Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

Acum câteva zile l-am cunoscut pe domnul Florin Șinca, un tânăr comisar-șef în Poliția Română, un om credincios și un mărturisitor a lui Dumnezeu. Învățat să văd în societate oameni politici, oameni de afaceri și conducători de instituții, depărtați de Dumnezeu, întâlnirea cu domnul Șinca a fost pentru mine o mică revelație dumnezeiască. Mi-a arătat Domnul că are oameni plini de credință în toate colțurile și domeniile societății, și că El îi poate „pescui” pe cei aflați în necredință, oricând, de oriunde, ba încă și pe cel mai îndârjit luptător împotriva lui Hristos îl poate transforma în vârful de lance numărul 1 al propovăduirii Evangheliei în lume.

Am avut o mare bucurie să aud de la acest om că: „scopul Poliției Române este să vegheze ca legile creștine să nu fie încălcate în societate”. Deasemenea a fost ca un balsam pe sufletul când l-am auzit vorbind de apărarea neamului nostru, de apărarea Bisericii și a credinței, de jertfa înaintașilor noștri cărora le datorăm prezentul. Mi-am schimbat părerea despre Poliția Română, o părere întemeiată destul mult pe fapte din fosta Miliție comunistă, decât pe realitea prezentă.

Totuși un astfel de om nu poate suplini atribuțiile președintelui României sau ale primului-ministru. Un om de afaceri credincios nu poate suplini atribuțiile unui senator, sau unui comandant din armată. Un medic devotat și iubitor de oameni, nu poate suplini atribuțiile unui gardian de penitenciar sau a unui asistent social care are grijă de bătrâni și copii orfani.

Credința și faptele unui singur om, nu sunt de ajuns pentru a mântui neamul românesc. Sau altfel spus: nu vrea Dumnezeu să facă totul în societate printr-un singur om devotat Lui, deși ar putea. De altfel, printr-un singur Om, a mântuit Dumnezeu lumea, dar acel om este chiar Dumnezeu făcut om, și rămas Dumnezeul-Om în veșnicie.

Suntem în perioada dintre Învierea Domnului și Înălțarea lui la cer, când El a rămas în lume încă 40 de zile, pentru a adeveri tuturor Învierea Sa. De ce S-a înălțat la cer? Putea rămâne printre noi până la sfârșitul veacurilor, și cu multă înțelepciune, prin prezența Sa văzută ar fi putut schimba lumea. Dar n-a vrut asta ci a considerat că e mai bine să rămână nevăzut și să încredințeze lucrarea Sa de mântuire a lumii apostolilor și aceștia s-o dea mai departe episcopilor, și aceștia s-o transmită preoților, și preoții să ducă Cuvântul lui Dumnezeu în fiecare cătun din lumea aceasta.

Vrea Dumnezeu să ne cointereseze pe toți la acest plan de mântuire a lumii. Așa a plăcut voii Sale, ca eu să mă pot mântui nu datorită unui om ci datorită jertfei multora, ca în acest fel să ne îndemne la unire și smerenie.

Așa este și în neamul nostru românesc. Nu este de ajuns o mână de oameni între mii de corupți și necredincioși, ca să lumineze și să mântuiască neamul, ci de mai mulți.

Aici apare rolul covârșitor al Bisericii în societate. Soluția lui Dumnezeu este ca neamul nostru să aibă cât mai mulți creștini devotați și fiecare la locul în care este așezat, să fermenteze aluatul, să fie exemplu bun, să mustre conștiințele prin propria trăire, să renască dorința de a trăi frumos în ceilalți oameni.

Știm cu toții asta, dar problema este: Cum îi schimbăm pe oameni? Care este soluția cea mai bună prin care un stat își poate educa ai săi cetățeni să fie cinstiți, uniți, credincioși și harnici?

Prin educație, corect. Dar dacă profesorii care educă sunt ei înșiși necinstiți, ne-motivați și slab pregătiți? Dacă cei care țin frâiele educației în minister nu prezintă istoria reală a neamului în manuale? Dacă chiar ei își manipulează copiii și tinerii pentru a deveni roboței de făcut bani pentru multinaționale? Dacă chiar sistemul de învățământ îi învață pe copii să nu creadă în Dumnezeu și să nu le fie dragă știința?

Din cauza unei educații strâmbe, avem oameni slabi pregătiți, fără vocație, nemotivați și dornici de câștig ușor, chiar prin hoție. Din cauza educației apar oameni slabi în toate domeniile. Dacă am sta mai mult să analizăm acest lanț cauzal, am vedea că toți suntem de vină, nu doar cei din educație.

Și totuși, care este ieșirea din acest cerc vicios? Cine poate schimba un om îmbătrânit în pacăte sau un tânăr educat în patimi?

Dumnezeu, Creatorul nostru, singurul știutor al inimilor noastre, poate pescui un om și-l poate schimba în orice moment al vieții lui. Cuvântul lui Dumnezeu propovăduit și împărtășit omului care trăieșe în păcat, de slujitorii Bisericii, poate schimba ceea ce părea de ne-schimbat. De ce? Pentru că Dumnezeu, spre deosebire de sistemul de învățământ și educația de acasă, lucrează din interior spre exterior, din inima omului către mintea lui.

Conștiința este cel mai puternic mecanism de îndreptare a omului lăsat lui de Dumnezeu. Din naștere, omul are legături strânse (ființiale) cu Creatorul Său, una din ele fiind vocea lui Dumnezeu în el: conștiința. Înregistrează tot, e necruțătoare și nu ne susține în neadevăr și minciună. Conștiința crează zi de zi premizele schimbării noastre, bazele informative pe care se va întemeia pocăința noastră înaintea lui Dumnezeu. Conștiința poate fi înăbușită parțial, poate fi acoperită un timp, chiar și îndelungat, dar niciodată omorâtă, ci dimpotrivă, reînvie cu glasul ei puternic când te aștepți mai puțin. Cum de conștiința ne mustră nu doar după ce am săvărșit răul ci și înainte de a-l săvârși, ca și cum am avea în noi un mecanism, care prevestind ce alegeri vom face în viitor, reacționează?

Cum de conștiința ne mustră în intensitate conform cu gravitatea păcatelor pe care le-am făcut sau urmează să le facem? Cu cât păcatul pe care-l facem aduce mai multă suferință celor din jur cu atât mustrările de conștiință sunt mai puternice. Asta înseamnă că de fapt, acest mecanism al conștiinței se definește din start raportându-se la alți oameni din jur.

Cum de mustrările de conștiință se diminuează sau dispar atunci când ne cerem iertare sau când reparăm în parte sau complet suferința pe care am cauzat-o? Cum de uităm lucruri foarte importante, dar răul făcut unei persoane ni-l amintim instant atunci când ne întâlnim cu acea persoană?

Un conducător de stat înțelept ar înțelege că doar Biserica prin Cuvântul lui Dumnezeu poate ajunge sincer și dezinteresat la inima omului și doar Harul Preasfintei Treimi poate convinge un om să se schimbe și să rămână ferm pe acest drum.

De aceea spun că Biserica ar trebuie să fie vârful de lance al educației în societate pentru un stat. Pentru că ea e singura care poate ajunge în cele mai ascunse zone ale sufletului omenesc. Hristos-Dumnezeul nostru, e singurul care poate vindeca rănile adânci ale oamenilor, răni care-și arată efectul în exterior prin multă indiferență față de aproapele și prin răutate.

Pentru statul român, a desconsidera rolul Bisericii Ortodoxe în societatea românească, acceptând atacurile progresive la adresa ei, presupune o dorință fățișă de a avea cetățeni cărora le lipsesc marile valori ale unui om: credința în Dumnezeu, familia și iubirea de țară și neam.

Cine contestă zidirea de noi biserici în România, contestă însăși faptul că doar Dumnezeu prin slujitorii Săi mai poate schimba lumea. Singura sursă de lumină a societății este Învierea lui Hristos, care nu vine de altundeva decât din altarul fiecărei bisericuțe. În afară de asta, Totul e întuneric.

Un conducător înțelept ar înțelege că primarul din nu-știu-ce oraș care delapidează fondurile publice, nu va fi niciodată un om cinstit, chiar dacă-i aplici legea, chiar dacă face temniță câțiva ani, ci doar dacă îl ajuți să înțeleagă că a greșit și îl ajuți să-și dorească să fie alt om. Este un proces așa de delicat, încât numai Dumnezeu știe să mângâie și să mustre sufletele în același timp.

Sănătatea cetățenilor unei societăți stă în puterea cu care Evanghelia se propovăduiește în ea. Occidentul nu este exemplu de societate sănătoasă, ci doar de bună-stare materială temporară... Alungarea lui Dumnezeu din mijlocul ei, va avea efecte dezastroase pe termen lung.

Chiar dacă există și creștini care nu-i fac cinste, Biserica trebuie să fie vârful de lance al educației în societate, pentru ca ea oferă cel mai înalt ideal omului: îndumnezeirea, pe care niciun domeniul al societății și nicio instituție nu-l mai propune.

Creștinismul este lumina lumii și a Europei implicit. Tot ce este în afara lui Hristos este minciună și va produce tuturor multă durere.

Omul își va găsi sensul vieții sale și al vocației în lume, doar ascuns în Dumnezeu.

(Claudiu Balan)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Revista Creatorul Universului

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești