Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

cheating-560-x-372cheating-560-x-372Foarte puţini sunt cei care n-au copiat la şcoală sau în facultate. Ficare a avut ocazia să se poată inspira dintr-un caiet sau dintr-un curs, să-şi facă fiţuici sau servite. Copiatul la examene pare o mică copilărie, o joacă de tinereţe, o distracţie prin care trebuie să treacă toţi, dar de fapt lucrurile sunt foarte serioase.

Românii au un proverb: "Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou." Cine fură astăzi copiind, mâine va încerca să fure şi mai mult, va încerca să fie la fel de comod, va dori să aibe totul simplu şi uşor fără muncă.

E păcat oare să copiezi la examene ? E oare moral să copiezi ? În primul rând frauda în timpul examenelor este pedepsită de lege iar profesorii care-l prind pe cel care copie sau se inspiră, prin diferite metode, vor lua măsuri pentru pedepsirea lui. Dacă legile ţării recunosc copiatul ca pe ceva imoral şi contrar intereselor şi binelui tuturor, cu atât mai mult Evanghelia Domnului Hristos combate această nedreptate.

Haideţi să vă dau un exemplu foarte concludent. Dacă aţi auzi că un licean de clasa a 12-a a copiat la biologie ce aţi zice? Dacă un student la ASE ar copia la contabilitate ce părere aţi avea despre el? Probabil că nu i-aţi condamna prea tare.

 

Dar ce ziceţi dacă un student la Facultatea de Teologie Ortodoxă copie la un examen? Ce părere aveţi despre un astfel de student care mâine poimâine vrea să ajungă preot, slujitor al lui Dumnezeu, şi să-mbrace haina harului, iar astăzi copie la un examen ?

Dacă unui viitor preot i se cere să fie corect în toate, bun şi sfânt, un exemplu moral pentru familia sa şi pentru toţi enoriaşii săi, ce stare morală denotă acel student care-şi fură profesorul, care refuză să-nveţe şi minte prin cuvintele pe care le scrie pe foaia de examen.

Aşa este, nu se cade unui viitor slujitor al lui Dumnezeu să-şi păcălească profesorul, căci asta denotă o stare morală căzută, o tendinţă spre păcat, o uşurinţă în a călca poruncile lui Dumnezeu.

Copiatul la examene e un păcat, şi nu unul foarte mic. Fiecare păcat săvârşit te face ca pe viitor să păcătuieşti şi mai uşor, dar şi mai des. Păcatul oricât de mic ar fi deschide apetitul pentru viitoarele păcate.

Am copiat şi eu la examene, dar mă mustra conştiinţa puternic în acele momente. Sunt sigur că aş fi fost mult mai bucuros dacă scriam ce ştiu şi dacă eram corect. Cine refuză să fure, refuză să se folosească de armele diavolului şi automat se dă de partea lui Dumnezeu. Cine fuge de minciună are încredere că Dumnezeu poate rezolva orice problemă prin Adevăr.

(Claudiu)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Curs online interactiv (live) de introducere în Taina Sfintei Liturghii

Revista Creatorul Universului

Pr. Crăciun Opre

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Tabere

Pelerinaj Israel (24 feb.- 1 martie 2019). Asociația Ortodoxia Tinerilor în colaborare cu Basilica Travel.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești