corectăm și luăm aminte. Comunitatea noastră ne-a atras uneori atenția asupra unor devieri, și atunci am retras unele articole.

Dar să revenim: Când citează de pe blogul lui Saccsiv redactorii îl dau drept autor al articolului ”Creștinul și plaja” pe așa-zisul „Părinte Justin” deși articolul este scris de Saccsiv. Ei defapt au văzut icoana cu Părintele Justim Pârvu afișată în partea dreaptă-sus a site-ului și l-au luat ei, de la sine ”putere”, ca autor al articolului respectiv. Dar icoana cu părintele Justin Pârvu este postată acolo ca un simplu banner, fără a avea o legătură directă cu articolele afișate pe prima pagină. Deci realizatorii reportajului de la ProTV nu au reușit să observe măcar acest lucru elementar.

Autorul articolului vorbește într-adevăr despre indecența care a cuprins astăzi plajele noastre. Personal, nevoit să merg la o piscină din oraș pentru recuperarea la mâna proaspăt operată, am fost surprins să văd fete fără sutien și cu bikini. Prin urmare trupul acelor femei era acoperit doar în față, în zona intimă foarte puțin. Dacă celor de la ProTV nu li se pare indecent lucrul acesta, este tocmai din cauza faptului că ei sunt promotorii principali ai indecenței în România. Vom detalia asta în articolele viitoare.

Urmează o altă mare minciună a redactorilor, care nu s-au documentat absolut deloc: Acelas autor intitulat parinte Justin are sfaturi si pentru sexul credul. Ele le sugereaza urmaselor Evei sa nu-si mai vopseasca parul, sa nu se mai parfumeze si sa renunte la farduri.

De data aceasta ei citează din articolul: „SULEMENIREA ESTE UN PACAT. Cand iti vopsesti parul, te dai cu fard, te rujezi, te rimelezi sau iti dai cu oja, Il hulesti pe Dumnezeutot de pe blogul lui Saccsiv. Ei îl consideră ca autor tot pe Părintele Justin. Însă dacă ar mai fi dat 3 clickuri pe internet ar fi observat că autorul acelor învățături este Părintele Filothei Zervakos, fiu duhovnicesc al Sfântului Nectarie din Eghina.

Deasemenea ar fi observat că articolul publicat pe site-ul lui Saccsiv apare și pe doxologia.ro, site-ul oficial al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Deci criticile despre vopsit, fardat, rujat, rimelat sau alte practici consmetice asemenea, au fost asumate de unul din principalele canale media ale ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române.

Prin urmare concluzia din titlu: „Biserica este în război cu site-urile de 'învățături'” este falsă pentru că tocmai un site oficial din Biserica Ortodoxă Română, site-ul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vorbește despre păcatul vopsirii părului, a rujării, și a altor tipuri de machiaje.

Iarăși urmează o afirmație minciunoasă: „reprezentanții Patriarhiei condamnă vehement astfel de site-uri, de ordinul zecilor, și spun că în spatele lor se află ori fanatici, care nu au nicio treabă cu creștinismul ori persoane rău voitoare, care vor să denigreze imaginea Bisericii Ortodoxe Române.”, reportajul arâtând în imagini Catedrala Patriarhală, fără a aminti de niciun document sau discurs oficial al vreunui reprezentant al Patriarhiei în care să vedem clar cum se condamnă ”astfel de site-uri”. Și desigur, se înțelege că noi toți, cei care am scris articole pe site-ul Ortodoxia Tinerilor, suntem fie niște fanatici, care nu avem nicio treabă cu creștinismul, fie persoane rău voitoare. 

Și acum urmează piesa de rezistență a manipulării acestui reportaj: interviul cu părintele Gheorghe Istodor, profesor universitar la Facultatea de Teologie „Sfântul Apostol Andreidin Constanța.

Prima problemă: nu se aud întrebările reporterului și prin urmare nu se cunoaște contextul discuției dar asta tocmai pentru ca răspunsurile să fie montate manipulator în reportaj, exact ca în interviurile-păcăleală ale lui Gaiță, din celebra emisiune ”Ploaia de stele” de pe Antena 1.

A doua problemă: Părintele Istodor nu este purtător de cuvânt al Patriarhiei Române și nici consilier, și prin urmare părerea lui nu poate fi considerată părerea oficială a Patriarhiei, oricare ar fi fost subiectul discutat.

De altfel Patriarhia Română mereu a răspuns la astfel de probleme prin comunicate scrise pe Agenția de Presă Basilica, sau prin purtătorul ei de cuvânt. Observați că pe burtieră, în cadrul interviului nu se scrie că părintele este din Constanța, pentru a induce ideea că este din cadrul Patriarhiei. Imediat după cadrul cu Catedrala Patriarhală apare părintele vorbind într-o biserică având lumină obscură.

