Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

imageaxdimageaxdAş vrea să vorbesc puţin despre o problemă de foarte mare actualitate azi, şi anume problema sfârşitului lumii. E incredibil că e o problemă actuală a Bisericii Ortodoxe şi nu a unor sectari care se sinucid aşteptând acest sfârşit. Toată problema asta a eshatologiei a început să fie foarte actuală în mod special datorită cipurilor.

Cu toţii ştim despre apelul păr. Iustin Pârvu împotriva cipurilor şi despre scandalurile apărute în  acele momente. Din păcate, ceea ce a vrut să facă păr. Iustin Pârvu, o faptă foarte ortodoxă, a fost sabotată de nişte ucenici cu dinţi de lapte şi s-a ajuns la un scandal de mahala. La ce mă refer? La conferinţa AZEC - păr. Filoteu Bălan spunea că acest apel trebuia să treacă prin mai multe mănăstiri şi abia apoi să fie făcut public.

De ce oare? Pentru că s-ar fi arătat că problema asta exprimă o grijă a tuturor marilor duhovnici ortodocşi şi nu a unui "ţăcănit" de la o mănăstire de pe vârf de munte. Ştiu că sună dur porecla dată părintelui Iustin, dar sunt sigur că mulţi împotrivitori ai acestui apel aşa îl consideră pe păr. Iustin (e drept că unii consideră că ucenicii păr. Iustin au grijă ca sfinţia sa să spună ceea ce vor ei folosind tot felul de vicleşuguri ).

În aceste condiţii, ar putea fi îndreptăţiţi aceşti oameni să îl numească astfel pe păr. Iustin, aşa cum şi reprezentantul Patriarhiei ar putea fi îndreptăţit să spună tot ce a spus încât i-a şocat pe "ucenicii" păr. Iustin ( deşi, drept vorbind, ar fi trebuit pr. Constantin Stoica să cerceteze lucrurile înainte să se grăbească de a da o declaraţie ). Iarăşi, de ce? Toţi cititorii de lecturi duhovniceşti gen Pateric, Vieţile Sfinţilor etc. sunt conştienţi de exemplele nenumărate în care un părinte sporit, ajuns pe culmi înalte de rugăciune, poate să cadă în înşelare drăcească. De ce să nu fie altfel păr. Iustin? Şi mă gândesc că şi părintele ştia asta, motiv pentru care a vrut să trimită acel apel la mai multe mănăstiri şi să vadă dacă şi alţii au aceleaşi gânduri ca sfinţia sa.

Din păcate dorinţa lui nu s-a împlinit şi s-a ajuns la ceva foarte trist, la un adevăr al BOR de azi. Azi există o mare criză în BOR ce constă în lipsa de comunicare între ierarhi ( şi adepţii acestora ) şi duhovnicii din mănăstiri ( şi adepţii acestora ). Ierarhii, pe de o parte şi marii duhovnici, pe de altă parte, încearcă să mai ţină o legătură cât de mică între ei dar, din păcate, ucenicii dintr-o parte şi din alta, fiind în faza de copilărie duhovnicească, pun paie pe foc. E foarte dureros ce se întâmplă azi. Dar să continuăm.

Înţeleg că problema cipurilor e foarte importantă şi reprezintă un pas către un nou totalitarism dar de aici până la a spune că cipul e Antihristul şi că vine sfârşitul lumii şi tot scandalul ce a apărut în ultimele luni mi se pare că e o exagerare ce nu ţine de dreapta socoteală. Părerea mea e că ce se petrece acum corespunde cu descrierea păr. Filoteu făcută la emisiunea Naşul: "Orice regim împotriva lui Hristos este Antihristul". În acelaşi timp şi păr Teofil Pârâian referindu-se la proorocirile despre anul 1992 spunea că în lume au fost momente de criză foarte mari şi anul acela e un alt moment de criză. Hristos spune clar că nimeni nu ştie când va fi sfârşitul, pe de o parte, iar pe de altă parte dă şi nişte semne despre sfârşit, semne care nu s-au împlinit.

Părintele Dumitru Stăniloae, în cartea sa "Iisus Hristos sau restaurarea omului", remarca faptul că Hristos a afirmat că nu ştie nimeni când e sfârşitul pentru a sublinia că acest sfârşit depinde foarte mult şi de noi. Mai spunea acest mare teolog că noi nu ne putem imagina în ce stare poate ajunge omenirea, încât nimeni să nu se mai poată mântui decât cei puţini de la sfârşit. Adică, dacă acei copii ai păcătoşilor ar avea şanse de mântuire, sfârşitul încă nu vine, iar noi vedem azi foarte mulţi oameni ce îl caută pe Hristos: în islamism, în secte, în ortodoxie etc. E o perioadă de căutare, o nouă perioadă de renaştere, iar Hristos nu va aduce nici un sfârşit până ce nu sunt întâriţi aceşti oameni ( nu vă lăsaţi înşelaţi: chiar dacă se convertesc la islamism, budism, la secte, ei totuşi pe Hristos Îl caută fără să îşi dea seama ). În plus, şi păr. Paisie Aghioritul care e deseori citat în această problemă a cipurilor spune că aceste cipuri încă nu aduc sfârşitul lumii.

Revenind la cipuri şi la manifestaţiile din partea ortodocşilor, văd cu durere cât de neînduhovniciţi sunt creştinii noştri. Unii refuză să asculte de păr. Iustin deoarece nu ar fi în stare să renunţe la comoditatea lor ( printre care şi eu ), iar adepţii păr. Iustin paralizează şi scot cuvinte care arată frica şi neputinţa lor de a suferi o prigoană.

Cei care refuză să asculte de păr. Iustin se împart în cei ortodocşi cu numele care habar nu au cine e păr. Iustin şi de aceea îl ignoră şi îşi bat joc de tot ( aşa cum a făcut cu neprofesionalism echipa de la PRO TV ) şi în cei care ascultă mai mult de ierarhie. Aceştia, în schimb, susţin că ucenicii păr. Iustin ar prezenta lucrurile în aşa fel încât să fie înşelat părintele şi să facă aceste apeluri. Ba mai mult, au fost unii care au susţinut că cei din MISA s-au prefăcut în ucenici ai păr. Iustin şi l-au făcut să dea aceste apeluri. Nu pot să îi acuz. Atunci când ai o familie, când ai o viaţă frumoasă e foarte greu să renunţi la tot fără un motiv foarte important. Motiv care nu prea se vede din cauza neduhovnicirii anumitor creştini.

O parte din cei care ascultă de păr. Iustin au ajuns să provoace o sminteală foarte mare şi să paralizeze pur şi simplu. Pentru a arăta cum au paralizat aceştia aş vrea să citez din minte unele idei ale lor. Unii spun că ierarhii şi preoţii ar trebui să ceară creştinilor să iasă în stradă cum a fost în Grecia. De ce oare? Nu din cauză că ieşind în stradă nimeni nu ştie cine a ieşit şi aşa pot scăpa de prigoană? Când sunt 100 de oameni în stradă e uşor să ies şi eu şi să mă bag în mijloc şi să strig acolo fără să ştie cineva că sunt şi eu. E o laşitate până la urmă asta: fac şi pe-a mucenicul şi îmi scap şi pielea uşor ( să nu se înţeleagă greşit: sunt sigur că unii ar ieşi în stradă şi şi-ar asuma toate riscurile, ceea ce ar fi şi normal, dar există în acelaşi timp nişte "ucenici" de-ai păr. Iustin care disperă atât de tare cu aceste ieşiri în stradă încât ţi-e clar că îi înfricoşează foarte tare posibilitatea de mărturisire şi de aceea bravează ).

Alţii spuneau ( din păcate, un monah de la Petru Vodă ) că păr. Iustin ar fi afirmat că nu mai e timp de post şi rugăciune, ci de mucenicie. Oare acest părinte ( care a mai scos şi alte astfel de perle ) şi-a dat seama ce spune? Cum adică nu mai e timp de post şi rugăciune? În timpul muceniciei nu mai e timp să luptăm cu patimile şi să ne curăţim de păcate? Eu aş spune că lucrurile stau chiar dimpotrivă şi anume că acum e timpul de mai mult post, mai multă rugăciune, mai multă smerenie, mai multă curăţire de păcate. Acest părinte nu odată încerca să fugă de responsabilităţi. Dacă fug de responsabilitatea de a fi călcat în picioare de vecinul care mă enervează ca să ajung mucenic oare cum priveşte Hristos? El se lasă păcălit? Eu unul nu cred. Una este să ai curajul şi să suferi prigoană pentru Hristos şi alta e să fugi de responsabilităţi cu scuza că suferi prigoană. Ceea ce e mai trist la aceşti oameni e că nici ei nu îşi dau seama că se înşeală singuri. Bravează şi nu îşi dau seama că orice om mai inteligent realizează că în spatele acestei bravuri se ascunde o mare laşitate. Am auzit păreri că ar trebui sa fugim în munţi şi cine ştie unde. Da, să fugim şi să sperăm că devenim mucenici fără să suferim deloc.

Sau alt călugăr de la Petru Vodă spunea că ar fi zis păr. Iustin că nu mai e timp de căsătorie, deoarece vine sfârşitul lumii. Pentru avva Singuratic care toată ziua stă în vârful munţilor e uşor să spună că vine prigoana şi nu mai e timp de căsătorie şi familie, dar pentru Gigel care e mort de îndrăgostit după Ilenuţa lucrurile stau foarte diferit. Frica în ei tot creşte văzând că nu va veni nimeni în locul lor să ia pumni. Creştinii aceştia înţeleg prin mucenicie să ţi se taie capul (soluţia uşoară) şi nu să suferi ce au suferit cei de la Piteşti, Aiud, Gherla etc. Spunea şi Danion Vasile că cei care strigă în gura mea că vor suferi mucenicie se vor lepăda primii. Şi din păcate aceşti creştini care se grăbesc să critice pe ierarhi şi pe toţi care au păreri diferite decât ale lor vor fi în acelaşi timp şi primii care vor fi înşelaţi de Antihrist. Noi nu mai trăim pe Hristos, ci trăim o spaimă îngrozitoare că vine mucenicia, că vine Golgota. Ţipăm ca disperaţii după ajutor să ne scoată cineva dintr-o casă în flăcări şi nu facem nimic să ieşim din ea. Cam acesta e tabloul ortodoxiei de azi: unii aşteaptă într-o casă în flăcări să fie arşi ignorând tot focul ce îi înconjoară iar alţii ţipă după ajutor şi fac scandal că nu se bagă alţii prin flăcări să îi salveze. Ba mai mult decât atât, amândouă grupurile de creştini încearcă să îi oprească şi pe cei care vor să se salveze. Unii te fac fanatic şi ciudat iar alţii te fac mason şi vândut satanei.

Cum ar trebui să se comporte un creştin ce Îl trăieşte pe Hristos? Un creştin trăitor ştie că în fiecare zi poate veni sfârşitul său şi în cazul acesta nu mai contează sfârşitul lumii. El aşteaptă sfârşitul împăcat şi luptând cu patimile, fiind conştient de faptul că, dacă te prinde sfârşitul luptând, atunci Dumnezeu te va milui cu mila Sa cea mare. Şi în perioadele de mucenicie creştinii îşi trăiau viaţa: se căsătorea, mâncau, beau, lucrau iar dacă plecau în munţi o făcea doar în cazuri extreme. Adevăraţii creştini au încredere în mila lui Dumnezeu şi nu paralizează că vine sfârşitul, ci îşi trăiesc viaţa. Ei ştiu că Hristos le e alături şi de aceea sunt plini de bucurie. Creştinii nu se apucă să strige ca disperaţii când păstorii lor o iau razna ci se roagă cu durere pentru mântuirea acestora ( oare câţi dintre noi ne mai rugăm pentru mai-marii noştri? ).

Creştinii nu ameninţă pe nimeni cu chinurile iadului, ci mustră cu duhul blândeţii. Ei îşi dau viaţa unii pentru alţii şi nu cer ca alţii să iasă în stradă. Ei nu bravează şi nici nu cer mai marilor să facă ceva, ci atunci când e momentul acţionează. La adevăraţii creştini sunt fapte, nu vorbe. Ei se luptă tot timpul cu patimile lor şi nu renunţă la lupta patimilor şi la rugăciune cu gândul de mucenicie. Ei nu se grăbesc să devină mucenici ( exceptând cei care au o anumită chemare ), ci se roagă la Dumnezeu să îi întărească într-un astfel de moment. În acelaşi timp ei nici nu caută cumva să scape de mucenicie (cum se încearcă atât de tare cu acest ieşit în stradă) ci îşi asumă condiţia de mărturisitor al lui Hristos.

Din fericire se văd unii zori de lumină: la Petru Vodă sunt strânse destule semnături încât să se ceară un referendum, organizaţiile non-guvernamentale sunt gata să ajungă şi la Curtea din Haga dacă e nevoie pentru legile date de guvernul României ce încalcă Constituţia iar cei din Uniunea Europeană încep să îşi pună întrebări dacă îşi au un rost aceste luări în evidenţă a tuturor. Totuşi e doar un început şi nu ştim care va fi finalul. Atunci ce putem face? Voi cita pe un părinte care bine a spus ca: "Atata timp cat mai exista suflete care se lupta ascetic cu pacatul, Apocalipsa nu va veni. Antihristul va veni cand nu va mai fi Har in lume. Sa fim in tabara celor asceti si rugatori – asa vom intarzia Apocalipsa. Este mult mai important acest aspect (al rugaciunii si ascezei, nn) decat a lupta prin metode seculare impotriva cipurilor electronice. Sa ne rugam, in acest caz."

(Sorin Dan)

Curs online interactiv (live) de introducere în Taina Sfintei Liturghii

Revista Creatorul Universului

Pr. Crăciun Opre

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Tabere

Pelerinaj Israel (24 feb.- 1 martie 2019). Asociația Ortodoxia Tinerilor în colaborare cu Basilica Travel.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești