Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Dragilor, aș vrea să vă împărtășesc câteva gânduri legate de alegerile de ieri și de noul președine al României. În primul rând am remarcat și eu ca și Laurențiu Dumitru că discuțiile în contradictoriu despe cei doi candidați la președinția României au dus adesea la certuri printr-un limbaj agresiv, chiar și printre creștini.

A discuta cu patimă, susținându-ți cu tărie argumentele și jignindu-l pe celălalt este un păcat, o atitudine neplăcută înaintea lui Dumnezeu. Creștinul ar trebui să aibă blândețea și smerenia ca virtuți de bază, ca atitudini firești în relație cu toți oamenii. Creștinul este un „Hristos” în lume, lăsând pe Dumnezeu să lucreze în mod iubitor prin el față de întreaga omenire. Când argumentele noastre devin mai importante decât omul în față căruia vorbim, atunci ar trebuie să ne oprim.

Adevărul trebuie susținut, dar dacă vedem că omul din fața noastră nu-l acceptă, atunci ne retragem cu blândețe, și-l lăsăm să perceapă consistența adevărului susținut de noi tocmai din blândețea și smerenia noastră.

De aceea v-aș ruga, dacă vreți să vă exprimați gândurile prin comentarii la acest articol, s-o faceți ca și cum L-ați avea pe Dumnezeu lângă voi, și ca și cum persoana căreia îi scrieți este cel mai iubit om din viața voastră.

Alegerile s-au încheiat și Dumnezeu a ales sau a îngăduit la conducerea țării pe Klaus Iohannis. Realitatea, o conlucrare a voii lui Dumnezeu cu voia oamenilor, este cel mai bun răspuns a lui Dumnezeu la rugăciunile, gândurile și năzuințele noastre. Acesta este răspunsul lui Dumnezeu în istoria României, astăzi 17 noiembrie 2014. Ce va mai fi în viitor, vom vedea. Sperăm ca președintele nou ales să fie de folos neamului nostru și să conducă cu iubire țara.

Românii n-ar trebui să fie supărați pentru că cei doi oameni pe care i-au votat sunt astăzi ambii la conducerea țării: unul este președinte, altul este prim-ministru. Prin urmare, cei 55% din români care l-au votat pe domnul Iohannis sunt reprezentați de candidatul lor ca președinte, iar cei 45% care l-au votat pe domnul Ponta sunt reprezentați de candidatul lor ca prim-ministru. Prin urmare, e ca și cum ne-am fi ales și prim-ministrul prin vot. Tot ce rămâne este ca ambii să colaboreze și să-și lupte pentru binele neamului, pentru mântuirea lui.

L-am votat în turul întâi pe domnul Klaus Iohannis dar am fost oarecum dezamăgit de el în cele două întâlniri televizate. Totuși am observat un lucru care m-a bucurat: deși cunoștințele legislative al domnului Klaus Iohannis erau mai slabe, totuși am apreciat bunul său simț, lipsa lui de aroganță și agresivitate. Și mă gândeam: „După principiile lumești, domnul Ponta a câștigat cele două întâlniri, dar după felul în care vede Dumnezeu lucrurile sunt sigur că El apreciază mai mult o atitudine blândă și rezervată decât ună semeață și atotsuficientă.

L-am votat și în turul 2 deși nu eram așa de încântat. Totuși mă bucur când văd cum Dumnezeu smerește pe cei mândri și îi înalță pe cei smeriți, confirmând permanent în istorie cuvintele Sale din Evanghelie. Domnul Victor Ponta, vineri seara la Antena3, vorbea de consilierii pe care și-i va alege când va ajunge președinte. Se vorbea peste tot de șansele foarte mari pe care le are actualul prim-ministru pentru a câștiga alegerile și foarte puțini mai credeau într-o răsturnare de situație.

”Nu nădăjduiți spre boieri, spre fiii oamenilor”, zice psalmistul, căci ajutorul de la oameni este slab și neputincios. Frâiele istoriei sunt în mâinile lui Dumnezeu, indiferent cât de mult rău vor oamenii să facă.

Acum ceva timp domnii Victor Ponta și Crin Antonescu sărbătoreau o mare victorie a USL pe Arena Națională și domnul Crin Antonescu se și vedea probabil președinte al României. Mișcările politice l-au scos din schemă (sau poate o decizie personală?) și domnul Victor Ponta a crezut că tot capitalul de încredere al populației va fi redirecționat către el, și deja se vedea președinte. Dumnezeu a arătat în mod minunat că vorba românului, postul de președinte: „nu-i pentru cine se pregătește ci pentru cine se nimerește”, defapt pentru cine rânduiește Dumnezeu. Când doi se bat al treilea câștigă.

Domnul Ponta a jucat necinstit în această campanie electorală, vrând puterea cu orice preț. A dat ordonanța de urgență prin care se permitea migrarea politicienilor dintr-un partid în altul, pentru a-i câștiga pe primari și a-și asigura susținerea în organizarea alegerilor, deși exista deja o lege care interzicea acest lucru. A mărit alocațiile de stat pentru persoanele cu venituri mici pentru a-i îndupleca să-l voteze. A alocat fonduri bugetare pentru biserici, chiar în miezul campaniei electorale, cu scopul de a politiza instituția Bisericii în înteres de imagine. A limitat drastic numărul secțiilor de votare în străinătate pentru a limita numărul de votanți, căci diaspora nu îi era favorabilă. Toate aceste măsuri menite să-i aducă victoria i s-au întors împotrivă.

Cred că nu întâmplător în duminica alegerilor s-a citit în biserici pilda samarineanului milostiv în care un om căzut între tâlhari nu este ajutat de cei de un neam cu el, adică de preot și de levit ci de un samarinean, adică de un străin. Tot un ”străin” vine la conducerea țării noastre, și sperăm ca lucrurile să se schimbe, măcar în parte. Dealungul istoriei neamul nostru românesc a avut drept conducători și oameni de alt neam și de altă credință, și lucrurile au mers bine.

Dealtfel și Preafericitul Daniel a accentuat ieri la vecernie acest aspect:

„În istoria poporului român, ca răspuns la rugăciunile sale pentru a dobândi libertatea şi unitatea naţională, adesea Dumnezeu a lucrat chiar şi prin oameni străini de neamul nostru. De pildă, România Mare s-a realizat mai ales şi prin conducători ai României ca regele Ferdinand şi regina Maria, care nu aveau deloc sânge românesc în venele lor. Când Dumnezeu voieşte ca să se ridice şi să ajute un popor, lucrează prin cine voieşte El, când voieşte şi cum voieşte, ca noi să învăţăm că nu numai cei de un neam cu noi sau rude apropiate pot să ne ajute, ci, adesea, chiar şi oameni străini de neamul nostru, dar care îl iubesc şi vor să îl ajute."

Nu știu dacă domnul Klaus Iohannis va fi sau nu un președinte bun, dar un mare câștig pentru clasa noastră politică, este bunul lui simț și blândețea. Nu are un duh agresiv, nu se bucură să-și atace adversarii și acționează blând și adesea în retragere în fața scrâșinilor din dinți ale adversarului. Cred că românii care l-au votat au apreciat aceste calități.

Prin venirea lui la conducerea țării și prin felul lui de a fi, cred că va încuraja și alți oameni cu bun simț să intre în politică, pentru că e necesar ca elitele țării, persoanele bine pregătite profesional, cu o viziune profundă asupra lucrurilor și buni creștini să ajungă să conducă țara.

Pe final vă încurajez să vă rugați în continuare pentru conducerea țării noastre, așa cum ne îndeamnă Biserica în fiecare Sfântă Liturghie. Sunt sigur că Dumnezeu ne ascultă și ne răspunde la toate năzuințele noastre. Dar cu răbdare și tact.

Să ne rugăm pentru noul nostru președinte, dar și pentru primul ministru, la fel și pentru membrii Guvernului și ai Parlamentului și pentru toți mai marii orașelor și ai satelor.

Doamne ajută!

 

(Claudiu Balan)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Curs online interactiv (live) de introducere în Taina Sfintei Liturghii

Revista Creatorul Universului

Pr. Crăciun Opre

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Tabere

Pelerinaj Israel (24 feb.- 1 martie 2019). Asociația Ortodoxia Tinerilor în colaborare cu Basilica Travel.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești