Caută articole în site » Caută articole în site »

Campanii

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu

 Euharistia continua Ziua Creatorului

50230Un batran cu fata supta si brazdata de ani, cu ochii mici si infundati in orbite se ridica de la locul lui si porneste inspre partea din fata a incaperii. Are un aer respectabil, asa incat cei din primele randuri, observandu-l s-au ridicat cu totii in picioare.

Costumul negru, cu coatele roase nu iti dadea impresia ca ar fi un om instarit si nici ca ar face parte din categoria spumoasa a societatii in care traia; ochii-i patrunzatori strabateau sala in lung si in lat ca si cum ar cauta undeva o figura cunoscuta, apoi privirea i se opri in pamant. Asa stand acolo, pe scena larga si cu mii de ochi privindu-l, se simtea parca neajutorat. Sala se intindea mai mult decat un teren de fotbal, iar scaunele negre din stanga salii, ocupate de inaltele fete bisericesti ale vremii aruncau asupra lui o oarecare neliniste.

Incepu sa despature o hartie pe care o scosese din buzunarul interior al hainei si dregandu-si vocea incepu sa vorbeasca cu un glas tremurand: – Dragii mei, stiti ca totdeauna am iubit poporul nostru scump, istoria noastra si radacinile noastre arata ca nu am fost niciodata un popor ingenuncheat. Istoria noastra veche precum si radacinile noastre dovedesc ca suntem un popor puternic! Sala se umplu de urale, iar in spatele salii se auzeau fluieraturi. Noi, continua cand sala se mai potoli, cei din aceasta sala, nu putem ignora aceasta spita a noastra, nu putem da uitarii marile noastre victorii: am invins paganii, am invins cotropitorii, am invins armate de temut si am ramas stapani pe acest pamant!

Iar atunci cand cotropitorii au venit si ne-au calcat pamantul si credinta, ne-am dat sangele dar nu am renuntat la acest popor si nici la credinta ce pe vremea aceia il inflacara. Noi suntem urmasii Sfantului Apostol Andrei. Apoi continua, cu o voce mai domoala. Dar dragii mei, noi nu mai avem credinta Sfantului Apostol! Cand a rostit aceste cuvinte, in stanga salii pe scaunele negre, incepu o foiala care il facu pe batran sa tresara. Isi aduna mintile si icepu din nou, mai apasat: Ceea ce nu au reusit sa faca popoare intregi, si anume sa ne ingenuncheze, facem noi azi fara sa ne oblige nimeni. Poporul roman este ingenuncheat in coruptie, este ingenuncheat intr-o iluzie ce-l cuprinde ca un somn plin de vise frumoase, dar nu vede si nici nu aude nimeni ca patul in care dormim a luat foc.

Vorbele Parintelui Cleopa: “Sa stiti ca radacina si viata poporului nostru, inaintea lui Dumnezeu, este credinta cea dreapta in Hristos, adica Ortodoxia. Noi ne-am increstinat de aproape doua mii de ani, din timpul Sfantului Apostol Andrei.”, au ajuns sa fie minciuna cand se aplica acestui popor. Nu coruptia ne-a ingenuncheat, ci noi ne-am aruncat in genunchi in fata ei. Brancoveanu s-ar rasuci in mormant daca ar vedea starea in care am ajuns. Oare pentru asta si-a pus el capul in joc? Ca noi sa ne batem joc de valorile adevarate? Oare Hristos pentru asta a murit? De fiecare data cand auzeau numele Hristos, cei din sala deveneau mai tacuti si parca o liniste nevazuta se aseza peste ei. Il priveau tinta pe batran si afara de cei din primele randuri, nimeni nu vazu ca o lacrima se scurse prelung pe fata lui scrijelita de incercari. Ne plangem ca avem un guvern corupt, dar oare nu sunt preotii nostri cei care au facut campanie electorala pana si in biserici? Oare in guvern nu sunt tot de-ai nostri, ei nu reprezinta poporul roman? Unde e credinta lui Hristos?

Dragii mei, eu is batran, am trait si le-am vazut pe toate, mare parte din viata mi-am petrecut-o in temnitele comuniste, apoi peste mine au trecut ani si ani si va spun cu mana pe inima: nu am vazut nimic altceva decat un popor ingenuncheat. In trecut ne-am luptat cu paganii, iar acum am ajuns noi pagani. Un popor vandut coruptiei nu este unul ortodox. Ortodoxia noastra, oricat de frumoasa, nu ar trebui sa fie o ortodoxie de duminica! Ea trebuie sa fie o ortodoxie de fiecare zi! In acel moment, fetele bisericesti de pe scaunele negre il tintuira din priviri ca pe o cruce: era semn ca batranul si-a depasit sfera laica.

Mosul nu se lasa descumpanit si se intoarse pe jumatate cu spatele spre ei, nu din lipsa de respect ci pur si simplu sa scape de intimidarea ce-o aruncau prin privirile lor. Isi spunea in mintea lui ca va vorbi atat cat va putea, nu au ce-i face decat sa-l ponegreasca apoi prin comunicate oficiale in coace si in colo. E drept ca daca vor ei, el nu va mai avea dreptul sa vorbeasca unor asemenea multimi. Nu avea mult timp, trebuia sa spuna ce are pe inima. Oameni buni, ascultati-ma – spuse din nou parca insufletit de-o putere noua, un crestin adevarat nu e ala care merge in toata duminica la biserica, dar de luni pana sambata se intoarce la coruptia lui tacita.

Ori suntem crestini sapte zile din sapte, ori o lasam mai moale cu toata aceasta harababura. Nu va dati seama ca noi ne strigam sus si tare credinta, dar suntem atat de ipocriti incat nu mult dupa asta ii infundam banu’ in buzunar la nu stiu care doctor pe motiv ca sa aiba mai multa grija de noi? Eu am umblat mult prin spitale, boala mea o cere – nu ca mi-ar placea mie. Si pe unde am umblat, rar am vazut pe vreunul care sa nu bage banu’ in buzunaru’ doctorului. O fost care n-o dat pentru ca n-o avut, dar restul o dat aproape toti. Cine n-o dat am fost eu si altii cativa, oricum din parohia noastra nu cred ca as cunoaste vreunu’. Asta-i viata?

Voi nu va dati seama ca coruptia in Romania e intretinuta de popor? Fiecare cuvant pe care-l spunea nemultumea tot mai mult fetele bisericesti, dar desi cunostea riscul la care se expune, mosul nu se lasa: – Daca poporu’ nu da mita si nici nu ia mita, atunci cum de suntem printre primii la coruptie? Putem da vina pe ateii din tara? Nu, nu putem da vina decat pe noi. Oricum, la noi sunt foarte putini deocamdata. Dar, daca suntem atat de corupti, cum de mai avem tupeul sa ne credem mari ortodocsi? Si cum de avem tupeul sa mai spunem ca “viata poporului nostru e credinta cea dreapta in Hristos”? Cei mai multi din sala asta nu ati deschis Biblia decat din intamplare si mai spuneti ca sunteti crestini.

Mersul la biserica nu te imboarda in rai! Nu stiti voi ca este scris ca Dumnezeu se uita la inima omului nu la fata lui? Credeti voi ca putem ascunde coruptia venind la biserica? Viata unui popor crestin arata cu totul altfel, oricum acel popor nu poate fi corupt pana in maduva oaselor, cum suntem noi. In acest moment, mosul lua o hotarare radicala. Isi inalta privirile spre sala si intreba: – Cati dintre voi ati deschis Biblia in ultima saptamana, sa se ridice in picioare. Parca dintr-un automatism, toti preotii se ridicara, dar in sala batea vantul, un baietandru de vreo19 ani cu o geaca de piele neagra si cu un cercel in ureche se ridica si el, mai in spate cu vreo doua randuri, cam prin randul al saptelea se mai ridica un barbat si o femeie, dupa cum aratau erau sot si sotie.

In coltul din dreapta mai era un barbat cam de 40 de ani cu ochelari din aceia grosi, cum se spune: de tocilar. Cam aici se incheie lista, iar in sala erau pe putinul 500 de persoane. Nu indraznesc, continua mos Leonte, caci asa il chema, sa va intreb acum cati dintre voi au dat mita. Ma indoiesc ca s-ar ridica cineva in aceasta multime si sa recunoasca, si macar daca am fi astia din sala asta dintre cei mai sfinti, dar, Doamne miluieste-ne, nu suntem. Va rog, confratii mei, luati Sfanta Scripura in mana si cititi, striga mos Leonte, si nu uitati ca noi, daca vreunul dintre noi avem viata, avem viata asta in Iisus Hristos care ne-a mantuit si S-a dat pentru noi pe Cruce.

Cand a rostit batranul cuvantul Cruce, toata sala se ridica in picioare si isi facu semnul Crucii, mosul de asemenea. Vedeti, striga mosul, cand am rostit cuvantul Cruce, v-ati ridicat cu totii. Nu e greu pentru nimeni sa-si faca Cruce, in tara noastra nu e o rusine. Dar care dintre voi ar umbla cu Biblia pe strada in Arabia Saudita? Sectantii umbla cu Sfanta Scriptura prin tari din acestea periculoase mai mult decat umblam noi cu Crucea prin tara noastra. Dar oare crestinismul nostru inseamna numai Cruce? Oare nu inseamna el si Hristos? Nu inseamna el si a cauta “dreptatea lui Dumnezeu” asa cum zice Matei 6:33? Unde sta dreptatea lui Dumnezeu intr-un neam corupt? Cine a cautat dreptatea lui Dumnezeu in sangele lui Hristos?

Ca asa zice Sfanta Scriptura. Si cine a cautat dreptatea lui Dumnezeu in Biblie? In acest moment, un preot de frunte se ridica si i se alatura batranului. Incepu sa ii multumeasca si batandu-l cu palma pe spate il privi cu ochii lui ascunsi sub niste sprancene groase. Lua microfonul si continua: – Noi preotii strigam in gura mare zi de zi ca poporul roman este ortodox. Dar mos Leonte ne-a aratat ca ne inselam. Ne-a aratat ca un om incarcat de ani si care a suferit pana la sange pentru Numele lui Hristos poate avea mai multa intelepciune decat unul dintre noi: si e drept, stim ca intelepciunea o da Dumnezeu, nu o castigam noi. Ne-a aratat ca intre o viata crestina de fatada si una adevarata, diferenta nu e in a face semnul Sfintei Cruci, un crestin adevarat il iubeste pe Dumnezeu cu toata puterea Lui. Copiii mei, va incurajez si eu.

Luati Sfanta Scriptura si cititi-o. Am ramas cu gura cascata cand am vazut ca in afara de noi, soboru’ preotesc, s-au ridicat mai putini care citesc Scriptura decat putem numara pe degete. Astazi, la conferinta anuala a parohiei noastre, va incurajam, si cred ca fratii parinti care sunt cu noi aici sunt cu totii de acord, sa traiti vieti vrednice de numele pe care il purtati. Daca numele de crestini vine de la Hristos, atunci sa traim si noi in vrednicie de acest Nume. Asa cum zice Scriptura la 1 Ioan 2:6: “Cine zice ca petrece intru El dator este, precum Acela a umblat, si el asa sa umble.”. Preotul il lua pe batran pe dupa umar si il trecu intr-o camera din dos. Intre timp, enoriasii stateau la coada pe holul de la intrarea in sala de conferinte si asteptau cu sufletul la gura sa isi cumpere una din cartile negre si cu semnul Crucii pe ele: asteptau sa isi cumpere o SFANTA SCRIPTURA.

Mos Leonte este fericit ca, desi laic, a fost lasat sa-si duca discursul la capat: el stia oricum ca este un adevarat preot al lui Iisus Hristos.

In memoria lui mos Leonte, personaj fictiv care si-a pus numele in slujba trezirii neamului romanesc, sa ne traiesti mos Leonte!

(Marius - Blogul Big Bang)

Pentru a putea lăsa un comentariu la acest articol trebuei să te înregistrezi. Creaţi un cont

Curs online interactiv (live) de introducere în Taina Sfintei Liturghii

Revista Creatorul Universului

Pr. Crăciun Opre

100 de pagini full-color glossy în format A4 cu o calitate grafică foarte bună.
Detalii aici.

Tabere

Pelerinaj Israel (24 feb.- 1 martie 2019). Asociația Ortodoxia Tinerilor în colaborare cu Basilica Travel.

Formular login

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Linkuri

 

   Portalul Doxologia 

Colțișorul meu de rugăciune

Fapte ale demnității românești