Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

De când cu tragedia din clubul Colectiv, societatea românească a răbufnit spontan, cu o mulțime de nemulțuri întreptate împotriva clasei politice dar și a ierarhiei Bisericii, mai ales împotriva patriarhului Daniel.

Ultima acuză adusă Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, pe lângă cele deja „consacrate”, este aceea că ar fi condamnat Psihologia alături de magie, satanism și vrăjitorie.

Totul a pornit de la un comunicat dat de Patriarhul Daniel, publicat pe site-ul basilica.ro în data de 2 noiembrie, și care a fost emis pentru Consfătuirea Panortodoxă a Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe şi ai Sfintelor Eparhii privind ereziile şi para-religiile, cu tema „Fețe ale ocultismului contemporan", eveniment ce a avut loc în Corint, Grecia, perioada 2-4 noiembrie 2015.

Ideea că psihologia ar fi condamnabilă se pare că a fost lansată în spațiul virtual de un jurnalist al platformei bn24.ro care, în aceeași zi de 2 noiembrie titra grav: „Mesajul Patriarhului după tragedia din Colectiv: psihologia, magia și vrăjitoria, pericole pentru societate" [1]

Știrea a adus platformei „bn24” peste 45.000 de vizualizări până la data de 6 noiembrie, și între timp a devenit virală, la data curentă fiind titrate peste 20 de știri cu această idee, după cum arată indexările pe motorul de căutare Google.

În data de 3 noiembrie, platforma b365.ro preia aceeași idee, astfel: „Patriarhul Daniel, după tragedia din Colectiv: psihologia şi magia, pericole pentru societate"[2]. Argumentația știrii este și ea replicată exclusiv din articolul de pe bn24.ro, cu citare, desigur.

Cotidianul Ziua de Constanța titrează și el în data de 5 noiembrie că „UN PSIHOLOG DĂ DE PĂMÂNT CU PATRIARHUL DANIEL". Lăsând deoparte titlul agresiv, de tip Can Can, autoarea articolului precizează că „Preşedintele Asociaţiei Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii, psihologul Dan Ivănescu, critică dur declaraţia Patriarhului Daniel, conform căreia psihologia împreună cu satanismul sunt pericole pentru societatea contemporană"[3], apoi redă critica în cauză, fără a o contra-pune mesajului criticat pentru a oferi o imagine completă și comparativă cititorilor.

Tot în 5 noiembrie, platforma DCNews.ro titrează în același stil, extrem de inflamat: „Patriarhul Daniel, declarație STRIGĂTOARE LA CER. 'Îi cer să adreseze scuze'" [4]. La fel ca și mai sus, conținutul articolului nu reproduce textul de la care a pornit controversa, ci doar reacția psihologului Dan Ivănescu.

Același procedeu, de a omite textul care a stârnit controversa, îl aplică și platforma de știri Evenimentul Zilei, titrând pompieristic: „Patriarhul Daniel, desfiinţat de un PSIHOLOG: Dă dovadă de PRIMITIVISM. Să îşi ceară scuze, beneficiază de privilegii din banii contribuabililor" [5]

Știrea este rostogolită până astăzi cu rapiditate, unul din exemple fiind și România Liberă: „REVISTA PRESEI. Reacţia Patriarhului Daniel, criticată dur de un expert în sănătatea mintală”[6], al cărui autor nici măcar nu redă expunerea criticii, realizând doar un mozaic amatorist de știri citate, care nu au legătură cu titlul în cauză.

Toate aceste titluri au generat sute de comentarii violente în limbaj, în care majoritatea internauților frustrați pretind înlocuirea Patriarhului, impozitarea Bisericii, scoaterea orei de religie din școală și a Bisericii din relația cu statul. Dincolo însă de aceste efecte revoluționare, ne interesează dacă știrea în sine are fundament sau nu.

Înainte de a începe analiza pe fond, o primă observație este aceea că majoritatea portalurile media care au propagat această știre, au caracteristica că au citat fie interpretarea dată pe platforma bn24.ro, fie cea a psihologului Dan Ivănescu, deci majoritatea jurnaliștilor nu au făcut analiză proprie! pe textul criticat, ci s-au întrecut în titluri care să șocheze pentru rating. Ba mai mult, au omis în mod sistematic să pună în oglindă criticile aduse patriarhului cu mesajul supus criticii. Așadar, s-a colportat în masă o opinie mestecată!, fără să fi fost supusă verificării!

Acum să vedem și analiza comunicatului dat de Patriarhul Daniel. Cităm corpul textului care face referire la psihologie, pentru a vedea dacă într-adevăr Psihologia, ca știință, a fost condamnată de întâi-stătătorul Bisericii Ortodoxe Române:

„Orientarea ideologică a societăţii capitaliste secularizate încearcă să se impună tot mai mult în conştiinţa fiecărei persoane promovând o nouă concepţie individualist-materialistă despre lume şi viaţă, care pune sub semnul întrebării valorile tradiţionale creştine, refuzând orice formă de religie instituţionalizată în favoarea unei spiritualități individualiste, a eului autosuficient.

În acest imens vid de viaţă spirituală profundă al societății postmoderne, cauzat de secularism, oferta ocultistă şi cea a practicilor orientale devine deosebit de tentantă pentru omul contemporan. Acestuia i se propun orientări diverse pornind de la astrologie până la satanism, de la reactualizarea vechilor tehnici și metode de mantică chineză până la forme agresive noi de mistică hindusă şi budistă, adică o serie de metode spirituale de „întoarcerea spre interior", pentru retragerea în propriul sine, pentru regăsirea eului propriu, pentru „schimbarea sistemului" actual de valori prin schimbarea conștiinței individului.

Lozinca tot mai folosită de noile psihologii, cu pretins caracter terapeutic, şi anume „reîntoarcerea spre sine" sau „realizarea sinelui", conduce, din nefericire, la acceptarea experiențelor oculte. Astfel, psihologia a ajuns să fie asociată unor tehnici şi practici oculte orientale, iar magia şi vrăjitoria au ajuns să fie nu doar teme de discuţii academice, ci chiar să fie promovate în mass-media ca fiind soluţii imediate pentru problemele omului contemporan. În realitate, aceste soluţii ocultiste, sincretiste şi confuze, amplifică şi mai mult criza spirituală, nu o rezolvă."[7]

Așadar, Patriarhul Daniel aduce o critică „noilor psihologii", cu pretins caracter terapeutic, care cultivă ideile de „reîntoarcere spre sine" sau „realizarea sinelui". Și din acest motiv, se arată că Psihologia a ajuns să fie asociată unor tehnici și practici oculte!

Prin urmare, partiarhul nu blamează Psihologia ca știință în sine ci critică în mod precis și particular „noile psihologii", adică noile abordări și tendințe care fac caz de autoritatea Psihologiei, și atrage atenția asupra pericolului că Psihologia a ajuns să fie asociată cu tehnici și practici oculte orientale sau magice, ba chiar mai mult, să fie promovate și în MASS-MEDIA astfel de abordări sincretiste!

Rezumăm punctual cele două idei legate de psihologie ale Patriarhului:

1. se critică „noile psihologii" care fac apel la „metode spirituale de „întoarcerea spre interior", pentru retragerea în propriul sine, pentru regăsirea eului propriu, pentru „schimbarea sistemului" actual de valori prin schimbarea conștiinței individului".

2. se atrage atenția asupra pericolului că din această cauză Psihologia a început să fie asociată cu practici pseudo-științifice și pseudo-religioase.

Prin urmare, din comunicatul de mai sus, nu rezultă nici direct și nici indirect ca Patriarhul Daniel să fi pus pe același palier Psihologia cu magia, satanismul sau alte forme de ocultism. 

Din contră, prin observațiile făcute, patriarhul Daniel a făcut o delimitare netă între Psihologie și practicile oculte, atrăgând atenția că această știință a început să fie confiscată și parazitată de metode și idei sincretiste sau confuze.

DE ALTFEL, încă din anul 2010, Colegiul Psihologilor din România reprezentat de Prof. univ. dr. Mihai ANIȚEI a emis un comunicat „privind rolul psihologiei științifice în raport cu practicile non-științifice”[8], comunicat prin care s-a atras atenția că „în contextul discuţiilor publice recente, larg mediatizate, cu privire la rolul parapsihologiei şi/sau ezoterismului în politică şi societate, au apărut o serie de confuzii şi erori fundamentale de analiză, care pot avea impact negativ asupra societăţii, în general, şi a comunităţii profesionale a psihologilor români, în special.[9]. Astfel, Colegiul Psihologilor din România argumenta faptul că „psihologia se delimitează conceptual în mod categoric de parapsihologie, neexistând nicio legatură practică profesională între psihologie, pe de o parte şi parapsihologie sau alte abordări non-ştiinţifice, ezoterice sau misterioase, pe de altă parte acestea constituind preocuparea parapsihologilor. Parapsihologia este numai o denumire generică, aceasta având în compunere prefixul para, care în limba greacă înseamnă lângă sau dincolo de, ceea ce explică faptul că aceste fenomene depășesc limitele științifice, adică limitele psihologiei.”[10]

În concluzie, comunicatul preciza că „absolvenţii facultăților de psihologie care se angajează în astfel de practici non-ştiinţifice nu exercită profesia de psiholog, aceasta fiind doar o opţiune personală și non-profesională, care nu se justifică în condițile exercitării profesiei de psiholog, şi care în anumite condiţii, poate contraveni legii și Codului deontologic al profesiei de psiholog.[11]

Așadar, aceleași îngrijorări și atenționări adresate de patriarhul Daniel în consfătuirea „Fețe ale ocultismului contemporan" ce au generat un adevărat scandal mediatic, au fost făcute încă de acum 4 ani și de Colegiul Psihologilor din România!

SE AUDE DOMNILOR JURNALIȘTI?

În ciuda acestui fapt evident, portalurile de știri au preluat în efect de domino ideea că patriarhul ar fi condamnat Psihologia, și încă nu oricum, ci alături de magie, ori satanism.

De altfel, în ciuda comunicatului dat de Colegiul Psihologilor din România, internetul mustește de web-site-uri în care Psihologia este amestecată de unii psihologi (sau amatori) cu pseudoștiințe precum astrologia, numerologia, cristaloterapia, sau practici ezoterice și sincretiste precum zen sau reiki[12]. Astfel de asocieri ale Psihologiei cu pseudo-știința și ezoterismul nu generează decât constructe de tipul „struțo-cămilă”, și tocmai artizanii acestora[13] sunt cei care discreditează psihologia ca știință. Nu Patriarhul Daniel!

Mai mult decât atât, Biserica Ortodoxă, la fel ca și Biserica Catolică, atenționează de ani de zile societatea asupra pericolului practicilor oculte, între care și para-psihologia.

CONCLUZIE:

Prin decontextualizarea ideilor relatate de patriarhul Daniel, precum și prin omiterea în mod sistematic a textului supus criticii, ceea ce înseamnă filtrare tendențioasă a informațiilor, conchidem că avem de-a face cu o MANIPULARE ORDINARĂ menită să-l discrediteze atât pe patriarh cât și Biserica ca instituție. Iar efectele se văd cu ochiul liber: un întreg val de ură gratuită la adresa Bisericii!

De aceea, nu Patriarhul Daniel ar trebui să-și ceară iertare, deși a făcut și acest gest părintesc[14] pentru calmarea spiritelor prea inflamate de ură în zilele acestea, ci tocmai jurnaliștii care au colportat acest FALS, dimpreună cu toți internauții care „dialoghează" ca niște birjari pe seama Bisericii și nu în ultimul rând ar trebui să-și ceară scuze publice și domnul Dan Ivănescu, a cărui bună-intenție nu o contestăm dar care... la fel ca multe alte mii de români, a căzut victimă manipulării media și a „spiritului de turmă” din aceste zile tulburi.

Precizăm că mesajul Patriarhului pe seama căruia s-a instrumentat această manipulare nu ar fi avut nevoie de o „hermeneutică” dacă jurnalismul românesc s-ar fi sprijinit pe valorile bunului simț și ale bunei intenții, valori elementare ale oricărei profesiuni.

Cu această ocazie, pe lângă apelul la rugăciune pentru pace și unitate făcut de Patriarhia Română, adresăm tinerei generații și un apel la calm și discernământ!

(Dan Tudorache)


[1] http://bn24.ro/mesajul-patriarhului-dupa-tragedia-din-clubul-colectiv-psihologia-magia-si-vrajitoria-pericole-pentru-societate/

[2] http://www.b365.ro/patriarhul-daniel-dupa-tragedia-din-colectiv-psihologia-si-magia-pericole-pentru-societate_240303.html

[3] http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/un-psiholog-da-de-pamant-cu-patriarhul-daniel-571235.html

[4] http://www.dcnews.ro/patriarhul-daniel-declara-ie-strigatoare-la-cer-ii-cer-sa-adreseze-scuze_488614.html

[5] http://www.evz.ro/preafericitul-daniel-criticat-de-psihologi-primitivism-sa-isi-ceara-scuze.html

[6] http://www.romanialibera.ro/actualitate/revista-presei/revista-presei--reactia-patriarhului-daniel--criticata-dur-de-un-expert-in-sanatatea-mintala-398719

[7] http://basilica.ro/ocultismul-contemporan-este-o-reactie-confuza-la-o-criza-spirituala-110302.html

[8] http://www.copsi.ro/anunturi-informari/precizari-privind-rolul-psihologiei-stiintifice-in-raport-cu-practicile-non-stiintifice

[9] Ibidem

[10] Ibidem

[11]Ibidem

[12] A se vedea câteva astfel de site-uri:

http://www.scoaladeastrologie.ro/articole-astro-psihologia-si-copiii.php

https://cabinetpsihospiritual.wordpress.com/2011/06/21/3-categorii-de-karma/

http://elystar.ro/

http://www.cabinet-psiholog.ro/psiholog/

http://www.alfa-reiki.ro/

http://www.lumeamisterelor.com/rubrici/metode-de-vindecare/astropsihologia-o-cale-de-autocunoastere/

http://www.polusgeticus.com.md/index.php?option=com_content&view=article&id=246&Itemid=663&lang=en

[13] A se vedea câteva exemple de parapsihologi online: 

http://www.cabinetparapsihologie.com/

http://parapsiholog.ro/

http://www.paranormal-parapsihologie.com/

[14] http://basilica.ro/cuvant-parintesc-si-prietenesc-pentru-tineri-110371.html

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești