Turul Serbiei (22-29 oct. 2022)
Dragilor vă propun pentru această toamnă o excursie aparte, un tur al Serbiei de 8 zile plin de multe locuri pentru suflet, peisaje frumoase și atracții turistice. Este un tur – pelerinaj în care orașele, cetățile, peisajele se vor împleti cu cele mai frumoase și mai vechi locașuri sfinte (mănăstiri) din Serbia. Dacă vreți, facem un tur în inima Serbiei, în sufletul ei național, în adâncul valorilor ei, descoperindu-i istoria foarte zbuciumată, credința în Dumnezeu și oamenii lor de seamă, sfinți și voievozi.
În turul nostru ne vom întâlni și cu sfinții noștri dragi: Sf. Sava al Serbiei, Sf. Simeon (tatăl Sf. Sava), Sfântul Nicolae Velimirovici, Sfântul Iustin Popovici, Părintele Patriarh Pavle, Starețul Tadej de la Vitovnica, Sf. Parascheva de la Iași și mulți alții.
Înainte de a citi programul vă las aici câteva fotografii cu obiectivele pe care le vom vizita în Serbia, pentru că e țară mai rar vizitată și nu mulți știu frumusețile ei:
Iată mai jos programul propus:
Ziua 1, Sâmbătă, 22 oct. 2022
Traseu: București – M. Vitovnica – M. Rakovica – Belgrad
Total: 658 km
Noaptea 1: Belgrad | Hotel Marquise
- 06.00 – Plecare din București. Întâlnire în Parcarea Auchan Militari.
- 15.00 – Vizităm Mănăstirea Vitovnica(din sec. XIII, unde este mormântul Stareţului Tadej de la Vitovnica),
- 17.30 – Mănăstirea Rakovica(cu hramul arhanghelilor Mihail și Gavriil – este locul unde a fost hirotonit ca diacon Sfântul Nicolae Velimirovici si Parintele Tadei ca si ieromonah). Aici se află și mormantul sfântului părinte Patriarh Pavle al Serbiei si o particica din moastele Sfantului Nectarie)
- 19.00 – Cazare în Belgrad
- 20.00 – Mâncăm ceva prin oraș.
- 21.30 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 2, Duminică, 23 oct. 2022
Traseu: Belgrad
Total: 113 km
Noaptea 2: Belgrad | Hotel Marquise
- 08.00 – Mic dejun
- 09.00 – 11.30 – Participăm la Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfântul Sava” (ridicată pe locul unde au fost arse moaştele Sfântului Sava – considerată a fi una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume).
- Vizităm Biserica „Sfântul Sava” aflată pe același platou.
- 12.00 – Mâncăm ceva în oraș.
- 14.00 – Vizităm Muzeul Nikola Tesla, inginer și inventator sârb de origine americană. unul dintre cei mai mari oameni de știință ai lumii care a trăit la sfârșitul secolului XIX. A pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.
- 16.00 – Plecăm în plimbare spre Parcul Kalemagdan și mergem pe strada Knez Mihailova, trecând prin zona istorică a orașului, una dintre cele mai frumoase ale capitalei, având multe clădiri vechi și o zonă pietonală în care vom simți mai bine atmosfera creată de localnici. Vizităm Fortăreața Kalemagdan. Punct turistic numărul 1 de atracție al Belgradului, declarat monument de cultură de o excepțională importanță. datorită valorii istorice și a frumuseții împrejurimilor, cetatea aflându-se pe punctul cel mai înalt al orașului. De aici se pot vedea fluviul Dunărea și râul Sava, turnul Zemun, podurile orașului și alte panorame încântătoare. În cetate vom vizita Biserica Ortodoxă Ruzica (Biserica Micului Trandafir) și Biserica „Sf. Cuvioasă Parascheva” ocrotită de aceeași sfântă care se află la noi la Iași.
- 19.00 – Plimbare cu vaporașul pe Dunăre și pe râul Sava.
- 21.00 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 3, Luni, 24 oct. 2022
Traseu: Belgrad – Mănăstirea Krusedol – Mănăstirea Grgeteg – Novi Sad
Total: 108 km
Noaptea 3: Novi Sad | Hotel Planeta Inn
- 07.30 – Mic dejun.
- 08.00 – Plecăm spre Novi Sad.
- 09.00 – Vizităm Mănăstirea Krusedol care a fost zidită între anii 1509-1516, aceasta a fost întemeiată de episcopul Maxim (Dorde Brankovic) si de mama acestuia, Anghelina Brankovic (fiica prințului ortodox al Albaniei, Skanderbeg), cu ajutorul domnitorului valah Neagoe Basarab, canonizat de Biserica Ortodoxă Română.
- 11.00 – Vizităm Mănăstirea Grgeteg unde se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu trei mâini. Mănăstirea a fost fondată în 1471 de către despotul Vuk Brankovic Grgurovic, și are cea mai mare biblioteca din toate mănăstirile de pe Muntele Fruska Gora (un munte Athos al Serbiei, plin de mănăstiri). Una din cele mai vechi documente scrise ţinut acolo este privilegiul emis de împăratul Leopold I catre episcopul Isaia Djakovic în 1691.
- 13.00 – Ajungem la Novi Sad, port la Dunăre și capitală europeană a culturii în 2021, unde ne cazăm.
- 15.00 – Vizităm Cetatea Petrovaradin aflătă chiar pe malul Dunării, care a fost construită în anul 1692.
- 17.00 – De la cetate traversăm Podul Varadin dealungul Dunării, apoi ajungem în Parcul Dunavski. Apoi intrăm pe cea mai veche stradă din Novi Sad, strada Dunavski și mergem până-n piața Libertății (Trg Slobode). Aici este inima orașului și locul central de întâlnire a vizitatorilor și turiștilor deopotrivă.
- 19.00 – Mâncăm ceva prin oraș.
- 21.00 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 4, Marți, 25 oct. 2022
Traseu: Novi Sad – Sabas – Valjevo – Mănăstire Celjie – Mănăstirea Lelic
Total: 148 km
Noaptea 4: Lelic | Etno selo Lelić
- 08.00 – Micul dejun.
- 09.00 – Plecăm spre orașul Sabas.
- 11.00 – Vizităm cetatea Sabas (Sava) de pe râul cu același nume din orașul cu același nume,
- 14.00 – Vizităm Mănăstirea Celjie unde a trăit și slujit Sfântul Iustin Popovici. Vom lăsa mașinile la 1 km de mănăstire și vom face o plimbare prin pădure până la biserică. Ne vom închina la mormântului Sfântului Iustin și în cele două biserici (cea nouă și cea veche).
- 16.00 – Vizităm Mănăstirea Lelic unde se află moaștele Sfântului Nicolae Velimirovici, și casa sa memorială.
- 18.00 – Cazare la Etno selo Lelić
- 19.00 – Mâncăm la restaurantul pensiunii
- 21.00 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 5, Miercuri, 26 oct. 2022, Sf. Mare Mucenic Dimitrie
Traseu: Lelic – Mokra Gora (Drvengrad)
Total: 107 km
Noaptea 5: Mokra Gora | Konačište Osmica
- 08.00 – Participăm la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Lelic. Biserica Ortodoxă Sârbă funcționează după calendarul vechi și prin urmare Sf. Mc. Dimitrie nu este sărbătorit în aceeași zi ca în calendarul nostru. Prin urmare participăm la Sfânta Liturghie, dar nu va fi pomenit Sf. Mc. Dimitrie cel Nou.
- 10.00 – Plecăm spre Mokra Gora.
- 12.30 – Ne cazăm la Mokra Gora – Drvengrad , un sat superb cu căsuțe din lemn creat de regizorul sârb Emil Kusturica, într-o zonă foarte frumoasă de munte.
- 13.30 – Ne plimbăm cu mocănița Sarganska Osimca timp de 2h și 30 de minute printre coline, case vechi și peisaje superbe.
- 16.00 – Vizităm Drvnegrad.
- 18.00 – Mâncăm ceva.
- 21.00 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 6, Joi, 27 oct. 2022 – Sf. Dimitrie Basarabov
Traseu: Drvengrad – Mănăstirea Mileseva – Mănăstirea Studenica – Mănăstirea Zica – Kraljevo – Vrnjačka Banja
Total: 307 km
Noaptea 6: Vrnjačka Banja
- 07.30 – Citim împreun Acatistul Sfântului Dimtrie Basarabov. Biserica Ortodoxă Sârbă funcționează după calendarul vechi și prin urmare cei doi sfinți Dimitrie nu sunt sărbătoriți în aceeași zi ca în calendarul nostru. Prin urmare în această zi nu se săvârșește Sfânta Liturghie în bisericile lor.
- 08.00 – Mic dejun
- 11.00 – Vizităm Mănăstirea Mileseva unde se păstrează fresce din sec. al XII-lea: îngerul Alb, Sf. Sava şi Sf. Simeon (tatăl Sf. Sava). Cele mai vechi fresce din biserica au fost lucrate în jurul anului 1230. Celelalte rânduri de frescă datează din perioada dominației otomane, fiind găsite mai ales în pronaos. Se spune ca aceste fresce de secol XIII reprezinta culmea picturii în frescă din Europa acelei vremi. Mănăstirea de la Mileseva este astăzi unul dintre cele mai puternice centre duhovnicești din Serbia. Aceasta mănăstire a fost întemeiată de către domnitorul Vladislav, în perioada anilor 1234-1236, ca urmare a dragostei și credinței lui statornice.
- 13.30 – Vizităm Mănăstirea Studenica, construită între anii 1183-1196 unde se află moaştele Sfântului Simon(fratele Sf. Sava), Sfântul Simeon (tatăl Sfântului Sava şi Sfânta Anastasia (mama Sfântului Sava). Aceasta este considerată a fi biserica-mamă a lăcaşurilor de cult din întreaga Serbie, datorită rolului covârşitor pe care îl ocupă în viaţa şi istoria Bisericii Ortodoxe Sârbe. Sub purtarea de grijă a lui Sava, cel de-al treilea fiu al lui Ştefan Nemanja, Mănăstirea Studenica a devenit centrul politic, cultural şi spiritual al întregii Serbii medievale. Mănăstirea s-a bucurat de o permanentă grijă din partea membrilor dinastiei Nemanja. Mănăstirea Studenica este cunoscută totodată prin frescele sale din secolele XIII şi XIV, definitorii pentru arta bizantină macedoneană din acea perioadă. După prăbuşirea ultimului stat sârb medieval, în anul 1459, turcii au atacat mănăstirea în nenumărate rânduri.Pe la începutul secolului XVII, mănăstirea a fost avariată de un incendiu şi un seism, iar documentele istorice şi o parte însemnată a patrimoniului artistic au fost distruse şi pierdute pentru totdeauna.
- 15.00 – Vizităm Mănăstirea Zica ctitorie a domnitorului sârb Ștefan Nemanja, primul încoronat. A fost ridicată între anii 1208 – 1230, loc de încoronare pentru aproape toți domnitorii sârbilor.
- 18.00 – Cazare în Kraljevo
- 19.00 – Mâncăm ceva prin oraș.
- 21.00 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 7, Vineri, 28 oct. 2022,
Traseu: Vrnjačka Banja- Mănăstirea Ravanica – Niș
Total: 212 km
Noaptea 7: Niș | Hotel Eter
- 09.00 – Plecăm spre Mănăstirea Ravanica.
- 11.00 – Vizităm Mănăstirea Ravanica. Este o manastire ortodoxa aflata in muntii Kucaj, in apropiere de Cuprija, in centrul Serbiei. Aceasta este una dintre cele mai mari si minunate manastiri din Serbia. Manastirea Ravanica a fost contruita intre anii 1375-1377, fiind ctitorie a Sfantului Print Lazar al Serbiei, care a si fost inmormantat in aceasta, dupa adormirea lui in Domnul. Ravanica a fost declarata drept un Monument de Cultura extrem de important in anul 1979, fiind astazi protejata de legile nationale din Serbia.
- 14.00 – Ajungem în orașul Niș. Este un oraș aflat în partea de sud a Serbiei, în districtul Nišava. Este traversat de râul Nišava. În perioada romană s-a numit Naissus, aici s-a născut împăratul Constantin cel Mare în 274. Orașul se află la intersecția arterelor principale de circulație dintre Europa Centrală, Turcia și Grecia, Niș, este unul dintre cele mai vechi orașe din Balcani, și din cele mai vechi timpuri a fost considerat o poartă între Orient și Occident. Este casa uneia dintre cele mai vechi biserici creștine din Serbia datând din secolul al patrulea într-o suburbie a Mediana.
- 15.00 – Vizităm Turnul Skull cu capete de oameni zidite în piatră. Vizităm Campul de concentrare Nazist, apoi Fortăreața Niș.
- 19.00 – Mâncăm ceva prin oraș.
- 21.00 – Rugăciunea de seară împreună.
Ziua 8, Sâmbătă, 29 oct. 2022
Traseu: Niș – Vidin/ Calafat – Craiova – București
Total: 480 km
- 08.00 – Micul dejun.
- 09.00 – Întoarcerea spre casă, cu oprire în Craiova.
Total turului: aprox. 2200 km.
Numărul de locuri rezervat acestei tabere este 20.
Costul de cazare este 290 de euro pentru 7 nopți de cazare / 8 zile și 5 mic dejunuri. Celelalte mese le vom lua în funcție de timp, buget și preferințele fiecăruia în locurile pe care le vizităm.
Transportul va fi cu mașinile personale, câte 4 persoane în fiecare din cele 5 mașini. La un total de 2200 de km și un consum mediu de 7l / 100 km, ajungem la un cost maxim 90 de euro de persoană (combustibil + taxe de drum + parcari). Pasagerii fiecărei mașini își vor calcula și împărți singuri costurile de combustibil, de comun acord cu șoferul / proprietarul mașinii.
Participanții trebuie să aibă vârsta între 18 și 40 de ani și pot fi din orice oraș al țării sau din străinătate.
Plecarea se face în București și vom ieși din țară pe la vama de la Porțile de fier. Pentru călătoria în Serbia și Bulgaria avem nevoie doar de buletin.
Pentru a confirma participarea la această tabără fiecare dintre voi trebuie să ne contactați la telefon sau whatsapp – 0740.004.215 (Claudiu Balan) și să achitați un avans de 500 de lei în contul de mai jos.
Simpla confirmare telefonică sau pe whatsapp a participării nu este deajuns. Abia după trimiterea sumei veți fi trecuți pe lista participanților.
Data ultimei înscrieri este 15 oct. 2022 iar acontul excursiei poate fi trimis în următorele conturi bancare:
Cont lei:
RO72 UGBI 0000 0120 0477 3RON
Atenție și ultimele trei litere din cont: „RON” fac parte din contul IBAN. Contul trebuie să aibă 24 de caractere.
Titular: Claudiu Balan
Banca: GarantiBank România
Vă mulțumim și vă așteptăm alături de noi.
Pentru impresii și fotografii din taberele OT intrați aici.
Doamne ajută!
(Claudiu Balan)