Părintele vorbește probabil de site-urile care au promovat idei extremiste, străine de Duhul Bisericii Ortodoxe, de site-uri a căror administratori stau ascunși, de site-uri care au criticat dur Patriarhia Română și alți ierarhi din mijlocul ei. Totuși interviul lui vine ca o concluzie cu privire la toate aceste site-uri de învățături. Dar redactorii lasă de înțeles că toate site-urile ortodoxe neoficiale (adică toate site-urile care nu sunt ale Patriarhiei, ale mitropoliilor, arhiepiscopiilor, episcopiilor, parohiilor și mănăstirilor) au învățături greșite, sunt obscure și ca urmare ar trebui interzise.

Finalul, consemnat de reportera Raluca Știrbeț, este de-a dreptul sfidător: ”Tocmai pentru ca astfel de site-uri îi pot manipula pe cei slabi de înger Patriarhia cere sprijinul autorităților să-i depisteze și sa-i închidă pe toți aceia care promovează false învățături morale. Pentru asta însă este nevoie și de schimbarea legislației pentru că în acest moment este dificil să afli cine este în spatele unui astfel de portal.

Altfel spus, ”hoțul strigă hoțul”. ProTV-ul, cel care a manipulat toți telespecatorii cu această știre înțesată de minciuni cap-coadă, moare de grija credincioșilor, nu cumva să fie ”manipulați” cu astfel de învățături despre epilare, parfumuri și indecență. Ei marii evlavioși din ”Biserica noastra”, se topesc de grija celor ”slabi de inger” dar nu se gândesc câte sute de mii de oameni au stricat prin emisiunile imorale difuzate ani de zile, prin indecența și obiceiurile rele pe care le-au ridicat la rang de tradiții în poporul român: bășcălia, manelele, știrile agresive, indecența, bârfa, incultura și mai ales manipularea pentru rating. De când a devenit lupul paznic la oi? De când îi doare pe cei de la ProTV sufletul de informațiile pe care le primesc creștinii, când ei au lovit de atâtea și atâtea ori Biserica Ortodoxă?

Și desigur, ProTV-ul iarăși nu face referire la niciun comunicat, la niciun document, la nicio persoană din cadrul Patriarhiei care ”cere” autorităților să-i depisteze și să-i închidă pe cei care promovează false îmvățături morale.

Câtă manipuare! Să presupunem că toată blogosfera ortodoxă „neoficialăar promova false învățături morale. Să presupunem că toți administratorii și autorii de articole sunt eretici. Dar atitudinea Bisericii Ortodoxe față de eretici în istorie nu a fost niciodată una agresivă, ci una fermă dar blândă, îngăduitoare. Ereticii, și toți cei cu abateri de la învățătura de credință nu au fost trași la răspundere juridică de Biserica Ortodoxă, nu au fost trimiși în arest sau amendați pentru că abaterea de la credință nu este reglementată juridic ci teologic. De aceea, doar Biserica, prin puterea ei anatemizează, caterisește sau afurisește pe cei care persistă în greșeală sau primește înapoi pe cei care și-au recunoscut greșelile. Biserica Ortodoxă nu este inchiziție ca să facă apel la autorități să închidă niște site-uri personale. Dar ProTV-ul sugerează că așa ar trebui să fie, că ”este nevoie și de schimbarea legislaței” pentru a putea realiza acest lucru. Ei, marii ”democrați”, marii ”apărători” ai libertății de opinie, propun o idee totalitară, ca site-urile personale să fie controlate și închise ca pe vremea comuniștilor atunci când opinia  personală deranjează.

Iar afirmația ”este dificil să afli cine este în spatele unui astfel de portal”, ar stârni râsul în cazul nostru, dacă paguba acestei manipulări nu ar fi de plâns. După cum am arătat mai sus, într-adevăr este foarte ”dificil” să afli cine este în spatele unui portal ca Ortodoxia Tinerilor, unde este publicat CV-ul administratorului, sediul social al asociației, numărul de telefon, etc.

La final, ce să mai zic? Ați observat câte minciuni și dezinformări poate conține o știre de 3 minute și 5 secunde. Gândiți-vă că astfel de știri noi primim zilnic. Gândiți-vă câte minciuni le luam drept adevăruri și apoi pe baza lor ne întemeiem și gândirea, atitudinea, credința, etc.

Acest articol vine ca răspuns pentru cititorii noștri care ne-au întrebat dacă Patriarhia Română vrea să ni se închidă site-ul. Răspunsul pe scurt, ar fi fost: Să fim serioși... feriți-vă de mincinoși!

Doamne ajută!

 
Claudiu Balan
președinte
Asociația Ortodoxia Tinerilor

 

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești