Dacă-i îi retrag titlu de cetățean de onoare lui Valeriu Gafencu, credeți că-i retrag și slava pe care a căpătat-o în sânul Sfintei Treimi?

Joi, 30 mai a.c., ora 15.00, Consiliul Local al oraşului Tg. Ocna se va întruni pentru a-i retrage titlul de cetăţean de onoare lui Valeriu Gafencu, cel supranumit Sfîntul Închisorilor. Acest gest este motivat de presiunile asupra Primăriei Tg. Ocna pe care guvernul Ponta, prin intermediul prefectului de Bacău, le-a făcut, constant şi tot mai insistent, în ultimele luni. Iniţial, o astfel de hotărîre trebuia să fie luată încă de astă iarnă, dar mobilizarea laicatului ortodox a întîrziat-o. Am sperat că nu va mai fi adoptată. Iată însă că lobby-ul evreiesc pe lîngă Cabinetul Ponta s-a dovedit şi de această dată mai puternic.(Claudiu Târziu, rostonline.ro)

La citirea acestei vești nu se poate să nu te cuprindă un sentiment de revoltă și tristețe. Încă o batjocoră adăugată la atâtea altele pe seama noilor martiri. Dar pe de altă parte, și ce dacă Valeriu Gafencu nu va mai fi cetățean de onoarea al orașului Târgu Ocna? Va fi mai puțin sfânt? Faptele lui de jertfă totală vor fi mai puțin semnificative? Ce înseamnă pentru societate acest titlu de cetățean de onoare”? Ce este înaintea lui Dumnezeu acest titlu?

Nimic sau aproape nimic. Oamenii își dau slavă unii altora dar slava de la Unicul Dumnezeu nu vor s-o primească. Oamenii se laudă unii pe alții, se premiază, își decernează premii, își scriu cărți, își ridică statui unii altora, se laudă pentru a fi lăudați. Am auzit și asistat de atâtea ori la decernări de titluri de doctor honoris cauza, de titluri de cetățean de onoare, de înalte însemne oferite de instituții unor persoane publice… Uneori știam ce stă în spatele acestor gesturi. Lingușeală! Periere! Laudă pentru a primi înapoi laudă! Lobby!

Nu vreau să minimalizez gestul frumos al primăriei Târgu Ocna, dar cine a aflat de Valeriu din analele primăriei? Cine a început să-l aprecieze pe Valeriu de când a aflat că este cetățean de onoare al acestui oraș?

Ce înseamnă titlu de cetățean de onoare pentru Valeriu Gafencu pe lângă denumirea pe care poporul român drept-credincios i-a dat-o: „Sfântul Închisorilor!”.

Valeriu nu este un simplu mărturisitor din temnițele comuniste, nu este unul între câteva sute de mii, ci este vârful de lance al Noilor Sfinți ai României.

Aminți-vă cu ce a început toată această mișcare de redescoperire a vieților celor care au fost aruncați pe nedrept în lăgarele comuniste! Cu viața lui Valeriu Gafencu.

Valeriu este în icoane, în casele credincioșilor! Valeriu este în inimile a zeci de mii de români. Valeriu Gafencu este deja pictat în atâtea biserici din țară și străinătate. Viața lui Valeriu a fost citită de mii de oameni.

Valeriu Gafencu este inima acestor martiri ai României comuniste. Valeriu este arhanghelul acestei noi cete de mucenici! Ba chiar și strănii îl știu, viața lui fiind tradusă în spațiul ortodox dar și în limba engleză.

De ce să ne tulburăm că evreii au insistat să i se retragă acest titlu de onoare? Dacă au ceva cu Valeriu, evreii să insiste la Dumnezeul lor, la Iisus Hristos, cel mai mare EVREU, ca să-i retragă slava care i-a oferit-o lui Valeriu.

De ce să mă mir că Guvernul Ponta nu dă doi lei pe Gafencu, când guvernul mai are puțin și regionalizează (divide) țara, la o sută de ani după ce strămoșii noștri s-au chinuit s-o unească? De ce să mă supăr pe oamenii politici că nu știu cine este Gafencu, când ei nu știu nici măcar cine este Hristos?

Din punctul meu de vedere, retragerea titlului de cetățean de onoare este nu doar un act de batjocoră dar mai ales un nou început pentru cunoașterea și cinstirea acestor martiri ai neamului românesc, care au suferit pentru credința lor în Dumnezeu și pentru apărarea și patriei noastre. Căci fără să vrea, vrăjmașii noilor martiri îi vor scoate și mai mult din cimitirele uitării, le vor dezgropa și mai mult memoria, aducându-i în atenția tuturor oamenilor. Dumnezeu le va dejuca planurile, așa cum a făcut cu fariseii și cărturarii acum aproape 2000 de ani.

Și pe Hristos au vrut să-l pună rege și a refuzat! Și pe Hristos au vrut să-l coopteze partidele politice la acea vreme pentru a-l folosi în diverse jocuri politice, dar nu le-a mers. Iisus Hristos este primul deținut politic creștin, condamnat de o autoritate politică și executat pe motiv că era împotriva ordinii sociale a Cezarului. Hristos Domnul a murit ca un tâlhar, ca un mare infractor, deși a fost, este și va fi Cel mai mare binefăcător al omenirii!

Dacă oamenii l-au omorât până și pe Dumnezeu, de ce vă mirați că-i retrag titlul de cetățean de onoare lui Valeriu Gafencu?

Valeriu Gafencu este în continuare și astăzi un deținut ”politic”, dovadă că viața lui încă deranjează, că sfințenia lui încă mustră conștiințe.

Iar pentru cei care mai cred că la Dumnezeu, la Maica Domnului și la sfinți, aceste titluri onorifice înseamnă ceva, ascultați-l chiar pe Valeriu care zice:

„Să nu așteptaţi fericirea să vină din altă parte decât dinăuntrul vostru, unde sălăşluieşte Hristos.”

Dacă-i retrag titlul credeți că-i retrag și slava pe care a căpătat-o în sânul Sfintei Treimi? Dacă-l șterg de pe lista cetățenilor onorifici credeți că-l vor șterge și din inimile celor care s-au îndulcit cu Duhul Sfânt citindu-i viața? Din contra, mai mare va fi râvna ca Valeriu să fie cunoscut și cinstit așa cum se cuvine. Mai mult va aprinde inimile de dragoste pentru el.

Veți vedea cum pe viitor în numele lui Valeriu se vor ridica biserici, catedrale, mănăstiri… care-l vor avea ca și ocrotitor. Nădăjduiesc că va veni vremea când Valeriu va fi canonizat de Biserica Ortodoxă, și zâmbetul lui blând și smerit va încălzi milioane de inimi. Chipul lui va străluci în icoane, și pe pereții bisericilor ortodoxe aducând mult ajutor celor îndurerați.

Atunci vom înțelege că slava lumească este o monedă de schimb pentru relațiile comerciale dintre oameni, pe când slava lui Dumnezeu este bogăție de iubire pentru întreaga lume.

Autoritățile dacă vor, pot să ”demonstreze” că Valeriu nici nu a existat, dar asta nu va însemna mare lucru, pentru că omul se întâlnește cu sfinții în sufletul lui și nu pe esplanadele orașelor.

Cine este Valeriu Gafencu?

O figură ascetică de sfânt bizantin.

Tânărul cel mai pur al Închisorii Pitești.

Un mărturistor al dragostei creștine.

Cel mai corect om pe care l-am întâlnit în viaţa mea”

Valeriu Gafencu a realizat în mod plenar o tinereţe sfântă.

El este Sfântul Valeriu, recunoscut încă din viața aceasta ca sfânt de atâția care l-au cunoscut.

Dacă Hristos a lucrat prin el în timpul vieții, atunci lucrarea lui va continua mai puternic și după moarte, indiferent cât de mult va fi etichetat ca ”fascist”. Să nu uităm că și Hristos Domnul a fost numit nebun, posedat și hulitor de Dumnezeu.

Nu vă întristați, lumea a fost și va fi așa de rea până la sfârșitul ei, dar Biserica lui Hristos, cu toți sfinții, nimeni nu o va dărâma, nici cei mai înrăiți dușmani, nici măcar porțile iadului.

Bucură-te Valeriu, mare mărturisitor al lui Hristos!

Bucură-te Valeriu, chipul blând al dumnezeirii.

Bucură-te Valeriu, pacea îndestulătoare inimilor.

Bucură-te Valeriu, bucuria celor în suferință.

Bucură-te Valeriu, nădejdea cea tare a celor strâmtorați.

Bucură-te Valeriu, mucenic al lui Hristos în temnițele României,

Bucură-te Valeriu, podoaba curăției tinerilor.

Bucură-te Sfinte Mucenice Valeriu, mare mărturisitor al lui Hristos! 

(Claudiu Balan)

(Visited 5 times, 1 visits today)